|

A Sikorsky is nevezett a TUHP-tenderre

A Törökország által kiírt, többfeladatú katonai helikopter rendszeresítését célzó tenderre az olasz-brit AgustaWestland TUHP149 (eredetileg AW149) után az amerikai Sikorsky is benevezett, mégpedig sikertermékével, az S-70 Black Hawkkal. A több mint 4 milliárd dolláros megrendelésért ácsingózó cég október 5-én jelentette be a versenybe való beszállását Ankarában.

A TUHP (Turkish Utility Helicopter Program) igazán zsíros megrendeléssel kecsegtet, hiszen Törökország 109 modern többfeladatú forgószárnyas beszerzését tervezi általa, megújítandó helikopter-flottáját. Nem véletlen tehát, hogy az AgustaWestland után a világ egyik legnagyobb helikopter-gyártójának számító Sikorsky is benevezett rá. Előbbi ugyebár a kifejezetten török igények alapján módosított TUHP149-cel áll rajthoz, utóbbi pedig az egyszerűen csak T-70 néven emlegetett, kissé átalakított S-70 Black Hawk Internationallal.

S-70 a levegőben |Fotó: HTKA.hu – sid911 ,

’Tervünk négy részből áll: elsőként az a célunk, hogy Törökország a mi termékünket válassza ki a TUHP program során. Miután ez megvolt, leszállítjuk számukra a 109 helikoptert, majd a náluk felépített új üzemtől rendelünk ugyancsak 109-et, melyet más partnereinknek adunk el. Ezzel jelentősen hozzájárulunk a török ipar fejlődéséhez, és több munkahelyet is teremtünk a gazdasági válság közepette.’ – mondta a Sikorsky jövőképéről Steve Estill, a cég stratégiai menedzsmentjének vezetője.

A Sikorsky tehát komolyan veszi a gazdasági ellentételezés fogalmát: amennyiben őket választják a törökök, úgy egy regionális javítóüzemet is létrehoznak Törökországban, ami hosszú távon sok embernek nyújtana állást, hiszen az S-70 család példányai még sokáig rendszerben állnak több országban. Ezen kívül hosszú távon 1,3 milliárd dollár értékben vásárolnának török hadiipari cégektől helikopter-alkatrészeket, melyeket felhasználnának különböző forgószárnyasaiknál.