|

Magyarázatot követel az USA

A néhány nappal ezelőtt első ízben kihajózó új kínai repülőgép-hordozó, a Shi Lang (ex-Varjag) alaposan felkavarta Kelet-Ázsia és a Csendes-óceáni térség erőviszonyait. Ez pedig nem kizárólag a környék országait érinti, hanem a térségben hagyományosan komoly érdekeltségekkel rendelkező Amerikai Egyesült Államokat is. Bár az USA nyilvánvalóan nem most szerzett tudomást a hajó létezéséről, hivatalosan mégis csak most lett lehetősége rá, hogy kérdőre vonja a Kínai Népköztársaság kormányát: pontosan miért is kell nekik repülőgép-hordozó?

”Szívesen fogadunk bármilyen magyarázatot, amiben Kína kifejti, hogy miért volt szükségük egy ilyen eszközre? „ – mondta újságíróknak Victoria Nuland külügyminisztériumi szóvivő augusztus 10-én, néhány órával a Shi Lang tengeri próbáinak kezdete után. Az Egyesült Államok kormányzata ugyanis aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Kínai Népköztársaság nem vázolt fel semmilyen jól átlátható hosszú távú stratégiát, melybe esetleg beleillene egy repülőgép-hordozó rendszeresítése.

”A kínai védelmi politika egyre átláthatatlanabb, ami aggasztó számunka. Más országok és az Egyesült Államok is arra törekszik, hogy partnerei tisztán és világosan megérthessék katonai beszerzéseinek céljait, illetve költségvetésének mértékét. Ez a kétoldalú kapcsolat segít csökkenteni a feszültségeket, éppen ezért szeretnénk, ha Kína is hasonló viselkedést tanúsítana.” – jelentette ki Nuland a Külügyminisztérium üzenetét közvetítve.

Kína és az Egyesült Államok már többször próbálkozott haderői között szorosabbra fűzni a kapcsolatot, ami részben sikerült is, ám a Tajvannak nyújtott amerikai katonai segítség minduntalan megszakítja a folyamatot. Kérdés, hogy az egyre nagyobb befolyásra szert tevő, nagyhatalmi ambíciókat dédelgető Kína mennyire lesz hajlandó felhagyni eddigi gyakorlatával, és nyilvánosságra hozni stratégiai terveit és beszerzéseinek részleteit.

64 hozzászólás “Magyarázatot követel az USA”

  1. Hihetetlen pofátlan népség…ámérika azt hiszi hogy Istent alakít, és tőle kell mindenre engedélyt kérni..értem én hogy Japán meg Taiwan erősen USA-orientált, de nehogy már a kínaiaknak írásos kérvényben kelljen benyújtani hogy szarniuk kell és elmehetnek-e wcre…undorító kétszínű népség…

  2. Azért ehez pofa kell! De komolyan az amcsik kitől kértek engedélyt, hogy hordozókat építsenek? Kína nagyhatalom! Tudomásul kell venni, hogy nagyobb szeletet akar a tortából. Az amiknak ez persze nem tetszik mivel a környéken csak az Ő tortaszeletükből csipegethet kína. Valószínű, hogy ennek apropóján végre megkapja majd tajvan a kíván F-16-osokat.

  3. Van ennek bármi értelme a felesleges provokáción kívül? A kisiskolás is tudja, hogy mire való egy repülőgép hordozó, pont ők ne tudnák? Mégis milyen választ várnak erre?

    „Arra kell nekünk a hajó, hogy a fedélzetéről repülőgépek tudjanak fel és leszállni uram.” Egy ilyen válasszal elégedettek lennének? Teljesen korrekt lenne és maximálisan igaz. Vagy talán azt várják, hogy a hosszútávú stratégiai terveiket fogják elküldeni nekik két példányban?

    Semmi értelmét nem látom ennek. Csak hergelik az amúgy is komplexusos kommunista rezsimet. De nem csak őket, a jóérzésű nyugati embert is irritálja a beképzelt, gőgös gúnyolódás, főleg ha totál értelmetlen. Ha nem tudnátok mire való, akkor ti sem tartanátok belőle egy tucatot.

