|

Gázába a Török Haditengerészet védelmével?

Törökország miniszterelnöke, Recep Tayyip Erdogan a múlt hét második felében pedzette meg, hogy Törökországnak a Gázai-övezetbe tengeri úton eljuttatandó humanitárius szállítmányait a jövőben elképzelhető, hogy a Török Haditengerészet biztosítja majd, elejét véve egy, a nemzetközi vizeken végrehajtott újabb izraeli támadásnak.

„Humanitárius szállítmányaink várnak elküldésre, melyeket nem fognak többet megtámadni, mint tették azt a Mavi Marmara esetében.” – nyilatkozta Erdogan az Al Jazeera-nak. (Mint ismert a Gázai-övezet tengeri blokádjának megsértésre készülő hajót izraeli kommandósok nemzetközi vizeken szállták meg, miután előzetesen együttműködésre szólították fel a hajó legénységét. A 2010. május 31-ére virradó éjszaka végrehajtott akció során 9 török aktivista életét vesztette, mely aztán a török-izraeli diplomáciai viszony igencsak hűvössé válásához vezetett.)

Ankara mindezen bejelentése előtt nemrégiben, a Mavi Marmara incidenssel kapcsolatos ENSZ jelentés kiszivárgása után nem sokkal, szeptember elején kiutasította az Izrael törökországi nagykövetét, illetve felfüggesztett mindennemű katonai megállapodást és védelmi együttműködést a zsidó állammal, arra hivatkozván, hogy utóbbi nem hajlandó bocsánatot kérni a tavalyi incidens miatt. Mindemellett bejelentették azt is, hogy minden szükséges lépést meg fognak tenni annak érdekében, hogy szavatolják a hajózás biztonságát a Földközi-tenger keleti medencéjében.

184 hozzászólás “Gázába a Török Haditengerészet védelmével?”

  1. Ha valóban elfog fajulni a helyzet a törökök és az izraeliek közt akkor
    majd Amerika kitalál valamit törökoszág ellen
    Pl Törökország menedéket nyújt az alkaidának .
    És itthon is beindul majd a médiában a török ellenes propaganda .

  2. Roni

    Az amik helyzete itt nagyon rossz mert Törökországhoz köti a NATO viszont Izraelhez csak a lobbi!Az érdekes,lehet,hogy ha összecsapnak a török és izraeli katonák akár csak egy rövid tűzpárbaj erejéig akkor Törökország fordulhat-e a NATO-hoz az 5. cikkelyre hivatkozva?

  3. Kényes helyzet, hisz izrael stratégiai, Törökország NATO szövetségese az USA-nak.
    Ugyanakkor, nem hinném hogy ebből valami katonai konfliktus lesz.
    Inkább a „kötelező” keménykedés. ami talán a hazai, főképp iszlám hitű állampolgároknak szól, Törökországban.
    Persze, az is lehet, a Törökök elérkezettnek érzik a saját erőt, az időt és a külpolitikai helyzetet, hogy megmutassák mire is lennének képesek.
    Kell most aki „erős” lesz a Földközi tenger keleti medencéjében, főképp hogy a nagy rivális, Görögország, gazdaságilag összeomlott.
    Valamint, lehet földhöz ragadt oka is, egyszerűen nem engedi meg egy ország, hogy packázzanak az állampolgáraival, hajóival, főképp ha azok ténylegesen csak segélyszállítmányt visznek, segítő szándékkal.
    Nemzeti önbecsülésnek hívják ezt.

  4. Szerintetek ha akar csak egy kisebb csetepate lenne es a torokok hivatkoznanak arra az 5.-ik cikkelyre akkor mi tortenne pl USA reszerol.Elmondom.Semmi!!!Merget vennek ra hogy meg a torokoket basznak le hogy mit is kepzelnek magukrol hogy a mindenkiszamarakotelezoen szent izraellel hadakozik.

  5. A szcenárió, ami itt körvonalazódik az alapján az ötödik cikkely nem jöhet szóba.

    1. Izraelnek van egy legális blokádja.
    2. Törökország ezt megpróbálja hadihajók kíséretével feltörni. (üt)
    3. Izrael a blokád védelmében (felszólítások, etc. után) megtámadja a blokádtörőket. (visszaüt)
    4. Törökország rákontráz.
    5. kiszámíthatatlan végeredményű csihipuhi.

    Jog szerint Törökország volt a támadó.

  6. Puma. Pannon Puma

    Ha egy miniszterelnök ilyen nyilatkozatot tesz annak azért súlya van !
    A török kíséret a nemzetközi vizeken való biztosításról szólt !

    Ez egy nagyon komolyan veendő figyelmeztetés Izraelnek is ! Nekik nincs szükségük egy ilyen erős és befolyásos ellenségre , jelenleg elég gondjuk van az önálló palesztin állam kérdésével.
    A palesztin állam kikiáltása előtt egyáltalán nem tenne nekik jót egy – valószínűleg kicsi – fegyveres konfliktus sem ! Pláne most, amikor diplomáciai offenzivát indítottak,hogy az ENSZ-ben ne szavazzák meg az önálló palesztin államot ! Plusz ott van Irán akire további nemzetközi nyomást akarnak gyakorolni állítólagos agresszivitása miatt !

    ” a nemzetközi helyzet fokozódik ” D

  7. Remény sincs arra, hogy összeakaszkodnak. Az ENSZ-határozat jogszerűnek tekinti a gázai blokádot…. Igaz, sok mindent határozott már ez a gittegylet, amire sz…tak a tagállamok….. A törökök pedig bármit is mondanak, igenis pariban vannak Izraellel. A tengerészetük meg pláne….

  8. „elejét véve egy, a nemzetközi vizeken végrehajtott újabb izraeli támadásnak.”

    Már a múltkor sem értettem hogy miért kellett ezt nemzetközi vizeken csinálni. Izrael a saját vizein azt csinál amit akar. A török flotta meg majd a nemzetközi vizekről nézi.

  9. Izraelbe hibáztak és nem ez volt az elős eset.
    Még a segély hajó megtámadása előtt volt egy diplomáci baki a törökökkel szembe.
    Európában Izrael előtt mindenki tégyre borúr.
    Törökök más tészta.
    Tényleges katonai össze csapás nem fog bekövetkezni.
    De ha Törökök Izraelt ellenségüknek tartják majd, annak lesznek negatív következményei.
    5. hadoszlop a Nyugat-Európai iszlám népesség. Idővel nő a létszámuk és erejük. Ez is fejfájásra adhat okot.

    Ez Egyiptomra is hatással lehet.
    Valamint elő fordulhat hogy a törökök oroszok felé fordúlnak majd.
    Ami USA-nak nem lenne éppen kedvező fordulat.

    Összegezve. Törökkkel roszba lenni ma nem jelent nagy bajt. Holnap már annál inkább.

  10. Itt azért van egy kis bibi. Ugyan is a gázai terület izraeli vizeknek nem nagyon számíthat, nemzetközileg meg egyáltalán nem. Ugyanis a palesztin állam területéről beszélünk. Ugye ez egy kicsit más dolog határozat ide vagy oda. A török politika nagyon érdekes, melynek egyik véglete a palesztin területek, a másik meg a szír rendszerváltás. Érdekes hogy az ellentétek a gáza környéki és a libanoni olaj gáz felfedezése után újultak ki. A libanoni játszma még hátra van. (de lehet hogy Szíriában játsszák le)A törökök mindenképpen le akarják nyúlni a területet, versenyben Iránnal. Megjegyzem a Líbiai meccs sincs még lejátszva, mert még nincs leszámolva a törzsekkel, és az iszlám ággal, és még is csak kiadtak 1 millió fegyvert a népnek, és ha felmegy a pumpa akkor használják is.

  11. És ugye itt van Egyiptom. Az izraeliek sokkal jobban félnek a gazdasági bajoktól mint a háborútól. Már is volt tüntetés elég az országukban, égetőek a gazdasági bajok. Furcsa módon Izraeli gazdaság meggyengítése Palesztinán keresztül lenne legkönnyebben lehetséges. Lehet hogy ezt a törökök felismerték.

  12. „Inkább mondjuk úgy Littlejohn, hogy a törököknek van haditengerészetük, Izraelnek meg csak parti flottillája van.”

    Ez súlyos tévedés, ott vannak a Németországtól – khmm, jóárasított, valójában inkább kizsarolt – beszerzett rendkívül modern D/E tengók, amelyekkel az a baj, hogy a legtöbb szakértő szerint ( pl. a Jane’s ilyen ) alkalmassá lettek téve atomtöltettel rendelkező cirkáló rakéták hordozására. Ez egy olyan adu ász, amellyel a törökök nem vehetik fel a versenyt!

    „Légierő tekintetében paritásban vannak.”

    Én még ezt sem állítanám. Darabszámot tekintve talán igen, de ott van az F-15I, amely nem létező kategória a törököknél, és gyanítom, hogy az F-16I is egy kicsit „extrásabb” kivitelű Falcon, mint amit a törökök megvehettek. Ráadásul az izreliek mellett szól a semmivel nem helyettesíthető éles harci tapasztalat. Légigyőzelmek, éles célpontok elleni bombázások, és a tartós fenyegetettség miatt a készenléti / harci szolgálatot adó izraeli pilóták stressz kezelési képessége is jobb, mint a törököké, akik alapvetően békében élnek, a görög pilótákkal folytatott ritka kergetőzést leszámítva. Mellesleg, ha most Törökország úgy dönt, hogy ezentúl minden eszközzel kiáll a palesztinok mellett, akkor lehet, hogy cserébe Izrael hirtelenjében felfedi eddig gondosan titkolt vonzalmát az elnyomott kurd kisebbség iránt, akik – szegények – csak saját hazára vágynak, természetesen a török területek rovására. Úgyhogy ez egy ilyen adok-kapok játék is lehet… :-))

    „Valamint elő fordulhat hogy a törökök oroszok felé fordulnak majd.”

    Ez teljesen kizárt, 3 okból is: egyrészt az oroszoknak nem érdekük egy katonailag erős Törökország, amely nagyon lekötné a Fekete-tengeri orosz flottát, és túl közel van az oroszok számára mindig problémás Kaukázushoz is. Másrészt, az oroszok hagyományos, örökös szövetségese a térségben Görögország, már csak a vallási okokból is. Márpedig a görögök a törökök legnagyobb riválisai, és nem kétséges, hogy kettőjük közül Moszkva ki mellé áll. A harmadik ok maga Izrael lakossága, amelynek mára legalább a 20%-a orosz anyanyelvű, és sok közülük az orosz állampolgárságát is megtartotta. Ugyanilyen jellegű kötődése Törökország felé természetesen nincs az oroszoknak…

  13. „Izraeli gazdaság meggyengítése Palesztinán keresztül lenne legkönnyebben lehetséges. Lehet hogy ezt a törökök felismerték.”
    Avagy sem. Az izraeliek az utóbbi években azzal voltak elfoglalva, hogy a palesztin gazdaságot és munkaerőt a lehető legjobban letudják választani a sajátjukról…

    „Ugyanis a palesztin állam területéről beszélünk.”
    Ilyen állam nem létezik, sőt még palesztin nép sem PONT.

  14. Lehet. De Oroszországnak mindig is No1. volt, hogy a törököket leválasszák a NATO-ról….. Török-Iráni tengely kínai és orosz pénzen fenyegetés Izraelre. A kurdok ellen összekovácsolódik Törökország és Irán. A földközi-tenger keleti medencéje a görög szegénység miatt NATO-lyuk…Se a britek, az amik is egyre kevésbé…. Török dominancia, ami papíron NATO….. valójában, ki tudja… sok az ismeretlen. Viszont Izrael létét a török flotta nem veszélyezteti. Egy esetleges (nem valószínű) nuki támadás a törökök ellen eszkalációt hozna. Ez izraelnek sem érdeke…..

  15. Az atom adu tipikusan használhatatlan. Egyrészt Izraelnek nincs atomfegyvere hivatalosan. A nem létező atomfegyvert nem hiszem hogy a gázai vita esetén lenne szükségszerű felhasználni. Mert hát hogyan is használnák fel, csapást mérnek a török flottára, vagy Ankarára vagy hogyan? És utána mi lenne? Mit szólna hozzá a világ. Ezek után az USA továbbra is támogatná a védtelen gyenge Izraelt? Hogy legközelebb majd ő kerüljön sorra? Beláthatjuk hogy ez meredek történet.

