|

Szerződésben rögzítik a lengyelországi amerikai katonai jelenlétet

2010 novemberében volt alkalmunk először beszámolni róla, hogy Lengyelország és az Amerikai Egyesült Államok egyre jobb viszonyuk újbóli megerősítése gyanánt tovább növeli katonai együttműködésük mélységét, mégpedig azáltal, hogy a US Air Force repülőgépei lengyel támaszpontokra települnének rotációs rendszerben. A hír nem túl meglepő módon egyből kiverte a biztosítékot a Lengyelországra már amúgy is szúrós szemekkel néző oroszoknál, azonban ez nem tántorította el a feleket a megállapodás nyélbe üttetéséről, amelyre a napokban sor is kerülhet.

A lengyel védelmi miniszter egy pénteki rádióinterjúban úgy nyilatkozott, hogy Lengyelország és az Egyesült Államok végre aláírja azt a dokumentumot, melynek értelmében az Amerikai Légierő teherszállító és vadászbombázó repülőgépei, valamint az őket támogató és kiszolgáló személyzetek meghatározott időre az európai ország bázisaira települhetnek. A szerződés deklarálására az ad lehetőséget, hogy május 27-28-án Barack Obama amerikai elnök Lengyelországba látogat.

[singlepic id=1515 w=584 h=356 float=none]

”A megállapodás végelegesítése után a USAF jogosulttá válik rá, hogy technikai eszközöket és élőerőt állomásoztasson Lengyelország területén, és periodikus rendszerben váltsa az alakulatokat. A szerződést Obama elnök varsói látogatása során írjuk alá.” – mondta a TOK FM rádió műsorában Bogdan Klich védelmi miniszter. Továbbá azt is elárulta, hogy igaznak bizonyultak azon sejtések, miszerint F-16 Fighting Falcon és C-130 Hercules típusok érkeznek majd Lengyelországba, kiegészülve némi szárazföldi erővel.

A helyi médiában már régóta folynak a találgatások az érkező egységekkel kapcsolatban. A legesélyesebb ezek szerint az olaszországi Avianóban állomásozó alakulat, melynek különítménye a lengyel Sólymoknak is otthon adó közép-lengyelországi Lask bázisra érkezhet majd. Klich reményei szerint az amerikaiak már 2013 első negyedévétől elkezdik kitelepülésüket.
Időközben pedig Oroszország ismét aggodalmát fejezte ki az ügylettel kapcsolatban, és jelezte: hamarosan megfelelő mértékű ellenlépéseket tesz majd a fenyegetéssel szemben.

95 hozzászólás “Szerződésben rögzítik a lengyelországi amerikai katonai jelenlétet”

  1. Vicces,mármint az,hogy nézzük csak,megragadtak a feudális rendszerben akkor is,mikor nyugaton tombolt a kapitalizmus,feldarabolták őket,majd az újraegyesülés után,szinte azonnal náci megszállás,majd orosz fennhatóság,és lám,Lengyelország így is stabil európai középhatalom,egy erős USA szövetséggel. Nekünk miért nem megy? Pedig látható,hogy ők is eleget szívtak…mi is,és mi mégis itt toporgunk.

  2. „Hm..hm…. vajon mit szólna az USA vezetése, amennyiben Oroszország írna alá hasonló szerződést Kubával ?”

    Ha már azt mondták Moszkvában,hogy ellenlépéseket fognak tenni,lehet,hogy megfordul ez a huncutság az Ő fejükben is:D

  3. Légi harc gyakorlásra gondoltam elsősorban, a közös akciókra való felkészült nem is említve. Most írhatjátok, hogy biztos vannak olyan pilóták, akik már nem egyszer gyakoroltak a 29-sek ellen, s oktathatják az újoncokat. De az új fiúknak felbecsülhetetlen tapasztalat szerzési lehetőség, ha „személyesen” vívhatnak „csatát” egy 29-es ellen…

  4. „alaposan megismerhetik a lengyel-orosz határ környékét.”
    Miért kéne megismerni, ott másféle növényzet nő?
    Egyébként az oroszok meg ugyan azt csinálják majd mikor csehgripenek adnak készültséget a baltikumban. Felküldenek egy-két elektronikus felderítő gépet aztán jól megmérik mit is tudnak az amik.

  5. Szerintem nem flémel , hanem felvet 1 érdekes szituációt. Érdekes lenne , ha az usa partjaitól állomásozna mondjuk 40-50 modern vadászgép , meg 2 rombóló + a kiszolgáló személyzet… sőt még ejtőernyősöket is dobnék át…

  6. „Szerintem sem flém.Ha Kuba azt mondja “mi szívesen látjuk újdonsült kapitalista orosz barátainkat”akkor senkinek semmiköze nincs hozzá,hogy mennek-e Ivánék vagy nem.”

    Na ennyi erővel Ivánnak pont nincs köze hozzá, h az USA megy-e Lengyelbe vagy sem…hm?

  7. K0C1

    Egy szóval nem mondtam,hogy van köze hozzá Ivánéknak.Azt látni kell,hogy minden államnak a határain vagy ahhoz közeli területek nagyon érzékeny részek emiatt senki nem szereti,ha oda egy idegen állam haderőt telepít bármilyen okból.

  8. Ha Kuba azt mondja “mi szívesen látjuk újdonsült kapitalista orosz barátainkat”akkor senkinek semmiköze nincs hozzá,hogy mennek-e Ivánék vagy nem.

    Akkor meg az oroszoknak mi köze van ahhoz, hogy egy védelmi szövetségesn belül mit csinálnak, ha a lengyel kapitalisták szívesen látják a jenki kapitalistákat…? :)

  9. molni

    „Akkor meg az oroszoknak mi köze van ahhoz, hogy egy védelmi szövetségesn belül mit csinálnak, ha a lengyel kapitalisták szívesen látják a jenki kapitalistákat…? :)”

    Válaszolok még egyszer erre a kérdésre:

    Egy szóval nem mondtam,hogy van köze hozzá Ivánéknak.Azt látni kell,hogy minden államnak a határai vagy ahhoz közeli területek nagyon érzékeny részek emiatt senki nem szereti,ha oda egy idegen állam haderőt telepít bármilyen okból.

    „Érdkes módon azt nem dobta fel témának, hogy Fehéroroszország területén tudtommal orosz csapatok (légévédelmisek) vannak…”

    Ki nem dobta fel?

  10. Egy szóval nem mondtam,hogy van köze hozzá Ivánéknak.Azt látni kell,hogy minden államnak a határai vagy ahhoz közeli területek nagyon érzékeny részek emiatt senki nem szereti,ha oda egy idegen állam haderőt telepít bármilyen okból.

    Valahogy nem rémlik heves tiltakozás hullám, pedig az ott levő Sz-300 rendszer megsemmisítési zónája elég rendesen átlóg magasan repülő célok estén Lengyelorszába…

  11. „középhatalom,egy erős USA szövetséggel. Nekünk miért nem megy?”

    A válasz egyszerű. Amellett, hogy persze a magyar kormányok is mulasztottak az ügyben nem keveset, vannak némi külső tényezők, amik befolyásolják Lengyelo. és Mo. státuszának különbségét.

    – A lengyelek 38 millióan vannak, ez az első. (Persze ehhez képest szerintem elég szánalmas mértékű hatalmuk van már egy jó ideje és ezt maguknak köszönhetik. Most is nagyon erősen pedáloznak hogy keresztbe tegyenek az oroszoknak, mint mindig is: ne felejtsük el, hogy akármennyire is akarják ők az ellenségeskedés kezdetét az oroszokra kenni, aki ismeri a törit az tudja, hogy ők tanyáztak először orosz földeken, Moszkva alatt és nem fordítva.)
    – Kiszolgálják az amerikai érdekeket az oroszokkal szemben, mi nem vagyunk ennyire jó helyen, hogy fenyegessük Moszkvát/Petrográdot, ezért nem vagyunk fontosak. Nézzétek a románokat! Amerika imádja őket, hisz azok szintén az oroszok ellen munkálkodnak Moldávija ügyében, meg amúgy is ott a Fekete tenger.
    – A lengyel lobbi hihhetetlen erős amerikában. Merthogy a lengyelek nemcsak kivonszolták a valagukat egy idegen helyre aztán tettek nagyívbe a hazájukra, mint ahhogy egyes más népek, hanem ott kuncsorognak egész nap a fehér ház körül. Asszem itt mindenki ismer példát erre: Zbigniew Brzezinski és még jópár nagy befolyású arc.
    – Sajnos örök dolog és ez meg fogja határozni a létünket egy darabig, ha nem örökre. A legnagyobb lobbija a világ nyugati felén a zsidóknak van. Mondom ezt most mindenféle mutogatás nélkül. És Magyaro. a második világháborút a németek oldalán fejezte be. A lengyelek meg ugye a nagybetűs áldozatok, mindenki imádja őket, főleg a zsidók, hiszen nagyszámban éltek ott a háború kezdete előtt.

    Ezért a lengyelek mindenkinek a torkán le tudnak nyomni szinte akármit. Ebben az esetben meg nem is nagyon kell nyomkodniuk, hiszen amerika birodalom nem szorul győzködésre, ha katonai jelenlétről beszélünk.

  12. „Valahogy nem rémlik heves tiltakozás hullám, pedig az ott levő Sz-300 rendszer megsemmisítési zónája elég rendesen átlóg magasan repülő célok estén Lengyelorszába…”

    Viszont az amikig nem ér el,ellenben a Lengyelországéba telepített vadászbombázókkal amik támadhatnak orosz célpontokat.Az a helyzet,hogy ezzel a lépéssel az amik beteszik a lábukat az oroszok hátsó udvarába amit Ivánék honorálhatnak egy hasonló kubai akcióval.

  13. molnibalage nemtudom minek kötsz bele abba amit dudi mond. Az oroszok semmilyen körülmények között nem fenyegetik és nem is akarják Washingtont meg a társait. Ez egy tipikus birodalomépítés zsarolással karöltve, miközben meg minden média az oroszokról harsogja azt hogy imperialisták. Szerintem az oroszok már semmi mást nem akarnak csak élni. Hát egyre kevesebb terük van rá. Most ujjongjunk együtt… juhúúú

    mindenki: nemtom hogy vagytok ezzel, de ez kissé olyan mint egy 600 éves családi párbaj megoldása avval, hogy odahívok még 2 embert aki mellettem harcol. Egészségükre váljon, de tisztelni nem fogom őket ezért az biztos. Egyébként is, olyan jó volna, ha külön annak is volna súlya, hogy Európa. Nem hiszem, hogy nekünk kéne az USA, hogy megoldjuk a problémáinkat. Remélem a jövő nem a még erősebb függés irányába vezet, mint ahogy azt a lengyelek diktálják. Németország hol vagy?
    Audi, Mercedes, Siemens, Bosch, Festo, SKF, Continental, KUKA, Knorr-Bremse, stb. Magyarország fellendülésének kulcsai.

  14. Üdv!

