|

Izrael egy feltétellel állítja le a támadásokat

Izrael véget vet a Gázai övezet elleni támadásainak, ha a palesztin fegyveresek is abbahagyják a zsidó állam lövetését – közölte április 10-én, vasárnap Ehud Barak izraeli védelmi miniszter az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva. Az izraeli tűzszüneti szándékra válaszul a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet vezetői közölték: véget akarnak vetni a kiújult harcoknak.

Kérdésre válaszolva Barak nem zárta ki, hogy Izrael szárazföldi támadást indít a Gázai övezet ellen, de csak akkor, ha szükség lesz rá. Mint mondta: minden lehetőség nyitva áll. „Az önmérséklet is egyfajta erőt képvisel” – tette hozzá. „Nem tűrhetjük, hogy rakétákkal vagy aknákkal lőjék” Izraelt, „annak megfelelően fogunk eljárni, ami a helyszínen történik” – szögezte le Ehud Barak.

A védelmi miniszter szerint a Hamász „komoly csapásokat” volt kénytelen elszenvedni. Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője a brit hírügynökségnek elmondta: a palesztin csoportok nem érdekeltek a harcok kiszélesedésében. „Ha az izraeli agressziót beszüntetik, természetes lesz, hogy helyreáll a nyugalom” – mondta a szóvivő.

Törökország vasárnap határozottan elítélte a palesztinok elleni „túlzó” és „aránytalan” csapásokat. A külügyminisztérium közleményben szólította fel Izraelt, vessen véget az erőszaknak, a józan ész szerint, önmérséklettel járjon el. „A térség nem léphet újra erőszakspirálba” – hangsúlyozta a közlemény.

A Gázai övezet térségében fellángolt az erőszak azóta, hogy csütörtökön egy páncéltörő rakéta, amelyet az övezetből lőttek ki, Dél-Izraelben eltalált egy iskolabuszt, megsebesítve egy 16 éves diákot és a sofőrt. A hadsereg szerint 120, a Gázai övezetből kilőtt rakéta és akna csapódott be izraeli területre az elmúlt két napban. Palesztin források szerint csütörtök óta 19 palesztin vesztette életét az izraeli megtorló akciókban és közel hetvenen sebesültek meg.

Az egyik megölt gázai részt vett az öt éve Gázában fogva tartott izraeli katona elrablásában – közölte a hadsereg. A veszteségek most a legsúlyosabbak a 2008 december-2009 januári gázai övezeti offenzíva óta, amelyben 1400 palesztin és 13 izraeli halt meg.

Forrás: honvedelem.hu

Repüléstilalmi zónát Gáza fölé!

Az Arab Liga vezetője, Amr Mussa április 10-én elmondta, felkérték az ENSZ-t, hogy jelöljön ki repüléstilalmi zónát a Gázai övezet felett, miután a rakétatámadások megtorlására Izrael vadászbombázókkal mért csapást a területre. Mussa hangsúlyozta, az Arab Liga régóta kéri az ENSZ-t, hogy fékezze meg az izraeli csapásokat, eleddig hiába. Várhatóan, ha egy ENSZ-ülésen határozat születik a repüléstilalmi zóna kijelöléséről, Izrael közeli szövetségese, az Egyesült Államok megvétózza majd.

Április 10-én tűzszünetet jelentett be a két fél, miután a 7-én végrehajtott megtorló légicsapásokban 18 (egyes források szerint 19) ember vesztette életét. Benjamin Netanjahu miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy még keményebb válaszra számíthatnak a palesztinok, ha újabb rakétatámadást hajtanak végre Izrael ellen.

3 hozzászólás “Izrael egy feltétellel állítja le a támadásokat”

  1. Egy újságírónõt a jeruzsálemi irodába helyeznek, ennek ablaka kitûnõ
    rálátással szolgál a Siratófalra. Hõsnõnknek feltûnik, hogy ahányszor
    kitekint, egy idõs, nagyszakállú zsidó embert lát hevesen imádkozni
    a Falnál. Remek interjúalany, gondolja, le is szalad hozzá, bemutatkozik
    neki és megkérdi:
    – Uram, minden nap kijön a Falhoz. Mióta teszi ezt, és miért imádkozik?
    Az öreg így felel:
    – Immáron 25 éve, hogy minden áldott nap elsétálok ide. Reggel a
    világbékéért és az emberek közötti barátságért imádkozom. Utána hazamegyek, elfogyasztok egy csésze teát, majd visszajövök, és imádkozom, hogy a betegségek és járványok eltûnjenek a Föld felszínérõl. És ami nagyon-nagyon fontos, imádkozom még az izraeli-palesztin békéért és megértésért.
    A lelke mélyéig meghatódott újságírónõnk még rákérdez:
    – Bizonyára hihetetlenül felemelõ érzés 25 éven át ilyen csodálatos
    dolgokért imádkozni, ugye?
    – Tudja, leginkább úgy érzem, mintha egy falhoz beszélnék…