  16. E már-már konteószámba megy…. A törökök és az izraeliek balhéja és Irán-Izrael szunnita-ellenes tengelye állandóan felmerül. Bizarr, de Ahmadinezsád természetes szövetségese Izrael. A szunnita tengerben. A törökök leszámolnak az uniós csatlakozással és iszlamizálódnak. Ismét a Porta lesz az iszlám világ kardja. És ott csücsül a Boszporuszon.

  17. Nekem olyan érzésem van, hogy Törökország és Egyiptom látványos távolodása Izraeltől összefüggésben van Palesztina ügyével. A törökök és az egyiptomiak is támogatni fogják a palesztin államot a közgyűlésben, ezzel nyilván konfliktusba kerülnek majd Izraellel, ezek az események már az átmenetet jelzik ebbe a konfliktusos állapotba, és itt nem feltétlenül fegyveres konfliktusra gondolok, bár ki tudja hova fajulhat.

    A neheze még csak most jön, a palesztin állam szabotálása Izrael részéről könnyen felhasználható majd a török és egyiptomi közélemény izgatására, az izmozó, vagy akár csak az izmozás látszatát keltő török és egyiptomi kormány is sokat profitálhat belőle, a belső gondjaikról is elterelhetik a figyelmet, ha a lakosság az izraeli szabotázson csámcsog.

  18. @sulyid

    „Ilyen állam nem létezik, sőt még palesztin nép sem PONT.”

    Jelenleg az enszben egy megfigyelő entitás létezik, amiből hamarosan megfigyelő állam lesz. A teljes jogú államiságot megvétózza az USA, de a folyamat elkezdődik és nem lehet visszafordítani, a tagállamok államközi kapcsolatot vehetnek fel Palesztinával, várhatóan Törökország és Egyiptom is.

  19. „Az atom adu tipikusan használhatatlan. Egyrészt Izraelnek nincs atomfegyvere hivatalosan. A nem létező atomfegyvert nem hiszem hogy a gázai vita esetén lenne szükségszerű felhasználni.”

    Le vagy maradva, amit mondasz, az maximum a hetvenes évek végéig volt igaz, mármint az, hogy letagadták az atomfegyvereiket. Már jó ideje az a hivatalos kommunikáció, hogy Izrael nem kommentálja az atomfegyvereit érintő híreket, nem válaszol ilyen jellegű kérdésekre. Tehát már NEM tagadja le, csak nem is erősíti meg a létezésüket. Egyébként még a legszolidabb becslés szerint is legalább 200-250 nukleáris töltetük lehet. Az a durva, hogy a Delfin tengók atomrakéta-hordozóvá alakítását már nem is nagyon próbálták meg eltitkolni…

    „Mert hát hogyan is használnák fel, csapást mérnek a török flottára, vagy Ankarára vagy hogyan?”

    Nem kell, hogy ténylegesen be is vessék, ez olyan mint a gumibot a rendőr kezében. Ha látod, hogy vészjóslóan forgatja a kezében, akkor kétszer is meggondolod, hogy a szeme láttára felborogasd a kukákat. A kulcs szó az önmérséklet: egyszerűen nem szokás megtámadni olyan országot, amely de jure atomhatalom, vagy akár de facto nukleáris hatalom, ha a támadó nem rendelkezik hasonló képességekkel. Nem mondom, hogy nincs rá példa ( lásd: Falkland, ahol a brit atomütőerő használatára nem volt szükség az argentin támadás után ) de nagyon elszántnak kell lennie a támadónak, vagy inkább kétségbeesettnek, amilyen az az argentin katonai junta is volt. Nézd csak meg mondjuk Észak-Korea esetét: a világ minden szemétségét elviselik tőle, a déli hadihajó megtorpedózásától a déli szigetek ágyúzásáig. Pedig még az is erősen vitatott, hogy _egyáltalán_ van-e 2-3 atombombája, amely kérdés Izrael esetében már régóta ( Vanunu esete óta ) fel sem merül. Mégsem meri az USA sem porrá bombázni az egész gennyes kis diktatúrájukat, mert hátha MÉGIS van pár atombombájuk, amelyek elég csúnya pusztítást tudnának véghezvinni az északi határhoz pechére viszonylag közel fekvő 20 milliós (!) Szöul városképén…

  20. A zsidóknak van három Type206-os tengójuk, a törököknek tizennégy. Az atomfegyver meg szép ballaszt a zsidó tengókban, foglalja a helyet a bevethető fegyverek elől Killer Clown.

    Ezenkívül a török Falconok is modernizálva lettek, továbbá a török légierőnek is van annyi kortárs harci tapasztalata, mint a zsidónak, mindketten bombáznak időnként gerillákat, komolyabb bevetésen meg egyikük se volt évtizedek óta.

    Izrael pedig megpróbálhatja támogatni a kurdokat, de akkor egyszeriben korszerű fegyverzet fog feltűnni Libanonban a Hezbollahnál.

    Az oroszoknak pedig érdekük egy katonailag erős török szövetséges adott esetben. A Fekete tengeri flotta nem több mint hagyomány, abban a lábvízben legföljebb partiőrséget lenne értelme fenntartani, az egyetlen oka a létének az, hogy ez az orosz „déli” flotta, tehát ez a flotta van legközelebb a tengerszorosokon keresztül a déli tengerekhez. Egy potenciális török szövetségessel szemben a döglődő görögök semmit nem tudnának nyújtani az oroszoknak. Az izraeli-orosz viszony pedig az USA-orosz viszony kiszolgáltatottja.

  21. Üdvözlet.

    A vélemények nagy része – szeretnék udvarias maradni – egyszerűen fatal error.

    Törökország gazdasági ereje – ezzel a térségbeli vezető szerepe – egyre jelentősebb. Kiváló kapcsolatokat ápol Iránnal, a NATO és az USA legfontosabb – ismétlem: legfontosabb !!! – és katonailag legerősebb szövetséges állama a térségben. Legalábbis még egy ideig… – és itt most a szövetségesi státuszra gondoltam.

    Törökország már a térségbeli post american korszakra készül gőzerővel és nem kevés sikerrel. Miközben az USA a rakétavédelmi rendszerének a Közel-Kelet és Közép-Ázsia szempontjából épp a legfontosabb elemét készül oda telepíteni, Ankara elindult a saját útján és kétsége ne legyen senkinek, nem fog engedelmeskedni az USA-nak feltételek nélkül. Izraelnek még feltételekkel sem. Végső soron a Nyugattal szemben ott az orosz, kínai, brazil és iráni kapcsolat, amely mind katonailag, mind gazdaságilag már most valós képességekkel rendelkező ellenpólust jelent.

    Egyiptom társadalma óriási nyomás alatt tartja a még meg sem melegedett új hatalmat Izrael ellenében. A török és egyiptomi vezetés immár konkrét katonai együttműködésről tárgyal, aminek hosszú távú következményei lesznek. A Földközi-tenger szénhidrogénben gazdag területei ugyanis nem tartoznak Izraelhez, ellenben egy független és elismert Palesztina meg fogja válogatni, hogy ki szállhat majd be a majdani kitermelésbe.

    Izrael nemzetközi szinten egyre jobban elszigetelődik, a belső gazdasági bajai és a megosztott társadalma miatt a történelme során még sosem volt olyan gyenge, mint most. A kormány és a kormányzó párt mögött nem áll a társadalom többsége, a mai izraeli fiatalság már nem az, ami a hőskorban volt. Az Izrael mítosz a végéhez közeledik.

    Az Egyesült Államok a mai napon tette közzé a Pentagon új elemzését, amely szerint a BRIC államok együttműködése nemzetbiztonsági kockázatot jelent Amerika számára. Azaz Kína, Oroszország, Brazília és India együttműködése egy lapra került Iránnal, Észak-Koreával vagy az Al-Kaidával, miközben néhány idióta Washingtonban arról elmélkedik, hogy India NATO tag lehetne. Naná, akkor amikor majd az oroszok is…

    Az USA egyre látványosabb vergődése közben arra játszik, hogy lehetőleg az EU vigye el azt a balhét, amit az USA generált. Az USA legnagyobb nemzetbiztonsági kockázata valójában maga az USA, így egyre kevesebb ereje marad ahhoz, hogy összetartsa a széthulló félben lévő „régi” világrendet, amelyet ráadásul pont az USA kezdett szétverni.
    Obama szerint még sosem voltak olyan erősek, mint most – legalábbis a hivatalos 9/11 ünnepségre szóló elnöki mese szerint. Remélem, ezt ő sem gondolja komolyan, mert akkor sokkal nagyobb a baj, mint hittem.

    Vissza a törökökhöz: az oroszok és Kína legnagyobb örömére ahogy egyre jobban mérgesedik az izraeli-török viszony, annál inkább gyengül az amerikai befolyás a térségben. Az USA rövidesen válaszút elé kerülhet: Ki a fontosabb neki? Izrael vagy Törökország – ami ebben az esetben a NATO-t is jelenti.

    Egy török-izraeli katonai konfliktus egyáltalán nem kizárható, sőt. Javaslom végiggondolni azt, hogy egy térségbeli összecsapás esetén a törökök oldalára ki állna és ki állna Izrael mellé?
    Az én meglátásom az – ami már kiszivárgott hetekkel ezelőtt a Fehér Ház környékéről – hogy Netanyahunak és díszes csapatának ideje távozni Izrael éléről. Ha valóban háborús helyzet alakul ki a térségben, akkor az USA kénytelen lesz beavatkozni – akár Izrael ellen! Ha nem tudja az USA Tel-Aviv-ot leállítani, akkor mindent elbukhat a jövőjére nézve. 7 millió zsidó vs. másfél milliárd muzulmán – vajh mi fog többet nyomni a latban? A többi, kezét dörzsölő és ugrásra készülő nagyhatalomról nem is beszélve.

    Azok a változások, amikről évek óta – sajnos sokszor feleslegesen – tépem a számat, a küszöbön van. És még mindig vannak, akik nem akarják látni majd még akkor sem, ha bekopog az ajtón.

    Ui: F-22 vs. Törökország? Ez most vicc volt, ugye?

    M

  22. Puma. Pannon Puma

    Killer Clown ! Egyetértek Veled. Minden állam jól tudja,hogy az USA vezetése legyen bármilyen agresszív ( és olaj éhes ) nem támad meg atomfegyvert birtokló országot ! Nem kockáztathatnak meg egy atom válaszcsapást – ez az adott időben hatalmon lévő párt megsemmisülését jelentené .

    Egy esetleges török – izraeli incidens persze sohasem jutna el ilyen szintre, de a törökök is szeretnék megmutatni a régióban kié a vezető szerep – miután nagy görög ellenfelük legyőzte önmagát.

    Izrael kicsi és sűrűn lakott ország. Nem kellene ellene rögtön atomfegyvert alkalmazni, vegyi és biológiai fegyverrel is lehet okozni iszonyatos pusztítást. Na ilyen fegyverekből bőven van az araboknak is…

  23. Puma

    „Nem kellene ellene rögtön atomfegyvert alkalmazni, vegyi és biológiai fegyverrel is lehet okozni iszonyatos pusztítást. Na ilyen fegyverekből bőven van az araboknak is…”

    Ilyen fegyverek után egyből menne az atom válaszcsapás… vagy legalább V-B fegyverekkel megszórni a kedves támadók fővárosát… persze akkora mennyiségbe, hogy a lakosság 10x és kitudja írtani…

  24. Puma. Pannon Puma

    ” Ilyen fegyverek után egyből menne az atom válaszcsapás… vagy legalább V-B fegyverekkel megszórni a kedves támadók fővárosát… persze akkora mennyiségbe, hogy a lakosság 10x és kitudja írtani… ”

    Háááát….. ilyen még nem volt, nem tudjuk ! Nem szabad lebecsülni a vegyi fegyvereket, nem véletlenül hívják a szegény állam atomfegyverének!
    Okozhat olyan pusztítást mint a nukleáris fegyver és megkíméli az anyagi javakat !
    Nem véletlen,hogy ezt még senki sem merte tömegesen bevetni – Szaddám is egy-egy eldugott falut írtott ki vele.