    BMEdefender.
    Tiszta logikus érvek.

    Dudi és Molni.

    Légvédelmi rakétarendszer Belaruszban nem fenyeget senkit, csak aki hívatlanul abban a légtérben kíván repkedni. Arrafelé valószínűleg nem annyira elnézőek a nem azonosított és engedéllyel nem rendelkező, idegen katonai gépek berepülésének lehetőségével kapcsolatban.
    Vadászbombázó gépek ellenben nem csak védővadászok, mivel bombázni is szoktak néha.
    Bár mostanában ha valakit meg kell védeni, akkor azt többnyire lebombázzák – védelem címszó alatt.

    Végezetül:

    Az USA fegyverrendszerek telepítését folytatja Európában, amely megváltoztatja a térség katonai status quo-ját. Erre nyilván lesz orosz válasz – a média majd utána persze elmagyarázza mindenkinek, hogy voltaképpen a következmény az nem is következmény, hanem a „na ugye előre megmondtuk” effektus – utólagosan bizonyítva az előre fegyverkezés szükségességét…

    Véleményem szerint aki ezt letagadva mást bizonygat, annak vagy lövése sincs a világról, vagy … és most én moderálom magamat előre. :)

    M

  15. „Hm..hm…. vajon mit szólna az USA vezetése, amennyiben Oroszország írna alá hasonló szerződést Kubával ?”

    Én tudom, én tudom!!!! Na szóval, miután a pentagonban és a Fehérházban már könnyesre röhögték magukat, gondolnának egy nagyot és átvennék a ruszkik gyakorlatát. Vagyis 2-4 B52-t tökig pakolnának műszerekkel, majd bejelentenék, hogy újraindítják a stratégiai bombázók gyakorlási célzatú repüléseit. Majd mint a ruszkik,, kéthetente megsértenék 1-1 szuverén állam légterét (pl. Kuba), kiprovokálva az elfogást, a többi pedig már a műszerek dolga…

    „Szerintem nem flémel , hanem felvet 1 érdekes szituációt. Érdekes lenne , ha az usa partjaitól állomásozna mondjuk 40-50 modern vadászgép , meg 2 rombóló + a kiszolgáló személyzet… sőt még ejtőernyősöket is dobnék át”

    Az USA területén jelenleg állomásozó mintegy 1600 aktív vadász/vadászbombázó pedig csak nézne, hogy ez most tényleg komoly? xD Ezek mit akarnak itt?

    Egyébként a 40-50 „modern” vadászt, hogy kaparnának össze szegények? Mert konkrétan ennyi Su-35-öt szeretnének 2016-ig átvenni…

    Bocs ha nagyon szarkasztikus voltam de ezen csak röhögni tudtam. Basszus ha ezt hétfőn megmutatom melóhelyen xxxDDDD

  16. mz: „Légvédelmi rakétarendszer Belaruszban nem fenyeget senkit, csak aki hívatlanul abban a légtérben kíván repkedni.”

    Itt megint ott vagyunk a mit mire használunkig és honnan nézzük. Ha tetszik az US F16ok nem fenyegetnek senkit, csak akik Lengyelországba tévednek.

    „Az USA fegyverrendszerek telepítését folytatja Európában, amely megváltoztatja a térség katonai status quo-ját.”

    Az USA inkább kivonul Europából lassan 20éve tart ez a folyamat, nézd meg mennyi ami volt itt 20éve… A status quo 20éve borult fel, és nem mert 12-24 F16 átrepül az egyik Eus bázisról, egy másik Eus bázisra. Természetesen Putyin lehet majd megent elmondja úgy, hogy ne röhögje el a fenyegetve vagyunk ezért aztán irgumburgum (most tán atomfegyvereket kihagyja…) csak ezt nem USnek, vagy Lengyeleknek mondja, hanem a saját lakosságának.

    amúgy tetszett a bombázós demagógiád… mint amikor Viktor emondja, hogy jövőre senki se jár rosszabbul és mindenki jobban fog. Ja igen a „gazdagok” akik 220-300 felett keresnek azok jól járnak. A „szegények” alá 220-300alatt meg többet adóznak.

  17. ezt most mindenkinek mondom igen nagy tisztelettel:

    Zrínyi kiadó – Ljubov Siselina/Gazdag Ferenc: Oroszország és Európa /Orosz geopolitikai szöveggyűjtemény/(2004)

    Ha valaki érdemben akarna beszélni Oroszországról, Európáról vagy a kelet-európai geopolitikáról, de akár a világ geopolitikájáról is, annak feltétele, hogy elolvassa ezt a művet. Sok szempontból enged betekintést a világ történéseibe, főleg a mindenkori Oroszországra fókuszálva. Rengeteg mindent segít megérteni, főleg olyanoknak, akik csak felszínesen foglalkoztak az országgal. Például az ember nem is képzelné, hogy a szovjet korszak anomáliája előtti Oroszország mennyiben hasonlított arra, ami most van kialakulóban.

    Csak figyelemfelkeltés gyanánt, hisz ez úgyis egy geopolitikai (az én számomra kedves téma) semmint katonai hír.

    különösen molnibalage figyelmébe ajánlom, hisz úgyis egy nyelvet beszélünk, a műszakit, hátha más irányban is közeledne az álláspontunk ;)

  18. A lengyeleknek létezik nemzetpolitikai koncepciójuk, van képük arról, hogy kik ők és mit akarnak a világon. Nekünk nincs, még diskurzus sem folyik róla, a legtöbben azt se tudják, eszik vagy isszák.

    A lengyeleknek van külpolitikai koncepciójuk és hatékony diplomáciájuk, ami megvalósítja a nemzetpolitikai elképzeléseket. A magyar diplomácia teljesítménye mérhetetlenül csekély, nincs koherens külpolitikai koncepció.

    Ez a különbség. A védelempolitika és a konkrét védelmi tervezés és beszerzés ezek függvénye.

  19. Qualit – szerintem bocs, de te vagy az aki nem ért valamit. A hangsúly nem azon volt, hogy megtehetik-e mert jelenleg nem áll módjukban. A kérdés az, hogy amerika mit szólna hozzá. Nyílván nem örülne neki. Akár behelyettesítheted az oroszokat a kínaiakkal is nekem mind1, a lényeg ugyanaz. Amerika elvárja hogy a féktelen terjeszkedéséhez mindenki jó pofát vágjon, miközben mindenki imperialista rajta kívül. Komolyan, emberek…

  20. Batka – a lengyeleknél sem vitték ám túlzásba ezt a nemzetpolitikai poncepció dolgot. Egy dolog áll a középpontjában: ott rúgni az oroszokba ahol lehet. A taktikájuk az, hogy áldozat szerepében tetszelegnek és mindenkitől garanciákat várnak az állítólagos keleti fenyegetéssel szemben így erősítve magukat expanziós céljaikban. Az ősi Lengyelország körülbelül azon a területen helyezkedett el, ahol most is vannak. (Ennyit azokról akik sírnak a nyugatra tolás miatt, amivel egyébként jól jártak, most hadd ne mondjam el hogy miért) Nem felejtették el amikor a főleg a Lublini úniót követően kiterjesztették a hatalmukat a tatárok által megsemmisített ősi Rusz nyugati földjeire, ahol oroszok éltek ami kb a mostani Bjelorusszija, Ukrajina. Az más dolog, hogy a Rusz keleti fele túlélte a tatár uralmat, kivívta magának a függetlenséget és elkezdte méterről méterre visszavenni azt ami az övé és a lengyelek kolonizálni való nélkül maradtak, sőt be is darálták őket. Ezt az irányt mind a mai napig nem adták fel. Ukrajina egy olyan állam aminek nincs létjogosultsága, természetétől fogva gyenge és megosztott, nem központ, hanem periféria amit meg kell szerezni. Hatalmi és identitási vákum van a területen. Érzik ezt a lengyelek is és egyfolytában nyomulnak annak érdekében, hogy legalább legyen befolyásuk erre a gyenge államra. Persze az oroszok meg nem adnák az övéiket, senki sem adna a testéből egy darabot, tehát kész a harc. Mondjuk szerintem tök értelmetlen az egész, mert tiszta, hogy hol a határ: a hajdani Galicia Lvovval menjen a lengyelekhez, a többi az oroszokhoz. Ez megoldaná a problémát, de még az ukránok életkörülményeit is könnyítené. És ha jár itt revízionista érzelmű ember, dobogjon a szíve, mert Kárpátalja egyikhez sem tartozik.

  21. „Az USA területén jelenleg állomásozó mintegy 1600 aktív vadász/vadászbombázó pedig csak nézne, hogy ez most tényleg komoly? xD Ezek mit akarnak itt?”

    Itt nem is arról van szó , hogy bármilyen veszélyt jelentenének az USA-nak , hanem a környék egyéb államainak jeleznének , hogy jó lesz ha gyorsan megtalálják a helyüket. Kubából pl simán átlehetne települni gyakorlatokhoz pl Venezuelába és viszont. Mind a kettő államnak lesz su-35-öse. Szükség esetén , meg szerintem az ott állomásozó hajókkal , ejtőernyősökkel és repülőkkel simán lelehet rohanni az olyan államokat , amelyek nagyon nem tudják , hogy hol van a helyük.

  22. BMEdefender

    „ondjuk szerintem tök értelmetlen az egész, mert tiszta, hogy hol a határ: a hajdani Galicia Lvovval menjen a lengyelekhez, a többi az oroszokhoz.”

    Kihagytad a németeket a határrendezésből!A hajdani Poroszország területe a német államiság és identitás egyik bölcsője.

  23. BMEdefender szerint:
    2011. május 29. vasárnap @ 01:14
    Ilyen alapon senki sem jogosan birtokolja a területet, amelyen él. Akkor az oroszok adják vissza a Kaukázust a kis népeknek, ne háborúzzanak velük, Szibériáról is mondjanak le, az csak az 1650-es évekre lett az övék, és még rendesen be sem lakták. Meg oda is mennek rendesen a kínaiak.

    Azért megkérdezném az itteni orosz fanoktól, hogy arra felől jött valami jó hozzánk? Nem inkább csak vittek innen mindent, amit találtak? Kaptuk tőlük a kommunizmust, meg Ferenc Jóskát. Ki akarta a 70.000 páncélosával lerohanni a másikat, amit csak taktikai atomfegyverrel lehetett volna megállítani? Hová akart menni a magyar haderő fénykorában? Ausztrián keresztül a Pó síkságra talán? Ki biztatta támadásra a kommunista – és erősen nacionalista – zsebdiktátorokat arra, hogy megtámadják a másikat – Korea, Vietnam – ? Azért gondolkodjunk el a szegény Oroszország, jaj de sajnálom őket koncepción. Meg a rohadt imperialista USA. Ezt is jól belétek verték anno a politikai oktatáson, nem is felejtettétek el! Az oroszok még ott tartanak, hogy Kelet-Európa urai, ennek egy puhább változatát játsszák most, nem illeszkedtek be még a jelenlegi világrendbe, keresik a helyüket, meddig mehetnek el. Ők minél messzebbre szeretnének.
    Szóval gondolkodjunk már egy picit. Hová is mentek tömegével az emberek a két világrendszer között? Hát nem itt voltak táborok a nyugatról hozzánk áramló menekültek miatt. Akkor melyik rendszer lehetett jobb? Ezek után itt vannak még orosz fanok? Ez rengeteg embernek nevetséges és egyben rémisztő. És amíg nem találnak ki jobbat, a kapitalizmus jelenlegi változata van érvényben. Igaz nálunk szar eléggé, de ez a helyi sajátosságok miatt van. Kínával ne jöjjön senki, az rabszolgamunkából él.

