|

A DARPA és a terminátorok

A Terminátor univerzum köré szőtt könyvek – például a magyar Halálosztó 2029 sorozat – ismerői minden bizonnyal tisztában vannak azzal, hogy a furmányos gépeket elsősorban nem azért nehéz likvidálnia az ellenállás gerilláinak, mert vezérlőelektonikájukat hathatós titán páncélzat védi, hanem mert a nukleáris tél gyengécske napfényében nem igen csillogó fém endoszkeletonok nem elég, hogy kifinomult szenzorcsomagjuknak köszönhetően brutális situation awareness-szel bírnak, őket ért támadás esetén ráadásul még piszok gyorsan ki is számítják honnan is érkeznek a lövések és ha a gerilla nincs résen pillanatok alatt egy plazmacsomag lehet büntetése.

Namármostan hogy jön ez ide a HTKA-ra? Mint a címből nyilván mindenki leszűrte a DARPA, azaz a Defense Advanced Research Projects Agency (Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége), vagyis az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásokért felelős részlegénél egy újabb ambíciózus programot indítottak útnak – ez arrafelé nem újdonság.

Ambíciózus lesz? Hogyne lenne az – a DARPA-ról van szó… Ennél fogva természetesen áll az is, hogy ez így ebben a formában egész biztosan nem fog azonnal megjelenni – a legtöbb DARPA program technikai áttörések összehozására hivatott, melyek szerencsés esetekben továbbfejlesztések után szép lassan valóban megjelennek az alkalmazott rendszerekben. Ennyi előszó után lássuk távirati stílusban miről álmodozik most éppen a DARPA.

Egy új programot, mely immáron a sokadik, a katonákat szenzorokkal és mobil számítógépekkel felaggatni kívánó tervek sorában. A korábbi próbálkozások sikertelensége nem szegte kedvét a Pentagonnak, hiszen a folyamatban lévő Land Warrior utód, a Nett Warrior mellett a tavalyi év végén bejelentették a Soldier Centric Imaging via Computational Cameras, azaz a SCENICC programot, mely kifejezetten a vizuális észlelésre koncentrál és esetleges megvalósulása esetén valóban a Terminátor történetek T-szériás halálosztóihoz hasonló képességekkel ruházná fel vizuális érzékelés terén a amerikai katonákat.

A nagy elképzelés egy hanggal vezérelt, 3 komponensből álló, mindösszesen 700 grammos sisakrendszert vázol fel.

A Hands-Free Zoom (HFZ) név alatt futó komponens amolyan binokulár féle, mely a szabad szemmel észlelt kép és a maximálisan 10x optikai zoom között a másodperc törtrésze alatt lenne képes váltani – a kiírásban 100 ms alatti érték szerepel. Teljes zoom esetén a látószög szemenként 12 fok lenne, kimagasló fényességgel párosítva. A teljes rendszer súlya nem haladhatná meg az 50 grammot, az akksinak normál használat mellett pedig 1 hetet ki kéne húznia. Ezen részelemnek a fejlesztési program 2 évének végére kéne rendelkezésre állnia.

A Computer-Enhanced Vision / CEV komponens az észlelt és digitálisan feljavított képekre valós időben helyezne rá taktikai információkat. A rendszer súlya nem haladhatná meg a 250 grammot, az akkumulátorának pedig 24 órát kéne teljesítenie legalább. A fejlesztés 3 évének végére kéne elkészülnie.

A megálmodott rendszer harmadik, egyben legkomolyabb komponense a Full Sphere Awareness / FSA megnevezést kapta. Praktikusan egy 1 kilométer sugarú kör teljes tartományában észlelt eseményeket – így akár a hátuk mögött történőket – lenne képes megjeleníteni a katonák számára. Talán említenünk sem kell, hogy a tervek szerint megjelenítésre kerülhet a közelben tartózkodó többi katona rendszere által észlelt kép is.

HK

Vagy netán amit valamelyik drone lát? ,

A maximálisan 400 gramm tömegűre megálmodott rendszer mindemellett felcímkézné a felismert objektumokat, bejelölné a torkolattüzeket, megjelenítené a lövedékek röppályáját, térképeket és feladatleírásokat rétegezne a megjelenített képre. A fejlesztés 4 évének végére.

Az egészre a DARPA semmilyen határidőt nem tűzött ki, a kiírásban csak a megkezdett fejlesztés esetén érvényes határidők szerepelnek.