  25. Puma

    Már a VH-ban se mert senki kockáztatni ilyesmivel, mert túl kiszámíthatatlan a válasz. Irak használhatta, mert Iránnak nem volt ilyesmi, illetve ha lett is volna nem merte bevetni.

    „Okozhat olyan pusztítást mint a nukleáris fegyver és megkíméli az anyagi javakat !”

    Ez van 1-2 baj:
    – ahol vegyi is biológiai fegyvereket vetsz be, oda nem fogsz bevonulni jó ideig, s ha mégis megteszed akkor nem hiszem, hogy 20km-es zónán belüli ételeket fogsz enni
    – nincsen EMP hullám, s ez az egyik legnagyobb előnye az atom fegyvereknek!

  26. „Az Egyesült Államok a mai napon tette közzé a Pentagon új elemzését, amely szerint a BRIC államok együttműködése nemzetbiztonsági kockázatot jelent Amerika számára. Azaz Kína, Oroszország, Brazília és India együttműködése egy lapra került Iránnal, Észak-Koreával vagy az Al-Kaidával…”

    Miféle együttműködésről beszélsz India + Kína kapcsán? Halálos ellenségei egymásnak, egyérteműen a 2 dudás 1 csárda esete. Kína látta el a pakikat atomfegyverrel, hogy sakkban tartsa Indiát…

    „Ha valóban háborús helyzet alakul ki a térségben, akkor az USA kénytelen lesz beavatkozni – akár Izrael ellen! Ha nem tudja az USA Tel-Aviv-ot leállítani, akkor mindent elbukhat a jövőjére nézve. 7 millió zsidó vs. másfél milliárd muzulmán – vajh mi fog többet nyomni a latban?”

    Ezt te sem gondolod komolyan! A számarányok már 30 éve sem voltak nagyon eltérőek, ugye? Az USA így is MINDIG Izrael pártját fogja. Washington eddig is leszarta, hogy hányan vannak a muzulmánok, ha egyszer katonailag gyenge szarok, akik könnyűszerrel ledózerolhatók. Éppen tegnap mondták be 9/11 kapcsán a CNN hírekben, hogy az USA az iraki és afganisztáni háborúban valami 6800 katonát vesztett eddig ÖSSZESEN! Vietnamban egy rosszabb hónapban összejött ennyi, úgyhogy a másfél milliárd muzulmánod egy bolhacsípés sincs az USA katonai potenciáljára.

    „Izrael kicsi és sűrűn lakott ország. Nem kellene ellene rögtön atomfegyvert alkalmazni, vegyi és biológiai fegyverrel is lehet okozni iszonyatos pusztítást. Na ilyen fegyverekből bőven van az araboknak is…”

    Ezzel az a gond, hogy valahogy célba is kell tudni juttatni őket. A légi út eleve kizárt: az IAF ugyanúgy megeszi őket reggelire, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt. Tehát maradna a szárazföldi út, de ez sem egyszerű. Én ugyan nem csípem az izraelieket, de egy valamit el kell ismerni: a biztonsági dolgokat nagyon kitanulták. Emlékszem rá, hogy gyerekkoromban, a nyolcvanas években még gyakran az volt a headline az esti híradóban, hogy újabb és újabb repülőgépeket térítettek el a palesztin terroristák, újabb és újabb bombák, pokolgépek robbantak fel izraeli buszokon, várótermekben, áruházakban, stb. Mostanában milyen gyakran hallasz ilyet? Olyan profi, szigorú, és hatékony az ellenőrzés, hogy a fedajinok már be sem jutnak Izrael területére. Ha pedig sikerül kilőniük rájuk néhány kezdetleges, „handmade” rakétát, akkor másnap az IAF visszabombázza őket a kőkorszakba. Úgyhogy én nem nagyon látom azt az áttörési pontot, ahol a törülközőfejüek fogást tudnak találni Izraelen katonailag, legalábbis egyelőre…

  27. Nem hinnem hogy totalis haboruban kellene gondolkodni. Ez csak akkor kezdodne el, ha valamelyik fel nagyon vesztesre allna, es meg akkor is erdemes vegig gondolnia hiszen aki kezdi, annak nem lesz konnyu dolga a „vilaggal”, akar atomfegyvert, akar biologiai, vegyi fegyvert vet be. ezt azert nehez szerintem megelozo csapaskent magyarazni (megha Izraelnek mintha vannak hasonlo furcsa elkepzelesei[bar az inkabb az elrettetest kepezheti]).
    A helyzet az hogy minden azon mulik hogyan tudjak a helyzetet kihasznalni, manipulalni, hogy amerika melyik oldalra all. Ha az USA tartozkodik, szerintem nincs ketseg Hogy Izraelnek vwege, akarmilyen hadserege is van, megkockaztatom, meg atomfegyver mellet is. Ha bevetik az atomot elastak magukat, s anelkul is. Minden Az USA-n mulik. (szerintem)

  28. Puma. Pannon Puma

    sulyid! Na, ahol villant az atom oda sem vonulsz be hirtelen…..
    A vegyi anyagok lebomlanak, a visszamaradó sugárzás pár száz évvel tovább tart.
    Ezeknél a fegyvereknél nem is a bevonulás számít hanem a pusztítás!
    Vedd figyelembe,hogy egész Izrael akkora mint a Dunántúl és egy része még sivatag is……

  29. Puma

    És ezen a kis tenyérnyi országban olyan katonai potenciál van, amely soha nem volt Mo-nak, s soha nem is lesz… [a jelenlegi poltikus és tiszt állomány mellett…]

    Kaktusz

    Mégis milyen szuperfegyverük van az araboknak, amivel lelehetne verni Izraelt? Most már megtanultak szuper gyorsan futni? Vagy célozni tanultak meg? Már az előző háborúkban is elverték őket, bármennyire is erőltették meg magukat… most mégis miért lenne más?

  30. Ha torokokkel osszeakaszkodnak akkor lehet ok fognak futni, ha lesz hova, mert mondjuk lehet nekik ugranak az egyiptomiak(bar van gondjuk eleg), Iran. Amerika nelkul ketlem hogy lenyomnak a torokoket, egyiptomiakat s Irant. Igen, persze volt mar hasonlora pelda regebb… Szerintem tanlutak ebool sokan. Ja, s nem a torokok voltak ott…

  31. sulyid

    Nem is kell legyőzniük Izraelt. Nem is akarják. A legjobb amit tehetnek, hogy fegyver helyett diplomáciára váltanak át. Kiállnak a világ elé és a nemzetközi közösség háromnegyede el fogja ismerni őket. Izrael meg csattogtathatja a fegyvereit, azzal csak saját magát járatja le a közvélemény előtt, nem a palesztinokat.

  32. Nem tudom, miért kell minden ilyen hírnél ennyire elszaladni.
    Izrael és Törökország között valószínűtlen totális háború kirobbanása.
    A segélyhajók indulásáról egyelőre semmit sem lehet tudni.
    Lehet, hogy csak Palesztina függetlenségének ENSZ-beli megszavazása után fognak elindulni, ami kapásból azt jelenti, hogy az izraeliek nem fogják őket föltartóztatni. Persze a török hadihajók jól fognak mutatni a mediterrán napfényben a hírekben…propaganda akció kipipálva.
    Amennyiben a függetlenség kikiáltása előtt indulnának el, akkor sem valószínű izraeli fellépés nemzetközi vizeken.
    A Mavi Marmara-eset egyértelműen téves döntés volt, még egyszer nem követik el.

  33. kaktusz

    Izrael nem fog szárazföldi csapást mérni a törökökre. Ők légiháborút fognak vívni, melyben idővel alulfognak maradni a törökök, főleg ha az izraeliek valamilyen indokkal belerángatják a görögöket is….
    Iránnal mégis hogy a faszba háborúznának? Vagy 2-3 ország van közöttük…
    Egyiptom: jelenleg önmagával is alig bír, ha most kezdenének bele egy „nemzetépítő” háborúba simán kikapnának…

    Batka

    1948 – ha az arabok nem ugranak neki Izraelnek, akkor lehetett volna kompromisszumot kötni, s létrejöhetett volna 1 független Palesztin állam, de ez nem történt meg, mert mind a kettő oldalon túltengett a tesztoszteron…

  34. sulyid,
    nyilván elkerülte a figyelmedet, hogy Palesztina ENSZ felosztása szerint létrehozni szándékozott palesztin állam egy napot sem élt, mert területe azonnal izraeli, jordániai és egyiptomi megszállás alá került.
    Az ENSZ felosztást az arabok és az izraeliek sem ismerték el egy pillanatig sem.

    Az pedig, hogy 1948-ban Izrael agresszor vagy áldozat volt-e nézőpont kérdése. A zsidók kétségkívül telekiabálják a világot a szegény izraeliek mítoszával, akiket lerohantnak a csúnya arabok…

  35. Batka

    Továbbra is javaslom elolvasni:
    Kardos György: Abraham Bogatir 7 napja
    1947-ben játszódik, s egy harkovi származású 1910-es években kivándolorolt zsidónak az 1 hetét meséli el. A fickó egy sima földműves, gyereke van, s arab barátjai, de ő maga már öregszik. A könyv nem tesz igazságot semelyik oldalnak, de bemutatja az akkori angol fennhatóság alatt álló palesztina lakóit, életstílusokat…

    ui: valamiért nem tudok hinni 1 arabnak se, főleg ha „palesztin”…

  36. ui:
    Ha lehet úgy fogalmazni, akkor úgy állok hozzá az arabokhoz, mint a négerekhez, vagy a cigányokhoz. Lehet, sőt biztos vannak olyan családok, ahol a felnőttek hűségesen dolgoznak, s a gyerekeiket iskolába járatják, ahol kítünően teljesítenek, de kevés az ilyen. A négerek kapcsán nézd csak meg, hogy mi lett Dél-Afrikával, vagy mi ment véghez UK-ban… és mégis ismerek négereket, itt Mo-n, akik évfolyamtársaim voltak, s nagyon jó barátaim. Tudom, hogy ők assziminálódtak, s tökéletesen betartják a törvényeket, s tanulnak… DE mégis eszembe jut Dél-Afrika vagy az UK-i zavargások valahogyan nem tudom szeretni a nagyrészüket, s nemtudok nekik hinni hiába tudom, hogy ott is vannak kivételek, akik ugyanolyan életet élnek, vagy akarnak élni, mint egy sima nyugateurópai ember: iskolába járnak, dolgoznak, betartják a törvényeket, de sajnos nem ők vannak többségben…

  37. Sulyid nem tud hinni arabnak foleg nem ha az Palesztin.
    Na mert annak a sok sok ezer semmirekello zsidonak akik meg mindig milliardokat kapnak a VH-s semmiert azoknak lehet hinni.Hany millio egyeb nemzetisegu szenvedett??Es milyen karteritest kapnak??Ha jol tudom semmilyet.Nem mondom hogy a palesztinok,arabok jobbak,egyaltalan nem,legjobb lenne az osszes arabot meg zsidot egy helyre letenni es mehet rajuk az atom.

  38. Roni

    Pontosan az erdifefoka által megfogalmazott magas szintű és építő, jobbító szándékú elgondolások miatt lehet szélsőségesekről beszélni.
    Csak nem biztos, hogy az „aki nincs velünk az ellenünk” elv segíthet megoldani egy kisebbség problémáját…

  39. Látom kezd kibontakozni egy magasröptű párbeszéd. Ám én tovább mennék erdeifóka kartárs o/ :) megfogalmazásánál: én párszáz csinos nőn kívül, akikkel megmenthetem az emberiséget a kihalástól, senkit nem hagynék :D

  40. Egyre messzebb távolodunk a tényektől.

    1. Izrael nem vet be, de nem is fenyeget atomfegyverrel, mert utána az isten sem menti meg attól, hogy az arab államok is rendelkezzenek vele.