  24. „Kihagytad a németeket a határrendezésből!A hajdani Poroszország területe a német államiság és identitás egyik bölcsője.”

    VOLT. Már nem az, lévén, hogy egy szál német nincs a területen. Azért ez a rendezés nem kizárólag történelmi alapú, hanem olyan, ami figyelembe veszi a most ott élő népek identitását. Hát kelet-poroszországban akárhogy is próbálok keresni, de sem orosz sem lengyel területen nem találok német identitást. Ugyanez Sziléziával kapcsolatban.

  25. „A hangsúly nem azon volt, hogy megtehetik-e mert jelenleg nem áll módjukban. A kérdés az, hogy amerika mit szólna hozzá”

    Pedig ezt is leírtam, idézem saját magam:
    „Én tudom, én tudom!!!! Na szóval, miután a pentagonban és a Fehérházban már könnyesre röhögték magukat, gondolnának egy nagyot…”
    Egészet nem másolom be :)

    „Szükség esetén , meg szerintem az ott állomásozó hajókkal , ejtőernyősökkel és repülőkkel simán lelehet rohanni az olyan államokat , amelyek nagyon nem tudják , hogy hol van a helyük.”

    Sulyid minden bántás nélkül olvasgass utána egy picit az 50-60-70-es évek banánháborúinak. Abban az időben sok-sok szovjet „tanácsadó” tűnt el Közép-Amerika dzsungeleiben. És azok még a szovjetek voltak, nem a mostani kiherélt oroszok.
    BME a hosszabb hozzászólásodhoz csak annyit, hogy ennyi erővel mi is takarodjunk innen és adjuk vissza az itt élt szláv népeknek az elvett földjeiket, mert ha jól emlékszem a történelem órákra, mintha mise őshonos nép lennénk itt. Azt, hogy kinek éppen milyen területhez volt joga az aktuális status quo döntötte, dönti, és fogja eldönteni. És, hogy a Szittyaturbomagyarok is felfogják: ez a szép nagy történelmi erősebb kutya b@szik szindróma.
    Egyébbként Gomboc Arturral nagyon egyet értek. Átnézve az utóbbi 2 évszázadot (és hogy hányszor alánk tettek) nem tudom megérteni, hogy lehet ennyi Oo.-nak drukkoló b… izé, személy… Mi ez az új divat? Komolyan azt hiszitek, ha Oo. újra felemelkedik jobb lesz a világnak? Európának? Bárkinek? Mert, hogy mi itt nagyon meg fogunk szopni egy ilyen scenariot (megint) az 100%

  26. Olvasgattam már ezelőtt is a banánháborúkról , és éppen , hogy ezért kellenének a repülők. Az ejések elfoglalnák az ország fontosabb pontjait , az esetleges kikötőt a hajókra + a tengerészgyalogosokra bíznám , míg az erdő megtisztítását a légierőre , és persze 1 minimális létszámú speciálisan az adott környezethez kiképzett felderítő/célmegjelölő csapatra , hogy minimalizáljam a veszteségeket.

  27. Gomboc Artur barátocskám, volt itt egy szó is kommunizmusról? Nem. Sőt olyan történelemről beszéltem ami 300 évvel megelőzte a kommunizmus korát. Oroszország nem egyenlő a kommunizmussal és a kommunizmus nem szolgálta a történelmi Oroszország érdekeit. Fogalomzavarban szenvedsz. Mérnem például Grúziát utálod? Hiszen Sztálin elvégre grúz volt, a politikaisok nagy része zsidó, lett, meg mittoménmilyen nemzetiségű. Hát persze, hogy csak az etnikailag orosz népesség a felelős mindenért? Ez olyan mintha kijelentenék, hogy minden egyes magyar felelős azért ami 44-ben történt. Te felelősnek érzed magad?

    Arról nem is beszélve, hogy a szűklátókörűséged elég terebélyes. Olvasd el azt a könyvet amit belinkeltem, utána válaszolok a kérdéseidre. De úgysem fogod, már a hozzáállásodból látom. Talán rájönnél, hogy Oroszország életében is anomália volt a kommunizmus 70 éve, kínkeservesen megszenvedte, talán jobban is mint mi, de előtte is létezett már Oroszország és utána is létezni fog. Én ismerem a történelmét. És te? Vagy csak a kommunizmus negatívumait?

    A politikai oktatáson barátocskám belém semmit sem vertek, mert egyszerűen nem vagyok olyan idős. De kösz a feltételezést. Jobboldali a családom is, szóval nem volt párttitkár az apám, ha ez lenne a következő. Szánalmas a személyeskedésed. Kéne tanulni történelmet. Nagyon.

    nem tudom minek írom ide, talán másoknak:

    Mondjál már egy valamirevaló államot Szibériából vagy a kaukázus északi feléről abból az időből, mikor az oroszok oda telepedtek. Nem hiszem, hogy tudsz. De ha ilyen játékot játszunk, akkor Kanada és Amerika adja vissza egész területét a bennszülötteknek. Szóval azért érzed, hogy történelmi népek kolonizálása és történelmi szerepet nem játszó, államot nem alkotó népek beolvasztása (itt nem kiírtásról van szó, mint Amerika esetében) nem egyforma. Én csak annyit mondtam, hogy a lengyelek saját magukra hozták a bajt ezzel a próbálkozással, mert olyan népet haragítottak magukra, akivel ellehettek volna normálisan is.

  28. Qualit.

    Sajnálatosan te még nem léptél túl a elvtársi időkből megmaradt történelem tanításon.
    Anonimusz Gesta Hungarulumja nem a legjobb de elfogadható forrás.

    http://mek.niif.hu/02200/02245/02245.htm#58
    Minket nem ide vert a jó Isten eleink tudatosan jöttek ide.
    Csillagösvény sorozat ezzel kimerítően foglakozik.

    Ha már katonai oldal, kimagasló katonai teljesítmény volt az egész átköltözés. Úgy megszervezni 500 000 embert hogy Kijev-Miskolc távot megtegye kb. mindenestül. Út hallózat hiányában. Közben ezt katonailag biztosítani. Nagy katonai és államszervezési tudásról tanúskodik.
    Ez nagyon off

    ( ez a túrbo magyarozás őregem meg szánalmas, itt van egy állam alkotó nép amit ma magyarnak neveznek. Több íjfeszitő nép szövetségnek eredménye, amelyet a hun eredetű nemesség írányitott. 1000 esztendeig Kárpát-medence fő állam szervező népe volt. Ezek a tények és erre ne legyen bűszke a magyar?)

  29. Azt lehet tudni, hogy melyik légibázisról települnek át a gépek? Konkrét századokról még nincs szó, igaz? Egyébként nincs is messze, lehetne tartani jó kis gyakorlatokat! Gripen, Mig-29, Szu-22, F-16, esetleg átruccanó német Tájfunok is! Jó kis kergetőzés alakulna ki! :)

  30. Monyok!
    Én büszke magyar vagyok, még sem jövök minden második kommentemben Trianonnal, meg nyilasokkal, meg a zsidózás-cigányozás kérdésével. Ez egy haditechnikai oldal és sajnos ti minden egyes alkalommal, bármilyen hír kapcsán eljuttok a fentebb említett témákig! Szerintem ez szánalmas és bocsánat az OFF-ért! További szép napot mindenkinek!

  31. Ez így már erősen Tom Clancy… Az a gond, hogy ez így nem működik. Ha csak a kulcspozíciókat fogod és semmi mást, úgy jársz mint Vietnamban a franciák, Afganisztánban vagy Csecsenföldön a ruszkik (ill. most a NATO). És lehet a SPECNAZ bármennyire jó, az a terület már egy évszázada az USA játszótere, maximum pár napon belül elkezdenének „eltűnni” a speciális egységeid, a támogatást nyújtó légierő (esetleg tüzérség) bázisait váratlan robbanások ráznák meg, pedig a radar nem látott semmit, az őrök se jelentettek behatolást… Persze a személyzetnek, vagy a vadászoknak semmi bajuk nem esne, elvégre az de facto háborús cselekedet, de például ha „véletlenül” felrobbannak az üzemanyagtartályok… Persze az összes egyszerre… És még lehetne folytatni :) Ja és ha esetleg még nem olvastad volna ajánlom figyelmedbe Tom Clancy Red Storm Rising című remekművét :)Egy hasonló scenarióval foglalják el a muszkák Izlandot
    http://www.scribd.com/doc/43899333/clancy-tom-voros-vihar-1
    http://www.scribd.com/doc/43899370/clancy-tom-voros-vihar-2

  32. Pocok75, sajnálom ha ellen érzés váltottam ki.
    Most is igyekeztem tárgyilagos lenni. Ezen szándékom elmúlt hozzá írásaimba is remélem hogy tükröződőt .
    Ezen hírhez kapcsolódóan azért nem szóltam hozzá. Mivel hasznos észre vételt nem tudtam volna tenni. Száj karatéba meg felesleges bele menni. Ez valamilyen téren rontja az oldal élvezhetőségét. Ezért én is ön mérséklettet igyekszek tartani a köz jó érdekébe.

  33. Végülis,tényleg érdekesnek tűnhet,a sok oroszfan,de most őszintén, minket ki nem szivatott még meg? Az a probléma,hogy kis nép vagyunk a nagyok között.(németek,oroszok) És ahogy valaki írta itt,az erősebb kutya ba…(bableves).Egy nagy nép,nemzet,mint a fent említett kettő,nem nézi,nem nézheti azt,hogy egy kis nemzet,mint mi,mit gondol arról,hogy ők éppen milyen gonoszságot követnek el,a nagyobb hatalom érdekében.Ha mi lennénk olyan nép,mint az orosz,és nekünk lenne akkora hatalmunk,szerintem mi is lesz@rnánk,hogy a kicsik mit gondolnak,a lényeg,hogy nekünk megmaradjon a nagyhatalmi pozíciónk,és ez érthető is,mert a politikában,és a nagyhatalmi játszmákban csak a saját érdekeidet nézheted,senki másét.

