|

Tények a holland F-35-beszerzésről

Hollandia kiöregedő F-16AM/BM flottáját 85 darab 5. generációs F-35 Lightning II vadászbombázóval szeretné leváltani. Az új típus beszerzéséről 2009-ben döntöttek végérvényesen, azóta azonban több változtatásra is sor került ez ügyben, főként gazdasági és politikai problémák miatt. Először a repülőgép által keltett zaj nagysága miatt háborodtak fel sokan, majd a típus megemelkedett ára borzolta a kedélyeket Hollandiában. Egy napokban nyilvánosságra hozott jelentés pedig konkrét adatokkal is szolgált arról, hogy mennyibe is kerül jelenleg az ország számára a Joint Strike Fighter.

Hans Hillen honvédelmi miniszter január 14-én, pénteken tárta a holland parlament alsóháza elé azt a dokumentumot, mely pontos adatokkal szolgál az F-35 beszerzésének és rendszerben tartásának jelenlegi költségeiről. A jelentés azért született, mert a képviselők közül többen is írásban kérvényezték, hogy adják tudtukra a pénzügyi adatokat. Természetesen, mivel még nem áll szolgálatban a típus, így csak a berepülési program eddigi adatai és becslések alapján dolgozhattak a készítők, ám még így is jobb a helyzet, mint korábban.

2009-ben egy Lightning II egységenkénti ára 47,4 millió euró (63 millió USD) volt. Ez 2011-re 12,3 millió euróval nőtt meg, tehát ma már 59,7 millió eurót (79,3 millió USD) kerül egy példány. Ezen felül évente további 3,9 millió euróba (5,1 millió USD) kerül egy repülőgép repültetése és karbantartása, ami a harminc éves élettartammal számolva 117 millió eurós számlát jelent a teljes rendszerben állásra vetítve. Utóbbi ár természetesen változni fog az idő előrehaladtával. Az egységárba egyébként a hajtóművet is beleszámolták a becslést végzők.

A holland politikai vezetés még mindig nem hagyta jóvá az új költségvetést, így kérdéses, hogy továbbra is tudják-e finanszírozni a programot ebben a formájában. Az nem kérdés, hogy a Holland Királyi Légierő jövőjét az F-35 jelenti, azonban erősen valószínű, hogy nem a jelenleg tervezett példányszámban. Hillen szerint a majdani új kormány 20%-kal fogja csökkenteni a megvásárolandó repülőgépek számát, tehát 85 helyett csak 68 Joint Strike Fighter váltja majd a 87 F-16-ost.
A védelmi miniszter jelentésében a megemelkedett költségeket a fejlesztési program sorozatos kudarcaival, a termelési nehézségekkel, valamint az alkatrészek, pótalkatrészek, alapanyagok és bérek növekedésével magyarázzák.

15 hozzászólás “Tények a holland F-35-beszerzésről”

  1. Egy félmagyarországnyi területű országnak miért van szüksége 70-90 F16/F35-ösre? Az orosz fenyegetés már sokkal messzebbre került a határaiktól és a szintje is csökkent. Miért vagy mi ellen kell ennyi gép nekik?

  2. Megvédeni azokat a NATO tagokat, akik úgy gondolják, hogy egy tucatnyi repülővel ellátható a hazai légirendészeti/légtérvédelmi feladat, földi csapásmérő (megfelelő darabszámú fegyver nélkül)feladat, és még szövetségi felajánlás is kijön belőle. Mindezt minimál óraszámmal.

  3. Talán mert felelős honvédelmi politikájuk van és úgy ítélik meg, hogy ennyi gépre van minimálisan szükségük a légterük és tengeri határaik védelméhez bármely szomszédjukkal szemben függetlenül attól, hogy szomszédjaik éppen a szövetségeseik.

  4. Még így is jobb helyzetben vannak. Ki tudja lehet, hogy később még is megrendelik azt lemondott 17 darabot.
    Ha minden rendben lesz a jövőben, nem lesz komolyabb konfliktus, akkor simán eljátszhatják, azt amit a finnek a Hornet gépeikkel. Nem egyszerre nyűzik mindent, hanem felváltva így is takarékoskodhatnak az állománnyal. Már akinek van miből, illetve lesz vagy lehet…

  5. Miért meglepő a 70 db? A holland GDP kb 3,5 szerese a magyarnak. a katonai kiadásai nyolcszorosa a magyarnak (és így is csak 1.65%-a a költségvetésnek). Ha magyar 14 gripent vesszük alapul, akkor 8×14=112 db lenne arányosan. Ha ehhez hozzávesszük, hogy valószínűleg kevesebb a pazarlás és a korrupció, de levonjuk belőle, hogy mondjuk nekik még egy kisebb haditengerészetet is fenn kell tartaniuk, és a személyi kiadások is valószínűleg magasabbak, de biztos nem mennek nyugdíjba a katonáik férfikoruk legszebb időszakában, akkor a kb 70 harcirepülő pont arányos a magyar 14 db-hoz:)

  6. F-35-ből, ennyi, nekik, ott, most => pénzkidobás.
    Teljesen reális döntés volt a csökkentés, valószínű továbbiak fogják követni.

    Bosszús lennék, ha mi egyéb, jóval hasznosabb célok helyett ilyesmire költenénk itthon a pénzt. Mondjuk megtehetik, 1,6-szor annyian vannak, és ~3-szor akkora a GDP/fő. Ha erős hadsereget, és biztos légifölényt akarnánk bármilyen regionális konfliktusban, mi itthon, akkor is 48 Gripen honvédelemre elég lenne még a teljes kisantant ellen is, szóval még ezt figyelembe véve is baromi sok.
    Hollandok meg hacsak nem arra készülnek, hogy az emelkedő tengerszint miatt területeket foglaljanak szomszédaiktól, a legbarátságosabb srácokkal vannak körbevéve.
    A wiki szerint ráadásul nem is veti fel a légierőt a pénz náluk se, hiszen 25-26 F-16 van használatban náluk Afganisztán és alkatrészhiány miatt.
    Ami talán indokolja a mennyiséget, hogy Hollandia egész tűrhető power projection képességgel rendelkezik a haditengerészetet figyelembe véve (aircovert leszámítva gyak. bluewater), és ezzel összhangban összhaderőnemben is követik a doktrínát, intervenciós kapacitást megtartva/erősítve.

  7. Tanulhatnánk a Hollandoktól, persze nem akarom hasonlítani a lehetőségeinket az övékéhez, de akkor is….
    A felfogás, gondolkodásmód más, ez is érezhető, a típusból és a mennyiségből.
    Abszolút nincsenek zűrös szomszédaik, mégis igyekeznek erős véderőt fenntartani. Biztos ami biztos, az ördög nem alszik…..

  8. Sziasztok! Arról lehet tudni valamit, hogy melyik verziót szeretnék rendszeresíteni a hollandok és nagyjából milyen fegyverzettel? Az sem világos, hogy az export gépek is ugyanolyan képességűek, felszereltségűek lesznek mint a hazaiak (amerikai), vagy az egyes megrendelők „képességre szabhatják”? Vagy a „basic” F-35 A,B(?),C már alapból minden létfontosságú funkciót képes ellátni?

  9. Mivel az F-35 egy nemzetközi fejlesztés sok résztvevő országgal, nem hinném, hogy nagyon lesznek külön export verziók, hacsak persze vmelyik ország nem rendel szándékosan butább/jobb képességű villámokat.