    2. A vegyi fegyverek („modern” harci gázok) az UV sugárzás hatására elbomlik, a jobbak 12 a rosszabbak 168 óra alatt.

    3. A biológiai fegyverek bevetést a lakosság 20-50%-a garantáltan túléli immunitás miatt (más szemszögből 50-80 % meghal). A biofegyverek nem harctéri eszközök a lassú hatóidő miatt, azok terror vagy stratégiai eszközök.

    4. Törökország csak nemzetközi vizeken hajthat végre akciót, egyébként most Izraeli, holnap talán Palesztin felségvizeket sért meg. Előbbi eset Cassus Belli, utóbbi esetben meg Izraelnek kuss.

    5. Oroszország: A Boszporusz miatt _nem_ fog konfrontálódni a törökökkel, bár támogatni őket csak az USA beavatkozása _után_ fogja. Ha korábban beavatkozik, Ő lesz az agresszív fél a nemzetközi diplomáciában (A legbefolyásosabb BT tagállamok közül), ami a jelenlegi Orosz külpolitikával ellentétes.

    6. USA: a lakosság egyre kevésbé támogatja Izrael ügyét, a tőke viszont igen. Egy esetleges _nem diplomáciai jellegű_ beavatkozás akkora belső feszültségeket generálna, amit nehezen tudnának kezelni. Lásd vietnámi háborúval kapcsolatos megmozdulások.

  41. Szélsőséges eszméktől és előítéletektől mentesen nézzük a szituációt!

    Izrael szerencsés helyzetben van mert ő a nyugati világ kedvence akit dédelgetni illik.

    Mellette áll az egész nyugati civilizáció mert az ő értékrendjük szerint cselekszik és elvégre egyáltalán a létezése is fontos gazdasági és biztonsági okokból a nyugat számára, lekötve az arab világot.

    Az összes ellenséges arab ország válságban van, egy összezördülés esetén az örök ellenség Szíria most képtelen lenne rákontrázni a polgárháború miatt.

    Törökország történelmi távlatokban is mindig vetélytársa volt az orosz érdekszférának, kétséges hogy beavatkoznának a törökök oldalán. Bár a Törökországban állomásozó amerikai rakéták eltűnésének örülnének.

    Egy radikalizálódó török nép viszont veszélyes lenne mindenki számára a környéken, amit nem kötne le Izrael megléte sem teljesen.

    Szerintem nem lenne semmi egy konfrontáció esetén, mindkét fél le fogja nyelni a maga békáját.

  42. A Torok flotta minden jogalappal rendelkezik hogy a 200 merfoldes Exclusive Economic Zone teruletere behajozzon. A szabad hajozas joga mindenkit megillet. A felsegvizekre nem mehet be es igy ott veszti el a jogait illetve a nemzetkozi jog altal elfogadott tilalmi helyeken. Pl egy blokadnal.
    Megteheti hogy blokadtoro lesz de az kvazi es de jure is haduzenet. Igy annak kovetkezmenyei vannak.

    Erdogan es csapata sajna „Nagy Torokorszagrol ” almodik ami nem feltetlen teruleti nagyobbodast hanem a regi tekintely ( ne feldjetek hogy evszazadokig meghatarozoak volta es diktaltak a felteleket ) visszaszerzese a cel mind ez vallasi alapon . Ez azt is jelenti hogy a logikai erveket ( gazdasag politika eroviszonyok ) sem mindig lehet hasznalni mert vannak dolgok amik nem igy mukodnek.

    Torok o nem fog egyedul tamadni mert koppanna de nagyot. A legierejenek modernizaciojat es egyebb fegyverrendszereket is Izrael szallitotta. Nana hogy tisztaban van elonyeikkel hatranyaikkal es az esetleges hatastalanitasuk modjaval is. Azonban ha kello szovetsegest talal akkor szerintem ha nem is holnap de „holnap utan ( a tarsadalmi valtozashoz nemi ido kell ) bele mehet a tancba amihez elengedhetetlen Oroszorszag tamogatasa.

    Ha csopp eszuk van az Izraelieknek akkor az esetleges Torok flottakiseretet hagyjak eljonni a felsegvizekig ahol azok szigoruan megfordulnak es onnan integetve bekiserhetik a hajot ellenrozesre. Mind ezt ugy hogy folyamatosan veszi egy kamera es tovabbitja az adast real time ban az esetleges kesobbi reklamaciok miatt, es par nemzetkozi ujsagiro is a fedelzeten kene lenni az atvizsgalaskor es a hajo baratsagos integetesek kozepette valo elbocsajtasakor.

    Ettol a pillanattol a Torok erkolcsi municija elparolog.

    Amugy a Torokok is nagy kopek mert ha akarnak akkor egyszeruen egyiptomon keresztul leszallithatnak a segelyuket mert a Gazai ovezetnek van egy egyiptomi atkelohelye, csak hat nem a Gazaiak a fontosak hanem hogy az iszlam tekintejevel lehessen egyet rugni Izraelbe.

    Aztan van hogy a fagyi meg visszanyal.

  43. panoz

    „Egy radikalizálódó török nép viszont veszélyes lenne mindenki számára a környéken, amit nem kötne le Izrael megléte sem teljesen.”

    Ezzel kapcsolatban tegnap láttam egy török filmet (A farkasok völgye: Irak), hát abba aztán volt minden, eléggé meglepett, hogy NATO szövetséges létükre mi minden bele nem fért nekik. Gyerekeket és nőket mészároló amerikai katonák, kéjgyilkos kurdok, izraeli szervkereskedő embermetszők, lélektelen nyugatiak és a derék, jószivű török akcióhősök.

    A didaktikus részek is érdekesek voltak, amiből megtudhatjuk, hogy öngyilkos merényletek többet ártanak mint használnak, és a jó megoldás most nekik a türelem, és hogy a türelem és kitartás mögött nagy célok rejlenek.

    Tanulságos megnézni a filmet, az derül ki belőle, hogy ha úgy adódik a helyzet, akkor lehetséges radikalizálni a török népet, és közben ugyanolyan erkölcsi magasságokba emelni, mint amilyenben a nyugati nép úszkál, amikor katonái épp civil lakosságot mentenek, vagy ördögien gonosz diktátorokkal szállnak harcba.

  44. panoz:

    Írod:
    „Szélsőséges eszméktől és előítéletektől mentesen nézzük a szituációt!”
    illetve:
    „Mellette áll az egész nyugati civilizáció mert az ő értékrendjük szerint cselekszik és elvégre egyáltalán a létezése is fontos gazdasági és biztonsági okokból a nyugat számára”
    Az utóbbi kizárja, hogy az előbbi felvetésed igaz legyen, tételesen cáfolható ugyanis.

  45. Szép estét mindenkinek!

    Mostanában elég ritkán akad időm olvasgatni és kommentelni!

    Csak egy apró megjegyzést tennék olvasótársaimnak az ABV fegyverekkkel kapcsolatban. A használója vét a nemzetközi egyezményekkel szemben, emberiség ellenes bűntettet követ el ezért háborús bűnösnek fogják tekinteni. Ezért nem fogják beveti (remélhetőleg), ha netalán annyira eldúrvulna a helyzet a törökök és izrael között. Szóval ezt a fajta lehetőséget én kihagynám a szóbajöhetőek közül.

  46. „Wolfrick! Jó haditechnikai ismeret, reális helyzetértékelés. Sok ilyen kellene….”

    Hmm… Ahogy az örökbecsű, Pulp Fiction című Tarantino filmben mondja Mr. Wolf, azért ne szopjuk már egymás f@szát… :-)) Mert hogy ő itt azt írja például:

    „Izrael nem vet be, de nem is fenyeget atomfegyverrel, mert utána az isten sem menti meg attól hogy az arab államok is rendelkezzenek vele.”

    Túl azon, hogy Istent minden körülmények között nagy kezdőbetűvel írjuk le, annyit tennék hozzá, hogy ha Isten nem is menti meg, majd az USA igen! Sohasem fogják hagyni, hogy bármelyik arab bagázsnak atomfegyvere legyen, raáadásul ez azon ritka dolgok közé tartozik, amelyben teljes a konszenzus a 300 millió amerikai között, pláne 9/11 óta. Tehát, ha az éppen hivatalban lévő elnök visszabombázna a kőkorszakba bármilyen muzulmán országot akik többé vagy kevésbé, de bizonyítottan atomfegyverre tettek szert, azt az állampolgárok 95%-a helyeselni fogja. És nem Izrael iránti rajongásból, hanem kizárólag saját érdekből. Ennek látszólag ellentmond a legalizált pakisztáni atomarzenál, de csak látszólag. Egyrészt, maga Pakisztán is gyakran együtt működik katonai ügyekben Izraellel, másrészt az amerikaiak is beépítettek biztosítékokat a rendszerbe. Jó pár évvel ezelőtt, még Philadelphia-ban néztem egy népszerű ottani beszélgetős műsort a tévében, ( Larry King Live ) amelyben a főtéma az volt, hogy van-e valós veszélye annak, hogy az Afganisztánból Pakisztánba átszivárgó Taliban befolyása kiterjed, és átveszik a hatalmat. Larry King egy nyugalmazott tábornokot hívott meg, aki azt mondta, hogy több száz fős amerikai „tanácsadó” és „biztonsági személyzet” tartózkodik az országban, akik szorosan figyelemmel kísérik a pakisztáni nukleáris arzenál minden alkotóelemét, és válság esetén „intézkednek” is. Ez gondolom azt jelenti, hogy ha kitörne ott is valami baz+, akkor 24 órán belül jön a SEAL vagy a Delta, és eliminálják vagy elviszik az összes robbanófejet, ‘oszt csókolom…

    „Oroszország a Boszporusz miatt _nem_ fog konfrontálódni a törökökkel…”

    A törökök csak addig tudják blokkolni a Boszporuszon az oroszokat, amíg a NATO és az USA egyértelműen mögöttük áll. De ha az iszlám radikalizálódás folytatódni fog, akkor Nyugat-Európa és az USA le fogja rázni őket magáról, mint kutya a vizet. Ennek már most nagyon komoly jelei vannak, hiszen miközben már szinte Trinidad + Tobago is lassan EU tag lesz, a törökök felvételét minden kétségbeesett török próbálkozás ellenére véglegesen blokkolta a német és a francia nép. Már az USA-nak sem olyan fontosak, hiszen a NATO déli szárnyán lett helyettük két rendkívül készséges, sőt, szolgálatkész szövetséges, Románia és Bulgária. Nem kell, hogy nyilvánosan szakítsanak velük, elég ha finoman „ejtik” őket, és onnantól a törökök letólt gatyával állnak az oroszokkal szemben. Szerintem ha ez összejön, akkor Athén, illetve a görög politikusok már csak egy kávét kérnek… :-))

    „USA: a lakosság egyre kevésbé támogatja Izrael ügyét, a tőke viszont igen. Egy esetleges _nem diplomáciai jellegű_ beavatkozás akkora belső feszültségeket generálna, amit nehezen tudnának kezelni. Lásd vietnámi háborúval kapcsolatos megmozdulások.”

