|

2010-es katonai költségvetések

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete által közzétett egy tanulmányt, mely a világ országainak katonai erejét, többek közt a 2010-es védelmi költségvetésüket hasonlítja össze.

A 10 legnagyobb védelmi költségvetéssel gazdálkodó ország 2010-ben 1,1 trillió dollárt költött összesen katonai felhasználásra. Nem meglepő módon az Amerikai Egyesült Államok áll a vezető helyen, rájuk a költségek 60 százaléka jut, ez 693 milliárd dollárt jelent. Utána Kína következik, ott a haderő 76 milliárd dollárból gazdálkodott. Ha GDP-arányosan rangsorolunk, akkor változik a sorrend, ugyanis az ország költségvetéséhez képest a legtöbbet Szaúd-Arábia költötte katonai célokra, a GDP több mint 10 százalékát. A jelentés kitér a katonai állományra, jelenleg az Egyesült Államok, India, Oroszország és Észak-Korea hadseregének létszáma haladja meg az 1 millió főt.

A felmérés megmutatta, hogy a védelmi költségvetések 2005 óta növekedtek, továbbá a katonai erők egyensúlya is átalakult. A nyugati országok, melyek részt vesznek az afganisztáni misszióban, egyre jobban korlátozzák haderőik költségvetését és újabb és újabb megszorításokat vezetnek be, addig Brazíliában és Kínában a kiadások növekedése összhangban van az ország gazdaságának növekedésével.

_______________

A tanulmányért katt ide!

5 hozzászólás “2010-es katonai költségvetések”