  34. Puma. Pannon Puma

    ” Én tudom, én tudom!!!! Na szóval, miután a pentagonban és a Fehérházban már könnyesre röhögték magukat, gondolnának egy nagyot és átvennék a ruszkik gyakorlatát. Vagyis 2-4 B52-t tökig pakolnának műszerekkel, majd bejelentenék, hogy újraindítják a stratégiai bombázók gyakorlási célzatú repüléseit. Majd mint a ruszkik,, kéthetente megsértenék 1-1 szuverén állam légterét (pl. Kuba), kiprovokálva az elfogást, a többi pedig már a műszerek dolga… ”

    Nos, a kubai rakétaválság idején sem röhögtek annyira …..

    Kubába repülőgépeket lehet telepíteni, az egyezmény nukleáris rakétákról szólt. Tengeralattjárókat is lehetnek telepíteni …meg Sz-400 rendszereket is…

  35. Nos, a kubai rakétaválság idején sem röhögtek annyira …..

    Mert ott atomfegyvereket telepítettek volna Kubába és nem olyna mennyiségű és röhejesen elvault gépeket, mint amivel ma az oroszok bírnak még csak az ANG gépállományával összevetve is. BTW az ANG egy ideig – vagy talán most is – repült F-22-vel.

    Szezin és fazon esete is.

    Azt meg tényleg nem értem, hogy miért tekintik szinte már csoda fegyvernek az Sz-300/400 rendszereket. Miért van az elfeledve, hogy a Patriot lényegében teljesen hasonló azonos kategória…?

    A magyar őstörténelem meg tényeleg kezd unalmas lenni egy HT oldalon.

  36. Puma. Pannon Puma

    ” Mert ott atomfegyvereket telepítettek volna Kubába és nem olyna mennyiségű és röhejesen elvault gépeket, mint amivel ma az oroszok bírnak még csak az ANG gépállományával összevetve is. BTW az ANG egy ideig – vagy talán most is – repült F-22-vel. ”

    Az F-16 talán nem alkalmas atomtöltet célba juttatására ?

    Tényleg egy-két századnyi közepes képességű repülőgéptől csinálnák össze magukat az oroszok ?

    ” A magyar őstörténelem meg tényeleg kezd unalmas lenni egy HT oldalon. ”

    Na, hogyan kerül a csizma az asztalra ?!

  37. Monyok, Pocok válaszolt helyettem :)
    Puma, hogy lehet összevetni az említett 40-50 vadászgép (és egyébb „tanácsadók”) és a nukleáris fejjel szerelt 2000km hatótávú SS-4 Dvinak jelentette fenyegetést? Hogy, hogy, hogy, hogy?
    Amúgy az orosz légvédelmi rendszerek körüli hype-ot én se értem. Talán a felfúlyt iráni üzlet miatt gondolhatják, hogy az S-300/400 a Halálcsillaghoz hasonló csodafegyver. Mintha senki másnak nem lenne ilyen… Pedig az izraeli Arrow széria, de főleg az MDBA Aster még jobb mutatókkal is bírnak.

  38. Puma. Pannon Puma

    Qualit !

    Hogyan? Hogyan ? Érzékenyen, az oroszok a határaik mentén már párszor rácsesztek a katonai erő felhalmozására !

    Az amcsiknak annyi keresnivalójuk van Lengyelországban mint az oroszoknak az amerikai földrészen.

    Az F-16 talán egy ártalmatlan játékszer ? Nem tud atomtöltetet hordozni?
    Vagy atomtöltetű robot-repülőgépet ?

    Az oroszok az legjobb csapataikat és nagy katonai erőt összpontosítanak a Távol-Keleten, az USA-Lengyel szerződés megint a nyugati határaikra irányítja a erőt !
    Erre pedig egyik félnek sincs szüksége !

    Igazából – szerencsére – nem tudjuk melyik légvédelmi rendszer mit tud, egy modern háború olyan bonyolult,hogy még a legnagyobb számítógépekkel sem lehet reálisan szimulálni !
    Békeidőben minden fegyver szuper !

  39. „Az F-16 talán egy ártalmatlan játékszer ? Nem tud atomtöltetet hordozni?
    Vagy atomtöltetű robot-repülőgépet ?”

    Mondjuk ebben igazad, van én is megijednék 2-3 századnyi modern vadászbombázó az egyik határomnál, mikor összesen ennyi nincs az egész országomban.

    „Miben tud többet a két rendszer mint egy S-300/400?Főleg egy S-400-nál aminek több mint a duplája a hatótávolsága.”

    És a ruszkik szerint az S-400 90 km-ről észreveszi a stealth gépeket is. Legalábbis az oroszok szerint. Én nem hiszek az oroszoknak, a hivatalos adataik valahogy egy „picit” (dehogy picit) mindig jobbak mint a tényleges kvalitások. Egyébként miért dupla a hatótávolsága? 9M96 40 km, tehát ez gyakorlatilag Aster 15-tel egyenlő, 9M96/2 120 km aka Aster 30, 40N6 400 km extra lassan repülő célpontok ellen. Na ez tényleg soknak tűnik. De ér valamit gyakorlatban? Ha 400 km-ről valamire indítasz, azt még a világűrből is észreveszik, nemhogy egy „extra lassan” repülő AWACS. És ezek a madarak se a védtelenségükről híresek.

  40. Qualit

    „Egyébként miért dupla a hatótávolsága?”

    Mert a 400 az több mint a duplája a 120-nak???

    „40N6 400 km extra lassan repülő célpontok ellen.”

    Jól értettem,hogy nagy magasságban gyorsan közeledő célt akartál írni?Mert a lassan közeledő cél ellen mindig kisebb a hatótávolság.

    Itt egy link a rakéták hatótávolságáról: http://en.wikipedia.org/wiki/S-300_%28missile%29

    „De ér valamit gyakorlatban?”

    Annyit,hogy sokkal nagyobb az a terület ahol nem tudsz elmenekülni a rakéta elől(no-escape zone).A nagyobb hatótávolság CSAK előnyökkel jár egész egyszerűen nincs hátránya!

    „Ha 400 km-ről valamire indítasz, azt még a világűrből is észreveszik, nemhogy egy “extra lassan” repülő AWACS”

    Ezek a nagy gépek csak a zavarórendszereikben bízhatnak ami közel sem 100% ergo jobb kívül maradni a rakéták hatótávolságán.Az meg óriási előny,hogy az ellenség nem 1000km mélységben lát be az általad védett területre hanem csak 500km-re(azért 1000 és 500km mert így érthetőbb a különbség).

  41. monyok igazad van. Én nem hiszek abban, hogy a magyarság valaha is visszakapja a területeit, tehát nem számítok „turbomagyarnak”. Azonban a turbomagyarozással az a gond, hogy a körülöttünk lévő népek azért vannak jobb helyzetben, mert hisznek magukban, és ott egy átlagember is turboszlovák, turboromán, turboszerb, turbohorvát ilyen erővel. Élni akarnak, ezzel szemben a mi többségünk meg csak fanyalog és baromi okosnak/tárgyilagosnak képzeli magát.

  42. jaj wikipedia :D
    Akkor én is a wikiről idézek az egyenlő erőviszonyok kedvéért :)
    „400 km (40N6 missile against large, slow flying targets)”
    vagy legyen másik:
    „The 40N6 very long range missile is capable of destroying airborne large, slow flying targets at ranges up to 400 km. Due to its large size and low manoeuvrability it is generally unsuitable for intercepting smaller targets such as fighter aircraft or cruise missiles.”

    Amire te gondolsz az a 48N6DM ez a ballistic missile killer. Ez elvileg a S-300PMU-2 által használt, 48N6E-2-n alapszik amit főleg az indiaiak használnak. Annyira elégedettek, hogy a rendszeresítés után 2 évvel elkezdtek kilincselni Izraelben az Arrow-2-ért :D De ez egy külön story.

    Ja más: valaki tudna belinkelni sikeres orosz ballisztikus rakéta elfogásról hírt vagy infót? Előre is köszönöm.

    Javaslom inkább a globalsecurity.org használatát, jóval hitelesebb mint a wiki.

  43. Qualit

    Hogyan lehet valaminek nagyobb a hatótávolsága egy lassan közeledő cél ellen mint egy gyorssal szemben?Fizikailag lehetetlen.

    „Ja más: valaki tudna belinkelni sikeres orosz ballisztikus rakéta elfogásról hírt vagy infót? Előre is köszönöm.”

    Ez,hogy jön ide?Amúgy Rakétákra RIM-174 rendszerrel lövöldöznek aminek kb semmi köze nincs az említett komplexumokhoz
    .

  44. Dudi

    “40N6 400 km extra lassan repülő célpontok ellen.”

    Jól értettem,hogy nagy magasságban gyorsan közeledő célt akartál írni?Mert a lassan közeledő cél ellen mindig kisebb a hatótávolság.

    Itt nem csak szembe repulo celokra gondolnak sot alapvetoen nem azokra. Ennek oka hogy egy 400 Km re levo celt akkor latsz ha az nagy magassagban repul es csak akkor tudsz odaig elloni ha egy nagy boszme raketat inditasz. Ugye kell a nafta hogy oda elrepuljon a harciresz es meg kozben manoverezni is kell meg energia is a fedelzeti rendszerekenek stb. A 400 km en magasan levo cel altalaban nem egy tamadogep mert az alacsonyan repul mindig a horizont szint alatt. ( ez nem egyenlo a 400 km en a fumagassaggal. Ellenben egy AWACS vagy AE&W vagy egy tanker gep az bizony 400 km magasan kis sebessegeel nem manoverezve „parhuzamos palyan repul. Ebbol kifolyolag a 400 km es hatotavon ezeket kell erteni. Ez alol cska a legujabb mar elosorozat gyartasban levo Amerikai – Ausztral fejlesztesu SM-6 a kivetel. De ez egy kulon story.

    “De ér valamit gyakorlatban?”

    Annyit,hogy sokkal nagyobb az a terület ahol nem tudsz elmenekülni a rakéta elől(no-escape zone).A nagyobb hatótávolság CSAK előnyökkel jár egész egyszerűen nincs hátránya!

    Ez nem igaz, mar hogy csak elonyokkel jar. Egy a 400 km re tervezett raketanak igen intenziven igen magasra kell emelkednie hogy elrepuljon addig a celig ami nagy tomeget jelent a hajtomu miatt. Ebbol kifolyolag kis kozepes kis es kozel hatotavon egy cca Volhov vagy akar annal is gyengebb manoverezo kepesseggel rendelkezhet.

    “Ha 400 km-ről valamire indítasz, azt még a világűrből is észreveszik, nemhogy egy “extra lassan” repülő AWACS”

    Ezek a nagy gépek csak a zavarórendszereikben bízhatnak ami közel sem 100% ergo jobb kívül maradni a rakéták hatótávolságán.Az meg óriási előny,hogy az ellenség nem 1000km mélységben lát be az általad védett területre hanem csak 500km-re(azért 1000 és 500km mert így érthetőbb a különbség).

    A zavarokepessegukben is bizhatnak es a manoverezo kepessegukben is, mert ha lehetoseguk van ra akkor igyekszenek tereptargy moge a horizont ala sulyedni hogy sem a tavfelderito lokator sem az esetlegesen kozel levo raketa ne lathassa oket. Amennyiben eszleli az inditast es annak sebessegebol palyaadataibol azt vonja le hogy ezt neki szanjak akkor lemegy horizont ala es annyi mert onnantol nincs palyakorrekcios adat a raketanak amelyik onmaga meg nagyon messze van attol hogy lassa a celt.