  4. USA most játszik. Lehet hogy vergődik.
    Kína nagyobb fordulat számra is képes kapcsolni. Ha oroszoknak adnak elég pénzt és biztonsági garanciát akkor kapnak használható technológiát.
    Ami megdobná erőik fejlesztését. Pl. Szu-33 terveit már müködő hajó fedélzeti gép. Elekronikát meg Kína azt pakol bele amit akar.

  5. Puma. Pannon Puma

    Lehetséges kínai válasz : „” magyarázatot kérünk az USA kormányától,hogy egy demokratikus,szabadságszerető,az emberi jogokért felelősséget érző országnak mint ők mi szüksége van tucatnyi támadó repülőgép-hordozóra ! „”

    Másik lehetséges válasz – a sok közül : ” Nem szeretnénk,ha bárki hazug okokból megszállna bennünket mint Vietnam,Irak esetében! ”

    Persze,persze ez a magyarázat kérés csak diplomáciai csörte, a válaszokat mindenki tudja !

  6. A dolog nem arrol szol hogy az USA elszamoltatna kinat, mert nem is tudja. Hanem arrol hogy probalja a mutyizasbol a vilagos jatekba terelni. Ertve ez alatt hogy tobb eves hasonlo technikazas elozte meg azt hogy kina kijelentette hogy nem alkalmaz nuki fegyvert eloszor, meg akkor se ha a sajat kikotojet eri tamadas.

    Most azt probaljak meg elerni hogy komunikacioban minnel oszintebbek legyenek. Elmondjak a terveiket amolyan feher konyv szeruen ahogy a legtobb kultur orszag es egyben a katonai koltsegvetesuk se legyen ezer fele elrejtve.

    Ha nem teszi meg kina akkor egy komoly fegyverkezesi versennyel nezhet szembe sot az ellenlabasai is komoly technikat kaphatnak. Mostansag felroppent a hir hogy Mongolia megoldast keres abbeli felelmere hogy teruleti integritasat delrol vagy eszakrol valaki kikezdi.

  7. Nagyon remélem, hogy lesz humoruk a sárgáknak. Szerintem sok nyugati emberben pozitív megítélésre találna, ha burkoltan leoltanák az amcsikat. Vmi nagyon röhejes választ várok tőlük. :D Egyébként szerintem is szánalmasak az amerikaiak, és nem kell megmagyaráznia senkinek, hogy ez miért volt jogos lépés. Na meg hogy ők milyen jófiúk hogy mindenkinek elmondják azért kell leigázni a Földet (legalábbis a természeti erőforrásokban gazdag részét) mert: A) terroristák B) tömegpusztító fegyvereik vannak C) antidemokratikus esetleg neonáci vezetése van és terrorban tartja a saját és a környező országok népét. Hát tök jó, végülis akkor a Kínaiak is bedobhatnák, hogy észleltek Tajvan felől nagyhatótávolságú anthrax rakétákat és azonnali hatájjal lépéseket fognak tenni, ezért építenek még 6 hordozót.

  8. A komcsi rezsimnek nincs túl sok humora, pedig ez tényleg magas labda lehetne, amelyet le lehetne csapni úgy, hogy megalázza a gőgös amerikai számonkérést.

    Udvarias, visszafogott választ kéne adni arról, hogy a hordozó célja Kína védelmi erejének növelése, amelyet kizárólag védelmi célokra terveznek felhasználni, szemben pl. más hordozók felhasználási profiljával.

    A védelmi erők növelésének kényszerű és szükségszerű okai pedig:
    – a nemzetközi terrorizmus növekvő mérete
    – a vegyi és biológiai fegyverek gyorsuló elterjedése
    – a kiemelkedő hadiköltségvetést fenntartó államok által gerjesztett fegyverkezési verseny.

