|

Amerika maradni akar

A hidegháború legsötétebb időszakaiban az Egyesült Államok haderejének jelentős része Európa nyugati felében tartózkodott, illetve az öreg kontinens vizeit-levegőjét szelte, készülve egy esetleges szovjet támadásra. Utóbbi szerencsére elmaradt, az amerikai jelenlét pedig ezzel párhuzamosan csökkent, de nem tűnt el végleg. Elég csak az olaszországi, németországi vagy egyesült királyságbeli légitámaszpontokra gondolni, de jó pár szárazföldi egységet is felsorolhatnánk. Az elmúlt évtized közepén azonban döntés született a szinte 100%-os kivonásról. Hírünk apropóját utóbbi határozat felülvizsgálata adja.

Az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának április 8-án kelt jelentésében kifejtették, hogy a testület felülvizsgálja azon 2004-es döntését, melynek értelmében az Európában állomásozó négy dandár harccsoport (BTC – brigade combat team) közül kettőt visszavonnának a tengerentúlra. Erre azután került sor, hogy a Védelmi Minisztérium munkatársai több tárgyalást folytattak európai szövetségeseikkel, valamint értékelték a NATO új stratégiai koncepciójának vizsgálati eredményeit. Végül úgy határoztak, hogy hosszú távon szeretnének három BTC-t fenntartani Európában, amik képviselnék az Egyesült Államok haderejét, valamint gyors reagálású, rugalmas és könnyen bevethető egységekként hatékonyan vehetnének részt az esetleges konfliktusokban, együttműködve a NATO európai nemzeteivel.

Amerikai katonák gyakorlaton Németországban ,

A határozat életbe lépése 2015-re datálódik, tehát ekkorra kerül sor a negyedik BTC kivonására. A fennmaradó három különböző feladatok ellátására specializálódik majd: lesz egy-egy nehéz, légi mozgékonyságú és Stryker dandár harccsoport. Ezek mind az Amerikai Erők Európai Parancsnokságának alárendeltségébe tartoznak majd, és a tervek szerint szoros együttműködést kell majd kialakítaniuk az európai hadseregekkel. A BTC-k egyébként egyedül is képesek harci feladatok ellátására, de együtt sokkal hatékonyabb erőt alkotnak. Jelenlétükkel az Egyesült Államok képes lesz szükség esetén a NATO tagállamok védelmének ellátására az Észak-atlanti Szerződés Szervezete alapokmányának kollektív védelemről szóló, 5. számú cikkelye alapján.

Természetesen a BTC-k nem csak egy jól behatárolható földrajzi és közigazgatási területen belül lesznek elhelyezve, illetve működési területük is széles lesz. A dandár harccsoportokhoz tartoznak majd a lengyelországi és romániai légvédelmi ütegek, az Aegis rendszerrel felszerelt hadihajók, a különféle vadász- és csapásmérő repülőegységek, stb.

5 hozzászólás “Amerika maradni akar”

  1. szerintem inkább aim nézte strikernek a strykert. már csak azért is, mert az amerikai doktrínában a nehéz dandárok (HBCT) jelentik a fő csapásmérő erőt, az SBCT-k önállóan nem is igazán alkalmasak áttörések végrehajtására. (ez persze az MH-ra nem vonatkozik, azt egy SBCT egymaga is porrá zúzná szőröstül-bőröstül)

  2. A Stryker dandárok a gyors reagálásún belül is a leggyorsabban bevethető egységek,az más kérdés,hogy a tervezettnél lassabban juttathatók ki a hadműveleti területre és ha már odaértek sem azonnal bevethetők ellenben azzal ahogyan a stratégák megálmodták.