    A rendszer az AWACS ken meg nincs integralva de az uj Wedgetail AE&W gepeken mar igen , meg pedig hogy „sajat” raketaval is rendelkeznek az SM-6 kepeben amit az alattuk uszo haditengereszeti platformrol inditanak es a repgep vezeti a raketat a celkozelbe.

    Pelda :

    A Wedgetail EGYEDUL jarorozik a flottakoteleke kornyeken amikor ezt a gaz ellen eszlelve felkuld egy geppar Szu -27 est hogy a konnyu predat ( mely oly kivanatos ) csalogassa le az egrol. A geppart eszlelve a Wedgetail „ker” ket SM-6 ost a felszini hajorol es azok 200 + tengeri merfold hatotavolsaguk altal meg azok raketainditasi tavolsagan kivul leszedi. Tekintettel a 360 vagy majd 360 fokos radarlefedettsegre ezt a Wedgetail ugy is tudja hogy kozben megfordul es addig sulyed hogy o a horizont folott legyen eppen tavolodva a tamadoktol. Amennyiben nem sikerulne leszedni a gepeket akkor ott a tovbbi inditas lehetosege illetve a tamadokat a sajat flotta vedelmi buborekjaba valo csalogatas. Vedovadasz SEHOL de ennek ellenere a veszely nagyobb mint ha egy F-18 as geppar lenne a levegoben mert a repgep felderitesi es tuzvezetesi kepessege hatotavja tobbszorose azoknak.

    Ez a gep uj felyezetet nyit a legiharcaszkodasban is. Amit anno az I-II VH ban megprobaltak letrehozni hogy egy onmagat megvedeni tudo legierod ellen az ellenseg nem tud majd eredmenyes tevekenykedni azt a mai napokban sikerult tenylegesen elerni.

  45. Qualit

    AzOroszoknak Szovjeteknek voltak sikeres ballisztikus raketa elfogasi kiserleteik. Igaz ez az atkosban volt es alapvetoen meg az egy robbanofejes nuki raketak ellen voltak tervezve. Nem hagyomanyos hanem nuki harcireszuk volt es igy nem kellett a telitalalat .

    Volt mind ket oldalnak ilyen fegyverrendszere de nagyon nem valtak be mert a MIRV harcireszekkel ez a teljesen elavult.

    De ami igaz az ez bizony regen volt.

    Szerintem amugy a BMD kepesseg es a legvedelmi kepesseg annyi ellentetes kriteriummal jar hogy egy fegyverben megoldani hatekonyan nem lehet. Ezert is van hogy pl az US kulon hasznal SM-2 PATRIOT rendszert lerak mig SM-3 at ballisztikus raketak ellen. Tudom a Patriot is rendelkezik ilyen kepessegekkel csak hat az meg sem az igazi .

  46. Az F-16 talán nem alkalmas atomtöltet célba juttatására ?

    Ennyi erővel az Sz-300 is képes lehet. Ha volt atomfejes S-75, akkor elvben ki állítja meg az oroszokoat, hogy stikába barkácsoljanak ilyen Sz-300-at? OMG, a konteósok balfaszságai már engem is megfertőznek.

    Egyébént képes, de Legyelországban tárolnak atomtöltetet? BTW a belarusz gépek is képesek elvban. Nos? Akkor ez hova is számít…?

    Tényleg egy-két századnyi közepes képességű repülőgéptől csinálnák össze magukat az oroszok ?

    Az oroszok olynaok, mint egy sértődött kisgyerek, akitől elvették a játékát. Verik az asztalt a semmire. Mindig is ezt csinálták. Ez az orosz mentialiát. Ezt vagy elfogadja az ember, vagy nem…

  47. Kuruc71

    „A zavarokepessegukben is bizhatnak es a manoverezo kepessegukben is, mert ha lehetoseguk van ra akkor igyekszenek tereptargy moge a horizont ala sulyedni hogy sem a tavfelderito lokator sem az esetlegesen kozel levo raketa ne lathassa oket. Amennyiben eszleli az inditast es annak sebessegebol palyaadataibol azt vonja le hogy ezt neki szanjak akkor lemegy horizont ala es annyi mert onnantol nincs palyakorrekcios adat a raketanak amelyik onmaga meg nagyon messze van attol hogy lassa a celt.”

    Ez szerintem butaság.Egy AWACS nem megy tereptárgy mögé vagy alacsonyra mert akkor nem tudja ellátni a feladatát!!!!Kis túlzással még egy ballisztikus rakéta is jobban manőverezik mint egy utasszállító.Manőverrel nincs olyan isten,hogy „hatástalanítsanak”egy ellenük indított rakétát.Épp tegnap olvastam az aktuális AS-ban,hogy már a Dvina rakétákat sem nagyon lehetett kimanőverezni még egy F-4-nek sem pedig azok hasonló méretekkel rendelkeztek mint egy 40N6 rakéta.

  48. Annyit,hogy sokkal nagyobb az a terület ahol nem tudsz elmenekülni a rakéta elől(no-escape zone).A nagyobb hatótávolság CSAK előnyökkel jár egész egyszerűen nincs hátránya!

    De. Az, hogy brutálnagy rakétát kell építani hozzá és kevesebb lehet nálad.

    Az is n+1-szer lezongorázott téma, hogy az oroszok egyre inkább olyan objetivitással adják meg az indítási távolságoat, mint ahogy az európai vadászok „szupercirkálnak”…

    Nevetséges feltételek mellett. Közepes magasságú manőverező cél ellen töredék a hatótátv, mert a légellenállás miatt az égésvégi sebesség nem +5-6 Mach, hanem jó, ha 3-3,5. Aztán pillanatok alatt lefékeződik a rakéta. Az indítási távolságokat sokszor már balliszitkus rakétára adják meg, ahol lényegében csak elég kell tenni valamit az sokszoros hangsebességgel közeledő célra. A nagy indítási távolság a cél közeledő jellegéből van…

  49. Dudi

    „Ez szerintem butaság.Egy AWACS nem megy tereptárgy mögé vagy alacsonyra mert akkor nem tudja ellátni a feladatát!!!!Kis túlzással még egy ballisztikus rakéta is jobban manőverezik mint egy utasszállító.”

    Amennyiben a raketainditas eleg kozelrol tortent es a raketa TVM iranyitassal rendelkezik aakor onmagaban a horizont ala valo sulyedes nem eleg mert a kozeledo raketanak vegig van ralatasa a gepre fuggetlen a tavoli felderito raketatol. Ebben az esetben kell ( ha lehet ) keresni egy tereptargyat pl a Fuji hegyet :-) Vagy valamelyik vulkant az Indonez szigetvilagban ami moge elbujhat az ember hogy a raketa vveszitse el a celkovetest mas reszt alkalma legyen bizonyitani hogy foldhatterben mennyire klasz a zavarvedelme.

    Es a fentiekbol is kovetkezik hogy bizony a Wedgetail bizony manoverezik. Sulyed mint nyeletlen fejsze ha kell es ezert is lett megerositve a szerkezete hogy birja a kikepzest ne hogy „megtapsolja” a szarnyaival ezen manovert.

    „Épp tegnap olvastam az aktuális AS-ban,hogy már a Dvina rakétákat sem nagyon lehetett kimanőverezni még egy F-4-nek sem pedig azok hasonló méretekkel rendelkeztek mint egy 40N6 rakéta.”

    En meg nem egy beszamolot olvastam pilotaktol hogy anno hogyan manovereztek ki a Volhov Dvina raketakat. Most akkor kinek higyjunk ? Aranysas vs harcedzett veteran.

  50. Ez szerintem butaság.Egy AWACS nem megy tereptárgy mögé vagy alacsonyra mert akkor nem tudja ellátni a feladatát!!!!

    Szükség törvényt bont. BTW olvasgasd kicsit a ’80-as évek történéseit. EC-135 és egyéb nagyvasakra is indítottak Sz-200-at a líbiaiak. Azok is a horizont alá tudtak süllyedni időben.

    Kis túlzással még egy ballisztikus rakéta is jobban manőverezik mint egy utasszállító.

    Orbitális marhaság. A BM mindig közeldik a célja felé.

    fenti gépek utasszállító repülési karakterisztikával is lementek a horizont alá időben. Az AWACS A süllyedéssel csökkenti belátható területet, de még mindig jobb, mint meghalni.

    Továbbá minél alacsonyabbra megy az üldöző gépek fogyasztása úgy nő drámainan és úgy csökken a csúcssbességük is. 12 km magasan 10-15 percig is mehet az utánégető, és az elfogó gép simán tarthatja négy légiharc rakétával az M1.7-1.8 körüli sebességet.

    Viszont, ha egy AWACS 150 km távolságban hátat fordít egy 4++ vadásznak még az is tehetetlen egy átlagosan elképzelhető harchelyzetben, ha a célgép lemegy 4-5 km magasságra. Egyszerűen nincs üzemanyaga, hogy üldözze az. Utánégető nélkül légiharc konfigban M0.95 körüli sebességgel megy egy M0.8 tájn repülő után. Cirka 1 óra, mira indítási távolságba kerül. Mivel egy Szu-27 belső üzemanyag kapacitása a leggazdaságosabb profil mellett is max. 3-3,5 órára elég – ekkor van rajta max. 4 légiharc rakéta és végig +10 km-en repül – akkor belátható, hogy az AWACS-at szinte csak akkor lehet leszedni, ha valami balfék nem vonul vissza időben. Elkergetni lehet csak.

    Igen, az az jenkik ellen is igaz legtöbbször. Gyakorlatilag be kell keríteni egy AWACS-ot, hogy nem lépjen meg. Ehhez olyan számbeli fölény kell – és 0 SAM – hogy az ehaj…

    Ez egy „Maginot” vonal típusú fornt esetén vagy a végtelen ausztrál és csendes óceáni térségekben – tereptakarás 0, csak horizont van – jelenleg és a középtávon is mission impossible. Egyszerűen senki nem tud elég gépet kiállítani ehhez leszámítva egy 2-3 hordozós CSG-t.

    Manőverrel nincs olyan isten,hogy “hatástalanítsanak”egy ellenük indított rakétát.

    Lásd fent.

    Épp tegnap olvastam az aktuális AS-ban,hogy már a Dvina rakétákat sem nagyon lehetett kimanőverezni még egy F-4-nek sem pedig azok hasonló méretekkel rendelkeztek mint egy 40N6 rakéta.

    Akkor az AS-ben orbitális marhaságot írtak, mert a vietnámi háború átlagosan 3,5%-os találati aránya nem ezt bizonyítja, ahogy számtalan más háború sem.

