|

BAE: akciós OPV-t vegyenek

Ugyan a BAE Systems tudomásunk szerint semmi ilyesmivel nem környékezett meg senkit, de még megtörténhet. Egyik korábbi írásunkban, melyben arról értekeztünk, hogy a brazil flottafejlesztési tervekre a BAE is erőteljesen lecsapott megemlítettük azt is, hogy többek közt OPV vonalon is küldtek terveket. És hogy ezen, a River-osztályon alapuló 90 méteres őrhajók, meglehetős hasonlóságot mutatnak a szintén az említett osztályon alapuló, Trinidad és Tobagónak szállítandó Port of Spain-osztállyal.

Azzal a Port of Spain-osztállyal, amit a 2010 őszi pedzegetések után Trinidad és Tobago végül tényleg visszamondott még korábban – ezzel 2 db, kvázi átadásra kész és 1 vízen lévő OPV-t hagyva a BAE nyakán. A drog csempészetben érdekeltek meg nyilván pezsgőt bontottak. A BAE ezzel szemben 100 millió fontos veszteséget könyvelhetett el emiatt. A cég napokban közzétett, a 2010-es financiális eredményeit taglaló dokumentumból legalábbis ez derül ki.

Scarborough - Trinidad és Tobagó egyik OPV-je lett volna

Ezen a 2010 októberében készült fotón a megrendelt 3 OPV közül a másodikként elkészült Scarborough épp Portsmouth kikötőjébe hajózik be egyik tengeri tesztútjáról. Trinidad és Tobago elsősorban a régiójában egyre jobban elhatalmasodó drogcsempészet elleni harcban vetette volna be ezen járőrhajókat. | Fotó: George Hutchinson ,

Arról ugyanakkor nincsen információ, hogy Port of Spain-nek mennyibe is fájt a még 2007-ben, az azóta már a BAE részévé vállt VT Shipbuilding-től megrendelt OPV-k átadásának megkezdése előtti utolsó pillanatban történő visszatáncolás.

Az anyagilag alapvetően nem cefetül álló Trinidad és Tobago korábban a hajók átadásának – a BAE által is elismert többszöri – csúszása miatt reklamált, de a visszamondás indoklásában az is szerepelt, így az eredetileg 150 millió fontos csomag végleges ára eleve kérdőjelessé vállt. A végleges visszamondás indoklásában állítólagosan szerepel az is, miszerint a BAE nem a megállapodásban foglaltaknak megfelelő terméket kívánt átadni.

A Port of Spain vízrebocsátása előtt

A Port of Spain és a Scarborough 2009 novemberének végén került vízre. A fotón a Port of Spain-re keresztelt OPV látható. | Fotó: BAE Systems ,