|

Tanzánia Dél-Afrika segítségét kérte

Dél-Afrika védelmi miniszter asszonya, Lindiwe Sisulu arról tájékoztatta a sajtót, miszerint Tanzánia a Dél-Afrikai Haditengerészet segítségét kérte. Ugyan a kérelem részleteinek ismertetésébe nem ment bele, elég egyértelműnek tűnik, hogy a kelet-afrikai állam a vizeikre már jó ideje egyre gyakrabban becsábuló pirátok miatt kérte a déliek segítségét.

Vélhetően az állhatott a kormányközi megkeresés hátterében, hogy Dél-Afrika a múlt hónap vége felé bejelentette, hogy a SAS Mendi fregattot (Valour-osztály, MEKO A200) kizavarják a Mozambiki-csatornába. Mindezt az egyre délebbre terjeszkedő kalóztevékenységnek a dél-afrikai vizektől történő távol tartása érdekében.

SAS Mendi

A Valour-osztály utolsóként megérkezett – negyedik – tagja, a SAS Mendi | Fotó: Dél-Afrikai Haditengerészet ,

„Továbbra is nagyon aggaszt minket a kalózkodásnak a területünkre történő beszivárgása és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ezt nem fogjuk hagyni.” – nyilatkozta még februárban újságíróknak Lindiwe Sisulu, aki elmondta azt is, hogy a fregatt dél-afrikai vizeken marad felmérve a kalózfenyegetettség mértékét, ő maga pedig ezen információk birtokában tájékoztatni fogja a kabinetet a dél-afrikai hajóforgalom védelmében alkalmazandó stratégiáról.

A miniszter asszony véleménye szerint Dél-Afrika a kiemelkedő flottájával a lehető legjobb pozícióban van a térségben tapasztalható kalóztevékenységre történő reagáláshoz. (Hát igen, ez az emlegetett technikai szuperioritás a régióban egyértelműen meg is állja a helyét, de amiket hallani az alapján a haditengerészetük is inkább szétesőben van sajnos, mintsem ideális állapotban a tervezett modernizálásokhoz – a szerk.)

Mindenesetre most tekintsünk el a hírt leközlő egyik dél-afrikai hírportál azon kommentjeitől, melyek szerint a fregattot ugyanúgy elrabolják majd a kalózok váltságdíjért, mint a kereskedelmi hajókat, vagy egyenesen elsüllyesztik a védelmi pénz elmaradása esetén, és egy mondat erejéig kanyarodjunk egy kicsit vissza ezen hír apropóját adó Tanzánia felé.

A dél-afrikai védelmi miniszter elmondása szerint a kérés „jelenleg megfontolás alatt áll”.

One Response to “Tanzánia Dél-Afrika segítségét kérte”