    Csak úgy szólok, hogy a Volhov rendszer rakétája tudott úgy 3-4G-s (!) manővereket. Ezt nem én találtam ki. Asszem Hsasp írta a légvédelmis fórumon. Elképesztően alacsony érték. A Nyeva rakétái tudtak 6G-t az Sz-200 Vegáé olyan 10G-t.

    Az agyonapakolt 2 pótossal, 4-8 rakétával és 12 Mk-82-vel repkedő lassuló F-4 ellen ez elég volt néha, meg a 160 kg-os robbanófej adott közepes magasságot egy 100-150 méteres veszélyzónát. Viszont, ha tököket ledobták, akkor simán megmenekülhettek, csak éppen akkor a célpont megmenekült. A légvédelem betöltötte funcióját.

    (Bár elég drágán, mert 1-2 rakéta ára jóval több, mint a hamburgerárú butabombáké. Persze a gépbe is kell keró, stb., de maga a célpont értéke nagyon sokszor jövedelemzővé teszi ezt a fajta védelmet.)

  51. Kuruc71

    „En meg nem egy beszamolot olvastam pilotaktol hogy anno hogyan manovereztek ki a Volhov Dvina raketakat. Most akkor kinek higyjunk ? Aranysas vs harcedzett veteran.”

    Biztos volt olyan eset de ez hány százalék az összes próbálkozásnak 10-20??Mert az marha kevés.

    Vegyünk kb átlag sebességet 2,5 Mach és egy 200km-es indítási távolságot.
    Ezt a 200km-et kb 3,5 perc alatt teszi meg a rakéta.Ez a 3,5 perc egy AVACS-nak kb semmire nem elég nem,hogy leereszkedni 9000 méterről 3776 méterre.

  52. molni

    „Akkor az AS-ben orbitális marhaságot írtak, mert a vietnámi háború átlagosan 3,5%-os találati aránya nem ezt bizonyítja, ahogy számtalan más háború sem.”

    Az alacsony találati arány az aktív zavarásnak+manőverezésnek volt köszönhető nem a manőverezésnek.

    „Szükség törvényt bont. BTW olvasgasd kicsit a ’80-as évek történéseit. EC-135 és egyéb nagyvasakra is indítottak Sz-200-at a líbiaiak. Azok is a horizont alá tudtak süllyedni időben.”

    Az AWACS nem azért van,hogy alacsonyan bujkáljon a radarok/rakéták elől.Tudtommal nem is engedik őket olyan közel egy légvédelmi komplexumhoz,hogy az tüzet nyisson rá(persze van olyan hogy nem így sikerül).Nem véletlen Mo felett köröztek az AWACS-ok Szerbia helyett.

  53. „Biztos volt olyan eset de ez hány százalék az összes próbálkozásnak 10-20??Mert az marha kevés.”

    Az altalad emlitett „nem lehetett kimanoverezni” felvetesre nem lenyeges hogy hanyszor mert mar egy is cafolna azt, de nem egy esetrol van szo. En negy pilcsinek olvastam a beszamolojat ( Vietnam Izrael vegyesen ) akik mint sajat manoverrol es mint a szazaduk alapveto tanult begyakorolt es hasznalt harcaszati manovererol is beszeltek. Az az ALTALANOSAN bevett es alkalmazott gyakorlat volt a manoverezo kepesseggel rendelkezo gepeknek.

    Viszont pl annyira biztak a pk ok a zavaroberendezesekben a B-52 sek fedelzeten hogy parancsmegtagadas terhe melett volt tilos elhagyni az alakzatot ha eszleltek hogy rajuk allt egy tuzvezeto lokator.

    „Vegyünk kb átlag sebességet 2,5 Mach és egy 200km-es indítási távolságot.
    Ezt a 200km-et kb 3,5 perc alatt teszi meg a rakéta.Ez a 3,5 perc egy AVACS-nak kb semmire nem elég nem,hogy leereszkedni 9000 méterről 3776 méterre.”

    200 km az nem az amirol eddig beszeltunk az az 400 km !!! Nagy kulonbseg. Akar csak setalva is. Csak probald ki :-) Ha a veszelyforas helye , vagy feltelezett helye tudva van akkor 200 km re a budos eletben sem fogja az AWACS megkozeliteni. Esz agaban nincs kockaztatni. Amugy a szamitasod nem helyes mert a raketa nem egyenes palyan kozeliti meg a celt hanem ballisztikus palyan ami hosszabb. De nem is ez a lenyeg hanem az hogy csak ahulye tenne meg azt a szivesseget hogy 200 km re megkozelit. Ebben a tavolsagban mar egy onfelaldozo pilcsi is eselyel veheti fel a kuzdelmet ket raketaval ( biztos ami biztos ) es utanegetore beszurt gazkarral.

    Amugy a P-8A Posseidon repgepnel melynek sarkanyszerkezete sokban meggyezik a Wedgetail ( ha jol emlekszem ) 120 meter per sec sulyedesi sebesseget is elbir a sarkany barmilyen alakvaltozas nelkul. A lenyeg a sulyedes vege hogy milyen sebessegel tulterhelessel veszi ki a pilcsi a gepet.

  54. Kedves BME defender. Nem vagyok a barátocskád, írásod alapján idősebb is vagyok, ezt a lekezelő, nyegle minősítő stílust kikérem magamnak. Én nem minősítettelek. Ez az egyik. A másik, hogy a hozzászólás első fele volt a tiéd, az első bekezdésig, a többi általánosan ment az orosz fanoknak.
    Ha meg ismered a történelmet, akkor tudhatnád, hogy az oroszok – szovjetek, éppen mi volt – a 7 éves háború óta szeretnek beleszólni abba, hogy itt Európában mi történjen. Ezen mi még nem nyertünk soha. Sztálin nem talált fel semmit és nem is volt különb a cároknál. Gyakorlatilag egy orosz birodalmat igazgatott – illetve akikkel kormányzott, zsidók, oroszok, ukránok, német bevándorlók leszármazottai – Szovjetunió néven. A politikájuk az birodalmi volt, van és lesz. Ez a birodalom ránk nézve kedvező vagy sem. Én nem találok benne semmi kedvezőt. Jobban szeretem, ha itt Európa közepén és nyugati felén dőlnek el a dolgaink, és ha nagyon muszáj, akkor Washingtonban. De nem Moszkvában és Pekingben!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ha meg nem vagy olyan idős, hogy tudd, mi a kommunizmus, ami onnan szivárgott be hozzánk, akkor nagyon nem érted azt a világot, amit mi akkor megéltünk, nem túl pozitívan, sokan el is menekültek előle. Kár ajánlgatnod valami riportkönyvet arról, hogy az oroszok hogy képzelik el most a világot a környezetükben, ők a maszkirovka és potemkin falvak emberei. Az sem igaz sokszor, amit kérdeznek.
    A történelemmel pedig nem állok hadilábon.

  55. Vegyünk kb átlag sebességet 2,5 Mach és egy 200km-es indítási távolságot.

    Az átlagsebesség magasabb.

    Ezt a 200km-et kb 3,5 perc alatt teszi meg a rakéta.Ez a 3,5 perc egy AVACS-nak kb semmire nem elég nem,hogy leereszkedni 9000 méterről 3776 méterre.

    Szerintem olvasgass kicsit irodalmat. Egy kisebb AWACS gép percenként lazán süllyedhet 2000-3000 métert is főleg, ha erre tervezik. Ahogy írtam, az Sz-200 ellen ment élőben.

    http://en.wikipedia.org/wiki/China_Airlines_Flight_006

    Nem tervezték rá a gépet, de túlélte. Két és fél perc alatt majdnem tízezer méter. Viszont nem is kell ilyen gyorsan süllyedni. Felezd meg. Két és fél perc alatt 5000. Elég gyors.

    Nekem kezd kicsit az agyamra menni, hogy minimális rálátással egyesek nagyon meg akarják mondani a tuti. Ha nincs képben akkor jobb lenne, hozzátenni, hogy sejti vagy esetleg kérdezhetne…

  56. Az alacsony találati arány az aktív zavarásnak+manőverezésnek volt köszönhető nem a manőverezésnek.

    Ööö, aktív zavarás alig volt Vietnámban, az elején még RWR és passzív sem volt. A legsikeresebb évben 1966/67 táján is 6% alatt volt a találati – nem megsemmisítési – arány.

    Az AWACS nem azért van,hogy alacsonyan bujkáljon a radarok/rakéták elől.Tudtommal nem is engedik őket olyan közel egy légvédelmi komplexumhoz,hogy az tüzet nyisson rá(persze van olyan hogy nem így sikerül).Nem véletlen Mo felett köröztek az AWACS-ok Szerbia helyett.

    Az Sz-200 rendszer és az újabb SAM rendszerek indítási távolsága 12 magasan repülő és 8-asokat leíró célok ellen bizony 250 km táján is lehet. Ergo „féloffenzíven” használható és igen komolyan obébb lehet velük tolni az AWACS támogatást.

  57. Puma: „Az amcsiknak annyi keresnivalójuk van Lengyelországban mint az oroszoknak az amerikai földrészen.”

    Mert? Ha Oroszok pl Venezuelában/Sziriában bázist akarnának és nem elképzelhetetlen ráadásul Venezuela/Szíria támogatja ezt akkor semmi keresnivalójuk és az tilos irgumburgum…?

    Ezt a jelenlegi lépést pedig a Lengyelek akik mellesleg NATO tagok eröltetették és mi is történik? 12-24gép átrepül Olaszból? Hoppá ott is ott vannak az amik…. mint ahogy Németben is. Negyed annyian mint 20éve de ott vannak.

  58. Gomboc Artur jaj ne gyere nekem ezzel a tisztelet dumával. Én eddig megadtam a tiszteletet annak aki nekem is megadta és itt a kor nem számít, én sem vagyok már 16. Te meg tulajdonképpen minden (ezek szerint nemcsak engem) tőled eltérően gondolkodót, kritikust lekommunistáztál. Ennyit hogy ki kit minősített először.

    A többi szöveged a töriről meg egyszerűen nem igaz. A Szovjetúnió nem Oroszország és Sztálin nem cár, a módszerek eltérnek, a célok is eltérnek, az ideológia meg egyenesen feje tetejére állította az ország érdekeit, sokszor szembe ment azokkal. A politikai osztály arányaiban durván nem volt orosz, ezért az áldozatok között durva az orosz túlsúly. A geopolitika az egyedüli ami maradt. Ha lenne rá igény, bővebben is leírnám, de tőlem úgysem fogadod el. Ezeket a könyveket pedig magyar emberek írták/szerkesztették. Ha te az ELTE-n vagy Szegeden a témában tanító emberek véleményét leszarod, ám legyen, téged minősít.
    Mondtam már: Ljubov Siselina/Gazdag Ferenc – Oroszország és Európa (2004 Zrínyi)
    de mondhatnám azt is: Bernek Ágnes – A globális világ politikai földrajza (2002 Nemzeti)

    Csak hadd jegyezzek meg egy aprócska dolgot: a kommunizmus is európai találmány és onnan szivárgott be nemcsak ide, hanem Oroszországba is. Marxot csak ismered… Meg Németország tervét, hogy miként kapcsolhatná ki Oroszországot az első világháborúból.. hát forradalommal. Így került Lenin Svájcból Petrográdra. De nem untatlak, hisz magad is elég bölcs vagy én meg csak egy tejfelesszájú komcsi. Nem volt érdemes belekeverned, hogy ki hány éves, mert a tudás nem a korral jön.
    Ha nem érdekelnek a könyvek akkor miből szedted össze azt az ííírdatlan történelem tudásodat? Kitaláltad?

