|

Modernizálják MiG-29-eseiket a lengyelek

A lengyel védelmi minisztérium bejelentése szerint tollvonás került a minisztérium és az állami tulajdonban lévő WZL 2 (Wojskowe Zaklady Lotnicze 2) repülőgép-javító üzem közti azon szerződésre, melyben utóbbi 16 db MiG-29 Fulcrum modernizációját fogja elvégezni.

A 44,5 millió dolláros szerződés értelmében a WZL 2 13 egy-, illetve 3 db kétüléses Fulcrum modernizációját fogja elvégezni, melynek keretében egyrészt javulnak majd a szovjet típus harci képességei és a Lengyel Légierő F-16-osaival való kompatibilitása, illetve lehetővé válik 2030-ig történő hadrenden tartásuk.

A következő köteléket már messziről kiszúrtuk, a MiG-29 ugyanúgy füstöl Lengyelországban, mint ahogy itthon tette azt. Hat gép a levegőben! Mikor voltunk mi erre képesek utoljára MiG-ekkel...?

A vendéglátók 6 gépes Fulcrum köteléke a 2011-es radomi repülőnapon | Fotó: Block50, HTKA.hu

„A WZL 2 az egyetlen lengyel üzem, mely rendelkezik a MiG-29-esek javításához és modernizálásához szükséges ismeretekkel, tapasztalatokkal” – áll a minisztérium által kiadott anyagban.

A gépek megújuló avionikáját – új fedélzeti számítógépek, adatbuszok és SAASM GPS-vevő – egy egyelőre meg nem nevezett amerikai gyártó szállítja majd.

12 hozzászólás “Modernizálják MiG-29-eseiket a lengyelek”

  1. Akár beállnak a légi mentésbe, kiképzésbe vagy akár a katasztrófavédelmi, rendvédelmi feladatokba.

    Tudom, hogy már csak „nyomokban mi-2-t tartalmazhat” matricával gyártják, ezért teljesen rendszeridegen, de ettől még rengeteg területen tudnánk alkalmazni.

    Sajna a huey döntés megszületett, pedig ott is lenne keresnivalója.

  2. A lengyelek vállalták azt is hogy egységesen modernizálják a visegrádis Mihu-(24)kat. 29-kért cserébe esetleg lehetne egypárral több (?)
    Én csipázom az újabb lengyel fejlesztéseket (ld.épp MSPO) , de sokol-ér vhogy nem fáj annyira a szívem. Huey-1Nnél mibe jobb? Amellett hogy utóbbiak vsz.részben politikai támogatás gyanánt érkeznek. Kiszámlázva minden bizonnyal aw109 jött vóna. Robinsonokat most dobtuk vissza talán azok helyett pzl SW-4 (de az disszonáns hogy Mig-ért ilyet, tápolnánk csak a lengyeleket,mint leókkal is). Ha pénzért adják még lehet belőle tüzérség is vagy ki tudja :/,egyéb tárcáknál pesszimizmussal várnék még egy idényt – külügy aszongya hogy „nyit”, utána viszont óver – ez részemről persze abszolút szubjektiv. Amellett hogy bizonyos szinten felül a hülyeségbe nem hiszek (ld.AntalJózsika)

  3. A Lengyel Mig-29 modernizáció példa értékű.
    Sajnos nálunk ilyen gondolkodásmód távol áll a döntéshozóktól.
    Igaz, lepusztítottuk rendesen a Mig flottánkat a végére, de nem hinném, hogy némi ráfordítással, nem lehetett volna egy komplett századot megtartani. 12+2 gép.
    Netán akkora összeg a fenntartásuk, hogy a Gripennel együtt, ennyit nem bírtunk volna ?
    Ez is lehet persze.