|

Amikor egy ház tetején landolnak a gépek… 2.0

Közel egy éve írtunk arról a kínai projektről, mely érdekes elgondolás megvalósítását tűzte ki célul: egy szárazföldi „repülőgép-hordozó ház” építését.

Amíg gőzerővel dolgoznak a kínai munkások az ex-Varjag repülőgép-hordozón, azonban kell valami, amin gyakorolhatnak a pilóták, valamint a kiszolgáló személyzet, míg a hajó szolgálatba áll. A leleményes kínaiak felhagytak azzal a korábbi szokással, amit a világ számos haditengerészete űz, hogy a kifutópályára felfessék a hajó fedélzetét és arra gyakorolják a le- és felszállást. Ez már nekik nem pálya…

Még 2008 júliusában egy érdekes épületet kezdtek el építeni Közép-Kína legnagyobb városában, Wuhanban. Nos, örömmel jelentjük, a „repülőgép-hordozó ház” elkészült, és egy érdekes vendéget is láthatunk a fedélzetén: az orosz Szu-33 hajófedélzeti gép kínai másolatát, a J-15-öst.

J-15 hajó elleni rakétákkal a szárnyai alatt ,

A kínaiak nagyon érdeklődnek a nyugati üzemeltetési doktrínák iránt, emiatt keresik az együttműködés lehetőségét. A legfőbb jelölt a Brazil Haditengerészet, a kínai pilóták és a kiszolgáló személyzet tagjai a Sao Paulo repülőgép-hordozón gyakorolnának. Azonban a megegyezés még várat magára.

25 hozzászólás “Amikor egy ház tetején landolnak a gépek… 2.0”

  1. Érdekes… csak 1 generációnyit vannak lemaradva tengerészeti gépekben… Az oroszok már az AESA-s mig 29k-nál tartanak… Igaz hogy még nincsennek a hajón de mire ott lesznek már készen lesz a kínai hordozó mely még mindig su 33-asokkal lesz teli és nem lesz elég hely semminek sem a gépek mérete miatt:)

  2. Azért az enyhe túlzás, hogy az oroszok már a Mig-29K-nál tartanak!
    Egyenlőre csak az Indiai rendelésre legyártott példányokkal kísérleteznek ők is!
    Majd ha rendszerben áll akkor lehet róla beszélni!
    De azt sem tudjuk, hogy a J-15 milyen elektronikával lesz szerelve! Érhetik még a világot meglepik Kínából! :)

  3. „A kínai gépeknek jobb elektronikája van mint az oroszoknak
    Az egyik aranysasba olvastam hogy a szu-30 és a szu-27 jobb elektronikával repülnek mint az oroszok .”

    Ezen ne csodálkozz az Orosz gépekhez a gyártásuk óta nem nyúltak az az elektronika van bennük amit a 80-as években kifejlesztetek hozzájuk(leszámítva a pár modernizált Szu-27SZM-t).Arról nem is beszélve,hogy az Orosz Légierőben jó ha van 10-15 Szu-30.

  4. Pocok75

    A Kuznyecov jó pár évre szárazdokkba vonul lesz idő kiképezni(habár amíg nem tudnak anyahajón gyakorolni csak szárazföldről lesznek bevethetők,de ez nem nagy probléma mert úgy sem lenne miről felszállni) a hajózókat,ezen kívül az Indiaiaknak hála minden orosz fegyverzet integrálva van a gépen szóval ezzel sincs gond.

  5. Vicc az egész. Ez az anyahajó körül szenvedés jól demonstrálja a kínai haditechnika színvonalát.
    Az amerikaiak 50 évvel ezelőtt már elkészültek az első nukleáris meghajtású hordozóval, ami máig is szolgálatban áll. A kínaiak öt éve szerencsétlenkednek egy olyan hajóval, ami szerkezetkészen vettek, és maximális szintre fejlesztve sem fogja soha elérni még a Forrestal class színvonalát sem. Ennek tetejébe épp leselejtezni készült orosz fejlesztési zsákutca gépeket másolnak, hogy azokkal szereljék fel.

