|

Napelemekkel spórol az Amerikai Haditengerészet

A környezettudatos megoldásokon alapuló technológiák és a megújuló energiaforrások alkalmazása napjainkra több ország fegyveres erőinél is kezdenek elterjedni, mint a jövő lehetséges irányai. Vitathatatlan, hogy ezen a téren az Egyesült Államok áll a élen, hiszen számtalan projektjük létezik, melyek a jelenleg alkalmazott fosszilis energiahordozók leváltásán vagy a szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésén dolgoznak. Leglátványosabban talán a légierő munkálkodik, már számtalan típussal tesztelték a környezetbarát tüzelőanyagot. De nem marad le mögöttük a haditengerészet sem, mely nemrég jelentett be egy jelentős környezetbarát fejlesztést.

Konkrétan a Csendes-óceáni Haditengerészeti Létesítmények Ellátó Parancsnoksága (NAVFAC Pacific) hozott tető alá szerződést három, napelemekkel és a hozzájuk kapcsolódó berendezésekkel foglalkozó vállalattal összesen 500 millió dollár értékben. Az Island Pacific Energy LLC, a Pacific Energy Solutions LLC és a Photon Finance LLC feladata az augusztus 19-én érvényesített megállapodások szerint a Hawaii szigetcsoport különböző pontjain található amerikai katonai létesítmények energiaellátásának napelemek útján történő biztosítása lesz.

Az nyilvánvaló, hogy a fosszilis energiahordozók által termelt villanyáramról nem lehet egyik napról a másikra átállni, ám a lépés így is jelentősnek minősíthető. A cél az, hogy a Hawaii államban működő katonai létesítmények középtávon képesek legyenek kizárólag napenergiával biztosítani elektromosenergia-igényüket. Ezzel egyrészt az ellátásukat eddig biztosító erőművekre eső terhet, másrészt pedig a környezetre gyakorolt terhelést csökkentenék. Nem mellékesen pedig a helyben, napenergiagenerátor-rendszerekkel (SPGS – Solar Power Generation System) termelt villamos energiával hosszú távon komoly spórolás érhető el.

”A lehetőségeinkkel való okos sáfárkodás a katonai és a polgári célokat egyaránt szolgálja. Esetünkben ez a környezetünk megóvása és az egymással való jó szomszédság fenntartása, aminek Hawaii-n régi hagyománya van. A napenergiával való áramellátás ezen kívül hozzájárul a haditengerészeti létesítmények energiabiztonságának szavatolásához is.” – mondta Dixon R. Smith ellentengernagy, a Hawaii Körzet katonai parancsnoka.

A napelemeket tetőkre, parkolókra és üres telkekre helyezik majd. A gyártók számítása szerint a térségben magas napsütéses órák száma alapján a berendezések magas hatásfokkal lesznek működethetők Hawaii-n. A szerződés értelmében az említett cégek vállalták az általuk telepített eszközök telepítését, működtetését, karbantartását és szükség esetén cseréjét is.

A US Navy nyilvánosságra került tervei egyébként további hasonló beruházásokat sejtetnek a közeljövőben. A haditengerészeti miniszter nemrégiben azt nyilatkozta, hogy a haderőnem teljes villamosenergia-igényének 50%-át 2020-ra megújuló forrásból származik majd. Ennek érdekében pedig világszerte számos haditengerészeti és tengerészgyalogos bázis kap majd napelemeket.

29 hozzászólás “Napelemekkel spórol az Amerikai Haditengerészet”

  1. @Kolombusz

    A geotermikus erőmű nem földalatti erőművet jelet attól, mert az erőforrás ott van. Felszíni létesítményei uganúgy vannak, mint bármelyik erőműnek.

    Egyébként semmilyen erőművet nincs értele lerombolni. Sokszor túl kemény célpontok. Ellenben a trafókert és távvezetéki gerinchálózat nélkül tökmindegy, hogy az épületen belüli technológia megvan vagy sem. Ha nincs hálózati kapcsolat, akkor hajadra kenheted a fő technológiát…

  2. Kolombusz!
    Az a kérdés,hogy hova dobják azt a bombát. Ha van egy nagy területű napelem farm, s annak a közepére dobnak egy pár bombát, akkor X mennyiségből kiesik X-n, de még marad valamennyi. Igaz az is függ hogy gyűjtik össze az energiát, hogy egy ilyen csapás okozna e tömeges kiesést vagy csak részlegest. Inkább az összegyűjtő állomást – vagy mi is ennek a hivatalos neve – lenne érdemes támadni.
    De a Hawaii-nál maradva, nem egy összefüggő telepről beszélnek, hanem szétszórtan helyezik el a napelemeket.

