|

Japán tengeralattjáró fronton is erősít

A többrétegű rakétavédelmi rendszer felső rétegét adó, valamint az egyre nagyobb helikopterhordozókkal bővülő japán haditengerészet, becsületes nevén a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők a jövőben ismét komolyabb pénzmagot kaphat egyes kétes szomszédok távol tartását segítendő: felreppent értesülések szerint 20 egység felé tornásszák a japán tengeralattjárók számát.

A Csendes-óceán ázsiai partja mentén vad fegyverkezés folyik, melynek részeként a legtöbben fejlesztik tengeralattjáró flottájukat is. Ezt az ausztrálokhoz hasonlóan a japánok is aggódva figyelik és úgy tűnik a Kínával történt legutóbbi diplomáciai csetepaté lökést adott a tengeralattjáróik számának növeléséhez.

A modern diesel-elektromos tengeralattjárókkal gyors tempóban erősödő Kínai Haditengerészet tengeralattjáró mennyiségét (~30 egység) nem éri el, ám Japán a jelenlegi 16 db aktív DE tengeralattjárójával a képzeletbeli dobogó 2. helyén áll. Az értesülések szerint a legproblémásabb terület, a Kelet-kínai-tenger térségének hatékonyabb szemmel tartásának érdekében Tokió a jelenlegi mennyiséget további 6 db tengeralattjáró beszerzésével kívánja növelni, mellyel párhuzamosan kitolni készül a régebbi egységek kivonását is.

A Kyodo hírügynökség értesüléseit a 6 új egység beszerzéséről a védelmi illetékesek ugyan nem erősítették meg, ám azt elmondták, hogy a kivonási dátumokkal történő játszadozás valóban szerepel a tervek között. A Jiji Press hírügynökség szintén a védelmi minisztériumnak azon tervét közli le, mely „20 fölé”, azaz rekordmennyiségre emelné a japán tengeralattjárók számát.

A Kyodo értesülései szerint a beszerzés a 2011-15-ös költségvetési évekre lenne elosztva és évi 1 tengeralattjáró beszerzése lehetne finanszírozva más hadihajók – például aknaszedők – kivonásával felszabaduló pénzmag segítségével.

Mindenesetre ha a 22 egységes célszám helyes, akkor az igazándiból nem 6 egység beszerzését jelenti, hanem „csak” az eddig megrendelt 5 Soryu-osztályú egységet kiegészíteni további hárommal.

A Japán Tengerészeti Önvédelmi Erők jelenlegi 16 egységes tengeralattjáró arzenálját 3 hajóosztály adja ki:

  • Harushio-osztály (1990-1997 között 7 állt hadrendbe, melyekből 2 kivonva, 2 átalakítva kiképzésre, 3 aktív)
  • Oyashio-osztály (1998-2008 között 11 állt hadrendbe, jelenleg mind aktív)
  • Soryu-osztály (Hadrendbe állítás: 2009 tavaszától. Jelenleg 2 áll hadrendben, 1 már vízen van, 2 még a szárazdokkban, 1 pedig még csak tervben van.)
Az Oyashio Pearl Harbor-ban

Az Oyashio Pearl Harbor-ban 2006 januárjában | Forrás ,

Az Oyashio-osztály továbbfejlesztésével megszülető Soryu-osztály Japán eddigi legnagyobb tengeralattjáró osztálya. Az alámerülve a Oyashio-osztálynál cirka 700 tonnával nagyobb, mintegy 4 200 tonna vízkiszorítású tengeralattjárók a kor követelményeinek megfelelően már levegőfüggetlen (AIP) meghajtással is rendelkeznek, mely kapcsán a svéd Kockums V4-275R Stirling-motorra esett a japánok választása, melyet a Kawasaki Heavy Industries gyárt licence-ben.

Osztályának névadója, az 501-es oldalszámot kapott Soryu

Osztályának névadója, az 501-es oldalszámot kapott Soryu | Forrás: military-today.com ,

14 hozzászólás “Japán tengeralattjáró fronton is erősít”

  1. „Az alámerülve a Oyashio-osztálynál cirka 200 kilogrammal nagyobb, mintegy 4 200 tonna vízkiszorítású tengeralattjárók…”

    200 kilogramm? Az valami elírás lehet, minimum tonnáról lehet szó. Az a 200 kiló annyira irreleváns lenne, hogy ha van a fedélzeten 4-5, kicsit is kövérebb matróz, már el is veszett a súlymegtakarítás…

  2. Japán ipar képességei nagyon komolyak, gazdasági kapcsolataik révén a hadikiadásaik lehetnek veszélyben. Ti elhiszitek, hogy az amik miatt bevállalnának egy nagyobb háborút a kínaiak ellen a japcsik ?
    Szerintem ez egy fontos kérdés.

  3. Doca ez hülye kérdés.

    A Kínai párt állam inkább már nacionalista mint kommunista.
    30-40 évekbe a japánok sok mocskos dolgot műveletek a kínai néppel.

    Vegyi fegyvereket teszteltek rajtuk. Biológiai fegyver tenyésztelepnek használtak több ezer Kínait.

    Ha USA-t Kína megverné utána biztos Japán jönne.

  4. „Ha USA-t Kína megverné utána biztos Japán jönne.”
    Az tuti,csak előbb meg kell verni az USA-t,ami meglehetősen nehéz,nomeg szerintem India,de az oroszok se néznék ölbetett kézzel,ha Kína hirtelen át akarná venni a világ csendőrének szerepét.Akkor lenne csak tüzijáték…

  5. A kínaiakat sztem nem érdekli Japán, a jenkik mögéjük állnának ha esetleg mégis. A japán haderő meg éppen elég erős, simán megvédik a szigeteket. Taiwan kell nekik, de az nagyon.
    A szamurájokat momentán az észak-koreai elvtársak fegyverkezése jobban aggasztja. Azok annyira megőrültek hogy már Peking se támogatja őket.

  6. Kínának nem ál érdekében az usa ellen fordulni még nem.(amég megveszik a termékeit addig nem) majd ha a kinai gazdaság kezd egy kicsit lassitani,
    de még akkor se valoszinű a háború ketejük közt. (Kináé fél amerika ha lerohanná csak a maga anyagi kárát idézné elő)