|

Megérkeztek a thai Gripenek – VIDEÓVAL FRISSÍTVE

Thaiföld átvette a 2008 végén megrendelt féltucatnyi Saab JAS-39 Gripen vadászbombázóit, ezzel az első ázsiai országgá vált, mely rendszeresíti a svéd típust

A Thai Királyi Légierő 7. ezrede a tegnapi napon ünnepélyes keretek között átvette az eddig (két részletben) megrendelt 12 darab JAS-39C/D Gripen vadászbombázó első 6 példányát. A 4 együléses és két darab kétüléses gép több közbenső leszállással (köztük hazánk érintésével) érkezett az ázsiai országba, pontosabban a Surat Thai tartományban található légibázisra.

Az első 6 gépet még 2008 végén vásárolták meg, a 2010 végén megrendelt másik 6 példány 2013 folyamán érkezik a megrendelőhöz. Mindkét széria 4-4 együlésest és 2-2 kétülésest tartalmaz, az új gépek a kiöregedett F-5E/F Tiger II vadászbombázót váltják az ázsiai ország légierejében. Továbbá mindkét részletnél vásároltak a Gripenek mellé egy-egy Saab 340 Erieye légtérellenőrző repülőgépet is. A korszerű technika optimális üzemeltetése érdekében a repülőtér infrastruktúrája is modernizálásra került.

One Response to “Megérkeztek a thai Gripenek – VIDEÓVAL FRISSÍTVE”