    „ők a maszkirovka és potemkin falvak emberei” na itt a töri kérem szépen, csillagos 5-ös, és mégis ki nem csinálja ezt? biztos mindenki kiteregeti a kényes dolgait, hiszen ezért körözik azt az ártalmatlan Wikileaks-es embert is…

    Oroszországnak megvan a helye az európai és világpolitikában, csak tudni kell vele bánni. Ha lenne egy értelmes nyugati diplomata, aki veszi a fáradtságot és megpróbálja megérteni ezt az országot, akkor kenyérre lehetne kenni. A kulcs ennyi náluk: biztonságot és tiszteletet akarnak. Más céljuk már nincs és nem is lesz.

  59. Fade: Ez a lényeg, az amerikaiaknak nem kéne itt lenniük. Németek, olaszok, franciák, meg a többi képesek megoldani a saját védelmüket, meg a lengyelekét is. Nem tudom, hogy mit keresnek még itt akármilyen amerikaiak. De komolyan számukra mi lenne az ideális helyzet? Minden négyzetkilóméterre repülőbázis meg rakéták? Akkor azt hiszem eljönne a teljesen önkényes „rendfenntartás”.

  60. BME: Az általad javasolt könyvek 2006óta nem kaphatóak.

    Hszedben megint durván tulzol vagy szerintem nem mondasz igazat.
    „Ez a lényeg, az amerikaiaknak nem kéne itt lenniük. Németek, olaszok, franciák, meg a többi képesek megoldani a saját védelmüket, meg a lengyelekét is.”
    Csakhát ezt az érintett államok nem így gondolják. Mi közöd van neked ahoz, hogy hogy gondolják? Nemhogy nem így gondolják, a Lengyel külpolitika állítólag ciklusokon átívelően!!! lobbizott ezért a szerződésért, bázisért. Örülnek, hogy jönnek az amik, ciklusokon keresztül szerették volna elérni! Érted???

    „De komolyan számukra mi lenne az ideális helyzet? Minden négyzetkilóméterre repülőbázis meg rakéták?”
    Megint egy elvakult értelmetlen kirohanás. Hasonlítsd már össze a jelenlegi ami jelenlétet a 20évvel ezelöttivel. Nemhogy fele, negyede sincs. És megint had utaljak a jelenlegi cikkre, Lengyelek lobbiztak érte évekig és amit olvastam aszerint most örülnek mint majom a farkának.

    „Oroszországnak megvan a helye az európai és világpolitikában, csak tudni kell vele bánni. Ha lenne egy értelmes nyugati diplomata, aki veszi a fáradtságot és megpróbálja megérteni ezt az országot, akkor kenyérre lehetne kenni.”

    Vki írta azt, hogy nincs helye? G8ba se véletlenül vették be ruszkikat miközben pl a „nagy” Kínát nem. (Ez amúgy sokat elmond sok mindenről…)
    A kenyérre lehet kenni rész mondjuk röhej, kevés agresszívabb, erőfölénnyét maximálisan kijátszó külpollal rendelkező országot ismerek mint Oroszország. Szó nincs arról amit te álítasz, hogy nincs értelmes nyugati diplomata aki ne értené ruszkikat vagy épp a motivációikat.

  61. C: Ez VOLT a nem kicsit agresszív Putyini (szvsz szovjetes) retorika egyik alapeleme egy jó évtizedig. Csakhát a célba vett országokból véletlenül sem a sajnáljuk hatalmas szovjet izé oroszország tört elő, ne csináld velünk azt mint a Magyarokkal 56ban, Csehekkel 68ban… hanem vmi teljesen más, amiben ott van a befogod a pofád te vadparaszt.

    Anno a hidegháború csendesebb részei alatt mennyiszer felvetődött, NYEUban, hogy mért kell ide ~milliós US hadsereg, amint megindult volna róla vmi politikai vita, Szovjetek mindig vmivel vadul indokoltak…

    ~éve sztem az orosz külpol is megsejtette, hogy ez így baklövés, még párszor belebegtetik pl Lengyelek elött az atomot, oszt ahogy mi Lengyelek is fent vannak azon a listán akik 2éven belűl képesek végrehajtani első atomrobbantásukat. Onnan meg nincs messze az a pont amikor vakarhatják a fejüket, mert nem lehet elmondani a Putyin féle atomfegyveres terrorbeszédet, mert a Lengyelek megrántjáka válukat és odaköpik, hogy igen és Moszkvára is atomrakéták néznek.

  62. A lengyelekkel is az a baj, mint velünk… Már annyiszor megszállták, elárulták, elfoglalták, cserbenhagyták őket, hogy kiben bízzanak? A németekben? Az angolokban? A franciákban? Az oroszokban? Inkább az amikban. Ők még nem ártottak nekik….. Nemzetlélektani nézőpontból természetes a lengyelek Amerika-pártisága. Más kérdés, hogy MI tudjuk: az USA sem segít automatikusan.

  63. Szegény Lengyelek, ha lesz valami nekik annyi. Olyan siralmas ez a játszma. Arra gondolok a rengeteg atomból ami van egyet bedobnak a lengyel légkörbe, aztán nem lesz se repülő sem pedig légvédelem.

    NATO elleni atomtámadás. Igen, az bölcs dolog lenne. Úgy meg aztán főleg, hogy az uralkodó szélirány a nyugati.

    Tényleg nehéz minimálisan gondolkodni…?

  64. A kulcs ennyi náluk: biztonságot és tiszteletet akarnak. Más céljuk már nincs és nem is lesz.

    Jah, persze. A Hideháború alatti offenzív hadműveletre trenírozott VSZ erők – elég a repterek helyét megnéni pl. az NSZK és az NDK területén – és az atomaknák telepítési helyének megszerzése is pont erre utal. Azok pontos ismerete biztos segítette a VSZ védelmét.

    A brtutálerős hírszerző tevékenység a NATO védelmi tervek megszerzésére biztos ezt szolgálta. Az igen nagy számban szabotázsakcióra kiképezett különleges egyéségek, amikor mélyen az ellenfél célországában dolgoztak volna, biztos a védelmi tevékenységet szolgálták.

    Az afrikai és közép / dél-amerikai felforgató tevékenység is a biztonságot és tisztelet jegyében zajlottak ugye? A saját állampolgáraik tízmilliós nagyságrendű legyilkolása és a keleti blokkban bevezetett dolgok is a tisztelet jegyében voltak ugye?
    A berlni blokád is ugye? Soroljam még?

    Ide most akkora facepalmot raknék, hogy kilógna a 24 colos monitoromról is, csak sajnos akkora nincs…

    Az áltagorosszal semmi bajom, de aki az 1920-1986 között szovjet politikát méltatja azt én nettó hülyének tartom. Pofátan, undorító, szarkeverő bagázs volt, a nagy részükért egyetlen könnycseppet sem ejtek. Ha létezik pokol, remélem ott rohadnak az azt kiszolgáló szemétládákkal.

    Mondjuk az USA vezetéséből is lassan pont olyan pofátlan bagázs lett manapság, bár azért saját állampolgárait és testvéri országaikét azért még nem deportálja milliószám „egy kis munkára”. Az ’50-es évek elején ’40-es évek végén is voltak ott elmebetegek, de hála istennek leállíotta őket a felső vezetés és a ’49-es orosz atomrobbantás.

  65. Fade: lehet, hogy én nem vagyok tárgyilagos, de igen nagy tisztelettel kérdem, hogy te annak tartod magad?

    „Nemhogy nem így gondolják, a Lengyel külpolitika állítólag ciklusokon átívelően!!! lobbizott ezért a szerződésért, bázisért.”
    Ezt már mondtam, hogy mi az oka. Ravasz fickók.

    „Hasonlítsd már össze a jelenlegi ami jelenlétet a 20évvel ezelöttivel.” Naja, mert akkor volt egy ellenséges ideológia és egy másik politikai központ egyenlő fegyverzettel. Ma ennek a mondatnak egyik része sem igaz, főleg az ellenséges ideológia része. Ha megszűnik ez a nyugatot fenyegető nemzetközi terrorizmus hisztéria, akkor mi lesz a casus belli, hogy az utolsó piszlicsáré szigeten is amerikai támaszpont van? Előre várom.

    „agresszívabb, erőfölénnyét maximálisan kijátszó” Nincs erőfölényük. Agresszív? Mihez képest? Afghanisztán, Iraq, Lybia + stb. Azt hogy a saját környezetükben képviseltetik az érdekeiket? Komolyan… Már nem akarnak rendszert változtatni… hasamra ütök, Thájföldön. CIS-en kívül nem is nagyon lépnek, ha igen, akkor is üzletről van szó.

    „Mi közöd van neked ahoz” nekem semmi, de ez a véleményem
    Nem értem, hogy a mi ezeréves Európánk, miért lenne képtelen felnőni a feladathoz, hogy külön hatalmi pólust alkosson. Én csak nem ünneplem az idegen katonai jelenlétet, ha akarjuk ha nem hatalmuk van felettünk.

    A könyveket meg sajnálom, hogy nem lehet kapni. Én még a hajdani történelem tanáromtól kaptam egy halom újabb könyvet, azok között túlsúlyban voltak a magyar (pl. Romsics Ignác) és orosz témájúak. Kedveltük egymást.

  66. „lehet, hogy én nem vagyok tárgyilagos, de igen nagy tisztelettel kérdem, hogy te annak tartod magad?”

    Még csak nem is a tárgyilagossággal volt problémám… Olyan eseteket vázolsz fel, amit ha logikusan végig gondolnál te is rájönnél, hogy teljesen abszurd.

    „Ezt már mondtam, hogy mi az oka. Ravasz fickók.”
    Sok oka van, de ez mindegy. A lényeg, hogy szeretnék. Még csak nem is egy egy ciklus szeretné.

    „Naja, mert akkor volt egy ellenséges ideológia és egy másik politikai központ egyenlő fegyverzettel….”
    És? Ez tán cáfolja amit mondtam, hogy alig vannak a 90es évek elejéhez képest?
    A bázisos részhez meg annyit, hogy nem kellett semmilyen terror elleni háború ahoz, hogy ami bázisok legyenek EUban is.

    „Nincs erőfölényük.”
    ??? Hogy ne lenne. Ne már a baromi kényelmes EU+NATO tag MO szemszögéből nézd csak az esetet. Nekünk itt baromi nagy forunk van EU+NATO miatt, másoknak viszont nincs!
    „Agresszív?”
    Annyira, hogy az rendszeresen csúnyán visszaüt rájuk.

