|

Bevásárolt éjjellátókból az amerikai hadsereg

Az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erőinél nagy számban alkalmaznak a katonák egyéni infravörös célzókészülékeket, melyek jelentősen megkönnyítik a tűzvezetést rossz látási viszonyok között vagy éjszaka. Ezeket a jól felismerhető eszközöket a kézifegyverekre és a nagyobb kaliberű géppuskákra és gépágyúkra is felszerelhetik, így minden helyzetben kihasználhatják előnyeiket. Az egyik legelterjedtebb ilyen készülék az AN/PAS-13, melynek új változataiból nemrég nagyobb mennyiséget rendelt a US Army.

A Raytheon 1998-óta gyártja az AN/PAS-13-ast, melyből eddig 30 000-nél is többet adtak el. Eddig két verzióban gyártották: a közepes 2,3 kg tömegű, ötszörös nagyítással rendelkezik, és egy ember 1,2 kilométerről detektál, míg a nehéz 2,5 kg-ot nyom, tízszeres a zoomja, és már 2,8 kilométerről felismerhető vele egy katona. A gyártó azonban nem ült a babérjain, és 2006-ban nekiláttak egy harmadik verzió kifejlesztésének is, valamint átdolgozta a másik kettőt is. Ennek eredményeképpen megszületett az AN/PAS-13(V)1, (V)2 és (V)3, vagy másként a Light weapon thermal Sight (LwtS), a Medium weapon thermal Sight (MwtS) és a Heavy weapon thermal Sight (HwtS).

A könnyű verziót elsősorban az M16 és M4 karabélyokat használó lövészkatonák számára fejlesztették ki. Tömege mindössze 0,88 kilogramm, így ideális épületharcban is. Felszerelhető továbbá az M-136 Javelin kézi páncéltörő rakétára is.
Ennél egyel ’nehezebb’ az MtwS, mely 1,3 kilójával és ötszörös nagyításával az M249 és M240 könnyű géppuskák kezelői számára optimális. A legmagasabb kategóriát az 1,76 kilogrammos (V)3 képviseli, melyet a gyalogos szakaszok vezetőinek gépkarabélyaira, a mesterlövészek M24 és M107 puskáira, valamint a gépjárművek nehéz géppuskáira és gránátvetőire (M2 HB és MK19) szánnak. Ennek már 10-szeres a zoomja, így jóval nagyobb távolságból is képes észlelni az ellenséget.

Ezt látja egy katona az AN/PAS-13-on keresztül (Forrás) ,

A US Army a közelmúltban 195 millió dollár értékben rendelt meg 21 877 darab infravörös éjjellátót három vállalattól. A különféle verziójú eszközöket a Raytheon mellett a BAE Systems és a DRS szállíthatja majd, szerződéseik értéke 68 és 58 millió dollár között mozog. Az éjjellátók egységnyi költségeiben a Raytheon vezet, az amerikai cég 7630 USD-t kért egy AN/PAS-13-ért, míg a BAE és a DRS is jóval 9000 dollár fölött járnak e téren. A szállításokat 2012-ig be kell fejezni, mivel a beszerzésre az afganisztáni igények miatt került sor, így minél hamarabb teljesíteni kell a kérést.

4 hozzászólás “Bevásárolt éjjellátókból az amerikai hadsereg”

  1. Mintha el akarták volna tiltani a katonákat az ilyesmi „telefonoktól”. Sejthető volt, hogy nem sikerül. Nálunk se lehet elérni, hogy legalább a robbanásveszélyes helyekre ne vigyék a dolgozók magukkal. A nép alapvető emberi jognak tartja, hogy bárhová telefonnal menjen.