|

Épülnek a wigwamok Észak-Korea közelében

A Sárga-tenger Korea felőli oldala nem feltétlenül tartozik a legnyugodtabb környékek felé – ugyan egy ideje nem volt konkrét összetűzés, ám jelenleg Phenjan által a vitatott határterület közelében létesített, 60 légpárnás fogadására alkalmas bázis szítja a feszültséget a két fél között.

A Koampo közelében létesített bázisról szűk 2 hete írtunk mi is, megemlítve, hogy Szöul AH-1 Cobra harci helikoptereket is tervez a régióba áttelepíteni. Ezen hírünk árulkodó címe ugyanakkor talán jelezheti, hogy végül ehelyett a beszerzés alatt, illetve szállítás előtt álló Block III-as AH-64D Apache harci helikoptereik mellett döntöttek – vagy legalábbis Apache-ok mellett is:

„Nagy harci helikopterekre van szükségünk, ugyanis az északiak tengerészeti bázisa lényegesen nagyobb lett az általunk korábban vártnál, nagyobb veszélyt jelentve ezáltal.” – idéz egy illetékest a koreai Yonhap hírügynökség. Az értesülések szerint az észak-koreai bázishoz legközelebbi szigeten, Baengnyeongon már folyamatban is van helikopterhangárok építése.

Koampo

Koampo és a veszélyeztetett szigetek | Forrás: Japan Security Watch blog ,

Az idei korábbi értesülések szerint Szöul 36 AH-64 beszerzése előtt állt, melyek leszállítása a várakozások szerint 2012 októberéig befejeződne.

6 hozzászólás “Épülnek a wigwamok Észak-Korea közelében”

  1. Mostanában alig hallani a Cobrákról. Afganisztáni videókban is alig látom, meg szinte csak Apache beszerzésekről olvasni. Most ezen felbuzdulva kicsit nézelődtem, hogy mi is a különbség a legújabb variánsok között, de nem jutottam érdemi eredményre. Az új Z meg meg a Block III kb egy szinten áll minden paraméterben. Annyi különbség hogy a Cobra valamivel mozgékonyabb, az Apache-nak nagyobb a gépágyúja. Valaki ki tudna okosítani? :)

  2. Na de annyival? Meg hát most akkor raknak rá vastagabb huzatot, aztán erősebb lesz a páncélja, igaz le is lassul az Apache szintjére. De legalább vinnék az exportot, már ha ennyi a különbség. Amúgy, hogy érted, hogy nem divat annyira kamerázni?

  3. Fisher

    Biztos láttál már rengeteg videót katonákról ahogy bohóckodnak, harcolnak,HUD-videókat stb ezek nagy része nem MARINE video hanem ARMY vagy NAVY.Ez azért van mert náluk sokkal nagyobba fegyelem minden téren,ami meg is látszik a harcértéken.

  4. Fisher

    A Cobrák páncélzata 12,7-es géppuska lövedékeire vannak méretezve az AH-64 páncélzata pedig a 23mm-es gépágyú ellen van kitalálva.Ez az eltérés viszont nem dupla mennyiségű páncélzatot jelent mert egy 12,7 mm-es lövedék tömege 33,2g míg egy 23mm-es lövedék 200g tömegű arról nem is beszélve,hogy a 12,7es pusztán kinematikai hatással rombol míg a 23mm-ben már van robbanóanyag is.

  5. Puma. Pannon Puma

    Most olvastam: A Dél-Koreai védelmi miniszer szerint észak képes miniatürizált robbanófejeket előállítani, szerinte már csak egy lépés,hogy azokat rakétákra is fel tudja szerelni.
    Nem írják konkrétan, de a cikk címe szerint atomtöltetekről van szó.

    Ha igaz akkor ……..hm….Irán jó viszonyban van Északkal ……