  3. Ha van egy nagy területű napelem farm, s annak a közepére dobnak egy pár bombát, akkor X mennyiségből kiesik X-n, de még marad valamennyi.

    Sok nem maradna,a lökéshullám simán összezúzza azokat a táblákat, amelyek nem kapnak közvetlen találatot.

    A szétszórtság ugya lassít, de jellegükből adódóan levegőből jól látható helyen van mind, túl szétszórt meg nem lehet a hálózat miatt.

    A tetőre telepíteni jópofa, csak baromi keveset termel.

  4. tzso!
    Lehet belőle elektromos áramot nyerni, azok mellett amit írtál!

    Kolombusz!
    Nem muszáj az áramot egy helyre irányítani, majd újra szétosztani. Egy épület is hasznosíthatja az áramot, a rá telepített napelemből. Hogy-hogy – több kérdés vetődik fel, tárolás ha nem használjuk, ha több termelődik, de már nem tudjuk raktározni hova vele stb. – azt ne kérdezd, mert nem vagyok szakember.
    De itt van tőlünk 1 CSE egy erőmű, ami 90 perc alatt annyi energiát ad át a Földnek, ami az emberiség egy év alatt felhasznál…mondhatni vegytisztán! A növények év milliók óta hasznosítják a napfényt, az emberiség most kezd újra e felé fordulni, főleg hogy a fosszilis energia hordozók kezdenek kimerülni.. Ez a lépést már ezt korábban is megléphettünk volna!
    Az lenne az igazi, ha bolygónk körül lenne telepítve egy csomó napelem – így nem veszne energia sem a légkör miatt. De hogy juttatják le felszínre, azt már tessék kitalálni. Regényben olvastam a mikrohullámként való sugárzást, igaz ott jóval 3000 fölött jártak…

  5. Hornet102.
    A feleslege áramot rálehet kötni egy elekrolizáló cellelára. Vízet bontasz nem a leghatékonyabb de nincs jobb.
    Másik eset nagy aksi rendszer.

    A fosszilis energia hordozók 30 éve kimerülenk. A kőolaj ára ha annyira felmeny akkor jőn Fric Hábel és Bosch úr technológiája.
    Szén pirolizis és fementációs technikák. Szénből szinetikus benzit fognak gyártani. 40-es évekbe németek ezt csinálták.
    Szén készlet még 200-300 évig elég.

    De már a tudosok pedzegetik a Szolári rendszer gondolatát.
    Földkörüli pályán hatalmas nap ellem platcok. 24h üzem idővel.

    Egyik kereskedelmi tv lakásépitő műsorába a vájog téglával foglakoztak. Ami energetikailag a legjobb most. Nád szövettel hőszigetelve 20-30% fűtés számla csökkenés érhető el vele.

  6. XD felmegy.

    Az hogy folyamatosan hiánnyal riogatnak. Az az oka hogy így drágább lehet eladni a kő olajat. Szerencsére mai napig találnak új és újabb készleteket. Szén meg van. A föld felmelegedése a Északi szarkör érintelen készleteihez enged hozzá férést.

    Az ilyen híradás jó piár. Mi humanitáriusok vagyunk mert van okos bombák,mi környezet barátak vagyunk mert támaszpontjaink mellett ott vannak a nap kollektorok. Ami hadászati csali is lehet. Ha beadod hogy függsz tőlük. Komoly csapás mérő erőt vonhatsz el valóban fontos részetől.

  7. Ha mar bomba :) egy kayettas eleg szep teruletet szetcsapna. Ha megosszak a napelemeket van ertelme. A tarolas tenyleg gazosabb…
    Amugy nem tudom hol hallotam, hogy olyan torekveseik vannak, hogy az egesz hadsereget atalakitjak, ugy hogy utokepes legyen muholdak nelkul is. Ugy latszik felnek attol hogy egyszercsak pikk pakk nem lesz muhold…

  8. Amugy nem tudom hol hallotam, hogy olyan torekveseik vannak, hogy az egesz hadsereget atalakitjak, ugy hogy utokepes legyen muholdak nelkul is. Ugy latszik felnek attol hogy egyszercsak pikk pakk nem lesz muhold…

    Fizikai képtelenség. A GPS holdak magasan vannak, azokkal nem lesz gond egy ideig. A kommunikációs átjátszó holdaknak több fajtája is van, de jellemzően azok sem alacsony pályán vannak, legfeljebb Molnija pályás holdak, de azok sem sokáig…

  9. Fizikai képtelenség. A GPS holdak magasan vannak, azokkal nem lesz gond egy ideig.

    Hat… megint csak pletyka sziten(tudom ezt nagyon nem szereted :D , mert nem tudom alatamasztani), de mintha a ruszkik, meg a kianiak is probalkoztak mar muhold lelovoldozessel… Az eleg szep verveszteseg lenne.(Nem beszelve egy tenyleges napkitores is szetzuzhatja az informacioaramlast segito gutyuket). Igen.. van valmennyi arnyekolasuk az biztos, de sok jo nem szarmazna belole ha lenne egy tisztesseges napkitores ami erre iranyul.

