|

Irak közel az újabb Falcon-rendeléshez

A Pentagonból származó, egyelőre csak pletykaszinten terjedő hírek szerint nagy rá az esély, hogy záros határidőn belül sor kerül további 18 F-16IQ eladására Irak számára. Mint ismeretes, Bagdad idén januárban írta alá a szerződés az első, nagyjából egyszázadnyi gépről, amikről már akkor is tudni lehetett, hogy valószínűleg egy nagyobb flotta első példányai. A legdurvább elképzelések szerint 2020-ra mintegy 96 darab Fighting Falcon kerülhet a közel-keleti országba, és ezen cél elérése érdekében meg is tesznek minden tőlük telhetőt az irakiak.

”A tárgyalások rendkívül biztató eredményeket hoztak, és reméljük, hogy hamarosan aláírhatjuk az újabb szerződést.” – nyilatkozta Russell Handy vezérőrnagy, az Irakban állomásozó 9. Légi és Űrvédelmi Expedíciós Harccsoport parancsnoka szeptember 14-én. „Bárkivel beszéltem az iraki kormányból, mindenki azt vallotta, hogy nagyon fontos lenne számukra további F-16-osok beszerzése. Úgy érzem, megvan a kellő elhatározás, és nagyon közel állunk hozzá, hogy minden részletet rendezzünk és nyélbe üttessen az üzlet.”

Amerikai F-16 landol Bagdadban |Fotó: U.S. Air Force, Master Sgt. John Nimmo ,

Látható tehát, hogy Irak tényleg komolyan gondolja légierejének felpumpálását, amihez szerencséjére megkapja a szükséges amerikai segítséget. Tíz iraki pilóta jelenleg is az Egyesült Államokban tartózkodik, ahol folyik a kiképzésük a típusra. Egy teljes értékű hajózó felkészítése nagyjából két év, ha tehát a jelenlegi ütemben haladnak, akkor a megrendelések teljesítésének idejére lesz elegendő kapacitás a helyi kiképzés beindításához – jellemezte Handy az állapotokat. Az első F-16IQ-k egyébként várhatóan 2013-ban kerülhetnek iraki kézbe.

Az új vadászbombázók mellett két új, nagy hatótávolságú lokátor telepítése és üzembe helyezése is folyamatban van Irakban. Ezek 2011 év végére működőképesek lesznek, és két, egyelőre lefedetlen légvédelmi zónában oldják meg a folyamatos légtérellenőrzést. A gyorsabb és gördülékenyebb irányíthatóság kedvéért mindkét radart rákapcsolják a Bagdadban található műveleti központra, ahol a legmodernebb eszközökkel képesek a légvédelem tevékenységének koordinálására. A teljes műveleti képesség elérése esetükben 2012 első félévére datálódik.

3 hozzászólás “Irak közel az újabb Falcon-rendeléshez”