15 hozzászólás “A DARPA és a terminátorok”

  1. „megálmodott rendszer mindemellett felcímkézné a felismert objektumokat, bejelölné a torkolattüzeket, megjelenítené a lövedékek röppályáját, térképeket és feladatleírásokat rétegezne a megjelenített képre”

    Az eszébe sem jutott senkinek a DARPA-nál,hogy nem szerencsés tömérdek infóval(nagyrészt felesleges pl röppálya,feladatleírás!!!)ellátni a katonát mert akkor azzal lesz elfoglalva,hogy elemezze azt nem pedig a feladatával.Nem véletlen próbálják pl a pilóták leterheltségét csökkenteni azzal,hogy csak a legszükségesebb dolgokat mutatják neki(pl Airbuséknál/Szuhojéknál csak akkor jelenik meg a képernyőn valami h szükség van rá ha nincs akkor a képernyő sötét).

  2. Igen, nekem is az jutott először eszembe, mikor olvastam, hogy szép-szép, de bazi sok infót akarnak megjeleníteni. Lehet, hogy ki-/bekapcsolgathatóak lesznek egyes funkciók, de akkor is necces lehet adott esetben.

    A kihirdetésben van egy olyan rész egyébként, ahol közlik, hogy bár a Full Sphere Awareness-re nagyon rá vannak kattanva, de azért természetesen várják a pályázók ötleteit is.

  3. Furfangos elgondolás. Nyilván működik is. Segélyes ismereteim szerint ehhez valamennyi elektromágneses feltételnek azért teljesülnie kell. Egy felszín feletti nukleáris robbanás meg ezt az egészet úgy elfújná, mint a szél a pihe-puha gyapotpillét. Azután mit csinál a harcos az ő sisakjával? Megtapossa???

  4. A tervből egyes részek már müködnek, pl ott a mesterlövészek ellen kifejlesztett mostanra már vállra akasztható rendszer amit az átlagbaka is nagyon megszeretett hisz ellenséges tűz esetén azonnal tudja milyen irányból és távolságból érkezik a lövedék. Nagyon kemény lesz onnantól, hogy az XM25el „integrálják”. Sok esetben simán lőhetsz. Írányt tudod, távolságot beállítod és puff.

  5. Tcat most már le sem tagadhatot, hogy azért néha-néha a htka mellett egy-egy H2029 könyvre is futja az idődből!:)
    Abban egyetértek, hogy a rengeteg adat egy gépnek biztos, hogy értékes lehet, de egy „átlag” katona csak elvesznek a számok és az adatok rengetegében, iskolai végzettségtől függetlenül! Hogy ez ne történjen meg, akkor alapos gyakorlásra és valami adatszűrő beépítésére lesz szükség, ami a tömérdek infóból állítja össze azt, ami tényleg fontos, az adott szituációbna s az adott időben.
    Most a mesterlövész/orvlövész – nézőpont kérdése – példát hoztátok fel. Tetlezzük fel, hogy egy rajból valakit lövés ér, míg a többiek elkezdik „elemezni” az adatokat a lövész helyéről, addigra lehet, hogy újra elsül az a bizonyos fegyver… Biztos, hogy forradalmasítaná a harctéri küzdelmet, de majd meglátjuk hogy is fog működni. Remélem nem két, izzó szénre emlékeztető írisz lesz az optikai érzékelő…

  6. dudi: Egy linket dobjál, mindenhol az van, hogy most decemberben indult a gyártásra kész verzió tesztelése. (Korábban már tesztelték a félkész verziókat Iraqban)

    A két eszköz integrálásából jön az, hogy belenézel az XM-25 keresőjébe mutatja, hogy még fordulj jobbra 16fokot, hogy pontosan ráirányuljon a fegyver csöve arra a pontra ahonnan hallja az „AKt” a távolságot pedig állítsd (vagy auto matice be is állítja, csak okézni kell) pl 327mre állította, hisz olyan távolságról lőnek.

  7. „Segélyes ismereteim szerint ehhez valamennyi elektromágneses feltételnek azért teljesülnie kell.”

    Szerintem, ha épp egy nukleáris töltet robbanik fel a közelben – főleg ha egy jó combos stratégiai termonukleáris ’patron’ – akkor a gyalogosnak az EMH hatás lesz a legkisebb problémája, sokkal inkább fogja zavarni hogy épp megvakul, elég, ionizált gázzá válik, vagy óriási sugárdózist kap. Egy ilyen esemény a közelben lévő haditechinkai eszközök nagy részét amúgy is degradálná, az elektomágneses hatástól függetlenül.

  8. Persze eset függő, de ez az atom kicsit túl van lihegve. Ha ami katona sugárdózist kap, akkor ott már nem ezek a problémák. :-)

    Én egy olyat tudnék elképzelni, ami a korai fps játékokban volt, hogy villogott a bal oldalon egy piros jel, mert balról lőttek. Tudom ez avval a hangérzékelős csoda kütyüvel megoldódik, de ez akár az előtt észrevehetné Abdult hogy Abdul lőni tudna.