  9. Kuruc, nem igazáz értem, mi van akkor ha kina bármit is kijelent??? Ez az atomos dolog náluk mintha eleve így indúlt volna, nem az amiknak köszönhetően alakúlt így.
    Az, hogy esetleg fegyverkezési verseny alakúl ki a társégben, hát az már mintha tartana jónéhány éve. Amúgy sorold fel légyszi Kína ellenlábasait Taivanon kívül akik nem akpnak meg szinte bármit az amiktól.
    Visszatárve az anyahajóra, ha valaki figyelemmel kísérte a történetét láthatja, hogy a program 2008 után vett igazi lendületet. Addig mintha parkolópályán állt volna. Miután megvették annyi történt, hogy konzerválták a hajótestet és éveki hagyták állni a kikötőben. Ezt híresztelések szerint annak lehet tulajdonítani, hogy gyakorlatilag két irányvonal alakúlt ki a flottán belül. Az eggyik megmaradtak volna az addigi feladatkörnél csak a partmenti vizek védelme tengók + fregattok/rombolók + szárazföldi bázisú légi fedezet ez kb Taivan ellen is elég. A második igazi „blue water navy”-t (óceáni flotta???) szeretett volna ami passzolt volna Kína nagyhatalmi státuszának.
    A vitát gondolom a gazdasági válság döntötte el és az, hogy Kína szinte kilóra felvásárolta szubszaharai afrikát jelentős érdekeltséget alakítva ki a térségben. Feltételezem ők sem hülyék és számitanak egy olyan forgatókönyvre, hogy esetleg valamelyék Kintakunte Nagyvezér álmot látva államosítani kezdi a kínai ércbányákat. Ilyen esetekre pont jól jön majd egy a környéken lévő anyahajó.

  10. Szerintem ez inkább csak a jövő évi amerikai elnökválasztás előjátéka. A kínai erőnövekedés már elég régen beindult, ballisztikus rakétákat fejlesztettek az ami rephordozók ellen stb. Varjag nélkül is borsot törhetnek az ami rephordozók orra alá, ha azok Tajvan segítségére sietnének. Ez az egész folyamat pedig némi aggodalomra és vitára adott okot az USA-ban, ezért a republikánusok rendszeresen bírálják a demokratákat, hogy Kínát nem akadályozták meg , a demokraták pedig keménykednek egy kicsit.

    A tényszerű tartalom tök nulla. Kína mondhat bármit is, sőt meg is alázkodhat, aztán folytathatja ugyanúgy mint eddig. Akár kiadhatnak egy „fehér könyvet” is ha aztán továbbra is titkolóznak és mást csinálnak mint a fehér könyves vállalásokban. Kívülről, nyilatkozatokkal egyetlen országot sem lehet semmire se bírni, csak tényleges kényszerrel vagy fizikai jelenléttel. Egyik lehetőség sem áll fenn. Kuruc pedig hiába reménykedik, meg gondolatbefolyásol, Kínát már nem állítja meg semmi.

  11. Ezt úgy hívják, hogy diplomácia. Manapság két, kissé feszült viszonyú ország között a nyilvánosság felé általában így(burkolt anyázások formájában) illik közölni a dolgokat. Kínai is ugyanígy fel szokott háborodni, ha az USA a közelben hadgyakorlatot tart. Szóval lényegében olyan marhaság ez is, mint például a világbéke hirdetése.
    +Még az lehet benne, amit Kuruc és talking írt.

  12. „Ez a kétoldalú kapcsolat segít csökkenteni a feszültséget ”

    Persze ha tajvannak további f-16-sokat adnak kurvára csökkenni fog a feszültség.
    Most már elhiszem hogy miért volt jó Kennedy elnök pár napja olvastam róla .
    ” A keleti problémákat a Keleti fiuk is meg tudják oldani.”

