|

A Garibaldi hazamegy

Az olasz védelmi miniszter, Ignazio La Russa a napokban jelentette be, hogy az év második felében nem kívánnának annyit költeni a líbiai eseményekben való részvételre, mint tették azt az év első felében. Konkrétan az eddig a NATO akcióra fordított 142 millió euró helyett az év hátralevő felében 60 millió eurónál kevesebbet kívánnak költeni. A bejelentés azután érkezett, hogy az olasz parlament a védelmi költségvetés megnyirbálása mellett döntött.

Ezzel összhangban visszahívásra kerül a jelenleg a térségben tartózkodó Giuseppe Garibaldi repülőgép-hordozó és egy másik, meg nem nevezett olasz hadihajó is. Az olasz védelmi miniszter szerint az olasz repülőgép-hordozóra, a fedélzetén állomásozó 3 Harrier-re, és az olasz haderő 1 000 tagjára már nincs szükség a térségben. Az olasz jelenlét ugyanakkor nem szűnik meg teljesen, hiszen a líbiai partok mentén egy kisebb olasz hadihajó váltja a visszahívottakat, illetve olasz szárazföldi bázisokról olasz harci gépek továbbra is indulhatnak líbiai bevetésekre. Olaszország a NATO akcióba 7 repterét, 8 vadászgépét és több hadihajóját adta be.

USS Harry S. Truman (CVN 75) és a Giuseppe Garibaldi (C-551)

A USS Harry S. Truman (CVN 75) és a Giuseppe Garibaldi (C-551) repülőgéphordozók a Majestic Eagle 2004 hadgyakorlaton, Marokkó partjai mentén | Fotó: Josh Kinter, U.S. Navy ,

A haderő költségvetésének csökkentésével az elkövetkező 4 év folyamán 40 milliárd eurót kívánnak megspórolni – ennek elérést célozza azon döntés is, hogy nem csak Líbia partjai mentén, hanem globálisan is csökkenteni fogják az olasz haderő szerepvállalását. Az elérhető adatok szerint jelenleg 7 200 katona van kiküldetésben összesen 28 állam területén. A legtöbb (4 200 fő) természetesen Afganisztánban, de 1 700 olasz katona segédkezik Libanonban is, illetve 650 a Balkán területén ténykedik.

7 hozzászólás “A Garibaldi hazamegy”

  1. Minek több? Nem világháború van.

    A Gall hordozón sem volt 20 gépnél több, és ebből csak típusonként 4-8 volt SEM (super etendard modernise) és a Rafale.

    Az amcsi hordozók 60-65 gépet hordoznak a hidegháborús régebbi 90-98 helyett. (Igaz, a mai gépek nagyobbak (pld. SH), mint a Corsair, Intruder, de Prowlerek még vannak hordozókon (nem mindegyiken) de a pulyka sem volt éppen picike..

    Kele

  2. Az amcsi hordozók 60-65 gépet hordoznak a hidegháborús régebbi 90-98 helyett

    Mikor volt 90 harci gép jenki hordozón? A II.Vh idején legfeljebb. Az 1989-es NATO OOB-n minden hordozón lefeljebb 5 db 10-12 gépes harci század volt. Ezek voltak a taktikai vadászok / csapásmérők. Minden más AWACS, heli vagy tengóvadász volt.