|

Észak-Korea bővíti tengeralattjáró arzenálját

A dél-koreai kormányzat részéről vasárnap jelentették be, hogy részben műholdas, részben egyéb jellegű hírszerzési adataik alapján Észak-Korea immáron néhány éve a Sang-O-osztályú törpe-tengeralattjárók módosított változatával bővítgeti tengeralattjáró arzenálját.

„Amerikai műholdas felvételek és egyéb hírszerzési források alapján megerősített, hogy Észak-Korea új Sang-O-osztályú tengeralattjárókat épít és állít hadrendbe.” – nyilatkozta a dél-koreai illetékes, aki elmondta, hogy a módosított tengeralattjáró mintegy 5 méterrel hosszabbak a korábbi 34 méteres hosszhoz képest, illetve az értesülések szerint víz alatti sebességüket 10 km/h értékkel sikerült növelni.

Észak-Korea tengeralattjáróit elvileg törpe, kis, közepes és nagy méretbe sorolja. A szóban forgó, alámerült állapotban 370 tonna vízkiszorítású Sang-O-osztály – amit egyébként a déliek a törpe-tengeralattjárók kategóriába sorolnak – náluk a kisméretű tengeralattjárók csoportját erősíti. Ennél kisebb az alámerülve 90 tonna vízkiszorítású Yugo-osztály, ami már Észak-Koreában is a törpe-tengeralattjáró besorolásba esik. (Bár utóbbiak elvileg Iránba kerültek adósságcsökkentés címszó alatt.)

Sang-O-osztályú törpe-tengeralattjáró.

Sang-O-osztályú törpe-tengeralattjáró. A Jane’s Fighting Ships szerint a Sang-O-osztályú tengeralattjárók építését 1991-ben kezdték meg és 1996-ig évi 4-6 egység épült meg. Az értesülések szerint 1997-ben már csak 3 épült meg, a későbbi évekről pedig nem szerepel adat a 2002-2003-as kiadásban. A források általában 40 körülire teszik az összesen megépült mennyiséget, mellyel ezen osztály az észak-koreai tengeralattjáró erők gerincét adja a kivénhedt Romeo- és Whiskey-osztályok mellett. ,

A Sang-O-osztályú tengeralattjárók egyik kiemelt feladata diverzáns csapatok partra tétele – ehhez kapcsolódik az emlékezetes 1996 szeptemberi incidens, melyben az egyik Sang-O a dél-koreai Gangneung közelében zátonyra futott, a fedélzetén lévő 26 észak-koreai közül azok, akik nem hajtottak végre öngyilkosságot, azok a partra szállást követően megpróbáltak Észak-Koreába visszajutni. A szeptember közepétől november elejéig tartó hatalmas, cirka 40 00 fő részvételével zajlott embervadászatban a dél-koreaiak 2 kivételével – és hozzávetőlegesen 1:1 veszteségaránnyal – mindegyiküket levadászták. Egynek elvileg sikerült hazajutnia, egyet pedig elfogtak a déliek. A szóban forgó illető később Dél-Korában telepedett le.

8 hozzászólás “Észak-Korea bővíti tengeralattjáró arzenálját”

  1. Annál is inkább érdekes ez a majdnem 100 százalékos elfogási arány, mert azt gondolná az ember, hogy az észak koreai diverzánsoknak nem rosszak az esélyeik: ugyanahhoz a rasszhoz tartoznak, az anyanyelvük is a koreai, tehát elvileg csak egy civil ruhára van szükségük ahhoz, hogy elvegyülhessenek a tömegben. A civil ruha megszerzése pedig nem lehet túl nagy akadály egy kiképzett diverzáns számára…

  2. Tájszólás? Nem igazán hiszek benne. Nekem is vannak pl. Szeged környéki ismerőseim, de rég nem ejtik már ő-nek az e-betűket, mint Rózsa Sándor idején, ugyanúgy beszélnek, mint a Pestiek. Ezen kívül ezek a tengósok diverzáns kiképzést kaptak, gondolod, hogy pont erre nem figyeltek oda? Ráadásul valid dél-koreaiak milliói élnek az északi határ mellett, akik nyilván ugyanazt a dialektust beszélik, mint az északi rokonaik, néhány kilométerrel odébb a határ túloldalán, tehát megkülönböztethetetlen!

  3. Killer Clown

    Azért azt is vedd figyelembe,hogy 40.000(!!!)kerestek egy tucat körüli kommandóst.Az lett volna csoda,ha sokan átérnek.A 91-ben felfedezett SAS felderítőket nem keresték ennyien és csak egy ember jutott át az Iraki határon(csak miheztartás végett).

  4. „A 91-ben felfedezett SAS felderítőket nem keresték ennyien és csak egy ember jutott át az Iraki határon.”

    A két eset között ég és föld a különbség! Naná, hogy a sok arab között gyorsan lebukott egy nagy eséllyel vöröses szőke hajú, kék szemű, és hófehér bőrű angol, skót, vagy ír. „Csak” annyira volt feltűnő abban a környezetben, mint a viccbéli CIA ügynök Szibériában, aki remekül tud balalajkázni, egy slukkra megissza a literes vodkát, akcentus nélkül beszéli az irodalmi orosz nyelvet, viszont néger. Ha nem lenne világos, az alapvető különbség ott van, hogy az az északi kommandós, abban a pillanatban, ahogy szerez magának civil ruhát, _ugyanúgy_ fog kinézni, mint az utcán hömpölygő millió másik ember, és még nyelvi problémái sincsenek. Mivel az ázsiaiak sokkal kevésbé ütnek el egymástól, mint az európaiak, ezért okmányokat is könnyebb szereznie: egyszerűen keres egy hasonló korú, és rá némileg hasonlító civilt, és elvágja a torkát…

  5. Killer Clown: ezt elég naivan látod…

    Kezdjük azzal, hogy a magyar nyelvből kiindulni megtévesztő.
    Nálunk nincs jelentős különbség a nyelvjárások között, nem úgy mint más nyelveknél.
    A németeknél például szó szerint nem értik egymás szavát, az osztrákoknál is nagyon jelentős különbség van a tájszólások között.
    A kínaiaknál hasonlóképpen stb.

    Az ázsiaiak számodra lehet, hogy nem ütnek el egymástól, de ők valószínűleg elég jól megkülönböztetik egymást…

  6. Killer Clown

    Nem jó ötlet ebben a helyzetben civilbe bújni mert,ha elkapnak akkor tuti lelőnek mint kémet.Ezenkívül ezek a katonák nem arra voltak kiképezve,hogy elvegyüljenek a civil lakosság köz márpedig a két Korea közt ilyen téren egy világnyi különbség van.Az SAS katonák kerülték a lakott településeket mint ahogyan az Észak-Koreaiak is(már amennyit megtudtam az esetről).