|

Lángvágók martalékává válik a Sea Shadow

A friss bejelentések szerint a U.S. Navy feladta, hogy új otthont találjon egykoron szupertitkos hajója, a felszíni flottával kapcsolatos kutatási és fejlesztési célokat szolgáló Sea Shadow (IX-529) számára. A James Bond: A holnap markában (Tomorrow Never Dies) filmben látható lopakodó hajót inspiráló Sea Shadow-ra 2006 óta lehet igényt formálni, ám a Navy elmondása szerint annak ellenére, hogy érkeztek érdeklődő levelek, mindösszesen egy ajánlattétel született, amit viszont nem kivitelezhetőnek minősítettek. Így aztán 5 évnyi keresgélés és mintegy 100 000 dollárnyi összeg elköltése után a U.S. Navy saját bevallása szerint feladta azon reményét, hogy a Sea Shadow múzeumhajóvá váljon. És bár egy utolsó pillanatban érkező ajánlat megmentheti a hajót, sokkal valószínűbb, hogy szétvágásra kerül, a kinyert újrahasznosítható anyagokat pedig értékesítik.

Sea Shadow - San Diego - 2004

Ez a fotó 2004-ben, San Diego-ban készült a Sea Shadow-ról | Fotó: Sheldon Archie, U.S. Navy ,

Az 1985-ben, teljes titoktartás közepette elkészült Sea Shadow anno 195 millió dollárjába került az adófizetőknek. De a Sea Shadow nem csak hogy abszolút leplezett módon készült el, 1993-ig tárolása és tesztelése is abszolút titkolózás közepette zajlott. Ebben a CIA által eredetileg a K-129-es jelölésű szovjet atom-tengeralattjáró kiemeléséhez terveztetett, teljesen alámerülni képes úszó szárazdokk, a Hughes Mining Barge (HMB-1) volt a Navy segítségére: a Lockheed Martin ebben a dokkban építette meg, a Navy pedig ebben a fedett úszódokkban tárolta és éjszakánként vitte ki a nyílt tengerre a Sea Shadow-t.

Sea Shadow és az HMB-1 a NAS Alameda területén

A Sea Shadow és az HMB-1 a NAS Alameda területén a USS Carl Vinson és a USS Arkansas társaságában ,

A DARPA – U.S. Navy – Lockheed Martin trió nevével fémjelzett kísérleti hajó először 1993-ban mutatkozott be a nagyvilágnak, ekkortól került sor nappali tesztutakra – egészen 1994-ig, mikor is deaktiválták. Az 1999-ig a San Diego-i haditengerészeti bázis területén tartózkodó Sea Shadow-t az év márciusában reaktiválták és áthelyezték a NAS Alameda területére.

Sea Shadow San Francisco 1999

Sea Shadow egyik 1999-es, alkonyati kihajózása | Fotó: U.S. Navy ,

Később újra deaktiválták, majd 2006 augusztusában kihúzták a hajóregiszterből. Azóta öreg cimborája, a Hughes Mining Barge védelmében a Suisun Bay-i szellemflottát erősítette. (A Navy a HMB 1-en is szeretne túladni.)

Sea Shadow HMB-1 Suisun Bay

A Suisun Bay-i tartalék- / szellemflotta pár tagja – a bal alsó sarokban a Sea Shadow-t rejtő HMB-1. A fotó 2010. novemberében készült. | Fotó: jitze, Wikipedia ,

A Sea Shadow jelenlegi állapota nem ismert, de kapcsolódóan a Lockheed Martin annyit nyilatkozott, hogy úgy 5-6 éve semmire nem használták a hajót, így vélhetően maximum csak igen limitált karbantartási munkákat végezhettek az idén 26 éves hajón.

7 hozzászólás “Lángvágók martalékává válik a Sea Shadow”

  1. Azért hihetetlen hogy az Amik már a 80-as években minden téren a Stealth technológia felé kacsingattak,(F-117, B-2 meg még ez is). Azt gondoltam hogy a Sea Shadow-t a 90-es évek végén építették. Persze nyilván egy B-2-hez képest ez már nem is volt olyan nagydolog.

    Kíváncsi lennék pontosan mikhez is jutottak hozzá a K-129-ből a Jennifer-projekt során. (miket tudtak hasznosítani?)

  2. Puma. Pannon Puma

    ” Kíváncsi lennék pontosan mikhez is jutottak hozzá a K-129-ből a Jennifer-projekt során. (miket tudtak hasznosítani?) ”

    Az ötlet, a technika, a megvalósítás kíváló volt ! A tengeralattjáró kiemelését kutató fúrásnak álcázták. Az oroszok figyelték a ” kutató ” hajót, de valószínűleg nem tudták valójában mit is csinálnak.

    Nos, a kiemelés során a markoló – emlékezetem szerint két – foga kitörött és az orosz tengó kétfelét tört. A toronyban volt három atomtöltetű rakéta, ez a rész elmerült.
    Fél siker volt, de a hajórész tanulmányozásával rettentő sok információhoz jutottak a rakéták nélkül is.
    A testrészben megtalált – talán 4 – holttestet illó módon eltemették.

    A fenti esetről egy filmet láttam, több infóról azóta sincs tudomásom.