|

Izrael csak olaj a tűzre

Az „F-35 hajtóműszállítója” címmel jelenleg csupán a Pratt&Whitney privilégiuma, ám a konkurens General Electric/Rolls-Royce páros mindent megtesz, hogy ez ne maradjon így.

Nemrég írtunk a két rivális vitájáról, mely tovább gyűrűzött, ezúttal az izraeli F-35-megrendelés következtében erősödött fel újra a szócsata.

A közel-keleti ország 20 darab F-35 Lightning II típusú, ötödik generációs vadászbombázót rendelt októberben potom 2,75 milliárd dollárért, ám a gépekbe szánt erőforrások típusa nem szerepelt a kontraktusban.

F-35C Lightning II felszállása forszázzsal | Fotó: Lockheed Martin ,

A P&W részéről állítják, hogy szóbeli megegyezésük van Izraellel az F135 típusú sugárhajtómű eladásáról, ám a konkurens csapat ezt cáfolja, szerintük ugyanis még mindig él a verseny.

A Pratt&Whitney illetékesei rámutattak arra, hogy Izrael 2015-ben állítaná szolgálatba az első gépeket, amikor még csak az ő erőforrásukat gyártják majd sorozatban. A rivális GE/R-R páros ezt cáfolta, kijelentették, hogy „akkorra garantáltan szállítjuk a kész hajtóművet, amikorra Izrael kívánja.”

Az exporteladások szempontjából rendkívül fontos az izraeli döntés, hiszen, ha az eddig háttérbe szorult F136-os erőforrás mellett döntenek, akkor újra nyílt lesz a verseny a hajtóműgyártók között.

4 hozzászólás “Izrael csak olaj a tűzre”