    Én kint éltem egy ideig, több mint 2 évig, és azóta is többször jártam kint. Az „amerikai nép” szarik Izraelre. Pontosan úgy, mint Új-Zélandra, vagy akár Magyarországra. Tudod mi érdekli őket? Ha a szegényebb réteg tagja, akkor a betegbiztosítás és a munkanélküliség rátája, illetve a heti akciós termékek listája a Wal-Mart áruházak szórólapjain. Ha gazdagabb, akkor meg a Nasdaq és a Dow-Jones Index állása. Pár elborult csávó persze mindig tüntet a Fehér Ház előtt, de komoly, százezres tüntetéseket csakis valami belső, amerikai probléma tudna gerjeszteni, gazdasági, vagy esetleg faji-etnikai ügy. Kár is előhozni a vietnami háborút, ez már nem a hatvanas évek, és ez már nem az a fiatalság. A „hippi” szó is már csak akkor kerül elő, ha Cartman éppen káromkodik valamelyik South Park epizódban… :-))

  47. „Nem az ami nép szeretete tartja el Izraelt hanem a zsidó lobbi…”

    Ez oké, nem is vitás. Én csak arra reagáltam, hogy Wolfrick „hatalmas belső feszültséget” vizionált egy olyan esetben, ha a zsidó lobby nyomására a kormány olyan döntéseket hoz, amellyel az átlag amerikai nem ért egyet. Ezzel szemben a tény az, hogy ha Mr. John „Average” Smith este leül a tévé elé, és valami ilyesmi hírt hall, akkor maximum felmordul egyet, hogy „azok a washingtoni naplopók már megint a geci zsidókat pátyolgatják az én adómból”. Aztán kortyol egyet a Miller Light nevű, odaát sörnek nevezett okádékból, és már el is felejtette az egészet. Viszont ha kiderül, hogy a szövetségi kormány megint adót akar emelni jövőre, vagy a betegbiztosítója újabb és újabb vizsgálatokat, műtéteket emel ki a támogatotti körből, esetleg úgy érzi, hogy a rendőrjárőr csak azért állította meg, mert fekete vagy hispano, akkor tényleg bedühödik és elmegy tüntetni, vagy betárazza a shotgun-t. De a külföldi dolgok nagyon ritkán hozzák lázba őket…

  48. Killer Clown

    „Ezt te sem gondolod komolyan! A számarányok már 30 éve sem voltak nagyon eltérőek, ugye? Az USA így is MINDIG Izrael pártját fogja. Washington eddig is leszarta, hogy hányan vannak a muzulmánok, ha egyszer katonailag gyenge szarok, akik könnyűszerrel ledózerolhatók. Éppen tegnap mondták be 9/11 kapcsán a CNN hírekben, hogy az USA az iraki és afganisztáni háborúban valami 6800 katonát vesztett eddig ÖSSZESEN! Vietnamban egy rosszabb hónapban összejött ennyi, úgyhogy a másfél milliárd muzulmánod egy bolhacsípés sincs az USA katonai potenciáljára.”

    Szerintem te kevered a szezont a fazonnal… Hol olvastál te olyat, hogy a másfél milliárd muzulmán megtámadja az USA-t? Hogy jön ide egyáltalán az USA katonai potenciálja??? Az arabok meg könnyűszerrel ledózerolhatóak?? Ez enyhén szólva is röhejes. Ki által? Az USA által? Na akkor most mondj egyetlen olyan országot amit nem dózerolna le könnyűszerrel az USA karöltve a NATO-val. 30 éve is olyan „gyenge szarok” voltak, hogy majdnem leradírozták Izraelt a térképről. Az más kérdés, hogy bámulatosan elbaltáztak néhány dolgot, amit a zsidók nagyon jól kihasználtak. De ez nem jelenti, hogy nem múlott hajszálon, és hogy szarok voltak. Ez olyan mintha azt mondanád, hogy Németország a második vh-ban igazából katonailag egy gyenge szar volt… végülis vesztettek. Az meg hogy Izraelben kevesebb a robbantás nem feltétlen azt jelenti, hogy Izrael sebezhetetlen. Szerintem inkább nagyobb köze van ennek ahhoz, hogy 40 fallal vették körül a robbantókat, meg visszabombázták őket a sötét középkorba. És ha egy robbantgató előbújik 30 tankkal néz farkas szemet. Ez szerinted fenntartható egy totális háború alatt? Ezt arra értem, hogy akkor bizony lenne robbantgatás megint, ha nem őrizné senki azokat a falakat a palesztinok körül. Egyébként is én nem lennék olyan biztos abban, hogy ki mellé áll az USA. Eddig a bevett szokás az volt, hogy ha Izraelnek ellenlábasa volt, és ugatni kezdtek a zsidók, amerika teljes mellszélességgel ott volt mellettük. Hát tudtommal a törökök esetében ez nagyon nem így volt. Na meg a jövőre is gondolniuk kell. Izrael szerintem a nemzet katonai lehetőségeit mindig a maximumon tartotta, tehát ennél sokkal erősebb sosem lesz. Törökország viszont jön fel mint a talajvíz. Ilyen időkben mikor Irán meg Kína ott pattog a sarkon vajon egy Izrael (a jelenlegi kilátásokkal: belső válság, rengeteg ellenség) vagy egy Törökország (feltörekvő gazdaság, egyre fejlődő haditechnika) tudná jobban ellensúlyozni? Románia meg Bulgária? No komment… Ennyi erővel akár Irakot is regionális nagyhatalommá tehetnék, méghozzá felfújható gumitankokkal és repülőkkel.

    Az atombombát pedig csak a legvégső esetben lehet bevetni. (ahogy ezt 40 éve is tervezték, ha jól emlékszem) Akkor is csak abban az esetben, ha ki tudod irtani vele az ellenség szinte az egész haderejét. Nem igazán tudni milyen hatással van egy nemzetre az atomtámadás. Elképzelhető, hogy vérszemet kap mindenki és a jóisten sem állítja meg őket.

    Az meg megint hülyeség, hogy az amerikaiak leszarják a külföldi eseményeket. Igen leszarják, hogyha a csúnya zsidóknak segélyként adnak 200 db, az ő adójukból épített M1-est. Amit viszont nem szarnak le az az, hogy ha egy gazdasági összeomlás szélén álló Amerika, felvesz újabb sokmilliárdos hitelt, azért hogy megölesse a saját népének szülötteit, ezt mindössze azért, hogy a csúnya zsidókat megmentse. Arról nem is beszélve, hogy egy negatív dolgot az ellenzék felfújhat és akkor máris bukták a következő választásokat. Negatív döntéseket könnyen lehet hozni mikor buzgó gazdagság és jólét van. Ma elég egy rossz döntés és Obama bácsi megy a levesbe. Azt meg megint jó lenne nem elfelejteni hogy 40 éve volt egy SZU, ami egy esetleges Izraeli vereség esetén szinte átvette volna a hatalmat a Közel-keleten.

  49. Fiúk! Nincs működő biológiai fegyver. A lépfene az 1etlen, ami akár működhetne is, de kétlem, hogy bárkinek is lenne. Az iraki háborúban volt valami ilyesmi támadás, oszt nem történt semmi különös.

    A török film elég jó, de miért nem tudtak ami rohambiliket venni a helyi piacon? Nálunk pl. lehet kapni. A film feléig az amikat töröknek néztem.

    Bár ez is OFF, de ha már a palesztínok identitásánál tartunk, izraeli nép sincs.

  50. KC:

    Néhány észrevétel:
    1. Boszporusz: annyira tele van hajóronccsal, hogy _minimális befektetéssel_ hajózhatatlanná tehető.
    2. az USA nem fog atomagresszió mögé állni szem katonailag, sem politikailag, mert öngyilkosság. Pláne nem NATO tagállam ellen, mer az szétveri a szövetséget.

  51. Az erdész-történet újratöltve:
    X. 1. A segély- és a török flotta kifut.
    X. 2. Az izraeli flotta kifut.
    X. 3. A török flotta kiszorítja az izraelit a Földközi-tengerről.
    X. 4. Az izraeli tengerészet kiszorítja a segélyflottát a Földközi-tengerről.
    X. 5. A Vízi Rendőr mindkét flottát kiszorítja a vízből….

  52. „Az meg megint hülyeség, hogy az amerikaiak leszarják a külföldi eseményeket. Igen leszarják, hogyha a csúnya zsidóknak segélyként adnak 200 db, az ő adójukból épített M1-est. Amit viszont nem szarnak le az az, hogy ha egy gazdasági összeomlás szélén álló Amerika, felvesz újabb sokmilliárdos hitelt, azért hogy megölesse a saját népének szülötteit, ezt mindössze azért, hogy a csúnya zsidókat megmentse. Arról nem is beszélve, hogy egy negatív dolgot az ellenzék felfújhat és akkor máris bukták a következő választásokat. Negatív döntéseket könnyen lehet hozni mikor buzgó gazdagság és jólét van. Ma elég egy rossz döntés és Obama bácsi megy a levesbe.”

    Ebből a tirádából is látszik, hogy fingod sincs Amerikáról. Éltél ott akár egyetlen napot is? Mert akkor tudnád, hogy pont a jelenleg éppen ellenzékben lévő republikánusok számítanak Izrael legfőbb támogatóinak. Tehát, ha Obama és a demokraták elvesztik a jövő évi választást, és republikánus elnök lesz, az csak jó Izraelnek, mert Washington még markánsabban leteszi mellé a garast. Az amerikai újságok is megírták három éve, hogy Izrael finoman szólva nem volt boldog Obama megválasztásakor, és egy _ici-picit_ hűvösebb is lett a két ország kapcsolata, mint Bush idején. Az más kérdés, hogy Obama sem fog szembemenni a mainstream Izrael-barát irányzattal, mindenki tudja, hogy miért nem…

    „Izrael szerintem a nemzet katonai lehetőségeit mindig a maximumon tartotta, tehát ennél sokkal erősebb sosem lesz. Törökország viszont jön fel mint a talajvíz.”

    Írta már itt más is rajtam kívül, hogy a török hadsereg és főleg a légierő gépeinek modernizálását nagyrészt izraeli cégek végezték. A török ipar nagyjából még mindig a rágógumi-bőrdzseki-Renault Thalia szentháromságot tólja, valamint a világ messze legszarabb minőségű gáz-riasztó pisztolyait állítja elő. Ami meg Romániát és Bulgáriát illeti, itt nem arról van szó, hogy az USA a katonai potenciáljukra számít, hanem arra, hogy immár van hűséges, megbízható, és főleg nem iszlám befolyású szövetségese a NATO déli szárnyán. Nem véletlen az USA és Románia által megkötött rakétavédelmi szerződés sem, azok is „elfértek” volna Törökországban. Az a módszer, ahogy Nyugat-Európa vezető nemzetei nem túl diplomatikusan lepattintották a törököket az EU csatlakozási folyamatban, jelzi, hogy Európa NEM AKAR integrálni százmillió muzulmánt, vagyis a kapcsolatok a jövőben egyre lazábbak lesznek. Ezt érzékelik a törökök is, ezért próbálnak új szövetséges országokat találni, főleg keleten, a saját régiójukban. Az más kérdés, hogy mi értelme lesz a Nyugat barátságát felcserélni Iránra, az arabokra és a palesztinokra…

  53. „A SEALok maguktól megfulladtak. Aztán meg 1 nyugdijjas öregember kivégzése közben lezuhantak. A deltások iráni vendégszereplésén azóta is röhög a világ. Én nem nagyon számítanék rájuk.”

    Ezzel együtt még mindig ők a legjobbak, plusz a brit S.A.S. Ha muszáj, én még mindig inkább őket hívnám, mint a Specnazt/OMON-t, akiknek mind a Dubrovka Színházban, mind a Beszlani iskolában sikerült lényegesen több ártatlan honfitársukat megölni, mint a terroristáknak…

  54. Killer Clown

    Valóban nem éltem kint, de egy jópár ismerősöm dolgozott amerikaiakkak (egy nagy részük katonákkal). Plussz nem kell, hogy amerikából indulj ki. Melyik állam népe támogatna egy olyan konvencionális háborút amihez 1: semmi köze 2: semmi haszna 3: nulla veszélyforrás számára. Ellenben elesne jó sok katonájuk, na meg azt nem tudom, hogy honnan szereznek pénzt egy ilyen háborúra, mikor a gazdaságot alig tudják életben tartani. (mondjon akárki akármit, szerintem ha pár napra van attól egy gazdasg, hogy fizetésképtelenné váljon, az bizony a csőd szélén áll). Eleve egy háború elindításához kell egy casus belli, ami miatt felbőszül a nép. Álomvilágban élsz, ha azt hiszed bármilyen háborút (konvencionális) elkezdhetsz a nép támogatása nélkül. Vagy majd csinálnak egy újabb 911-et? Vagy Pearl Harbort?