  13. Ez az egész az USA költségvetés állapotában érdekes kérdés. Hát további katonai kiadásokat a polgárok a szociális költségek tervezett megnyirbálása mellett nem biztos hogy lelkesen támogatni fognak. Arról nem is beszélve hogy az államok költségvetése is romokban. A munkanélküliség az egekben. Olvastam 1 cikkben hogy Kína szobrot állíthatna OBLA-nek hogy sikerült elterelni az USA figyelmét, és (amerikaiak írták hogy 11 éve nincs normális elnökük) és a háborúkkal tönkretették a hadsereget meg az országot. Mindezt egy szűk érdekcsoport érdekében.

  14. Hát ha még is verték szét az usa-t de ha igaz amit a fehér házban nyilatkoztak hogy az elkövetkező 10 évben 350 milliárd dollárral csökkenteni kell a hadi kiadsát az jól be fog tenni nekik.

    És meglehet hogy egy ilyen szűk érdekcsoport tette tönkre a szovjetuniót is .

  15. Roni:
    Ja, ezt a 350 milliárd spórolást 10 év alatt akarják letudni?
    Úgy emlékeztem kevesebb idő alatt. Azért ez így, az US fegyveres erőinek nem annyira vállalhatatlan, lévén van miből meghúzni a nadrágszíjat. Évi 35 milliárd. Gondoljunk bele, mennyibe fáj(t) a két nyamvadt háború a fegyveres erőknek per év.

  16. Bírom a sok kína fant. Gondolkozni és emlékezni meg luxus ugye? Azt bezzeg csípőből elfelejtitek, hogy szó sem volt arról, hogy ebből a hajóból szabad hadrafogható cuccot csinálni. Kína aláírt egy szerződést és kötelezettséget vállalt megvételkor.

    Persze előre lehetet tudni, hogy megszegik, csak akkor egy ilyen kérdés után nem kellene játszani a hülyegyereke…

    Kicsit magas lóról beszéltek, mikor ez gyyakorlatilag pont olyan súlyú szerződésszegés, mint amikor amerikai egyoldalúan felmondta az ABM szerződést vagy az oroszok a Kijevet pofálanul tengó elhárító cikálónak nevezeték, hogy kijöhessen a szoroson. Röhej.

    (Mondjuk lehet, hogy de facto az oroszok is megszegték, ők is egyre másre építettek ilyen-olyan Sz-300 SAM rendszert, ami képes szerintük BM elhárítsára. Vagy ez nem számít…?)

  17. Molni, mégis kivel írták alá a szerződést? Az amikkal, vagy az ukránokkal?
    Lásd, be, hogy akárhogy is nézzük ezt a „magyarázatkövetelést” nagyon viccesre sikeredett és csak olaj a tűzre az amielleneseknek. Itt egy kicsit melléfogtak. A legjobb lett volna, ha kussolnak, vagy max olyasmiket mormolnának, hogy kínanemjelentfenyegetést mert jóbarátjóbarát és tovább erősítik Japánt, DKt tajvannak meg tovább adnak el fű alatt tehnológiát.

  18. Az amcsik is kötöttek bizonyos szerződéseket mégis megszegték őket, őket akkor nem lehet felelőségre vonni? Ott van Vietnám, az amcsik több tízezer civilt gyilkoltak le, vagy ez is csak hazugság? A háborúkat is csak az emberiség megmentéséért kezdték az amcsik?

  19. Amerika a tipikus bort iszok vizet prédikálok.
    Agresszív, kisemberként viselkedik. Egy hordozó nem a világ.
    Ikább holnap 2Kína mint egy USA.
    Kínaiak több ezer éves civilizációval rendelkeznek nem sietnek. Tudják mit akarnak. Azt elérik előbb vagy útobb.

    USA meg a nyugat Kína helyzetbe hozzását magának köszönhetik.
    Nem kellett volna annyira liberálisnak és kapitalistának lenni.
    Akkor gyárak se mentek volna oda.

