|

Hazatértek a norvég F-16-osok

A norvég kormány még június első felében döntött úgy, hogy fokozatosan kivonja a NATO líbiai akciójához adott erőit a régióból. Ennek keretén belül a a krétán található Souda légibázisra betelepült 6 db F-16AM közül kettőt vissza is hívtak, a maradék 4 gépet pedig augusztus elejével kívánták hazahívni.

Nos, ez meg is történt, a Norvég Királyi Légierő, mely 596 Operation Unified Protector bevetést repülve a NATO gépek teljesítette repülések mintegy 10 százalékát repülte le befejezte észak-afrikai kiküldetését. A norvég védelmi minisztérium által közzétett adatok szerint március óta a 6 gép mintegy 2 000 órát töltött a levegőben, mialatt 542 bombát oldott.

Norvég F-16AM. Hamarosan román felségjellel is láthatunk hasonló példányokat |Fotó: NATO ,

17 hozzászólás “Hazatértek a norvég F-16-osok”

  1. dudi

    A civilek szempontjából ez máris egy fail-fail háború. Ha Kadhafiék nyernek, akkor a keletieknek lesz elszámolnivalójuk a kormánnyal, ha a lázadók nyernek, akkor meg a nyugatiaknak az új rezsimel. Egyikük sem kaláccsal várja a másikat. Az ország pedig mindkét esetben szarrá lesz (van) bombázva, a nemzeti vagyon szétcincálva, az ország fejlődése húsz évvel visszavetve.

    És ez még a jobbik eset, az igazi failure az a patthelyzet lehet, az évekig-évtizedekig agonizáló failed state a’la Szomália.

    És máig nem tudjuk, hogy ez pontosan hány civil áldozat miatt van, az igazi okokról meg végképp fingunk sincs.

  2. danger

    Jól tudom, hogy milyen sok sara van Kadhafinak, és azt is, hogy mennyi érdeme, ez azonban most nem Kadhafiról szól, hanem az országról. Ez a háború tönkreteszi Líbiát, ami azelőtt egy stabil, fejlődő ország volt, afrikai mércével mindenképp, és az utóbbi időben egyre kiszámíthatóbb nyugati partner.

    Most viszont kezd szétesni mindez, és miért? Még csak azt se tudjuk miért, hogy miért kellett ez és hogy mi lesz ezután. Egy biztos pont helyett csináltunk egy potenciálisan instabil térséget a szomszédba. Megérte?

  3. Bocs tili, de te mit szedsz? Én is kaphatok belőle? :)

    A Sivatagi Vihar alatt hajigáltak el tízezres nagyságrendben bombákat. Csak ott nem 2-3 CAP-elt egy nap és nem ~40 bevetést repültek naponta. Átlagolva ennyi jön ki, de ezen bevetések egy része vadász BARCAP, felderítő, AWACS és tanker. A csapásmérő bevetések jó, ha az öszmennyiség felét adják vagy annyit sem.

    Komolyan mondom egyszerűen nevetséges, hogy osztod azt észt, de az még az arányokról, nemhogy a számokról halvány fogalmad is lenne.

    Az első nap BGM-109 slvoja adta az elhasznált „robbanóanyag” jelentős részét. Azt leszámítva Nagyságrendileg 1000 bombánál többet nem igen használtak fel, de ezek is jellemzően 500, legfeljebb 1000 fontosak voltak. Összeségében nagyjából 500-600 tonna bombát szórtak le, aminek kis része robbanóanyag.

    Németországra millió tonnás nagyságrendű bombát dobtak le, átment rajta a front és még ezek után is „csak” a nagyvárosok voltak lerombolva és a közlekedés. Azt ugye nem kell ecsetelnem, hogy a városban való szárazföldi harc gyak. = város lerombolása legtöbb esetben?

    Te komolyan azt hiszed, hogy a Líbiára ledobott fent említett robbanóanyag = szarrá bombázás azok után, hogy n+1 felvételen látoszott, hogy hány járművek harkocsit és lőszerraktárat kaptak szét, ahol civilek a közelben sem voltak?

    Bocs, de ekkora hülyésgen nem tudom, hogy röhögjek vagy inkább sírjak. Károk biztosan vannak, de szarrá bombázás kifejezés röhejes.

  4. Hát többet az orosz elnököt sem lehet átverni az ENSZ-ben. Pedig Líbia esetében is vétót akartak mondani csak elnöki utasításra meg lett változtatva. Lehet hogy Szíria emiatt nem lesz a kőkorszakik visszabombázva. Az oroszok is rájöttek hogy van nem gomb is a szavazásnál. Végül is a Tiemen tér után Kínát is lehetne bombázni, most meg a fél világ az ő seggüket nyalja (az olimpiai Unguruk is mintha kicsit felejtősek lennének). Szerintem már Irán esetében is visszatáncolnának az oroszok a szankciók mellől. Ha bele gondolnak mit vesztettek hát a fejüket foghatják.