    „nekem semmi, de ez a véleményem” Ez így ok is. De erről ők döntenek.

    „Nem értem, hogy a mi ezeréves Európánk, miért lenne képtelen felnőni a feladathoz, hogy külön hatalmi pólust alkosson.”
    Vmilyen szinten az EU hatalmi polus is. Katonailag pedig én úgy látom, hogy nincs igazi igény rá. Egy NATOra egy közös védelmi szerződésre arra van igény, de ennél többre nem. Vhol ez érthető, gondold végig tetszene neked ha ez nem így lenne?

    „Én csak nem ünneplem az idegen katonai jelenlétet, ha akarjuk ha nem hatalmuk van felettünk.”
    őőő már elnézést de a NATO az nem kényszer! Amúgy pedig Magyarországon a NATOt nem pártok parlamentben szavazták meg hanem az emberek a fülkékben. Tessék itt a NATO népszavazás eredménye:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Nepszav_1997_eredm.PNG

  67. doca: Nem vagyok a téma nagy szakértője, fogalmam sincs, menyit…. Érdekes amúgy, hogy most a Japán baleset óta is mennyire támogatják az egészet.

    Az atomfegyver egyik legföbb tulajdonsága legalábbis normálisabb helyeken, hogy utána nem lehet az adott országot atommal fenyegetni. Mint ahogy azt Putyin tette…

  68. Fade te most komolyan azt a látszatot akarod kelteni, hogy elbeszélünk egymás mellett? Nagyon jól tudod, hogy mit akartam mondani és nehogy azt hidd hogy ezek válszok a kérdésre. „utolsó piszlicsáré szigeten is amerikai támaszpont van” szóval azt gondoltad, hogy ezt telesen szószerint gondoltam vagy mi? Jaj ne már. Azért számold már meg, hogy mennyi amerikai támaszpont van és hol. Hasonlítsd össze az ehhez legközelebb álló állam támaszpontjainak számával. Most meg számold meg, hogy hol tartottak róla népszavazást. Kolumbiában biztos! (irónia) Európában kevesebben vannak mint 20 éve. Good Lord! Jó hogy nem telepítettek ide czirka 1 millió fightert meg rakétát még plusszba. Igazán nagyvonalúak. (ez irónia volt, ha kell mindig odaírom)
    Ha nem kell terrorizmus ahhoz hogy itt tanyázzanak akkor mégis miért vannak itt? Nyaralnak (irónia)? Meg elhárítják a kósza Taepodongokat, jaj komolyan ki hiszi ezt el?

    Mégis akkor milyen szemszögből nézzem ha nem magyarból? Már nem nagyon maradt állam ami ne lenne NATO tag, szóval nemtudom miről/kiről beszélsz. Azt hiszem a NATO elérte a legnagyobb értelmes kiterjedését mint „regionális” blokk, de javíts ki ha tévedek. (persze gondolom a nyugat Balkánt is lenyeli, az mondjuk logikus lenne)
    Az agresszivitásról meg annyit, hogy ha te tényleg pariba állítod az aggresszivitását Oo.-nak és a NATO-nak, csak pl az elmúlt 10 év alapján, akkor nincs sokmindenről tárgyalni, tárgyilagosságról meg főleg nem.
    Kíváncsi vagyok: mégis hogyan nézne ki egy olyan orosz politika ami számodra elfogadható lenne? Mert egyet tudok: a nyugati elemzők többségénél (for ex. WaPo, FT) az egyetlen jó Oo. a nemlétező Oo. Ilyen állandó műfelháborodást, félelemkeltést, torzítást, lejáratást, lefitymálást még a komcsi Kínával, radikális Iránnal szemben sem hallottam, pedig azok jóval veszélyesebbek a nyugati érdekekre nézve. Igazából ez az ami megfogott a témával kapcsolatban évekkel ezelőtt.

    „Vmilyen szinten az EU hatalmi polus is” mégis milyen szinten? Én nem látok mást csak külön Németországot, külön Franciaországot, külön Angliát, akik általában nem értenek egyet. Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy Németország (és Olaszország) önálló és inkább európai politikája (19. század), de akár a Francia kicsapongás is jobban elfogadható számomra, mint a brit pincsikutya szerep, mint 51 állam. Bár azt hiszem a franciáknak fejébe szállt a champagne mostanában és kis bonaparténk (és télleg a mienk) arra pedálozik, hogy elfeledtesse a nyugdíjkorhatár emelést (bár most jó szolgálatot tett neki ez a IMF-es szexbotrány, gondolom nem kell elmagyarázni, miért). Na kövezzetek meg.

  69. Nos, egy ideig elgondolkodtam azon, hogy ehhez a cikkhez írjak hozzászólást vagy az afganisztáni újabb gyerekgyilkoláshoz írjak.

    Végül is erre a cikkre esett a választásom, de a hozzászólásom mindkettőre vonatkozik.

    Tengernyi ostobaság és még több mellébeszélés jellemzi a kommentek egy részét, a személyeskedésről meg annyit: Ez van amikor elfogynak az érvek…

    Kezdjük az afgán gyermekirtás mellé egy mai friss cikkel:

    http://karpatinfo.net/kulfold/2011/05/30/libia-tobben-meghaltak-nato-legicsapasaiban-zlitenben

    Hát igen, ezt nevezik védelemnek, ahogy pár napja finoman utaltam rá. Tudjátok, a fekete az fekete, a fehér meg fehér – nem kell itt a sok mese.

    És hogy a demokratikus Lengyelország illetve a még demokratikusabb USA háza táján sincs minden rendben, íme egy újabb mai gyöngyszem:

    http://www.hirado.hu/Hirek/2011/05/30/11/CIA_bortonok_Lengyelorszagban__Az_allamugyesztol_elvettek_az_ugyet.aspx

    Örömmel várom a védőbeszédet ebben az ügyben is!

    Ha már egyik kollégánk a G8-as csoporttal példálózott, olvassunk róluk is egy kicsit – jé, ez is pont mai napi hír:

    http://kulfold.ma.hu/tart/cikk/b/0/97659/1/kulfold/G8_a_nyugat_eselye_vagy_monumentalis_pocsekolas?place=srss

    Visszakanyarodva a lengyel témához néhány észrevétel a rendkívül színvonalas és udvarias hozzáböfögésekkel kapcsolatban:

    Javaslom azt, hogy talán a jelenre koncentráljunk. Ha nagyon elindulunk vissza a történelemben, akkor kiderül, hogy a leginkább kegyetlen, kapzsi és népírtó csapat mégis Európából indult gyarmatosító világkörútjára és a sor elég hosszú…
    AZ egy más kérdés, hogy a gyarmatosított majd „felszabaduló” észak-amerikai államalakulat méltó követője elődei szép hagyományának.

    De mint mondtam, talán beszéljünk a jelenről, mondjuk az elmúlt évtizedről és gondolkodjunk el a következő évtizeden.
    Az elmúlt tíz év önmagáért beszél, hogy ki agresszív és ki az, aki gátlás nélkül háborúkat indít szerintem egyértelmű. Ellenvetés? (Csak vicc volt…)

    És nézzük a következő évtizedet, mi jöhet ilyen kezdés után?

    A szabadság és a humanizmus fellegvárában csak néhány apróságot felejtenek el elmondani a nagyérdeműnek, így most megteszem helyettük:

    „Birka nép, ti azért éltetek eddig jól, mert leraboltuk a világot. Ha nem ment pénzügyi trükkökkel, akkor bevetettük a szabadság haderejét. Természetesen ezt nem mondtuk el nektek, mert így milyen lelkifurdalást okoztunk volna nektek azért, hogy olcsón tankolhattatok, olcsón élhettetek és más munkájára rátelepedett monetáris uralmunk miatt halálra sem kellett magatokat dolgozni éhbérért. De ti nagyon birkák vagytok, mert ha megmutatnánk nektek gazdagságotok alapját és a jólétetek napi árát, akkor belázadnátok és bele akarnátok harapni a gazdi kezébe.
    Ja, azt is elfelejtettük nektek elmondani, hogy ehhez a jóléthez bizony sok nyersanyag is kellett, amelyek világkereskedelmét a mi fennhatóságunk ellenőrizte, de sajna ezek kifogyóban vannak. Ehhez pedig – kicsi birkák – az is hozzátartozik, hogy vége lesz a habzsi-dőzsinek rövidesen. És mivel birkák vagytok, azt sem mondjuk el nektek, hogy nem tudunk majd 7 milliárd marhát eltartani, mert ehhez a technológiai fejlődés illetve a korlátlan és olcsó nyersanyag is kellett, amely helyettetek „dolgozott”.

    De mivel ezek a források se nem korlátlanok, még kevésbé pedig olcsók, így – kedves kis birkák – kénytelenek vagyunk gyorsan és hatékonyan bebiztosítani azt, hogy ha kell, akkor lehetőleg ne a mi ebül szerzett földünkön induljanak majd háborúk és lehetőleg a legtovább mi részesüljünk a folyamatosan csökkenő áldásból és mannából.

    De mivel birkák vagytok, ezért inkább mesékkel etetünk titeket, mesélünk nektek a gonosz terroristákról, a gonosz birodalmáról, ha ez nem elég, akkor a gonosz tengelyéről miközben elmeséljük nektek azt is, hogy a szabadságot és az igazságot támogatjuk az alsóbbrendű kultúrák esetében is.

    Arról viszont nem mesélünk nektek – kicsi birkák -, hogy azért vannak kivételek, Arábia jó barátunk, igaz, a gonosz, A NAGYBETŰS GONOSZ is onnan származik, az sem baj, hogy alig pár évtizeddel ezelőttig még a rabszolga tartás is elfogadott volt arrafelé (Igen kedves Olvasó, Szaúd-Arábiáról beszélek, de mivel Te nem vagy birka, ezt biztosan tudod.), ha pedig lopsz, akkor levágják majd a kezed.

    Végezetül kicsi birka, fel ne tedd a kérdést arról a nagy tábláról, amely Boston belvárosában az egyik legnagyobb áruház bejárata felett díszlik. Tudod, amely arra kér, hogy néger létedre légy kedves kívül maradni, így 2011. táján is.

    Nos, értelmes olvasótársaim remélem jól szórakoztak, a birkák pedig bégethetnek nyugodtan.

    Üdv: M

  70. A lengyeleknek nagyobb a gázkitettségük az oroszok fele, mint nekünk. Ráadásul, kikötőik ellenére még mindig nem megoldott az alternatív beszerzés. Amíg így van, sokba fog kerülni a pattogásuk a következő ártárgyalásnál, mint ahogy már a legutóbbi akciójuk is sokba került.

    Nem azt mondom, hogy jól van ez így, de szembe kéne nézniük a realitásokkal, megteremteni az energiaellátásuk alternatív biztosításának legalább a lehetőségét, és utána lehet esetleg keménykedni az oroszokkal. Azaz, lehetni előtte is lehet, csak baromira nem éri meg.