  20. Az amcsik is kötöttek bizonyos szerződéseket mégis megszegték őket,

    Az ABM szerőzdést felmondták. Milyen más szerződést szegtek meg?

    tt van Vietnám, az amcsik több tízezer civilt gyilkoltak le

    Ez is tény, az Agen Orange használata többi, mint gusztustalan volt. Viszont a vietkong mit csinált azokkal, akik nem szimpatizáltak velük? Eh…

    A háborúkat is csak az emberiség megmentéséért kezdték az amcsik?

    És ez hogyan jön ide? Miért mindig csak a jenkik vannak célkeresztben? Tibet megszállását is biztosan az ott élők kérték ugye…? Faceplamos beszólás a javából…

  21. Kínaiak több ezer éves civilizációval rendelkeznek nem sietnek

    A mai kínai berendezkedésnek sok köze nincs a császári időköz. BTW arra a hiperkorrupt berendezkedésre vagy büszke, ami 100-150 éve volt? Mert, az is akkor a kultúra része a te szemedben.

    Ennyi erővel az amerikai kultúra meg 2500 éves, mert európai alapkon nyugszik, amik meg római és görög alapkon… (egyszer már volt téma ez máshol)

  22. A „Szívesen fogadunk bármilyen magyarázatot” és a „magyarázatot követel” között nem kicsi a különbség. Számos dologért lehet nem szeretni az USA-t, de feleslgesen szítani az utálatot nem helyes. A diplomáciában a megfogalmazások árnyalatainak is jelentősége van, ezen felül azt is figyelembe kell venni, hogy ki miondta. Ez esetben sokadik vonalbeli politikusról van szó, ezért nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Egyébként Kínában meg lehet bízni? Semmi baj nem lesz vele a következő évtizedekben? Nem törekszik katonai hegemóniára a térségben? Nem sérti súlyosan más országok érdekeit, jogait? Nekik mindent szsbad?

  23. Akkor bombázzuk szét Kínát amiért meg merte szállni Tibetet.
    Ez elég vicc kategóriás Tibet megszállásával példálózni .
    Már pedig még vagy 15-20 év múlva is azzal kellesz példálózni .

    Kínának meg nincs mit magyarázkodni bármit is mondanának attól még a jenkik ugyan úgy néznek kínára mint ellenségre .

    „Nem törekszik katonai hegemóniára a térségben?”
    Hát ha pénz van neki akkor miért ne építhessen modern rombolókat és vadászgépeket ?
    Ennyi ésszel azt is mondhatnánk hogy a britek és a japánok is hegemóniára törekszenek.

    Molni

    Ki nem szarja le mit fejlesztettek az oroszok, még te mondtad hogy 15 évnyi seggen ülés után mit várjon tőlük az ember.

  24. Az amerikai kérdésfeltevés a délkelet-ázsiai szövetségeseknek szólt.
    Hogy érezzék az amerikai figyelmet és törődést.
    Hiszen a kínai hordozó, ha jelent egyáltalán bárki felé fenyegetést (mivel jelenleg csak egy kiképző egységről lehet szó), akkor azok a környező országok.
    Az ő hangjukat erősíti föl az amerikai bejelentés, hiszen világméretű visszhangot vált ki, miközben ha például Japán tiltakozik a kínai hordozó miatt, az nem nagyon jön át.

  25. Akkor bombázzuk szét Kínát amiért meg merte szállni Tibetet.

    Ki kérte vagy állíotta ezt?

    Ez elég vicc kategóriás Tibet megszállásával példálózni .

    Akkor vietnámmal miért nem az? Amicsk meg sem szállták Vietnámot? Mi ez han nem kettős mérce…?

    Tudod, azok a kedves komcsik fegyverrel terjesztették az ideológiát. És akkoriban a világ azon felén, ha visszaszóltál, akkor elkapartak igen hamar. Ez persze nem zavar mi…?

    Éltél volna Kambodzsában a khmerek idején. Ma valszeg nem élnél te gyökér… Tudod, ott volt az hogy végül a másik elvtárs – vietnámiak -rúgták seggbe a másik elvtársat, mert már a szomszéda is átruccant a saját turbó ideológiáját terjeszteni.

