|

Eladják a híres bolgár fegyvergyártó vállalatot

A bolgár állam érzékeny búcsút kíván fenni az Arsenal J.S.C. vállalatban lévő részvénycsomagjától – a fegyvergyártó vállalatban lévő cirka 36 százaléknyi részvénypakkját augusztus 5-én hirdette meg, a védelmi, vagy az export szektorban tapasztalattal rendelkező vevőt keresve. Az egész pontosan 35,78 százalékot kitevő csomagra 4 hónapon keresztül lehet licitálni.

Bulgária legnagyobb lőszer és lőfegyver gyártásával foglalkozó vállalatának egy részét már privatizálták 1999 – 2001 között, melynek eredményeként a vállalat mintegy 65 százaléka egy bizonyos Arsenal 2000 magán részvénytársaság birtokában van. Nem mellesleg a bolgár sajtó várakozása szerint ők a legesélyesebb jelölt az állami csomag megvételére.

A több mint 7 500 alkalmazottat foglalkoztató Arsenal fegyvergyár széles termékpalettával rendelkezik, melyen a lőszerektől a különféle gyújtókon át a kézi lőfegyverekig sok minden megtalálható. Feltételezzük említeni sem kell, hogy a hidegháború alatt nagyüzemben folyt a Kalasnyikov úr nevével fémjelzett híres/hírhedt lőfegyver, az AK-47 előállítása. Az AK vonal akkoriban licence alapján került gyártásba, ám az utóbbi években Szófiával is nézeteltérésbe keveredett Moszkva az AK licencelése végett.