|

Mégsem húzzák tovább Svájcban a típusváltást?

A svájci frank árfolyamának eddig soha nem látott magasságokba való emelkedése a legtöbb közép-európai ember számára rémálmainak beteljesedésével egyenlő, azonban, mint tudjuk, minden éremnek két oldala van. Az ördögi valuta forgalomba hozója például – bizonyos területeken – örülhet. Mint ismeretes, Svájcban jó pár éve évődnek légierejük modernizációján, ami a jelenleg használt Northrop F-5E/F flotta kivonásában és egy új típus rendszeresítésében nyilvánulna meg. A legutóbbi álláspont szerint gazdasági tényezők miatt erre nem kerülne sor, a Tigerek élettartam-hosszabbítás után tovább repülnek, leváltásuk pedig az F/A-18-okkal együtt történik, valamikor 2020-25 táján.

Az izmos frank és a hozzá képest igencsak legyengült euró azonban más felállást eredményezett, többek között a svájci gazdaságban is. Az alpesi ország szövetségi védelmi minisztere, Euli Maurer a SonntagsBlick vasárnapi lapnak adott nyilatkozatában elmondta: jelen körülmények között jelentős spórolást érhetnének el, ha harci repülőgépeket vásárolnának. Állítását pénzpiaci mutatókkal és előrejelzésekkel igazolta, melyek egyértelműen a svájci valuta tartós erősségével számolnak az euróval szemben.

A Rafale beszerzési árának változása 2008-óta ,

Miután pedig a svájci tenderen annak idején három európai típus versengett egymással, így evidens, hogy Bern számára mindenképpen előnyös üzlet lenne köthető. Maurer szerint „ha az euró továbbra is ilyen gyenge marad, akkor több tízmillió frankot spórolhatunk”. Márpedig az Európai Unió közös valutája középtávon biztosan a mostani szint közelében marad.
Számítások szerint a 2008-as euró-frank árfolyammal számolt árhoz viszonyítva most, 2011-ben a Rafale, a Gripen és a Typhoon egyaránt 30%-kal olcsóbban lenne megvásárolható. Például, ha Svájc most döntene a Dassault gépének rendszeresítése mellett, 22 példány beszerzésével és 70 millió eurós darabonkénti árral számolva, nagyjából 500 millió frankot spórolhatnának a vásárlással.

10 hozzászólás “Mégsem húzzák tovább Svájcban a típusváltást?”

  1. Jól hangzik, de akkor mostani árfolyamhoz kellene kötni a gépek árát.
    Jelen állás szerint szárnyal a frank, de ki tudja ez meddig tart most, lehet csak egy ideig, s ha ezen az időn kívül mondják ki, hogy vesznek gépek, aligha találnak gyártót, aki teszem azt egy évvel korábbi árfolyammal ad el Svájcnak gépet, főleg, hogy az eladó 500 millió frankot bukik, mert ez a veszteség lenne a svájciak nyeresége…
    Érdekes lenne, ha most meg senki nem akarna eladni, de hát azt hiszem ez most nem valósulna meg, elvégre mindenki szabadulni akar a portékától, meglátjuk milyen áron.

  2. Nem fog jelentősen gyengülni a frank. Hacsak nem kötik össze az euróval (17-én várhatóan kiderül), akkor örülhetünk, ha megáll valamivel az 1:1 arány fölött!
    Ne feledjétek, a válság csak most fog durvulni igazán! Hatalmas nyomás lesz a svájci frankon, ahogy menekítik a befektetéseket minden másból.
    A svájciak jól teszik, ha most vásárolnak.
    Általánosítva is igaz, hogy minél hamarabb kézbe veszik a fegyvert, annál jobb, mert pillanatokon (pár éven) belül kitörhetnek a háborúk, akkor pedig már nem nagyon lehet beszerezni semmit.

  3. Az is a témához tartozik, hogy frankárfolyamtól függetlenül a svájci szövetségi állam nagy eurókészletekkel fog rendelkezni, hiszen várhatóan euróvásárlással fogják megpróbálni a frank erősödését kompenzálni, letörni. A legutóbbi alkalommal, amikor egyébként sikertelen volt az intervenció, közel 200 milliárd eurót halmoztak föl.

  4. Hornet102:
    Ahogy a világváltozás (mert itt nem egy szimpla válságról van szó) előrehalad, a háborúk esélye egyre növekszik.
    Nem egy nagy világháborúra számítok, hanem kisebb konfliktusok sorozatára, melynek sorában atomfegyver alkalmazása sem zárható ki.
    Annak folyamatában, ahogy a potens hatalmak újrapozicionálják befolyási övezeteiket, egyes földrajzi területek biztonsági helyzete rövid időn belül gyökeresen megváltozhat, például Európában is.

    Amerikán belül hatalmi küzdelem zajlik. Az AEÁ arisztokratikus köztársaság, ahol a hatalmat mostanáig egymás között viszonylagos egyetértésben csereberélő háttérszereplők valószínűleg egymás torkának estek (ezt csak utólag, áttételesen lehet megállapítani a nyilvánosságra kerülő történésekből).
    Ma még megjósolhatatlan, hogy ez hova vezet. Ugyanakkora eséllyel jöhet egy újabb bezárkózás, mint a konfrontatív politika kiterjesztése. Ez utóbbi automatikusan magával hozza az újabb háborúkat.

    Fade:
    Abból kiindulva, hogy mekkora pánik volt és lesz, mennyire keresik a biztonságosnak tűnő pénzügyi menedéket és mekkora mértékűek a fedezetlen pénzügyi konstrukciók, nagyon is valószínű, hogy a CHF erős marad, 1,1-1,2 EUR között és még releváns az 1:1 elérése is.
    Abból kell kiindulni, hogy a válság most új sebességbe kapcsol, ami újabb és újabb pánikrohamokat fog kiváltani.