    Törököket azért nem fikáznám le annyira. Azért egy pár száz évig ők voltak a górék a környéken (úgy értem, hogy genetikailag nem olyan elcseszett nép). Csak fejlesztenek egy Altay-t, ami az én logikám szerint minimum Leo 2 szinten vagy akörül kell, hogy legyen, különben nem érné meg kifejleszteni. Az meg a másik, Leo 2-esekhez csináltak upgrade csomagot. Ez megint csak az én logikám, de csak nem cserélik ki a bevált német elektronikát egy szarra. Az meg, hogy eddig sokmindent vettek a zsidóktól… és akkor? Kínaiak meg 20 éve azon voltak, hogyan működik egy babagyár, most meg van saját 5.gen (?) gépük. Egyébként is lesz F35-ösük, minek nekik az izraeli elektronika.
    A zsidók pár éve voltak gazdasági toppon, lenyomták az összes környező ellenfelet. Szerintem még úgy is kevesek lennének egy Irán-Kína páros ellen a Közel-keleten, nem véletlenül kap akkora katonai segélyt az USA-tól. (természetesen ezt nem mára értem, de ha Kína elkezdi nyomni a modern haditechnikát egy nap, abból Irán is kapni fog gondolom). Ellenben, ha az USA dönt és a törökök mellé áll, megy a techtranszfer, képzések, na meg a pénz. Hát szerintem messze potensebb ország lesz mint Izrael.

    Molni, holtig tanul az ember, ha van kedved hallgatlak. :)

  55. A SEALok maguktól megfulladtak. Aztán meg 1 nyugdijjas öregember kivégzése közben lezuhantak. A deltások iráni vendégszereplésén azóta is röhög a világ. Én nem nagyon számítanék rájuk.

    Az első eset mire vonatkozik?

    Nem a deltások zunhantak le, hanem az őket fuvarozó gép, de oda se neki. Ha Andy McNab gépét, ha lelőtték volna vagy vihar miatt lezuhan, az nem a SAS-t minősítette volna.

    A Bin Laden féle lezuhanásnak sincs semmi köze ahhoz, hogy a pilótának milyen körülmények között kell leszállni.

    Bocs, de ilyen elképesztően troll / balfasz kommenthez mennyire kell megfeszülni? Nekem valahogy kezd tele lenni a hócipmő az ilyesmivel. Tiszta szerencse, hogy mostanában nem érek rá HTKA-t olvasni főleg, ha ilyen bányászbéka színvonalra zuhannak a kommentek…

  56. molnibalage szerint:
    2011. szeptember 14. szerda @ 14:16

    Bocs, pongyolán fogalmaztam egy kicsit (telefonról meg egyszerű).

    Szóval az alap felvetés egy török-izraeli konfliktus, ahol Izrael _atomfegyvert vet be_.

    Egy ilyen cselekedet minden arab államban megkongatná a vészharangot: „Mi leszünk a következő!”. Az egész közel-kelet lángtengerré változna, gerilla hadviselés városi környezetben. Kb. mint a vietnami dzsungelharcok (hasonló veszteségi rátával is, hiszen ekkor már nem csak IED-eket vetnének be).

  57. „Az USA így is MINDIG Izrael pártját fogja.”

    Ehez hozzátenném, hogy nem. Vki pontosan megmondhatja de kb ~70 környékétől. De ehez hozzátartozik, hogy akkor már a pánarab szocializmus… rendszereket elég keményen elkezdte a Szu fegyverek nyomni kvázi logikus/várható lépés volt ez az US részéről. Kicsit kitekerve nem ez volt az első, második front ahol az egyik azért támogatta a másikat, mert a másik az egyiket.

  58. Killer Clown

    Egy kis zavart érzek az erőben!Igazából nagyot!

    A két említett esethez semmi köze sem volt a GRU SZPECNAZ-nak vagy az OMON-nak.

    SZPECNAZ-ból van GRU és FSZB + még jó pár de ez a kettő amit sokan kevernek.A két alakulatnak annyi köze van egymáshoz,hogy ugyan az a nevük de ezen kívül semmi!!!!Az FSZB SZPECNAZ tagjai tudtommal nem is katonák ellentétben a GRU-s haverjaikkal!Az OMON meg egy teljesen más dolog hisz ők a rendőrökhöz hasonlítanak ezért nem vethetők be csak Oroszország határain belül.

  59. molni

    „Az első eset mire vonatkozik?”

    Szó szerint arra amit írt.A Grenadai invázió idején egy SEAL csoport bevetésre ment és eltévedtek a tengerben majd belefulladtak.A Grendada név hallatán fókék a falra másznak mert akkor több katasztrofális akciójuk(többek közt a SEAL team 6-nak is)volt mint értékelhető habár ebből is volt egy(jól felmérték,hogy egy térkép alapján kiválasztott terület alkalmatlan partraszállásra).

    Amúgy „kommandóséknál” az etalont akikre mindenki hasonlítani akar az SBS jelenti!szóval mindenki hozzájuk méri magát nem a SEAL vagy Delta vagy SAS stb-hez.Egy kis érdekesség:1990-óta a GROM az egyetlen olyan különleges alakulat akiknek nem volt hibás műveletük és csináltak is valamit.

  60. Szpecnazból Beslannal ott volt az Orosz „legesleg” az alpha és vympel. E fölött CTben kiképzésben/tudásban tudtommal nincs semmi Oroszhonban.
    És hát finoman szólva se volt Orosz részről egy sikerstory ami ott történt. Az Alpha negyede elveszett, tömegével lettek a 8-10-15 éves gyerekek lemészárolva, bár most 9/11 van terítéken de a 21.sz egyik legundorítobb terrortámadása az a Beslani.

  61. sulyid

    Az ENSZ kifejezetten őket kérte fel szerb,horvát stb háborús bűnösök elfogására/felkutatására.Ők foglalták el az iraki Umm-kaszr kikötőjét és ők tevékenykedtek az al-Faw félszigeten is.Ezen kívül ami kérésre segítettek segítenek Irakban és Afganisztánban a terroristák kézrekerítésében(nem a bivajbasznádi fegyverkereskedőt bízzák rájuk).
    Szóval hidd el bőven nyakig járnak ők a szarban!

  62. dudi: És állítottam annak amit mondasz az ellenkezőjét? Hol?

    Leírtam, hogy a két legelitebb Orosz mostmár CT egység is ott volt beszlannal. Mindkettő csúnyán elhasalt, Alpha egy nagp alatt vesztett 7embert. Az elég csúnya uis fennálása óta hivatalosan 30at és ebben Afganisztán is benne van. Persze ugye az Szovjet/Orosz statisztikák sose arról voltak híresek, hogy érnenek vmit…

  63. Fade

    A példa a rossz.Arról volt alapból szó,hogy valaki szerint inkább SEAL mint SZPECNAZ és ezt azzal támasztotta alá,hogy Bszlan meg moszkvai színház,holott a GRU SZPECNAZ-nak a két esethez semmi köze nem volt viszont egy ilyen akcióba (Pakisztáni atomlétesítmények elfoglalása vagy rombolása)a GRU-s fiúkat használnák.

  64. A lengyelek szakmai körök által elismerten a legjobbak közé tartoznak. (Újságírók és kommentelők nem tartoznak a szakmai körökbe, sőt: a „futottak még” kategóriába sem.)

    Két probléma van az orosz CT egységek állítólagos elhasalásával:
    1. Mihez (kikhez) képest hasaltak el?
    2. Melyik az az egység, amelyik volt hasonló szituban valaha – és nem hasalt el?

    Mondjuk eddig sokan tekintették a beszlani balhét lebőgésnek, aztán ehhez képest mindig kiderült, hogy lényegében gőzük sincs, mi és hogyan történt ott (egyéb körülményekről nem beszélve) – pont ennyit ér a véleményük.

  65. @Molni: De igen, van olyan hogy genetikailag elcseszett nép. Ahol a belterjesség néphagyomány, ott bizony gondok vannak. Akad rá példa mindenhol a világon, keleten és nyugaton is. Persze sejtem hogy az eredeti megjegyzés az egy általános lefitymálás volt csak… talán nem ok nélkül.

    DE! Az hogy van hogy a lefitymált arabok köbö a 14. századig a tudományok élén álltak? Kínairól és szanszkritről fordítottak arabra, messze megelőztek mindenkit a tudomány minden terén, csak Kína volt velük egy lapon említhető. Azóta degradálódtak volna le? Hogyan? Miért? Van ennek köze a fehérek hódításaihoz és kavarásához? Most sem lehetnek annyira hülyék, tele van arab orvostanhallgatókkal Mo meg a fél világ… igaz, ahhoz csak gyomor meg segg kell…

  66. Az ilyen túszmentések nem tartoznak a spéci 1ségek sikersztorijai közé. Márcsak azért sem, mert ott nem az övék a kezdeményezés. Pedig nekik ez lenne a lételemük.
    Remélem megfigyeltétek, hogy a specnazt én szóba se hoztam, csak a már említett 2 csapatot.

  67. dudi: Ez van. Megkérdezel egy Orosz hobbistát uezt a választ fogod kapni.

    És semmivel se sponygolább mint a te pl.: „Egy kis érdekesség:1990-óta a GROM az egyetlen olyan különleges alakulat akiknek nem volt hibás műveletük és csináltak is valamit.” kijelentésed.

  68. A „leg” a GRU, az az egész alfája és omegája, mint ahogy azt egy korábbi írás itt már ismertette. Egyebekben pedig a GRU-FSZB szpn. nem hasonlítható össze, ahogy azt Dudi – nagyon helyesen – kifejtette párszor (lévén teljesen más a feladatuk).
    De ha már itt tartunk: az orosz filozófia a témával kapcsolatban totálisan más, mint a nyugati – úgy a katonák, mint a túszok vonatkozásában.
    Számos sikersztorija van az Alfa-Vympel kettősnek, jellegzetességük, hogy általában úgy átb*sszák a rosszfiúkat, mint macskát a palánkon – végül pedig nem tudják őket élve elfogni, mert azok rendszerint idő előtt beadják a kulcsot. Szpecnaz Szpecnazovics Szpecnazovék meg baromira sajnálják a dolgot, mint az sejthető… :)

  69. „A lengyelek szakmai körök által elismerten a legjobbak közé tartoznak.”

    Előre bocsátom, hogy szemernyi kétségem sincs arról, hogy jók, sőt, nagyon jók. Csak van egy leküzdhetetlen hátrányuk, a „kis nemzethez” tartozás. Mire gondolok: a világ összes potenciális konfliktus zónája közelében van valahol amerikai bázis, vagy ha esetleg nincsen, akkor odairányítható 1-2 CVBG. Tehát, ha a SEAL egység valahol bevetésre megy, és jön az akciófilmekből ismert „something went wrong situation”, akkor kérhetnek MEDEVAC-ot vagy légicsapást, tűztámogatást a hordozótól rövid időn belül. Ha kell, a még Diego Garcia AFB-ről is odaröppentenek pár lopakodó bombázót a műholdas célazonosítás után. Ezzel szemben, ha a GROM netán bajba kerül, mit kaphat, ha felhívják a Varsói parancsnokaikat? Így jártatok baz+, majd egyszer megbosszulunk… :-)) Jó, nyilván tudom, hogy elvileg a szövetséges NATO és amerikai csapatoktól nekik is járNA ugyanaz a support, mint az amerikai SEAL egységnek, de aki kicsit is jártas a hadtörténelemben az tudja, hogy se szeri se száma az olyan esetnek, amikor egy egységet a szövetségesük árult el, hagyott cserben, stb. Beleértve ebbe a XX.-XXI. századot is. Úgyhogy a saját nemzetbeli támogatás biztonsága semmihez nem fogható, és ezt csak az amerikaiak élvezhetik mindig, illetve alkalmilag, szerencsés esetben a brit S.A.S. és a francia különleges erők kaphatják meg. A többi ország esélytelen, hogy „saját hatáskörben” is mindenhol tudja támogatni, vagy mindenhonnan ki tudja hozni önerőből a beküldött kommandósait.

    „Két probléma van az orosz CT egységek állítólagos elhasalásával:
    1. Mihez (kikhez) képest hasaltak el?
    2. Melyik az az egység, amelyik volt hasonló szituban valaha – és nem hasalt el?”

