|

Film-front – Líbiai légicsapások

“Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Íme néhány felvétel a líbai légicsapásokról. Az első három videón egy brit Tornado IDS, míg az utolsón egy kanadai CF-18 Hornet semmisít meg líbiai célpontokat.

http://www.youtube.com/watch?v=Mto1svOS4Hk

http://www.youtube.com/watch?v=QKB8qgffbkk

Továbbá íme pár kép a légicsapások eredményéről és az azt megelőző állapotról:

A misztrátai bázis az 5 Galeb és két Mi-35 megsemmisítése előtt ,

A B-2-esek bombázása előtt…. ,

… és után ,

A Film-front sorozatunk többi részét ide kattintva nézhetitek meg!

Természetesen szívesen fogadunk hasonló, bemutatni kívánt videókat és képeket a szerkesztoseg@htka.hu email-címre. :)

43 hozzászólás “Film-front – Líbiai légicsapások”

  1. Már kicsit zavar a dolog hogy mindíg csak mint lázadók és mint felkelők vannak megemlítve Kadhafi ellenségei!
    Jó lenne tudni kik ők hányan vannak és milyen szervezetben és milyen fegyverzettel és utánpótlással! Ezek a kérdések mintha agyon lennének hallgatva legalábbis nem voltak így közkincsé téve…

  2. Minden esetre elnézve a felvételeket, ez a nyugati szövetség simán verhető lenne 1 normális haderővel. EGY KICSIT IS KOMOLYABB LÉGVÉDELEM ESETÉN ezek a gépek mind ócskavasak lennének már. Jut eszembe hol vannak Kadhafi mozgó csapatlégvédelmi egységei.

  3. Tilikov

    Kicsit bonyolultabb annál a világ hogy az „ellenségem ellensége a barátom”!
    Komoly szervezést,agytrösztöt és leginkább komoly logisztikát kíván még egy kicsi hadművelet is ezért lennék kíváncsi hogy ez hogyan jöhetett össze eddíg egyáltalán ami a felkelőknek összejött!
    Ha azt gondolod hogy ez az egész „pár láda patron” kérdése akkor ide jártadban semmit sem tanultál eddíg.

  4. Chimera

    Lehet félreérthető voltam, de én éppenséggel azt akartam írni, hogy a felkelők nem csupán pár láda patronnal vannak megtámogatva. Az ellenségem ellensége dologról meg szerintem elég sokat elmond, hogy volt iraki ellenállók, al-Kaidához köthető figurák is lövöldözik azokat a patronokat a nyugati légitámogatás árnyékában, akik jelen esetben nem ellenségek, hanem az ellenség ellenségei, és a világ tényleg bonyolultabb annál, hogy őket jóbarátnak nevezhessük.

  5. Szerintem, ha Kadhafinak komolyabb légvédelme, partvédelme, légiereje és hadserege lenne, akkor a szövetségesek is komolyabban odacsaptak volna. Arányos hadviselés. A fenyegetésnek megfelelő, a célok eléréséhez egyelőre elégséges.. :-)
    Kik a „lázadók”? Líbiaiak, egyiptomiak, egyes hírek szerint már irániak és pakisztániak is….. Nem homogén szervezet, közepesen szervezett irányítással. Könnyűfegyverzetet és némi nehezet is Egyiptomtól (gyanítom amerikai zsozsóból) kapnak. Gyógyszer, kaja dettó. Ezért is repült a balhé elején Kadhafi külügyére Kairóba… A Nyugat többet fizetett és így legalább jóindulatú az új egyiptomi vezetéssel.
    Némi líbiai „profi” katona is van köztük. Egy óriási hiányul van, a légierő és egy óriási előnyük: a könnyű szálltóeszközök. Ha Kadhafi légiereje nem támadja a terepjárókat és a személyautókat, akkor nagyon mozgékonyak… Zsákmányban kb. 10-15 T-72-esük van és elég sok BMP….

  6. Eleve nincs komoly zavaró gép.

    A Growlerek biztos dísznek vannak ott.

    Egyébként nem érem, hogy miért tekintik az Sz-300-at csodafegyvernek. Az exportált verziók nagyrészt az első változatok közül kerülnek ki. A ’70-es évek végi ’80-as évek eleji színvonal. Gondoljátok, hogy a nyugati EW hadviselésnél megállt az idő?

  7. Szerintem minden téren megéri európának a libanoni beavatkozás.
    Miért?
    1. Politikusok végre látják , hogy hasznos is tud lenni a hadsereg és esélyes , hogy a közeljövőben kicsit jobban bánnak vele.
    2. Pereg a hadiipar. Amit ott ellőnek / elbombáznak az nem teremtődik ujra magától.
    3. Ami ott sikereket arat az a nemzetközi export piacon is nagyobb eséllyel indul.
    4. Nem árt a katonáknak 1 kis tapasztalat szerzés. Szerintem még ők is élvezik , hogy végre élesben kipróbálhatják magukat.
    Persze ez csak az én véleményem és gondolom sokan más állásponton vannak. :)

  8. Ma már csak PMU-1/2 rendszereket vesz az akinek van esze,persze magában az sem váltja meg a világot.

    A nyugati EW rendszerek sem vizsgáztak még velük egykorú technikával, csak 20-30 évvel öregebbekkel találkoztak,amiket kétség kívül nagy hatásfokkal semlegesítettek.

