|

A brutális Hercules-baleset és a többiek

Nem a repülésbiztonság legszebb hete lesz a mostani, ugyanis a rengeteg halálos áldozattal járó marokkói Hercules-baleset mellett Tajvan és a NATO sem lehet boldog, hisz több helikopterük is lezuhant a közelmúltban.

A Marokkói Királyi Légierő komoly veszteséget könyvelhetett el tegnap, ugyanis a reggeli órákban 81 fővel a fedélzetén lezuhant és megsemmisült egy Lockheed C-130H Hercules típusú teherszállító repülőgép. Az 1981-ben gyártott, 4892-es oldalszámú és CNA-OQ lajstromú gép a nyugat-szaharai Dakhla repülőteréről tartott Kinitra felé, ám leszállt volna a Goulimime repülőtéren, azonban megközelítés során, helyi idő szerint 9 óra körül a reptértől 10 kilométerre egyelőre ismeretlen okokból a földnek csapódott és felrobbant. A fedélzetén tartózkodók (kilencfős személyzet, 60 deszantos és 12 civil) közül csupán három ember élte túl a katasztrófát, őket kórházban ápolják, állapotukról nincs információ. A 78 fő életét követelő baleset a 291. Hercules-veszteség, ezek közül a 11. legsúlyosabb eset, míg Marokkó történetének 3. legkomolyabb gépelvesztése.

Július 25-én Kelet-Afganisztánban lezuhant egy Boeing CH-47D Chinook típusú szállítóhelikopter. A Nangalam bázis közelében elvesztett gépet a tálibok saját bevallásuk szerint lelőtték. Ezt az állítást nem cáfolták a NATO illetékesei, sőt alátámasztják azon hivatalos nyilatkozatok is, melyek szerint a túlélőket ellenséges tűzben kellett kimenekíteni a roncsból. A US Army kötelékébe tartozó forgószárnyas fedélzetén nem tudni hányan utaztak, annyi biztos, hogy mindenkit sikerült élve kimenekíteni a roncsból.

Amerikai CH-47F munka közben

A Thai Királyi Hadsereg repülőalakulata (RTAA) július 24-én, helyi idő szerint 9 óra 30 perc körül elvesztett egy Bell 212 típusú forgószárnyast. Az eset során a gép fedélzetén tartózkodó 4 főből három életét vesztette. Rossz idők járnak mostanában arrafelé, egy héten belül ez a harmadik forgószárnyas, ami lezuhant Thaiföldön, egy Black Hawk a rossz idő, míg egy másik Bell 212 a farokrotor hibája miatt veszett oda. Az újabb balesetet követően a haderő vezetése leállította a típus repüléseit, azt csak egy 30 napos vizsgálat után indítják újra.

5 hozzászólás “A brutális Hercules-baleset és a többiek”