    Én 2004 őszén pont kint voltam az USA-ban, és emlékszem rá, hogy a médiában megszólaltatott amerikai szakértők kivétel nélkül káosznak, kudarcnak, szervezetlen és átgondolatlan rajtaütésnek, felesleges vérontásnak minősítették a „túszmentést”, ahol több mint 180 gyerek is meghalt. Ezen a véleményen volt az FBI Kiképző Központ (Quantico) terror elhárítást és túszmentést oktató szakmai vezetője is, aki még katonaként a 88-asokkal harcolta végig a vietnami háborút, úgyhogy valószínűleg sok mindent látott már. Azt is elmondta, hogy ők sokkal kevesebb véráldozattal meg tudták volna oldani ezt a feladatot. Jól tudja mit beszél, mert Quantico-ban oktatják az ATF embereit is, és továbbképzésre jár oda egy csomó nagyváros rendőri SWAT egysége is…

  70. Rengeteg lengyel származású amerikai van és a két ország kapcsolata is elég jó, megkapják a lengyelek a támogatást, ha szükséges.

    Beszlant én is meg tudtam volna oldani – ha engem kérdezel. :DDD Sőt, a Józsi is a sarki krimóból, de még a Margitka is. A kérdés még mindig áll: hol találkoztak pl. a jenkik hasonló szituval úgy, hogy azt eredményesen meg is oldották?
    Az FBI szakértelméhez nem fér kétség, de ez a szitu nem az általuk megszokott volt: sikítva menekültek volna világgá onnan 5 perc után.

  71. A Kaukázus nem egy amerikai város!!!Az iskolához előbb érkeztek állig felfegyverzett családtagok mint a hatóságok az is csoda,hogy sikerült megakadályozni a magukat Rambónak képzelő civilek akcióit.A nyugati szervek még csak hasonlóval sem találkoztak nem,hogy ugyanilyennel és mind1,hogy Beszlan vagy Moszkva.

  72. én is jobban megódottam vóna, főleg a 3 indító feles után!

    Amúgy persze, hogy jobban megoldották volna, csakl telefonálnak a CIA-nak, és azok is eleresztenek egy telefont, a terrok meg megadják maguk… Kb. ez a véleményem az USA-ról (nyilván sarkítva).

  73. „Látom nem érted. Nincs olyan, hogy genetikailag elcseszett vagy nem elcseszett nép.”

    Látom nem látod! Itt vannak közöttünk, csak kicsit barnábbak…

    „de aki kicsit is jártas a hadtörténelemben az tudja, hogy se szeri se száma az olyan esetnek, amikor egy egységet a szövetségesük árult el, hagyott cserben, stb. Beleértve ebbe a XX.-XXI. századot is.”
    Na jó, de ha a románokat nem vesszük figyelembe, akkor nagyot javul ez a szám. :-)

  74. Szerintem tök hülyeség!!!Egyszer a kezembe került egy Barikád(…)és ott azt fejtegették,hogy a fekete emberek nem olyan intelligensek mert a világtörténelemben sokkal kevesebbet vagy semmit nem alkottak ami maradandó(akkor sem amikor egyenlőek voltak a feltételek)

  75. dudi:
    „Miért is sponygyola a kijelentésem?+ nem tartalmaz tévedést.”

    O_o Mindha az Oroszokról, meg a speciális alakulataik lenne a téma, akik nem egyszer hajtottak/hajtanak végretitkos akciókat. Te meg azt mondod így meg úgy van. hápersze.

    cinikus: „Beszlant én is meg tudtam volna oldani – ha engem kérdezel. :DDD”

    Ebben teljesen biztos voltam. Te mindig jobban tudod… :p

    „Az FBI szakértelméhez nem fér kétség, de ez a szitu nem az általuk megszokott volt: sikítva menekültek volna világgá onnan 5 perc után.”

    Legalább nem lövették volna hátba magukat mint az FSZB spec egységei. :p
    És, hogy mégjobb legyen altató gázt se nyomtak volna be az épületbe amitől a túszok mennyi 70%+ meghalt? Beszlánról nem szólva…
    Akkor már minek nem ajtostul bemenni oszt aki szembejön és nemszimpi az lelövöm. Ha ennyire képesek minek taktikázni… csak ennyi megy oszt kész.

  76. Fade

    Csak a tisztánlátás végett!
    Moszkvában több mint 800(!!!)embert tartott fogva majd 100(!!!) túszejtő akik nem mellesleg telerakták az épületet bombákkal amit bármelyikük felrobbanthatott volna.Az orosz „kommandósok”az akció ideje alatt az össze(több tucat)robbanószer hatástalanították úgy,hogy egyetlen sem robbant fel.Tudod ez mit jelent???Azt,hogy kb 100 túszejtőnek arra sem olt ideje,hogy megnyomjon egy kurva gombot ami ott volt nála és arról beszélsz,hogy leégtek a túszmentők???
    A gázra azért volt szükség,hogy a túszok és a túszejtők elkábuljanak ami részben sikerült is.

  77. dudi: Amit ezen alakulatok csinálnak azok sokszor titkos dolgok. Sok esetben főleg Oroszhonban aztán a törvényesség/jogállam kereteit is finoman szólva feszegethetik. Másképp: Fogalmunk sincs. Ahogy az FSZB ténykedését ezt se kötik az orrunkra.

  78. dudi: Ez nem az én „objektív” kritikám. Amit ha tetszik megsmileyztam az többek közt az ami az angol nyelven megjelenő Orosz médiában(Ria és tsai) is megjelent. Persze erre rá lehet vágni, hogy persze és itt vhol igazad is van.

    Amúgy meg te nem az FSZBs egységekről beszéltél bár ugye a Vympel ~az. A grusról meg ugye megent olvastam anno egy 20oldalas összefoglalót oszt annyi.

    Amúgy abban igazad van, hogy USnek nincs Kaukázusa, nem akarnak (még :DDD ) kalifátust kikiáltani a helyén, az átlag aminak a háború az nem USben van. Az Orosznak igen.

  79. „Legalább nem lövették volna hátba magukat mint az FSZB spec egységei. :p
    És, hogy mégjobb legyen altató gázt se nyomtak volna be az épületbe amitől a túszok mennyi 70%+ meghalt? Beszlánról nem szólva…
    Akkor már minek nem ajtostul bemenni oszt aki szembejön és nemszimpi az lelövöm. Ha ennyire képesek minek taktikázni… csak ennyi megy oszt kész.”

    ittal este, almodtad, vagy olvastad valahol?

  80. „Legalább nem lövették volna hátba magukat mint az FSZB spec egységei. :p”

    Van, aki f*sik a veszteségtől és van, aki így is megteszi, amit kell, kerül, amibe kerül. Két különböző filozófia. Nem tudom, kinek kínosabb a dolog…

    Az altatógázos húzás zseniális volt a maga nemében. Zseniális és hatásos – nem is volt vele semmi gond. Amit valóban és nagyon elcs*sztek, az kizárólag az volt, hogy a mentők vakon voltak, hogy mire számítsanak, így nem tudtak kezdeni semmit az eszméletlen emberekkel, akik akkor még menthetőek lettek volna. A szokásos titkolózási mánia, ugye.

    Ezt az egetverő baromság a 70+ % halottról egyébként honnan jött? (Több, mint 800 túszból kevesebb, mint 200 halott: ez szerinted hány százalék? Beszlannál 1200 túsz és nagyjából 400 halott: ez is messze van a 70%-tól…)

  81. „Ha a túszejtők mindig azonnal rászánnák magukat a gomb megnyomására, akkor nem sok sikeres túszmentés lett volna…”

    Beszlannál rászánta magát némelyik a gomb megnyomására – ráadásul a szerkezetek egy része nem is igényelte az emberi beavatkozást, robbant anélkül is.

  82. Molni

    Ne haragudj, ha beletiportam a radikális bakancsommal, a liberális lelkedbe. Én kérek elnézést. :)

    U.I.: Vajon miért nem a német gazdaság áll most romokban? Szemben mondjuk egy göröggel? Vajon ott miért lehet kimenni az utcára bármikor, szemben mondjuk egy DAK-kal? Biztos az UFÓ-k mossák az ottaniak agyát.

  83. „Van, aki f*sik a veszteségtől és van, aki így is megteszi, amit kell, kerül, amibe kerül. Két különböző filozófia. Nem tudom, kinek kínosabb a dolog…”

    Mennyire gyenge/szar és cinikus :) sztereotipia. Akkor had fordítsak rajta egyet: Az Oroszoknál nincs értéke az emberéletnek ezért kezelik ennyire f*sul a dolgokat. Na így hogy tetszik?

    Megnéztem 2002ről beszélünk elnézést, hogy nem emlékeztem számokra pontosan. Elenben a tán RIAs hiradásokra emlékszem még ott se dicsérték a túszmentést. Ellenben itt nagyobb Orosz hazafiak leledzenek. :)

  84. „Erről meg még tacsk0 kb 2.5-3éves hsze fog mindig eszembe jutni, hogy az USnek vége mert a fehérek kihalnak a négerek meg szar piloták. :))”

    Az a baj, hogy a négereknél csak a hispano pilóták xarabbak, és nemsokára csak közülük lehet választani odaát… :-))

  85. Hidegen hagy, ui. az egyes emberek élete ott valóban nem számít – több ember életéhez viszonyítva. Felháborító!

    Őszintén, mióta mértékadó egy újságíró véleménye? :D Nem gond, ha nem tudod a pontos számokat, de azért titkon bevallhatod magadnak, hogy a 70% köszönő viszonyban sincs a valósággal.

    Figyelembe véve, hogy se orosz nemzetiségű, sem orosz állampolgárságú nem vagyok, így képtelenség, hogy orosz hazafi legyek.
    Talán az a baj, hogy nem olvasom a RIA-t. Sőt, felháborító módon elismerő nyilatkozatokat (fenntartásokkal, ahogy én is írtam) nyugati forrásokból olvastam. Biztosan vicceltek, csak én vettem komolyan… :D

  86. „Hidegen hagy, ui. az egyes emberek élete ott valóban nem számít – több ember életéhez viszonyítva.”

    Na egen ebbem a ruszkik mindig is jók voltak. Ld pl. Gulag. Megtették amit kellett. Kiirtottak 20-30-40millió embert. De megmentettek evvel 80at vagy 100milliót… ígykell nem kell szarozni.

    Hszed egyik részében nem mértékadó vmi médium véleménye utána meg hivatkozol rá… ehez külön grat!

  87. „Na egen ebbem a ruszkik mindig is jók voltak. Ld pl. Gulag. Megtették amit kellett. Kiirtottak 20-30-40millió embert. De megmentettek evvel 80at vagy 100milliót… ígykell nem kell szarozni.”

    Most mar latom, hogy hallucinogent hasznalsz, mert 9 ota nem almodhatsz. Ezeket az infokat a szomszedtol, a kocsmaban valakitol hallottad, vagy egy oreg neni mondta a gangon?

    Regebben azert nem irogattal ilyen baromsagokat. Felre ne erts, nem akarom vedeni a kommunistakat, utalom oket, de ez a „ruszkik mindig jok voltak” ez kb. Kertesz suletlensegehez hasonlit.
    Persze a szamokkal is lehet dobalozni, miert nem azonnal 2 milliardot, vagy 50 millardot irtal? Kb. Szalacsi szint, de nem oxigennel es vizzel, hanem emberi eletekkel. Tovabba ezt a kiirtottak X-et, hogy mentsenek Y.-t sem ertem. (inkabb rakjunk viragot es emlekezzunk meg a halottakra okt. 30ikan.)

  88. Az FBI szakértelméhez nem fér kétség, de ez a szitu nem az általuk megszokott volt: sikítva menekültek volna világgá onnan 5 perc után.

    És ezt mire alapozod…?

    Látom nem látod! Itt vannak közöttünk, csak kicsit barnábbak…

    Legalább két barnabőrű ismerősöm van, aki távolrók – ha az öltözködést nem számítod – echte cigány a bőrszín alapján. Mindkettő diplomán mérnök. A genetika nem determinál általánosan, legfeljebb egyén szintjén.

    Most akkor megint jön az eugenetikia? 100 évenként előjön ez a baromság…?

