|

Bye-bye Foxtrot!

Ukrajna erőlködése végett a Foxtrot-osztályú tengeralattjárók az elmúlt időszakban többször is felszínre emelkedtek oldalunk hasábjain is, azonban most nem északkeleti szomszédunk a hír apropója, hanem India, aki azt teszi az utolsó Foxtrotjával, amit kell: kivonja.

India tengeralattjáró flottájának története a hadrendbe állított 8 db Type 641 / Foxtrot-osztályú egység beszerzésig vezethető vissza: a Kalvari-osztály tagjai 1967. decembere és 1974. augusztusa között kerültek hadrendbe állításra. A már akkor sem kifejezetten a csúcstechnikát jelentő tengeralattjáró típus többségét 2003-ra kivonták, a maradék két egység, az INS Vela és az INS Vagli kivonása lett csak az idei évig halogatva. Előbbit június végén vonták ki, utóbbit pedig ma, december 9-én, az indiai tengeralattjárósok napját követően búcsúztatják. A 36 évnyi szolgálati idővel rendelkező INS Vagli idén júliusban merült utoljára, azóta a kikötőben várta a mai napot.

Indiai Foxtrot

Indiai Foxtrot – háttérében az Indiai Haditengerészet jelenleg is megfelelő képességű tengeralattjárói közül néhány | Forrás ,

Az esemény kapcsán az indiai média persze nem rest lecsapni a tengeralattjáró erő méretével és szolgálati idejével kapcsolatos érzékeny kérdésre, miszerint India 17 éve nem állított hadrendbe új tengeralattjárót, a Kilo és Type 209-esekben pedig nem lesz kevesebb kilométer – ami az utód egységek sorozatos csúszása miatt aggályos egyesek szerint.

Ugyanakkor azért ne feledjük, hogy egyrészt mind a Sindhughosh (Kilo), mind pedig a Shishumar (Type 209) hajóosztályok egységeinek többsége már átesett felújításon és modernizáláson az elmúlt években, másrészt India nagyon komoly összegeket fordít a tengeralattjárós erejének ráncfelvarrására: licenceben épül 6 Scorpene és egyelőre a Project 75B/I megnevezés alatt folyamatban van a tendereztetés előkészítése egy újabb hatos fogatra.

Mindezek mellett közeleg India saját tervezésű rakétahordozó atom-tengeralattjáró osztályának, az Arihant-osztály első egységének érkezése is.