|

Koreai utánrendelés

Dél-Korea nem csak az F-15K Slam Eagle vadászbombázókból vásárolt újabb mennyiséget, hanem légierejének teherszállító kapacitását is növeli néhány C-130J Super Herculessel.

December 2-án jelentette be a Lockheed Martin, hogy újabb taggal gazdagodott a Super Herculest vásárló országok köre – Dél-Korea immáron a 14. ország, mely rendszeresíti a megnövelt képességű típust. A Dél-koreai Légierő (ROKAF) 4 darab C-130J típusú szállítógépet rendszeresít, méghozzá a hosszabb törzsű, „30”-as jelzésű típusból, melyeket 2014-ben szállít le a gyártó. A szerződés összegéről egyelőre nem derültek ki adatok, de azt elárulták, hogy tartalmazza a gépek repülő és kiszolgáló személyzeteinek képzésének két éves költségvetését is.

„Mivel Dél-Korea korábban is üzemeltette a típus régebbi változatait, így képes kihasználni a közös alkatrészek és kiszolgálórendszerek nyújtotta előnyt, csökkentve a rendszeresítés költségeit és biztosítva a minél hamarabb szolgálatba állást.” – nyilatkozta a bejelentéskor Jim Grant, a Lockheed Martin elnök-vezérigazgatója. „Mint tapasztalt üzemeltető, Korea felismerte az új típusban rejlő páratlan lehetőségeket, melyeket melyeket számos alkalommal igazolt már.”

Koreában már 1988 óta repül a C-130H változat ,

A C-130J hatékonyabb, mint a Korea által is használt régebbi „H” verzió példányai, melyekből 12 darabot tart üzemben a ROKAF. Az új típus nagyobb hatótávval rendelkezik, gyorsabb, több hasznos terhet vihet magával és nem utolsó sorban megbízhatóbb, mint elődje. Továbbá fontos szempont, hogy háromfős személyzettel (két pilóta és egy loadmaster) repülhető, mellyel jócskán veri a kategóriájába sorolható típusokat. Kiemelendő, hogy rengeteg tapasztalat gyűlt már össze vele, hiszen a Super Herculesek nap, mint nap szállítanak utánpótlást a csapatoknak, adnak át üzemanyagot más gépeknek, vagy vesznek részt humanitárius feladatokban.

Korea és a Lockheed Martin együttműködését is illendő megemlíteni, a két fél között a közel 20 év alatt szoros és bizalmas kapcsolat alakult ki. Az amerikai óriásvállalat több ízben nyújtott ipari segítséget az ázsiai országnak, gondolunk itt a KF-16-osok licenszgyártására, vagy a T/A-50 Golden Eagle közös fejlesztésére.