  9. volt egyáltalán S-300-asuk?
    mondjuk ha volt is, szerintem simán kiiktatták tomahawk overflood-dal
    egy b-2 mekkora távolságra tud megközelíteni egy ilyen üteget, hogy ne szedjék le ?

    Amúgy szerintem a franciák akár 5 Rafale veszteség után se hagyták volna abba, az nagyobb blama lett volna, mellesleg a hadműveleti tervezési szakaszban el lett döntve a bevetendő gépek száma, arányosan, ahogy Littlejohn is mondta.

    A felkelőkről pedig Kadhafi tényleg azt mondta, hogy al-kaidások, de ez az egész Al-Kaida szerintem homályos, gyakorlatilag rá lehet húzni minden Nyugat-ellenes szélsőmuzulmán harcosra, nem hiszem, hogy van egy központi szervezetük, szerintem nem annyira szervezettek, mint azt terjeszti róluk a média. Mindenesetre könnyen előfordulhat, hogy teokrácia lesz Líbiában, ha a felkelők nyernek, ha a nyugatiak be nem hajtják rajtuk a segítség árát, ami ugye nincs ingyen.

  10. Szerintem minden téren megéri európának a libanoni beavatkozás.

    Hol?Libanonban? Nem Líbiában?

    Pereg a hadiipar. Amit ott ellőnek / elbombáznak az nem teremtődik ujra magától.

    Ami ott zajlik, az fing a szélben ketegória más hadműveletekkel összevetve. Kis túlzással a jenkik egy Red Flag alkalmával többet durrantanak el, mint most. Ha nem precíziós munícióból, de buta bombából tutira.

    Eddigi jelentések alapján néhány tucat rakétát és precíziós bombát vetettek be. Még az AF is gigamega hadművelet volt ehhez képest. A Sivatgi Viharchoz képest meg aztán tényleg röhejesen lightos.

    Egyeten 16-20 gépes F-111 ‘Gorilla’ package több bombát dobott le egy fél nap alatt, mint itt egy hét alatt. Jellemzően 2-4 GBU-24 vagy 4-8 db GBU-12-őt dobtak le. Az F-111 cikkemben benne van a napi rekord.

    Február 13-án 46 darab Vark egyetlen berepülés alatt 132 célt semmisített meg.

    Ami ott sikereket arat az a nemzetközi export piacon is nagyobb eséllyel indul.

    Ha valóban hozzértő döntéshozó van, egy ilyen hadműveletecske max. lábjegyzet a pályázaton. Ezt, mint komoly érvet felhozni a gép mellett vicces főleg, hogy a jól bevált jenki gépek is ott vannak és a légvédelmet a BGM-109 salvo nyírta ki.

  11. Nos a következőre gondoltam, és figyelve az Iráni reakciókat. Végre talán az irániak rájönnek hogy a 23mm űrméretet el lehet felejteni, még robotrepülőgépek ellen is. Ha ott a földön 1 korszerű 30-35 mm önjáró légvédelmi egység hasalt volna, akárcsak optikai irányzékkal, a felvételen létható gépek többség a kár veszteség listán is lehetne. A valamikori 57 mm önjáró egységek is leverhettek volna néhányat. Igaz azok a varsói szerződésben voltak és talán Líbiában nem is volt belőlük. Érdekes hogy a ROK milyen finom kis 30 mm cuccut barkácsolt. Pedig az oroszokkal együtt tervezett egész kis mini s300-as kinézetű légvédelmi egységük is van. Még is rendszerben tartanak ilyen egységeket. Az is érdekes hogy a görögök által is vásárolt OSA vagy SA-8 rendszerek mint ha nem is lennének sehol, pedig úgy tudtam van Kadhafinak.

  12. A líbiai nagy fürtöskének van nem is egy OSA-ja… Csak hát az is olyan mint a többi. Amelyiken Rakéta van, annak motorja nincs, és fordítva. Ha bevethető, akkor sem sokat ér. Mire bepöccentik a motort, már jön is az áldás… A SA-8 felderítő-rávezető egységeit pedig szerintem már leamortizálták az első nap. Már ége azoknak az időknek, amikor – az oroszok tervei szerint – 20-30 OSA – nagy sebeséggel lőtávolba jut és rakétát indít a nyugati flotta felé. Szándékosan mondtam, hogy felé és nem rá… A hordozott fegyver ugyanis igen pontatlan… Forrás: Budesmarine

  13. „volt egyáltalán S-300-asuk?”
    X. Lehet volt, lehet nem. NATO tagállamnak mindenesetre van, nem is akármilyen (PMU) a libiai felett lévő országok jó része már gyakorolt is ellene, megnézte minden pöpecen müködik e ellene.

