|

Ukrajna, Románia és Bulgária hadihajókat küld Líbia partjaihoz

Ukrajna március 23-án útnak indította a Ropucsa I-osztályú partraszállító dokkhajóját a líbiai partok felé, hogy segédkezzen a még az észak-afrikai országban rekedt ukrán állampolgárok evakuálásában. Az U-402 Konstantin Olshansky március 24-ének kora reggelén haladt át a Boszporuszon, majd késő estére már maga mögött hagyta a török vizeket.

A tengerészgyalogsokkal, orvokkal és tolmácsokkal kifutó hajó kapcsán a kormányzati weboldalon megjelentetett információk szerint 5-600 fő kimentésével számol Kijev. (A Ropucsa-osztályra a szállított járművek mennyiségétől és típusától függően olyan 300 felszerelt katona fér a szűken 100 fős legénység mellé.)

Az U402 Kostiantyn Olshansky

Az U402 Kostiantyn Olshansky ,

Ukrajna mellett azonban Románi és Bulgária is hajókat küld Líbia partjaihoz. Bukarest és Szófia azonban nem evakuáláshoz felhasználhatókat, hanem 1-1 fregattot, melyek a fegyverembargó betartatását hivatott NATO Operation Unified Protector részeként tevékenykednek majd (link #1, link #2)

Bulgária részéről az ex-holland, Wielingen-osztályú fregatt, az F41 Drazki, míg román részről az ex-angol, Type 22-es fregatt, az F-221 Regele Ferdinand érkezik majd a régióba – ezen hír írásakor (március 25.) még mindkét hajó a fekete-tengeren tartózkodik. A román fregatt részvételének finanszírozásával kapcsolatban úgy tudni, hogy Bukarest 4,5 millió dollárt csoportosított át tartalékokból erre a célra.

BGS Drazki

A BGS Drazki 1978-2004 között a belga zászló alatt szolgált Wandelaar név alatt | Fotó: F912 Wandelaar, picasa ,

Egyábként ha már Romániánál tartunk, akkor érdemes megjegyezni, hogy a napokban nem csak az ukrán partraszállító hajózótt át a Boszporuszon, hanem, a román határőrségnek uniós pénzekkel megfinanszírozott egyik szerzeménye is. A 2010 szeptemberében átadott MAI-1105 Stefan Cel Mare március 25-nek reggelén hajózott át a szoroson, Kréta felé tartva.

Damen OPV 950 MAI-1105 Stefan Cel Mare

A MAI-1105 Stefan Cel Mare a holland Damen OPV kínálatának legkisebb 900-as szériájának tagja | Fotó: Damen ,

24 hozzászólás “Ukrajna, Románia és Bulgária hadihajókat küld Líbia partjaihoz”

  1. „…román részről az ex-angol, Type 22-es fregatt, az F-221 Regele Ferdinand érkezik majd a régióba…”

    Az egy nagyon komoly jószág, a fegyverzete egy darab – nem is túl nagy kaliberű – gépágyúból áll, mivel eladás előtt az angolok szinte minden cuccot leszedtek róla, beleértve a jó kis Exocet rakétákat. Helipad van ugyan rajta, de sok értelme nincs a fegyvertelen helikopternek, mert az ASW cuccot nem vették meg hozzá. Persze ha már itt tartunk, az egész kelet-európai „flotta felvonulásnak” sincs értelme, puszta pénzkidobás, ráadásul elég szegény országoktól. Ott van már a USS John C. Stennis CVN és a hordozó csoportja, a Charles De Gaulle, és még egy csomó más nyugati hadihajó. Miben tud ezeknek segítteni ez a román „csapásmérő”?

  2. Ebben az esetben szerintem nem arról van szó, hogy ezen országok csapásmérő ereje döntő lenne, hanem a lehetőségeikhez képest való részvétel, így kifejezve az egy szövetségbe tartozást.

    Romániától ne várjuk már el, hogy hordozót küldjön.

  3. Gondolom nagy segítség a szövetségnek, ha a románok odaküldik azt a hajót…
    Az albánok meg majd T-43-as aknaszedőket küldenek ezek után, hiszen ők is NATO tagok vagy mi…
    Szerintem a szándékot máshogy is ki lehetne mutatni.

  4. Tényleg nem értitek ez mind mind mind politikai döntés, az hogy odaküldik ezeket a hajókat nekik 100X osan meg fog térülni. (Forog a nevük, (így tdudják a nagyok hogy léteznek)előrébb kerülnek az adománylistán (ingyen haditechnikai felszerelések. Persze a rég levetett Jenki,Franci,Angol,Spanyol.)Az új beszerzéseknél egy kis mínusz az árból, emellett sok mindenről tudnak tárgyalni a fejlettebb országokkal nem csak katonai téren (mert őket meg fogják hallgatni mert jó szövetségesek.)

  5. Akkor azért nem küldünk mi semmit sem. Hiszen anno a németek felajánlottak migeket darabját 1 euroért. A Leokról meg a Herculesről nem is beszélve…
    Nálunk nem az számít, hogy mennyit lehet így spórolni, hanem, hogy közben mennyit lehet a saját rózsadombi villába beépíteni belőle sajnos…Lásd a Gripen projektet is.

  6. Az egész arról szól, hogy megmutassák a világnak, hogy mi is vagyunk, hátha valamikor dobnak érte egy csontot.
    Az ukránok részéről meg szterintem, jó hogy így foglalkoznak a saját állampolgáraikkal. Mi lenne ha 500 magyar lenne ott?

