|

70 év után akasztotta szögre a szárnyakat

Nos, ez a hír alapvetően akár mehetne a Radarfigyelőre is, ám mégiscsak az USAAC berkeiben kezdődött annak az illetőnek a repülős pályafutása, akiről most szó lesz. Illetve majdnem, lévén az akkor még U.S. Army Air Corps néven futó, és a szárazföldi erők fennhatósága alatt álló amerikai légierőhöz 1940-ben jelentkező, akkor 20 éves Clarence Parker csak várólistára került és így úgy döntött, hogy akkor polgári pilóta lesz. Aztán a háború közbeszólt, melyre a nyugállományú ezredes így emlékszik vissza:

„Épp egy leszálláson voltam túl, mikor valaki odafutott hozzám és közölte, hogy Pearl Harbor-t lebombázták a japánok. A támadást követő 48 órán belül megkerestek a U.S. Army Air Corps-tól és San Antonio-ba hívtak.”

Katonai pilótaként Parker ezredes 1942-1971 között szolgálta hazáját, majd miután az akkoriban pilótaképzési központként funkcionáló Moody légibázis ezredparancsnokaként leszerelt, további bő 3 évtizeden át tevékenykedett, mint polgári pilóta. Éltének a repüléssel töltött 70 éves szakasza a napokban ért véget, miután a jelenleg 90 éves nyugállományú ezredes úgy döntött, hogy itt az ideje abbahagyni – saját döntés alapján, ahelyett, hogy később az orvosok, vagy egészségi állapota kényszerítené erre.

Clarence Parker nyugállományú ezredes

Clarence Parker nyugállományú ezredes 2011 május 20-án | Fotó: Benjamin Wiseman, USAF ,

Pilótaként utolsó repülésére május 20-án, egy Piper Saratoga fedélzetén emelkedett a levegőbe a Georgia államban található Valdosta repülőtér betonjáról. Felesége szerint – akivel egyébként 69 éve házasok – veszettül fog hiányozni neki a repülés.

„Végigrepülte a házasságunk egész idejét” – jegyezte meg nevetve Dorothy Lee Parker. „Majdnem 70 év után végre figyelmének középpontjába kerülök.”

Parker ezredes megsüvegelendő, 7 évtizedes repülős pályafutása kapcsán érdemes megemlíteni, hogy ezen idő alatt összesen 35 típuson repült, kezdve a P-40 Warhawk-tól egészen a B-52 Stratofortress-ig. Részt vett a második világháborúban, a berlini légihídban, a koreai és vietnami háborúkban.

3 hozzászólás “70 év után akasztotta szögre a szárnyakat”

  1. Azért ez tényleg egy másik generáció! Követendő példa lenne Dorothy asszony hozzá állása, hogy támogatta a férjét ennyi éven át.
    Tényleg nagy szó, hogy ennyi éven át repülhetett! Valaki örül, ha ennyit élhet ezen a Földön.
    Ez egy újabb példa a repülés élet hosszabbító hatásairól! – feltéve ha nem történik semmi gond. További hosszú életet és jó egészséget! Remélem az unokák közül valaki tovább vitte a staféta botot.