|

Amerikai UAV-okat lőttek le Iránban

Az iráni Fars hírügynökség információit nem szabad teljes egészében elhinni, ám sok esetben csak ebből az egy forrásból tudhatjuk meg, mik történnek a perzsa államban. Most például arról számoltak be, hogy a Forradalmi Gárda légvédelmisei lelőttek két amerikai pilóta nélküli felderítő repülőgépet, melyek berepültek Irán légterébe, hogy felvételeket készítsenek a nukleáris és katonai objektumokról. Forrásként pedig Amir Ali Hajizadehet, a Gárda légierejének egyik magas rangú vezetőjét nevezték meg, aki szerint ez nem az első ilyen eset volt az elmúlt időben.

Az amerikaiak nagyarányú jelenléte Irakban és Afganisztánban mindig is magával hordozta annak a lehetőségét, hogy rengeteg repülőeszközük közül néhány véletlenül átrepül a szomszédos Irán légterébe. Természetesen nem kizárható, hogy a felderítőket direkt módon irányították a szakadár állam felé, hiszen annak atomprogramjáról szinte csak így lehet friss információkat szerezni. Irán pedig nyilvánvalóan nem szívesen enged be felségterületére ellenséges légi járműveket, így nem meglepő, hogy már több kisebb incidens is lejátszódott a térségben a berepülések miatt.

„A nyugatiak minden lehetősége kihasználnak, hogy felvételeket készítsenek rólunk. Bevetik a műholdjaikat, és a legmodernebb felderítő repülőgépeiket is, amik ellen nekünk minden eszközzel küzdenünk kell!’ – mondta január 2-án Hajizadeh. „Eddig már több fejlett kémrepülőgépüket lőttük le, a minap éppen kettőt is megsemmisítettünk a Perzsa-öböl közelében, amik megsértették légterünket. Eddig nem számoltunk be ezekről az incidensekről, ám most már a világ tudtára akartuk hozni a dolgot.”

Az esetről egyelőre többet nem tudni, így azt sem, hogy az Egyesült Államok részéről is elismerték-e a veszteséget, vagy, hogy pontosan milyen típusú felderítőket lőttek le az irániak.

Ezen kívül Hajizadeh azzal is eldicsekedett, hogy mostanra már a teljes Közel-Kelet számára fenyegetést jelentenek rakétáik, így kordában tarthatják ellenfeleiket. Sőt, szerinte már az amerikaiak repülőgép-hordozói sem képesek a korábbihoz hasonló elrettentő erő kifejtésére a régióban, köszönhetően az új iráni fegyvereknek.

„Régen, ha egy repülőgép-hordozó megjelent egy olyan ország partjainál amelyik nem volt szimpatikus az Egyesült Államoknak, majd elhajózott onnan, akkor a kormány fellélegezhetett: egyelőre nem került sor a megdöntésére. Azonban ezek az idők mára elmúltak Irán számára!” – fejtette ki véleményét Hajizadeh.

6 hozzászólás “Amerikai UAV-okat lőttek le Iránban”

  1. “Régen, ha egy repülőgép-hordozó megjelent egy olyan ország partjainál amelyik nem volt szimpatikus az Egyesült Államoknak, majd elhajózott onnan, akkor a kormány fellélegezhetett: egyelőre nem került sor a megdöntésére. Azonban ezek az idők mára elmúltak Irán számára!”

    Azaz akkor se lélegezhetnek fel, ha elhajózott? :) Ostoba nyilatkozat rulz!

  2. „Természetesen nem kizárható, hogy a felderítőket direkt módon irányították a szakadár állam felé, hiszen annak atomprogramjáról szinte csak így lehet friss információkat szerezni.”

    Én eddig úgy tudtam, hogy járnak oda NAÜ ellenőrök is.