    „mondjuk ha volt is, szerintem simán kiiktatták tomahawk overflood-dal
    egy b-2 mekkora távolságra tud megközelíteni egy ilyen üteget, hogy ne szedjék le ?”

    Ez azért eléggé hadititok mindenesetre egy B2 még a nagy hullámhosszú radaroknak is problémás, (Amik ugye nem vezetnek rá.) és még az IR tartományra is eléggé ráfeküdtek anno. Itt igazából tomahawk flood se kellett, meg ugye azért baromi problémás egy pár méterrel föld fölött érkező tomahawkot lekapni, hogy a lopakodó cirkálórakétákról ne szóljak. Ehez nem kell B2. B2 99% GBU és tsait dobált.

  14. Fade

    A Tomahawkot leszedni nem nehéz hanem befogni amennyiben vannak tereptárgyak amik mögött elbújhat,ha nincs(pl sivatag),akkor egy mai radarnak nem jelent problémát a detektálása.Miután a Tomahawk egy szubszonikus nem manőverező cél egy modern közel körzeti légvédelmi gépágyú(Panchir S1,Lora G,Tonguzka,Gepárd) vagy egy csapat légvédelmi komplexum(Tor-M1/2,SL-AMRAAM stb)mészárlást végezne a célok közt.

  15. Nem lehetetlen. Problémás. Ott a pl. TOR Még az M2 is ami azért nem fog szembejönni minden sarkon (Még Irán is vmelyik M1et kapta) max 4rakétára tud rávezetni. Puff akkor kilőnek 5 legyen 6tomahawkot. Márha nem fogják le simán ECMel ahogy tették anno 95ben. (Külön izgi, hogy az oroszok viszont nem tudták lefogni a saját rendszerüket 2008ban.)

    Eközben 6db tomahawk ára durván felfele kerekítve 6m$, Mennyi lehet egy Torm2? 20m$? 30m$? Ahogy mondtam problémás.

  16. a Tomahawk egy szubszonikus nem manőverező cél

    Ez félig igaz, mert programozottan hajt végre fordulókat, elég kicsi az esély, hogy pont akkor, amikor lőnek ár. Viszont nem egy vadászrepülőgép… :)

    Lehet, hogy le lehet szedni, csak éppen erre pazarlod az értékes rakétát. Aztán, ha 5 perc múlva jön a SEAD + HARM, akkor meg leshetsz.

  17. Ha ott a földön 1 korszerű 30-35 mm önjáró légvédelmi egység hasalt volna, akárcsak optikai irányzékkal, a felvételen létható gépek többség a kár veszteség listán is lehetne.

    Erős kétségeim vannak. Milyen 35 mm-es légvédelmi jármű létezik ami optikai tűzvezetéssel bír?

    A valamikori 57 mm önjáró egységek is leverhettek volna néhányat.

    A ZSU-57 effektív lőtávolsága és pontosságga nagyon kevés a +4 km magasn repülő gépek ellen. Gondolod viccből vonták ki és váltották le a ZSU-23-mal?

    Érdekes hogy a ROK milyen finom kis 30 mm cuccut barkácsolt.

    A K-30 BIHO elsődlegesen radarvezérlésű és nem optikai. Kettőt lehet találni, hogy miért. Renelkezik kisegítő optikai / FLIR rendszerrel is. Ez effektív ferde lőtáv így is 3-4 km-nél nem több ahogy a Tungusknál.

    http://www.primeportal.net/artillery/shchang/k-30_biho_spaag_walk_1.htm

  18. @Milyen 35 mm-es légvédelmi jármű létezik ami optikai tűzvezetéssel bír?

    Gepárd valamint PZA Loara esetében a radaron kívül megoldott az optikai tűzvezérlés is, de ez inkább amolyan back up, ha a radaros valamiért nem menne.
    Amúgy, ha netalán lettek is volna ilyenek, önmagukban ezek sem befolyásolnák döntően a harcok kimenetelét.

  19. Miért kéne Tomahawkra rakétát pazarolni?Ott van a gépágyú.Nem manőverezik(molni pontosított)így eltalálni sem nehéz+alacsonyan is száll…

    Joe Smith

    Elképzelésem sincs(de olcsóbb mint egy azonos kategóriájú pusztán rakétával operáló rendszer).

  20. „Lehet, hogy le lehet szedni, csak éppen erre pazarlod az értékes rakétát. Aztán, ha 5 perc múlva jön a SEAD + HARM, akkor meg leshetsz.”

    Ezek az eszközök azért vannak,hogy használják őket.Ilyen alapon semmit nem kéne használni nehogy lekukázza az ellenség.Már leírtam,hogy önmagukban nincs sok értelme használni őket csak egy rendszer részeként(amúgy a légvédelmi gépágyú meg tudja magát védeni).