    Már pedig még vagy 15-20 év múlva is azzal kellesz példálózni .

    Ez a mondat mit jelent? Kérlek magyarul írj…

    Hát ha pénz van neki akkor miért ne építhessen modern rombolókat és vadászgépeket ?

    Repülőgép hordozóról volt szó. A kérdés arra vonatkozott és arra vállalt Kína kötelezettséget. Pont. Csak ezek után ne sírjon a szájuk, ha a környéket elkezdik jenkik telepakolni ezzel-azzal. Elvégre mi közük van hozzá…?

  26. Na egen ezért is kértem linket amit azóta se kaptam… Ki, mikor, hol… Mert pl Japan kért ~hete magyarázatot, meg volt Indiai diplomáciai ezaz is, taiwan meg bemondta, hogy felgyorsítja HF4 fejlesztését… de nagy US akármit én nem láttam.

    Erre lejön a hír, hogy !!!Magyarázatot követel az USA!!! mondom mi a f*? Elsiklottam vmi felett vagy a szerzőnek tévképzete volt?

  27. Kösz a videót Maxim! Ez azért kicsit árnyalja a képet. A hír alapján először én is felháborítónak tartottam a nyilatkozatot, de be kell látni, hogy másabb az ha kemény kérdésekkel húzzák ki ezt belőlük, mintha csak úgy odavetették volna nekik. Elég komoly kérdésekkel bombázták a nénit, el is sápadt néha.

    Persze azért maradtak még így is kérdések. Az a kristálytiszta transzparencia amit Kínától elvárnának és amit állítólag ők megvalósítanak egy nagy bullshit. Vegyük csak az Oszama ügy kapcsán előkerült Silent Hawk-ot, azt valahogy kihagyták a szuperátlátszó bevallásukból, és hány ilyen lehet még nekik, a teljes UFO arzenál amiről fingunk sincs, az amcsiknak csak a titkos katonai költségvetésük lehet akkora, mint a bevallott kínai.

    Szóval a PC diplomácia az PC diplomácia, de mindkét fél tudja mitől döglik a légy.

  28. Legalább fizikálisan is kemény vagy?

    A khemerek pont a gyengéket és értelmiségieket gyilkolták le, mert balfasz agrárállamos agyszüleményükhöz ezek az emberek szerintük
    nem kellettek. Ugye nem vagy szemüveges? Ez félig halálos ítélet volt már…

    Egyébként meg hogyan jön ide? Esetleg gondolkozhatnál a folyamatos trollkodás helyett mielőtt hátranyilazószittyturbómagyaros mentalitással idejössz fröcsögni. Van szürkeállományod. Nem ártana használni is…

    (Egyébként meg igen, és nem. Egy éve húzódó térdsérülésem miatt már nem vagyok a régi, nem tudok röplabázni. Majd, ha egyszer megműtik (?), akkor újra az lehetek. Addig marad a kajak és a bringa a két sport, amit tudok űzni.)

  29. A magyarázatot követel kicsit erős cím, amikor a cikkben Szívesen fogadunk bármilyen magyarázatot szerepel idézetként.

    Nem kell túllihegni a dolgot, ez csak egy ilyen kis diplomáciai gáncsoskodás, valószínűleg bárkinek az esetében megtették volna, aki nem közvetlen szövetségesük.

    A tesztekről magukról nincs valami hír? Persze sajnos tényleg nem túl közlékenyek ilyesmiben a kínaiak…

  30. Az „osztályharc” teljes tévút. A khmerek ezt komolyan vették, le is lettek verve a vietkong által. Én úgy tudtam, hogy pl. Dél-Vietnam eleste után nem voltak „elszámoltatások” azok ellen, akik az amerikaiak kiszolgálói voltak. Emellett a vietnamiaknak joga volt ahhoz, hogy önként válasszák meg a függetlenedésük utáni államformát. Mivel a kapitalizmus képviselői ellenségesen viszonyultak a független Indokínához(francia gyarmat volt, egy ideig japán megszállással), ezért adott volt a szovjetekhez való közeledés és a szociális eszmék iránti vonzódás(szegény volt a nép nagyja).
    Kína ellenségként tekintett Vietnamra, mert főleg orosz befolyás alatt volt Vietnam és a khmerek közelebbi szövetségesei voltak, ezért is indítottak inváziót Vietnam ellen, ami persze elbukott, de ez Mao idejében volt.

