|

Nagyobb adag Eurofightertől kényszerülhet megválni a RAF?

Rájár a rúd a britekre: úgy tűnik, hogy az október végén napvilágot látott Spending Review és SDSR páros által előrevetített 8 százalékos pénzügyi megszorítás, illetve 2020-ig alapos megnyirbálásokkal ás átalakításokkal járó haderőreform nem lesz elég.

Hivatalosan meg nem erősített angol lapértesülések szerint a védelmi minisztériumon belül idegörlő meccs zajlik annak érdekében, hogy a kitűzött célokat finanszírozni lehessen. Ugyanis a helyzet állítólag az, hogy a vállalások pénzügyi igénye és a rendelkezésre álló pénzmag nem igazán egyezik, ami pár év alatt a tarthatatlan, 2 milliárd fontos résre hízhat.

Mindez egy hétfői konferencián kapcsán röppent fel – a hiányt a védelmi minisztérium szóvivője nem erősítette meg arra hivatkozván, hogy nincs pontos ismerete annak mértékéről, ám a jelen lévő magas rangú tisztek állítólagosan nem igen cáfoltak semmit.

Elemzők szerint így úgy tűnik, hogy az októberi megszorító intézkedéseken felül további nadrágszíj húzogatásra lesz szükség, melynek a The Guardian értesülései szerint többek közt a RAF láthatja kárát. A brit napilap információ szerint a Brit Királyi Légierő akár 50-nél több első szériás Typhoonjától vehet búcsút, lévén azok modernizálása a Tranche 3 szintre túlságosan költséges lenne.

RAF Eurofighter Typhoon FGR4

A RAF Typhoon FGR4-ese ,

A key.aero elvileg RAF szóvívói megerősítésre hivatkozva azt írja, hogy a zömében pár éves gépek természetesen eladásra lesznek felkínálva.

15 hozzászólás “Nagyobb adag Eurofightertől kényszerülhet megválni a RAF?”

  1. igazából a tranche1-es gépek csak azért készültek el, mert be kellett tömködni a kieső, régi gépek által keletkezett űrt? vagy nem értem miért nem tudtak várni pár évet, hogy ne kelljen feleslegesen upgrade-elni a régi gépeket, így plusz kiadásokat létrehozni
    bár ezt most ügyesen megoldották :)

  2. Nem értem sem az az Angolokat sem a Németeket.Miért az EF-et vonják ki vesznek kevesebbet belőlük és miért nem a Tornadoktól szabadulnak meg?
    Szerintem okosabb lenne 50 Tornadot kivonni mint 50 pár éves EF-et,ha már nincs pénz vagy nem kevesebb EF-et kéne venni hanem ki kéne vonni Tornadokat és a felszabadult pénzen EF-et venni.

  3. Big_cia szerint: 2011. január 14. péntek @ 19:03
    >Ha most ez tényleg igaz akkor nagy hülyeség lenne kihagyni a >Honvédség részéről!

    Mivel tud többet a tranche1 Typhoon mint a gripenek?
    Mennyit repültek, milyen állapotban vannak?
    Mennyibe kerülne a Typhoon rendszerbe állítása nálunk?
    2016 után mennyit kell költeni a gripenekre?
    A Typhoon fenntartása/üzemeltetése valószínűleg többe kerül mint a gripené. Megérné? Nem valószínű.

  4. Mondjuk el tudom képzelni „a védelmi minisztériumon belül idegörlő meccs zajlik” folyamatát, mikor is komoly vállpántosok a teázgatás közben, a puha karosszékből, egymás felé küldött erélyes szivarfüst közepette elrendezik a dolgokat.
    Mondjuk így:
    Urak nincs pénz, pedig nagy szükségünk lenne rá, javaslom selejtezzünk le egy repülőgép-hordozót.
    Ah lordságod elfelejtette hogy eladtuk a kínaiaknak?
    Ja tényleg akkor a birodalom érdekében hozzon áldozatot a légierő is, végül is szigeten lakunk, vagy nem? A legközelebbi ellenség úgy is legalább 2000 kilométerre van.
    Igen uram, gallok meg a szövetségeseink. De mondja lordságod minek kell a pénz.
    Az angol stratégiai szervezés a legjobb a világon, most el kell kezdeni gyűjteni a pénzt hogy Afganisztánból hazahozzuk a fiainkat.
    Ah ja igen már majdnem el is felejtettem őket.
    Akkor ezt meg is beszéltük.

  5. ” 50 Tornadot kivonni mint 50 pár éves EF-et,ha már nincs pénz ”
    Hát ennek meg az az oka mert a beszélgetés így folytatódik.
    Na jó akkor adjuk el azokat a hulladék tornádókat, úgy sem sokat érnek.
    Az nem jó túl kevés pénzt kapnánk érte, sokba kerül a hazaszállítás, az EF eladási ára talán fedezi, ha a pénzünk nem romlik tovább.

  6. Huj,

    nem értem.. 50 gép az elég kemény mennyiség, főleg, hogy a légierőt terheli ez a csökkentés, amely fegyvernem egy szigetország esetén (ld. Falkland) igen hangsúlyos tényező. Maga a felvetés, hogy költséges a Tranche 1 szériát T3 szériára upgradelni … mihez képest ? Vadiúj T3 gépek megvételéhez ? …

    Y