|

Hazafelé tart a Triglav

Mintegy 3 hónappal ezelőtt számoltunk be róla, hogy Szentpétervárott ünnepélyes keretek között vízre bocsátották délnyugati szomszédunk, Szlovénia haditengerészetének második, egyben legnagyobb hajóját, az orosz Svetlyak-osztály exportváltozatát, a Project 10412-osztályt megtestesítő őrnaszádot, a Triglavot.

Triglav

A Triglav | Forrás ,

A Szlovénia és egyben a Júlia-Alpok legmagasabb csúcsáról elnevezett, 49 méter hosszú és 375 tonna vízkiszorítású hajó az orosz államadósság fejében kerül az Adriára.

A júliusi átadás lezajlottak az elengedhetetlen tesztek, a Szlovén Haditengerészet is rábólintott a hajó állapotára, melyet egyelőre még orosz zászló alatt október 9-én eresztettek hosszú útjára. Ha minden igaz, akkor a Triglav Szentpétervárt elhagyva szűk 1 hónap alatt, azaz november elejére ér majd le a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjébe. (Volga anyácskáról a Volga-Don csatornán át jut ki az Azovi-tengerre, majd onnét Novorosszijszk kikötőjébe.

A zászlócserére Novorosszijszkban kerül majd sor, ahonnét várhatóan november 11-12. magasságában indul el a Triglav az Adria és honi kikötője, Koper felé. A hajó legénységét tán nem meglepő módon Oroszországban (elmélet a Parti Őrság anapai iskolájában, gyakorlat Szentpétervárott) képezték ki.

2 hozzászólás “Hazafelé tart a Triglav”