  31. Én úgy tudtam, hogy pl. Dél-Vietnam eleste után nem voltak “elszámoltatások” azok ellen, akik az amerikaiak kiszolgálói voltak. Emellett a vietnamiaknak joga volt ahhoz, hogy önként válasszák meg a függetlenedésük utáni államformát.

    Észak elfogalta délt és azóta az van, amit Hanoi mond, még ha enyhébb és másabb a helyzet, mint régen. Északban a saját ellenzékükkel is leszámoltak, nemhogy a déliekkel. Nem viccből és merő passzióból menekültek Saigon eleste előtt..

  32. Dél-Vietnamban 1975 után komoly „átnevelő táboroztatást” rendezetk a komcsik. Keményen számonkérték az előző rendszer kiszolgálóit. Hogy erről nem sokat olvashatsz még manapság sem? Az egy más kérdés. A kettős mérce ebben az esetben is működik a komcsi bűnöket elnézően kezeli a liberális nyugati politika/közvélemény. Nem éltek benne.

  33. A vietnamiakat, mindig is komcsi lightnak gondoltam, akkor ezek szerint persze voltak komoly számonkérések, de jó lenne erről többet megtudni.
    Valamilyen szinten érthető, hogy elegük lett a kapitalizmusból anno(amúgy már ők is csak névleg szocialisták, nagyon komolyan benne vannak a világkereskedelemben), francia/japán/amerikai befolyás alatt voltak, ebből lett elegük(ez az én szemszögemből szimpla vörös zászlóba bújt szabadságharc).

  34. Dél-Vietnamban 1975 után a béke ellenére jelentősen csökkent az életszínvonal sőt, átmenetileg éhínség is volt. Sokaknak, például a hatalmas kisvállalkozói rétegnek résszabb lett, ezen felül az északiak sok mindent elhordtak és most nem csak az ott talált haditechnikára gondolok. Komoly menekülthullám is volt a környező országokba, tengeri közlekedésre alkalmatlan lélekvesztőkkel próbáltak meg sok ezren pl. a Fúlöp-szigetekre emigrálni. Ez azért nem volt véletlen.

  35. Erről kéne egy komolyabb írás nekem, mert ez így most bulváros, de elhiszem neked, hogy létezett a jelenség(itt gondolom azokat kell érteni, akik az amikból éltek, mert azok bizony a szintén ami gyarmat Fülöp-szigetekre vágyhattak vissza).

    Szerintem Wuahu apó a dél-vietnami risztermesztőtől nem vették el a terményt vagy vitték el.

  36. Szerbusztok!

    F*sza, hogy ismét Molnit osztjátok :)

    A hír mellesleg semmi értelmeset nem tartalmaz. Nem azok hibája kik berakták, mert hír. A demokrácia védelmezője megkérdezte a kommunista Kínát, hogy miért épített CV-t. Kína meg válaszol rá valamit. Színjáték. Az ex. szovjet hordozó szinte semmi veszélyt nem jelent. Nincs a fedélzeten vizfelszín-vízfelszín rakéta, támadógépei, gyakorlógépei katapult hiánya miatt max. korlátozott légvédelmi feladatra+ felderítésre jók.. Egy csendes 688, vagy Seawolf, vagy Virginia problémás helyzetben megrongálja néhány torpedóval és már repcsiket sem lehet indítani a megdőlt fedélzetéről..
    Kína nagyhatalom, a jövő hatalma amely minden jövőkutató, közgazdász szerint legelőzi az USA-t, néhány 1-2 évtized múlva.

    Kele