  7. Kicsit gusztustalan ez a tolakodás, volt már ilyen régebben is a történelemben. Egy egész magyar hadsereg sorsa pecsételődött meg a segg…ás végén. Még szerencse hogy öregapám hazajött. Nem is beszélve az egész országról. Remélem Hende főstratéga nem küldi ki egyetlen kincsünket, a repülőgépeink színe javát, mert azok még valahogy mutatnának. Jó tudom amorális támogatás is jelent valamit, meg a rejtett előnyök, de mit érnek el vele.

  8. Ezek az államok az csinálják amit tapasztalataik szerint hasznos.

    Comandente. 2Vh belépés belső árulás következménye. Kassa bombázás kapcsán szakmailag megkérdőjelezhető jelentés.
    Valamint Moscva üzenetét nem továbbitotta a nagykövet a fővezérségnek.
    Ott is a bajt idegen szívű árulók okozták.
    Aki utódaik Hungaritaként verik magukat, Horthy Miklóst Angol Szászok kutyájának van képük nevezni.

    Nagy Háború után is a Károlyiék kiszolgáljuk a nyugatot nem kell ide fegyver. Valamint a Tanács köztársaságnak köszönhető a Trianon.
    Magyarkirályi hadsereg addig a pontig győztes állam volt az Oroszokat megvertük. Bukarest megvolt szállva. Ukrajnából hadi sarcként volt bőven gabona.
    Hadiparunk dübörgött :D csapataink míg Károlyiék hésztériásan lenem fegyvereték őket jól fel voltak a szereve a kor színtjén.
    Gömbös vezér kari tiszt javaslatát kellet volna megfogani.
    Hágókat lezárni és védekezni közben lehet tárgyalni!

    Vér akkor is folyt volna így is folyt !

  9. Azt tegyük azért hozzá,hogy bármennyire is kis segítség az orvoscsoport annak legalább van tényleges értéke,ellenben a két hajóval ami tényleg csak arra jó,hogy ők sem maradjanak ki,de hasznuk az nulla.Csak tehet jelentenek mert az ő munkájukat is koordinálni kell ami forrásokat von el mástól.

  10. Igen! És gondoljatok bele abból a 4,5 misiből mennyi gyógyszert lehetne venni! Biztos meg lehetne ezt másképp is oldani. Habár az lehet nem annyira látványos, de gondolom az a líbiai kis srác, akit ott ellátnak az jobban örül a dokinak, mint egy 40 éves „fegyvertelen” román hajónak…

  11. Miszrátába is ledobhatnának egy kis vizet, meg élelmiszert, plusz kötszert gyógyszert a kórházba, biztosan értékelnék ők is, és nehéz lenne támadni erkölcsileg is. A légvédelem meg van semmisítve, saját gépek a légtérben, egy megfelelő önvédelmi képességekkel ellátott géppel (pl. super herki)) ejtőernyős lejuttatással megvalósítható lenne a dolog.

    Az orvoscsoport tényleg ezerszer hasznosabb,mint a szinte fegyvertelen román fregatt, és az üzenete is mennyivel jobb.

  12. Norfolkból 23-án indult el 4000 tengerészgyalogos
    LHD 5-ös hajóval(WASP-osztályú USS Bataan) fogják kirakodni őket, a 22-esek és az ARG egység indult útnak, a Marines legelitebb alakulatairól van szó.
    Közben a RIA Novoszty és Moszkva már arról panaszkodik, hogy az Egyesült Államok és a szövetségesei Líbia ellen szárazföldi offenzívára készülnek, mert nem tudják csak levegőből eltávolítani Kadhafit.
    Putyin és Medvegyev figyelmeztette Obamát, hogy szigorúan tartsa magát az ENSZ határozathoz és nem tehet többet.
    Nem lenne jó még egy front, mert szerintem teljesen eszkalálódhat a dolog, egyre feszültebb a világpolitikai helyzet.

    Lengyelország egy erős nemzet, de 2 erősebb nemzet közt helyezkedik el, ráadásul teli van ambíciókkal, mint a másik kettő ugyancsak, akik nem nézik ezt jó szemmel(fehéroroszországi lengyel ambíciók), ezért Lengyelország tartózkodott is Líbiától és elég forró pont ahhoz a Balti-tenger, hogy öngyilkosságnak tartaná a lengyel haditengerészet a legjobb egységeit átcsoportosítani a Földközi-tengerre.A németekkel kiegyensúlyozott a kapcsolat, de az oroszoknak is tettek igen komoly (80 milliárd dolláros olajüzlet) gesztust a baleset óta és engedtek különböző finomítókat megvenni orosz vállalatoknak. De mindemellett felvettek egy gigantikus IMF hitelt is, úgyhogy itt is megfigyelhető a hintapolitika. Ők most ebből ki akarnak maradni. Románia meg Bulgária szerintem ésszerűtlenül viselkedik, mert elutasítják az orosz EU-kérvényeket és a közös rakétapajzsot, sőt mindemellett a NATO rakétapajzs aktív láncszemei akarnak lenni, ami ugyancsak bántja Moszkva szemét, Románia pedig a Fekete-tengeren az olajmezők révén és Moldva miatt is Moszkva-ellenes üzlet- és külpolitikát folytat. Berlin már több éve kijelentette, hogy Oroszországot bevenné a schengeni-övezetbe Franciaországgal karöltve, csak Lengyelország,Románia,Bulgária blokkolja a dolgot.