|

Elsüllyedt egy AAV, egy tengerészgyalogos meghalt

Január 14-én pénteken kora délután a kaliforniai Camp Pendleton tengerészgyalogos támaszponton partraszálló gyakorlat végrehajtása közben eddig ismeretlen okból elsüllyedt egy AAVP7 típusú kétéltű csapatszállító harcjármű. A balesetben egy tengerészgyalogos életét veszítette, a járműben utazó további öt fő idejében kijutott a süllyedő AAV-ből. Az elhunyt katona személyét illetően egyelőre nem adott bővebb tájékoztatást a USMC.

A baleset kiképzés közben következett be, mikor is a hat fő (három növendék és három oktató) éppen a partraszálló hadműveletekben használatos jármű vezetését gyakorolta. A kadétoknak ez volt az első ilyen jellegű bevetésük. Egyelőre nem tudni, hogy az elhunyt katona növendék vagy oktató volt-e.
A katasztrófa délután 14:00 után nem sokkal következett be, mikor is az AAVP7-es a part közelében, mindeddig tisztázatlan okokból, elsüllyedt. A körzetben több más tengerészgyalogos egység is tartózkodott (a gyakorlaton két dandár vett részt), akik egyből értesítették a mentőcsapatokat.

Amerikai AAV járművek egy ausztráliai hadgyakorlaton (Forrás) ,

Több csónak és mentőbúvár is a helyszínre sietett, akiknek sikerült is öt személyt kimenteni. A hatodikat 14:15-kor emelték ki a járműből, és a San Diegóban található Scripps La Jolla egészségügyi központba szállították, ahol már nem tudták megmenteni az életét. A halál beálltát 14:47-kor jelentették be az orvosok. A többi katona, akik idejében kijutottak, sérülések nélkül megúszták az esetet. Az AAV mintegy 30-40 méter mélyre süllyedt a bázis öblében.

Daniel Thomas őrnagy, a kiképzőegység parancsnoka rövid nyilatkozatában elmondta: bizonytalan ideig leállítják a tréningeket. A vizsgálat már elindult az ügyben, jelenleg a tanúk kihallgatásán és a jármű visszaszerzésén dolgoznak.

Az média képviselőinek részéről felmerült, hogy a baleset esetleg az AAVP7 korából eredeztethető. A típust még az 1970-es években állították szolgálatba; azóta több konfliktusban is bevetették, valamint rendszeresen korszerűsítették is a flottát. Váltótípusának, az EFV-nek nemrégiben törölték a fejlesztési programját, így jelenleg utód nélkül néz a jövő elébe.

Thomas szerint azonban az esetnek semmi köze ehhez, mivel a jármű tökéletes műszaki állapotban volt.

4 hozzászólás “Elsüllyedt egy AAV, egy tengerészgyalogos meghalt”