  10. Volt tisztességes napkitörés, gebasz is, de mégsem hullottak el a műhódok. A kínaiak is valami alacsony pályás cuccot durrantottak le.

    Olaj kérdésben tudtommal az a helyzet, hogy nagyon sok ismert olajlelőhely kitermelése nem gazdaságos, de a kitermelés fejlődésével elérhető lesz. Lásd pl. a sarkvidék közeli gáz és olajkitermelést.

  11. „Hat… megint csak pletyka sziten(tudom ezt nagyon nem szereted :D , mert nem tudom alatamasztani), de mintha a ruszkik, meg a kianiak is probalkoztak mar muhold lelovoldozessel… Az eleg szep verveszteseg lenne.(Nem beszelve egy tenyleges napkitores is szetzuzhatja az informacioaramlast segito gutyuket).”
    A kínaiak egy kb 800 km magasan keringő műholdat lőttek le, ha jól tudom, míg a GPD műholdak több, mint 20 000 km magasságban vannak.
    Mindenesetre tényleg nem árt az óvatosság.

    Mondjuk én nem értem, hogy miért nem szélerőművekkel próbálkoznak, a Csendes-Óceánon elég erős kell legyen, és Hawaii sem véletlenül a szörfözők egyik paradicsoma. Lehet, hogy az USA -ban is van állami támogatás a napelemeken?

  12. A Naperőmű az hasznos dolog. Energiát adnak a sok ezernyi napcellák. És ha jő az ellen, a komputer összehangoltan elforgatja a napelemeket és akkor visszaverik a Nap sugarait főkuszálva a követendő célra. Egyébként az a syracusai fószer, anno megcsinálta állítólag.

  13. „Littlejohn szerint:
    2011. augusztus 25. csütörtök @ 15:57

    Egyébként az a syracusai fószer, anno megcsinálta állítólag.”

    A Discovery Channelen megpróbálták utánozni az „Állítólag” című sorozatban, nem sikerült, pedig mindent megpróbáltak. Valószínűleg ez is egy nagyotmondás volt. Az idő mindent megszépít. Azokkal a tükrökkel, amiket emberek tartanak és nincs számítógépes vezérlése nagyon nehéz egy helyre fókuszálni a sugarat, ráadásul akkor még mostani értelemben vett tükör sem volt, hanem csiszolt bronz (?) lemezekkel próbálkoztak.

  14. A műholdakat egy kicsike nukleáris bomba kinyírja ha a sztratoszféra határán robbantják fel és az EMP-re van kihegyezve! Onnantól nincs semmiféle műhold se GPS.

    Erősen kételem. Ott kezdődik, hogy a Föld árénykoló hatása kitakarja a holdak egy jeletős részét és az EM hatás nem végtelen hatósugarú. A Föld saját mágneses mezeje is topmít.

  15. Világméretekben az olajtermelés csúcson van 2005-óta.
    Az egy dolog, hogy találnak itt-ott olajat, csakhogy nem nagyon találnak új megamezőket, ahonnan jelenleg nem csak az olajtermelés nagyobbik hányada jön, hanem elég jó az EROEI is.
    A kimerülési rátával az új felfedezések már egy ideje nem tartják a lépést. Ráadásul még a gazdaság növekedésigényét is fedeznie kellene az új feltárásoknak, ami nagy átlagban, világszinten évi két százalék szokott lenni.
    Az újonnan felfedezett mezők túlnyomó többsége tengeri. A tengeri mezők kimerülési rátája magasabb.
    Az északi sarki tengernél egyelőre nincs kész technológiája a kitermelésnek, a körülmények szélsőségesek, a vízmélység nagyon nagy.
    Jelen pillanatban már ott tartunk, hogy a világválság következtében bekövetkezett fogyasztáscsökkenés nélkül már elértük volna a fordulópontot, sőt, valószínűleg a világválság kirobbanásában rejtett, de elsődleges szerepet játszott az olajkitermelés növekedési korlátja.

    A napenergiával és hasonlókkal az a baj, hogy részarányuk az energiatortából az olajhoz képest nagyon kevés, teljes képtelenség, hogy elég gyorsan lehessen skálázni ahhoz, hogy az új kapacitások belépése ellensúlyozza az olaj kimerülés ütemét. Ettől függetlenül persze a hadsereg igényeinek megfelelhetnek – a probléma a „valami olajszerűvel” lesz, amit tankolni lehet(ne).