|

Bevásárol az Emirátusok is

A nagy közel-keleti költekezők egyike az Egyesült Arab Emirátusok, mely olajbevételeinek köszönhetően tetemes mennyiségű pénzt fordíthat haderejének csúcsra járatására. Ennek elemeként folyamatosan fejlesztik a légierőt is, melynek modernizálását eddig főként vadászbombázók, tankerek és stratégiai szállító-repülőgépek beszerzésében látták, ám most váltanak, és a forgószárnyasokra is fordítanak némi időt és pénzt. Konkrétan a már eddig is jelentősnek számító AH-64 Apache – flottát izmosítják meg amerikai segítséggel.

Az Egyesült Arab Emirátusok 1993 és 1996 között jutott hozzá jelenleg alkalmazott 30 AH-64D Block II Apache harci helikopteréhez. A DSCA november 3-án kelt jelentésében foglaltak szerint most ezeket szeretnék modernizálni, illetve további példányok beszerzésével duplájára növelni a forgószárnyasok számát. A Kongresszus elé tárt szerződés értéke ugyan meg sem közelíti a nemrégiben Szaúd-Arábiával nyélbe ütött gigászi üzletét, ám még így is jelentős összegről, több mint 5 milliárd dollárról beszélhetünk.

Az Egyesült Arab Emirátusok egy AH-64D Apache helikoptere (Forrás) ,

Lássuk tehát, hogy mit is kér a pénzéért az olajban gazdag arab ország! Először is 30 AH-64D Block II helikoptereinek továbbfejlesztését Block III-as szintre a Boeing jóvoltából, valamint melléjük további 30 hasonló verziójú, de új gyártású forgószárnyast. A szerződés tartalmaz:

  • 120 General Electric T700-GE-701D hajtóművet
  • 76 modernizált célmegjelölő és –követő, valamint éjjellátó rendszert (ezt tartalmazza az Apache orrában található kupola; legújabb változata nemrégiben jelent meg, melynek jelenleg is folyik az integrációja a US Army Block III-as helikoptereire)
  • 70 AN/APG-78 tűzvezető radart a tartalék alkatrészekkel együtt
  • 70 AN/ALQ-144A(V)3 infracsapdaszórót
  • 70 AN/APR-39A(V)4 radarbesugárzás-jelzőt
  • 70 AN/ALQ-136(V)5 dipólszórót
  • 70 AAR-57(V)3/5 rakétaközeledés-jelzőt
  • valamint rengeteg 30 milliméteres lőszert, logisztikai csomagot, tréningezési programot és a szokott apróságokat is.

A szállítási időpontról nem esik szó a hírekben, arra ugyanis csak évek múlva kerülhet majd sor, legalábbis ami az új gyártású példányokat illeti. Jelenleg ugyanis folyamatban van a Block III-as AH-64-esek gyártása és modernizálása nemcsak az Amerikai Hadsereg, de Szaúd-Arábia számára is. Utóbbi ugyebár 70 példányt rendelt a Boeing vállalattól, mely most ismét busás haszonra tehetett szert egy arab országtól. Úgy tűnik, a Közel-Keleten szeretik őket…