|

Szolgálatba állt a Dong-Feng 16

A tajvani hírszerzés legfrissebb információi szerint Kína egy új, minden eddiginél nagyobb hatótávolságú és pontosságú ballisztikus rakétát állított szolgálatba, melynek első példányait azonnal a szigetország felé szegezték. Az egyelőre csak Dong-Feng DF-16 néven ismert fegyverről keveset tudunk, gyakorlatilag csak a tajvani titkosszolgálat közleményéből származó adatok állnak rendelkezésünkre. Tajpej egyelőre csak annyit tett, hogy nemtetszését fejezte ki az új rakéta-telepítéssel kapcsolatban, mivel az nem változtat jelentősen az erőviszonyokon, bár a hírszerzés vezetése más álláspontot képvisel.

Tsai Teh-sheng, a tajvani Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója március 16-án számolt be a Dong-Feng 16 létezéséről és telepítéséről a kormányzó Kuomintang párt egyik képviselőjének kérésére az ország külpolitikai és nemzetvédelmi bizottsága előtt. Jelentésében kifejtette azon félelmét, miszerint „a kínai kommunisták új, minden eddiginél nagyobb hatótávolságú és pusztító erejű rakétái máris Tajvan felé irányulnak, és bármikor készek a támadásra”. A Dong-Feng, vagyis „Keleti Szél” rakéták legújabb változata Teh-sheng szerint lefedi Tajvan egész területét, és elődeinél jóval nagyobb pontossággal juttatható célba.

Tajvani szakértők szerint a Kínai Népköztársaság jelenleg közel 1600 különféle verziójú, hatótávolságú és pusztító erejű rakétát tart készenlétben a kontinens keleti partvidékén. Ezeket azzal a nem titkolt céllal állomásoztatják itt, hogy elrettentő erőt fejtsenek ki Tajvanra, melyet azzal is tetéznek, hogy a rakétákat a szigetország felé irányítják. A két Kína közötti feszültség az elmúlt évtized második fele óta jelentősen csökken, ám ennek ellenére a fegyverkezés állandó. A Pentagon éves jelentésében foglaltak szerint a kommunista Kína „töretlenül folytatja” intézkedéseit Tajvan ellenében, ami többek között a mostanihoz hasonló esetekben nyilvánul meg.

6 hozzászólás “Szolgálatba állt a Dong-Feng 16”

  1. „Dong-Feng, vagyis „Keleti Szél” rakéták legújabb változata Teh-sheng szerint lefedi Tajvan egész területét…”

    Na ezt most nem nagyon értem. Kínáról közismert, hogy rendelkezik olyan ICBM rakétákkal is, amelyekkel csapást tud mérni akár Washingtonra, New Yorkra is. Azt hiszem, „Hosszú Menetelés” a kínai neve ezeknek. Viszont ennek tudatában mi olyan nagy flash van abban, hogy tud gyártani olyan rövid-, és középhatótávú rakétákat, amelyek lefedik egy nem túl távoli, vele szemközt elhelyezkedő pics@nyi sziget egész területét? :-O

  2. Itt talán nem is Tajvan egész területe a lényeg, hanem a Tajvant megsegíteni kívánt szövetséges flottakötelékek elleni képesség.
    Ez a rakéta ballisztikus ugyan, de végfázis irányítással is rendelkezik.
    Ez azért nagy szó, mert jelenleg is igen nehéz, mondhatni nagy lutri egy mozgó tengeri objektumról úgy elfogó rakétát indítani, hogy a célpont egy ballisztikus rakéta, Hátmég, ha az a leszálló ágon irányt is tud változtatni. Itt nyilván nem hollywoodi akciófilmekből ismert kergetőzésre kell gondolni, csak arra a pár foknyi korrekcióra, amit már az „egy életem-egy halálom” ellenrakéták nem lesznek képesek lekövetni.

    Szerintem egyátalán nem veszélytelen ez a kínai rakéta.

  3. Ez a rakéta veszélyesebb mint egy brahmos ?
    Nem jelent ez hátrányt hogy ez az űrből jön?
    Mert szerintem az SM-3 rakéták igen hamar lekapnák .
    Ballisztikus rakétával rephordozóra lőni, nem lenne jobb církáló rakétával ?