|

Szu-30MKI: napirenden az AESA

A.K. Antony indiai védelmi miniszter a közelmúltban az indiai parlament elé tárta azon javaslatot, mely értelmében a már most is igen szép számú Szu-30MKI flotta – a nyáron leadott 42 gépes rendeléssel 272 gépre duzzadt a leendő géppark – AESA radart kapjon.

A tervek szerint a 2010 júliusában 122 gépes Szu-30MKI géppark 2012-től kezdhetne búcsút venni az N011M jelölésű, PESA rendszerű radarjától a HAL és az orosz Irkutszk közreműködés által. India jelenlegi legpotensebb vadászbombázójába az MMRCA tesztelések végett a MiG-35 kapcsán már megismert Fazotron Zsuk-AE radar kerülne, mely az elérhető információk szerint jelenleg 30 célpont követésére képes, melyből 6 célpont szimultán támadását biztosítja.

A Zsuk-AE a MiG-35 orrában

A Zsuk-AE a MiG-35 orrában | Forrás ,

6 hozzászólás “Szu-30MKI: napirenden az AESA”

  1. Vicces, eddig már három olyan info hangzott el, ami miatt tuti lenne a győztes, ebből kettő egymás gyökeres ellentéte.

    Az indiaiak aztán tudják kavarni a szart:)

    Viszont, a Szu30 MKI-ba miért a kisebb, Mighez fejlesztett Zsuk-AE-t rakják, és miért nem az Irbis E-t, vagy még inkább az abból fejlesztett AESA-t?

    Zsuk legjobbja elvileg 60-at követ 6-ot támad 200 km-ről érzékel, míg az Irbis-E elvileg 30-at követ, 12-t támad, 400 km-ről érzékel, mindkettő alkalmas mappingra is.

    Ha ezek nem nagyon akkor adatok, furcsa választás lenne a Zsuk. Az Irbisnek meg amúgy is fejlesztik az AESA verzióját, a PAK-FAhoz, én inkább azt várnám meg, addig meg a Bars se olyan rossz radar, sőt. Ráadásul úgy is kell azt is rendszeresíteniük majd a HAL FGFA-hoz, hacsak nem vmi izraelit szánnak bele.

  2. Kolombusz

    Az Irbisz radarnak akkora energia igénye van amit nem tudna biztosítani a Szu-30.A Szuhoj egyik munkatársa azt nyilatkozta,hogy éppen ezért kellett a Szu-35BM-hez egy teljesen új energiaellátó rendszert tervezni és épp ez az oka,hogy a gép elektronikáját nem lehet csak úgy belepakolni egy másik gépbe.

    Az Irbisz-E kisugárzása 20kW(ez a max teljesítmény ennél lehet kisebb is)de ennél kb 70% több energia kell mert a PESA rendszer miatt.

  3. kolombusz: Biztos vagyok benne, hogy ruszkik már csináltak egy protot ami nem lötyögne a SUban. Mindig csinálnak… (olyan ez mint a T95…:( ) De ha még ők se eröltetik még Su35be se annak nem kis oka van.
    Az egész vhogy kevercnek tűnik.
    Logikus az lenne amit írsz. A PakFa számára fejlesztett radar.

    dudi: 3hete még az EJ miatt mondott mindenki EF gyözelmet…. :)