|

Norvégia kivonul Líbiából

Az idő előrehaladtával egyre több és több országnak akad problémája a NATO líbiai hadműveletében való részvétellel: kevés a pénz, elfogy a fegyverzet, stb. A március óta tartó akcióból éppen ezért szép sorban elkezdenek kifelé kacsingatni a felek, főként azon államok, melyek eredetileg is csak rövid távra terveztek Líbiával kapcsolatban, mivel úgy gondolták, hogy a szövetség közbelépésével gyorsan megoldódhat a helyzet. Most például Norvégia döntött úgy, hogy fokozatos csökkentés után végleg kivonja harcoló alakulatait a térségből.

Június 10-én a norvég kormány bejelentette: fokozatosan csökkenti, majd hamarosan teljes egészében hazahívja harci repülőgépeit, melyek a NATO líbiai hadműveletét támogatják. A Norvég Királyi Légierő hat F-16AM vadászbombázót küldött a Krétán található Souda támaszpontra, ahonnan március 21-e óta hajtottak végre bevetéseket, eddig több mint négyszázat. Mostanra azonban kiderült: hosszú távon nem lesznek képesek biztosítani a jelenlétüket, így rövid időn belül négy darabra csökkentik a Görögországban állomásozó gépek számát, majd augusztus 1-ig teljesen kivonulnak a Unified Protector hadműveletből.

Norvég F-16AM. Hamarosan román felségjellel is láthatunk hasonló példányokat |Fotó: NATO ,

”Remélem, a NATO többi tagállama, különösképpen a hadműveletben résztvevők megértenek majd bennünket. Norvégia légiereje egy kis légierő, és nem képes hosszú ideig fenntartani egy ekkora volumenű külföldi missziót, amiben napi szinten kell harci bevetéseket végrehajtani.” – mondta Grete Faremo norvég védelmi miniszter.

A norvég kormány mindemellett hangsúlyozta, hogy a későbbiekben természetesen részt kíván venni minden olyan, nem katonai jellegű műveletben, ami a polgári lakosság védelmét és az életfeltételek rendezését szolgálja Líbiában, valamint humanitárius segélyeket is szívesen küldenek.

6 hozzászólás “Norvégia kivonul Líbiából”

  1. Puma. Pannon Puma

    Nagy baromság volt a Líbia elleni hadművelet, elkapkodták !

    (Nem emigrált nyugatra néhány magyar politikus ? )

    Most Szíriában nagyobb népirtás folyik mégis hallgatnak mint sz.r a fűben !
    ( Már megint a fejlett nyugati erkölcs )

    Egyre többen rájönnek: A líbiai olaj lényegében Európáé volt. Most majd az amcsiké lesz.

    Elfogy a lőszer – amcsi raktárakban van elég, vegyetek !

    Nem vált be a repülőtök ? Hagyjátok abba a fejlesztést, vásároljatok F-35 gépeket !

    Soha ne halgassatok a franciákra: a győzelemből is vereséget tudnak csinálni !

  2. zerohunter

    „Ezt jól benézték, a leépült európai haderők nem képesek gyors győzelmeket aratni csak a szájuk nagy! De talán most rádöbbenek, hogy nem szabad a hadsereget elhanyagolni”

    Van igazsága abban amit mondasz de az,hogy nem képes Európa egy hasonló konfliktust gyorsan lerendezni az nem igaz.

  3. Szerintem nem sok.

    2 hét alatt legyalulták volna a halálba az egészet, ha ez lett volna a cél. Csak Afganisztán és Irak óta tudjuk, hogy ez egyáltalán nem hatékony beavatkozási módszer. Mondjuk Líbia óta azt is, hogy ez a véglet se működik igazán.

  4. Egy újabb ékes példa arra, hogy a légi erő önmagában tartós sikert nem tud elérni, még mindig szükség van szárazföldi alakulatokra. Ez nem az 1999-es koszovói hadműveletek újabb ékes példája, inkább annak cáfolata. Várható volt, hogy lassan elszivárognak a résztvevők…