|

Lezuhant egy brazil Super Tucano

A Brazil Légierő (Força Aérea Brasileira – FAB) Főparancsnokságának jelentése szerint február 25-én körülbelül 19 órakor [GMT] lezuhant egy Embraer EMB-314 Super Tucano (Brazíliában A-29 típusjellel könnyű csapásmérőként is üzemel) turbopropelleres repülőgépük. A pilóta sikeresen katapultált, könnyebb sérülésekkel szállították kórházba, állapota mostanra stabilizálódott. A baleset okairól egyelőre nem tudni, de minden jel műszaki hibára utal.

A Super Tucano fedélzetén csak egy fő, Marcelino Aparecido Feitosa főhadnagy tartózkodott. Célpontja a Rondonia államban található Porto Velho repülőtér volt, ahová a Cruzeiro do Sul bázisról tartott. A balesetre a leszállás közben került sor, mikor is a pilóta egyszer csak katapultált. A repülőgép a futópályától nem messze zuhant le, a főhadnagyot a Porto Velho bázis kutató-mentő szolgálatának egyik UH-60 Black Hawk helikoptere vette a fedélzetére és szállította kórházba.

Brazil A-29 / EMB-314 Super Tucano – a tender legnagyobb esélyese |Fotó: Brazil Légierő ,

A repülőgép az eset során javíthatatlan károkat szenvedett, így ki kellett vonni a szolgálatból. A földön szerencsére senki sem halt meg, egyéb anyagi kár sem keletkezett. A Brazil Légierő azonnali hatállyal elrendelte a vizsgálat megkezdését az okok kiderítésre. Az A-29 flottára repülési tilalmat egyelőre nem rendeltek el, de nem kizárható ennek lehetősége. Feitosa főhadnagy egyébként kiképző repülést hajtott végre, melyet sikeresen teljesített is. Mivel nem jelezte, hogy bármilyen problémája lenne, ezért nem kizárt sem a humánfaktor, sem pedig a műszaki meghibásodás lehetősége sem.

2 hozzászólás “Lezuhant egy brazil Super Tucano”

  1. „A baleset okairól egyelőre nem tudni, de minden jel műszaki hibára utal…”

    Kiképző repülés, „nem jelezte, hogy bármilyen problémája lenne”, leszállás közben, ezek alapján pont, hogy inkább a humán faktor a gyanús, nekem legalább is, persze azért a műszaki is lehetséges.