|

Tovább fejlődik az M24

Az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének jelenlegi elsőszámú mesterlövész-fegyvere a Remington cég által készített M24 puska. E fegyvert gyakorlatilag fél évszázada alkalmazzák töretlen sikerrel, leváltásáról szó sincs. A kor előrehaladtával viszont szükségessé vált a modernizációja, melyhez az elmúlt 10 év iraki és afganisztáni tapasztalatait is felhasználta a Remington. Így születhetett meg az M24E1, mely gyakorlatilag új fegyver lett, bár sokat megőrzött az eredeti pozitív tulajdonságaiból.

A US Army Központi Lőszer- és Robbanóanyag Kezelő Központja nemrég fejezte be az ESR (Enhanced Sniper Rifle – Továbbfejlesztett Mesterlövész Puska) rendszer tesztelését. Az eddig átalakított példányok teljesítményéről pozitívan nyilatkozott a US Army megbízott tisztje, Chris Lehner alezredes:
’Az elmúlt egy év leforgása alatt, amíg a rendszert teszteltük, új képességekkel sikerült gazdagítanunk mesterlövészeinket. Az ESR segítségével katonáink messzebbre és pontosabban lőhetnek minden eddiginél, így elmondhatjuk, hogy a jelenlegi legfejlettebb technológiát adjuk a kezükbe.’

A sikeres csapatpróbák fényében a US Army első körben 250, majd nemsokára közel 3600 ESR-csomagot rendel, melyekkel az összes M24-est tovább tudják fejleszteni az E1-es szintre. Ezekkel a módosításokkal a fegyverek az elkövetkezendő 10 évre megfelelő képességekkel rendelkeznek majd, eztán pedig valószínűleg további modernizációk következnek – természetesen az akkori viszonyoknak megfelelően. No, de lássuk, mit is tartalmaz az ESR!

M24E1 ESR (Forrás) ,

Először is az eddig használt 7,62×51 mm-es NATO-lőszer helyett a .300-as kaliberű Winchester Magnum (7,62×67 mm) lesz az M24E1 gyilkoló eszköze. Ezáltal a maximális lőtávolságot 50 %-kal sikerült emelni: 800 méterről 1300 méterre. Mint már említésre került, a fegyver gyakorlatilag újnak néz ki, ez nem véletlen, ugyanis szerkezete javarészt megújult. Említést érdemel az új válltámasz, mely egyrészt visszacsukható, így csökkentve a fegyver méretét szállítás közben, másrészt pedig kényelmesebb, testre szabhatóbb. Az M24E1 felszereltségét a Mil Std 1913 szereléksín is gazdagítja, melyre többféle kiegészítő is felszerelhető. A stabilitásról egy felhajtható támaszték gondoskodik.

A célzást a Leupold Mark 4 6.5-20x50mm ER/T M5 távcső segítségével végezheti a lövész, mely abban is segíti használóját, hogy a külső körülményeknek megfelelően korrigálja a célt. További módosításként említhető még az Advanced Armament által szállított hangtompító és lángrejtő, az öt lőszer befogadására képes tár és a korrózió csökkentését célzó bevonat, melynek köszönhetően a fegyver jobban ellenáll a mostoha körülményeknek is.

A US Army tervei szerint a mesterlövész-fegyverek terén a következő ugrást a One-Shot technológia elterjedése jelenti majd. Ezen programot a DARPA pénzeli, s nemrég nyerte el a fejlesztés lehetőségét a Lockheed Martin. A cél egy komplex mesterlövész-rendszer létrehozása, melyben a fegyver mellett a célzó berendezés kapja majd a legfőbb szerepet. Ez az összes külső behatást (szél sebessége és iránya, légnyomás, hőmérséklet, páratartalom, stb.) összegezve képes lesz tökéletes pontossággal meghatározni a lövedék becsapódásának helyét, így érve el a maximális találati pontosságot.

6 hozzászólás “Tovább fejlődik az M24”