  6. Kínán nem szabad nevetni, mivel tanulási folyamatban vannak. Ők más léptékkel nézik a világot. A földön minden 4. ember kínai. Ezek egy része a világ legfejlettebb országaiban dolgoznak, élnek és nem csak utcaseprésből, hanem sok helyen komoly kvalifikált szakemberként. Nem kétséges többen új hazájának tekinti ahol él, de éppen elég kínai ügynök van (akár többgenerációs).. Más kérdés, hogy Kínában óriási gond a környezetszennyezésen kívül a demográfiai probléma, az elöregedés, Az 1 vagy 0 gyermek programjuk most kezdi éreztetni a hatását.

    Ennek ellenére kínai óriási kereskedelmi aktívummal rendelkezik. Mivel ott nincs demokrácia, és nem elsősorban az elmaradt vidékeket kell tűzzel-vassal kánaánná változtatni van pénzük, ilyen kísérletezésre is. Természetes, hogy a nyugati demokráciák nem akarnak hordozót, vagy hordozón használható repülőgépeket eladni nekik, de valahogy ki fogják kísérletezni és ellopni a technologiát. Persze egyetlen hadiipari fegyverük sem fog még 10-20 évig az amerikai vagy akár japán fegyverrendszerekkel pariban lenni, viszont sokat tudnak belőle gyártani..
    Egy biztos, hogy a kínai fegyveres erők az utolsó 5-10 évben hatalmas fejlődést mutattak, és egyre potensebb hadsereggé válnak amely már nemcsak mennyiségével tűnik ki.
    Ja és olvassátok a HT utolsó két számát, amely éppen ezzel foglalkozik.

    Kele

  7. földön minden 4. ember kínai.

    Remek. És éppen ez a saját problémájuk. Ez az éhező nyomorgó tömeg iszonyatosan nagy holtteher. Ebből 500 millió félközépkori szinten tengődik…

    Azzal egyetértek viszont, hogy tanulnak. A jenkik sem úgy születtek, hogy leültek és terveztek egy rephordozót és egyből fasza lett.

  8. Így van a kínaiak tanulnak.
    Lehet az első hajójuk amit az oroszoktol vettek, nem lesz olyan ütős, de valszeg amit utána a tapasztalataik alapján fejlesztenek jobb lesz.
    A Szu-33 logisztikailag nekik előnyösebb, mivel náluk nincs rendszerben a 29es, ellenben a Szu több változata is szolgáll náluk ráadásul gyártják is.

    Egyébként több indiai van mint kínai és nagyobb a népszaporulatuk is, mert nincs olyan születésszabályozási programjuk mint Kínának. Ott még több ember él középkori szinten vagy az utcán vagy a csatornában.

  9. 10 év (vagy talán kevesebb) múlva már nagyobb lesz India népessége, de még nem az.

    Nem hiszem, hogy most már belefognának egy kisebb 4. gen gép hordozóképes átalakításába vagy megvételébe, jelenleg az 5.gen gépet fejlesztik nagy erőkkel, talán majd abból egyszer készítenek hordozós változatot, nagy tengeri ellenfelük USA és az ő hordozóikon nemsokára F-35-ösök fognak lakni, ami elég nagy frusztráció lehet nekik.

  10. „A földön minden 4. ember kínai.”
    Minden 5. és Indiában még nincsenek többen mint Kínában. India is próbálja visszafogni csak hát más az Indiai kultúrkör, mellesleg a Kínai módszer miatt éveken belűl 1 közelébe majd alá fog zuhanni a házaspáronkénti gyerekek száma. Összehasonlítás képp a katasztrofális helyzetbn lévő MOon ez 1.3.