  89. molni:
    totál nem releváns amit mondasz, mert én is ismerek hasonló emberkeet, de az emberek képességei Gauss görbét szerint oszlanak meg, amiben 97% ugye a harang közepe 1 szigmán belül, maradék meg átlag aatti és feletti képességű. Itt az a kérdés, hogy az átlag mi? Ez alapján lehet különbséget tenni, az más kérdés, hogy amelyik népcsoport ebben jobb, másban nem feltétlen, ezért az jobb/rosszabb reláció nem szükségszerűen értelmes.
    A kérdés nehéz, és mivel polkorrektségre hivatkozva nem csináltak rendes statisztikákat amik alapján ezt el lehetne dönteni, felesleges ezen vitatkozni. Egyfelől féltek, hogy kijön valami esetleg, másfelől ha lenne statisztika, akkor is nagyon nehéz lenne értelmes következtetéseket levonni, mert olyan sok befolyásoló tényezőt kellene figyelembe venni…

    Az eugenetika pedig nem hülyeség, sőt! A múlt héten volt az indexen cikk, hogy micsoda kegyetlenség a testi és szellemi fogyatékosokat akaratuk ellenére/tudtuk nélkül fogamzásgátlózni. Nem is tudom, milyen jó lenne, ha szaporítanánk őket, ugye? Így is egy csomó örökletes betegség valószínűsége megnőtt a modern orvostudomány miatt, hígul az emberiség génállománya a modern világban, hisz kevés gyerek van, a természetes kiválasztódás nem érvényesül, ellenben a kevésből a kevésbé életkéseseket mesterségesen életben tartjuk.
    És most nem kell a nyafogás, hogy ha neked lenne beteg gyereked, miegymás. Mert akkor én sem objektíven látnám a problémát. De nem szabad ilyen nagy horderejű kérdések vizsgálatát a szubjektivitásnak alárendelni.

  90. Az eugenetika pedig nem hülyeség, sőt!

    Stop. Ott kezdődik, hogy a tárgyalt témában két szemlélet lehetséges.

    1. Az állítjuk, hogy van genetikai felsőbbrendűség, és ezen emberek egymással szaparodva hozzanak létre utdóot. A többieket meg tojni le.

    2. A másik irányzat, hogy egyeseket gátolsz ebben.

    Ugye nem kell magyarázni, hogy mekkora eltérés van a kettő között…?

  91. a 2. az első részhalmaza, és én a 2. mellett tettem le a voksom. Az első nem bizonyított, fentebb vázolt okokból, emellett a saját jelleg megőrzése nem rossz cél szerintem, ha nem is mindenekfelettvaló cél. Az, hogy ez minőségbeli többletet is hoz-e, az nem bizonyított, de a silányodás elkerülése cél kell leygen, és a jelenlegi ismereteink szerint is van ami azt okozza.

  92. Igaziból ez annyira offtopik, hogy ihaj, és egy teljesen önfinanszírozó egészségügyi rendszerben nem számítana, ott érvényesülne, ha csak áttételesen is, a kiválasztódás. Sajnos itt egy liberális-humanista ideológiájú közfinanszírozású rendszer van, ami totál csőd… és a silányodást szolgálja. De nem is akarom tovább terelni a témát a 3. világháború zsidó és török kirobbantóiról :D

  93. Off:
    „Legalább két barnabőrű ismerősöm van, aki távolrók – ha az öltözködést nem számítod – echte cigány a bőrszín alapján. Mindkettő diplomán mérnök. A genetika nem determinál általánosan, legfeljebb egyén szintjén.”

    Azt mondják, hogy aki járt már boncoláson, az nem lesz rasszista, mert látja, hogy tök mindegy, milyen színű a külső hámréteg, belül mindenki vidám rózsaszínű… :-))
    On.

  94. „És ezt mire alapozod…?”

    Az előzményekre (ők simán, veszteség nélkül megoldották volna, höhöhö) és arra, amit írtam, nevezetesen, hogy nincs tapasztalatuk ilyen szituval. A „sikítva világgá szaladás”-t meg tessék a helyén kezelni: költői túlzás, természetesen.

  95. A téma kicsit elment a topictól.

    20-án lesz a Palesztin államról a szavazás az ENSZ-ben, amit 126 állam többségi igenjével meg fognak szavazni, de a BT-ben az USA meg fog vétózni, ekkor a demokrácia és a politikai keretrendszer végére érkezik a helyzet és elszabadulhat egy konfliktus. A török hadihajók ott lesznek, esetleg küldenek utánuk egy kereskedelmi flottillát, melyet Gázába bekísérnek és kitör a ramazuri.
    Az izraeli kormányzat erőpolitikát folytat(elvileg a statisztikák szerint a lakosság 60%-a támogatja ezt) és példát akar majd statuálni.
    Erdogan kijelentette, hogy a 9 török megölése már önmagában háborús ok volt, amit lenyeltek, de nem teszik többé ezt.
    Oroszország különbékében van Törökországgal és Ukrajnával a Fekete-tenger védelmét illetően és Törökország akkor enged be hajót oda a Boszporuszon keresztül, mikor ő úgy óhajtja. Görögország kiesett a játszmából teljes mértékben, ők persze oroszbarátok a bizánci múlt miatt.
    A törökök civil és hadiembargó alá vonták Izraelt, ez egyes tengerparti városok 40-60%-os forgalomkiesését eredményezi már, tetézi ezt a görögök szintén hasonló mértékű forgalmi visszaesése.
    Az olaj csak a hab vagy inkább a koktélcseresznye a torta tetején.

  96. A kurdok felfegyverzése már megtörtént, komoly milíciáik vannak. Pl. Iránban a héten öltek meg forradalmi gárda tábornokokat, de ettől független ők ebből csak rosszul jöhetnek ki, mert a törökök erősebbek jóval és az eszközök, amivel kezelik majd őket, nem pusztán európai mércével lesznek tekinthetők.

    A nukleáris erők pedig ebben az esetben nem adu ász, mert nem vagyok benne teljesen biztos, hogy Törökország nem rendelkezik épp atomfegyverrel, de a képessége megvan ilyen létrehozására nagyon rövid idő alatt.

  97. Annyira celiranyosan hatarozottan tor Torokorszag a konfliktuis fele hogy szerintem ez nem lehet veletlen illetve a napi politika eredmenye. Velemenyem szerint mar konkret terveik vannak es nincsenek is egyedul a dologban. Valszeg a koszosz arcu hirszerszok ( Maszatos Moszados ) tobbet tudnak errol.

    Az amugy latszik hogy Torok o eltavoodik az USA fegyverbeszerzesektol igyekszik diverzifikalni illetve haza labakra helyezni beszerzeset. Ebbol kifolyolag egyre kevesbe szukseges hogy az USA ra hallgassanak.

  98. Ha háború lesz, keményebb menet lesz, mint az eddigiek. Eddig Törökország mindig kimaradt még a buliból.
    Nem izraeli felségvizekre mennek egyelőre, csak a libanoni vizeken tartózkodnak már tegnap óta. A 9 török se izraeli vizeken lett likvidálva amúgy, hanem nemzetközi vizeken.

  99. Ha nem mennek Izraeli vizekre nehezen akadályozzák meg az Izraeli akciókat. Ha belépnek ld „aki az adott állam engedélye nélkül fegyveres erőt küld annak területére az megsérti az ENSZ alapokmány 2. cikk 4. pontját.”
    + nem látok más verziót mint hogy az a 9hajó tenger aljára kerül. Lehetnek kemények de az Izraeli légierő + tengok hazai vizeken nem sok esélyt adnak.

    Ennyi kb a keményebb menet. Ha pedig valós háborúra gondolsz akkor vedd már figyelembe azt, hogy egy Török Izraeli háboruhoz a Törököknek keresztül kell menniük Szírián és Libanonon, miközben Sziriával most se rózsás a viszonyuk. pl.: http://index.hu/kulfold/2011/08/09/sziriai_harckocsi-offenziva_a_torok_hatar_kozeleben/

    Ezen felül ránézésre a Török gépeknek ~400-500km+t (Török támaszpont függő) kell repülniük ahoz, hogy elérjék Izrael határát. Oda vissza 800-1000km.
    Nem kell ugye részleteznem ez mekkora hátrány és milyen szinten haszálná ki az IAF.

  100. Szír katonák kergették a határig a lázadókat, mikor a határon átlőttek, ezt nem nézték jó szemmel a törökök + mivel régi uralkodó állam és moszlim testvérnép, de nyugatos a török, ezért ők voltak a közvetítők NATO és a szír kormány közt.

  101. doca:

    A ciprusi haderő-telepítést ENSZ határozat tiltja.
    A Gázai övezet Izrael területe, azaz az ottani vizek is oda tartoznak. Egyiptom felől megközelíthető, de azért vagy 30-40 km-t meg kell tenni a kikötőig a parttal párhuzamosan (hajóelhárítás) izraeli vizeken.

    A legvalószínűbb kimenetel:
    1. Önálló Palesztina 28-tól(?)
    2. Palesztín segítségkérés.
    3. Török kíséretű konvojok palesztin (baráti) felségvizeken.

    Ha az első pont bukik, akkor csak az egyiptomi-izraeli felségvizek határáig tart majd a kíséret (esetleg a nemzetközi vizek határáig, bár ott többet kell megtenni, és az első esetben az idegen területen történő izraeli beavatkozás is „kínosabb”.

  102. Ha a torokok nekimennenek izraelnek akkor tovabb tartana betarcsazni a szir elnok telefonszamat mint tole megkapni utanna a torok csapatok atvonulasanak es telepulesenek engedelyet.

    Innentol pedig a repterek a bazisok maris nem 500 + ra lennenek. De nekem meg hianyzik egy masik lancszem mert egyedul egy iranybol nem fognak tamadni. Vagy hatalmas erositesuk lesz es kerul amibe kerul. Gondolok arra hogy nem csak torok meg szir csapatok indulnak meg eszakrol, vagy pedig lesz masodik front is.

    Amugy abban remenykedem meg hogy ez a nagy kardcsortetes csak a 28.ai Palesztin ENSZ szavazasig tart.

  103. Egyiptom szinte biztos, hogy beszáll, ha nem ismerik el(határincidens, békepaktum felülvizsgálata az utóbbi időben például). Török,szír,libanoni,iráni,egyiptomi egységfront van ez ügyben. Szaudiak nem fognak mozdulni, nekik egyszerűen nem éri meg balhéba keveredni és elveszíteni a finomítóikat a nagy semmiért.
    Algéria esetleg küldhet hajókat egy kényszerítő blokádhoz, de nem hiszem max. jelképes mennyiségben. 1-2 db.-ot.

  104. doca

    Egyiptom a bekepaktum felulvizsgalataval csak veszithet.

    Ha felmondja a bekepaktumot akkor vissza kell adnia a Sinai-t !!! YUgyanis anno errol szolt tobbek kozott a bekeszerzodes.

    Teruletet bekeert.

    Egyiptomban van tomeg aki nekimenne izraelnek de kerdes hogy a katonasag is. Irannak meg at kellene repulnie Irakot hogy legalabb egy kicsit kozelebb legyen.

    Ha 28. a utan alabb hagy a kardcsortetes akkor rendben van a dolog de ha nem akkor nagy szarban vagyunk.

  105. Ha a jövőben mégis háború lesz Izrael és a törökök között akkor egyértelmű hogy a NATO Izrael mellett fog állni .
    Az hogy a török NATO -tag? ki nem szarja le, először is azt tessenek megnézni hogy kinek a parancsát teljesíti a NATO .
    És ha a NATO mégse avatkozna közbe akkor majd Amerika .
    A nyugatnak volt már szövetségese Irak ,Afganisztán ,Irán , Líbia ,
    oszt mégis egy idő után felrúgták őket egymás után , majd pont a törököket nem fogják ?

  106. Puma. Pannon Puma

    Ahhoz,hogy egy ország önálló tagja legyen az ENSZ-nek, először is az kell, hogy az ENSZ Biztonsági Tanács javasolja, ezután a tagállamok 2/3-a megszavazza !

    A BT-ben az állandó tagoknak vétőjoga van, így egészen biztos,hogy az USA megfogja vétózni és így már szavazásra sem kerül.

    Vétó jogával Kína is élt, ezért nem tag Tajvan, Koszovó tagságát meg Oroszország vétózta meg.

    Tehát van precedens is, de palesztin probléma túl mutat az előzőkön.
    Az biztos,hogy az USA vétóz és az is biztos,hogy ebből – hosszabb távon – nem fog jól kijönni !