    (Na ezért tetszett nekem sokkal jobban a magánnyugdíjpénztár. az az én nevemen van az én tulajdonom 30év múlva (nyugdíjba lépéskor) „kezembe nyomják”. Kiváncsi leszek ki fogja eltartani az akkori állami nyugdíjasokat…. Mert az 1.3ból is szép rész barna bőrü….)

  11. az unknown az számomra és a külföldiek számára sem információ (lehet az azeri,tádzsik,eszkimó bármi), a bevallott roma az meg persze biztos, hogy kevesebb, mint a valós, de ekkor is dezinformációról van szó.

    60 milliárdos költségvetése van 36 titkosszolgálatuknak évente, az ember elvárná, hogy jobb statisztikát készítsenek(ezek alapján pl. nem informálódnék más országok után sem az ő oldalukon), nem csak az USA polgárok lehetnek elégedtlenek, mert szarul költötték el az adójukat ilyen triviális tévedésre, de mi magyarok is, elvégre indirekt a mi adónk nagy része is Washingtonban landol(IMF,Világbank).

    190 ezerről 9 év alatt a hivatalos (800.000) állományra felmenni lehetetlen. Amúgy a 800 is kamu.

  12. molnibalage: lehet, hogy Kínában innen nézve sokan élnek nyomorban, de az nyomorultabb rétegek életszínvonala is évről évre monoton javuló tendenciát mutat. Vesd össze azzal, ami nálunk van, vagy akár Ny.-Európában, hogy az elért magas életszínvonal már nem növekszik, hanem csökken, általános frusztrációt okozva.
    Teljesen más morális alapokat ad a kínaiaknál megélt napi tapasztalat, hogy a tanulás és munka segítségével százmilliós tömeg emelkedett igen rövid idő alatt jólétbe. És még nem is izzították be igazán a hazai fogyasztói társadalmat, van tehát tartalék arra az esetre, ha jelentős exportpiacaik gazdaságilag összeomlanának.
    (Persze az erőforrásválság kemény dolog, ők sem vonhatják ki magukat alóla sokáig, de minden esélyük meg van rá, hogy a legtovább őrizzék meg a gazdaságuk és az állami intézményrendszerük integritását.)

    Kolombusz: az amerikai nukleáris hordozóprogramot hosszú ideig tartó szerves fejlődés előzte meg, melynek során támaszkodhattak az angolok tapasztalataira is, ráadásul harcban érlelődtek ki a koncepciók.
    Mai napig sem tudja senki megközelíteni a Forrestal-osztályt (amit a háború összes innovációja figyelembe vételével terveztek meg), még a Midway-osztályt sem nagyon, hogy gondolod, hogy a kínaiak a semmiből elővarázsolják a kész saját tervezetüket?!
    Egyébként sem sietős nekik, majd szépen összesöprögetik a maradékot, miután a Nyugat tökön szúrta önmagát…

    Fade:
    (Ne nagyon számolj Te nyugdíjra. A nyugdíjbefizetésedet nyugodtan tekintheted adónak. Már a mai ötvenévesek sem fognak kapni egy büdös vasat se, jobb, ha fölkészülsz rá, mint itt mindannyian, hogy csinálnod kell valamilyen munkát életed végéig. Legyen annyi gyereked, amennyi csak lehet, hogy maradjon reményed, kiegészítik az öregkorodban egyre kisebb munkateljesítményed és a megélhetésed közötti különbözetet…
    A jövőbeli valamilyen állam (vagy „állam”) nem fog garantálni semmilyen ellátást, talán nagyon szerencsés esetben valami csekélységet, fél-létminimumot; a magáncégek, amelyek most beszedik a pénzedet, meg hol lesznek már akkor?!
    Az egész magánnyugdíj-rendszer csak arra jó, hogy a mostani kritikus időkben gyengítse gazdaságpolitika lehetőségeit és a különféle befektetési alapokon keresztül segítsen betömni a nemzetközi pénzhatalom hálózatában tátongó egyre nagyobb lyukakat.)