|

Háromból három

Nyolc napja beszámoltunk róla, hogy nem sikerült túl tökéletesen a Lockheed Martin által fejlesztett JAGM rakéta tesztje. Nos, a Raytheon és Boeing vállalatok alkotta csapat is végrehajtotta saját termékének indítását, némiképp több sikerrel.

A US Army és Navy által a BGM-71 TOW, az AGM-114 Hellfire és a AGM-65 Maverick rakéták leváltására kiírt JAGM (Joint Air-to-Ground Missile) tenderen a Boeing és a Raytheon alkotta csapat terméke versenyez a Lockheed Martin által alkotott rakétával. Az új fegyvernek nem csak az indítás előtt kell képesnek lennie befogni a célt (LOBL – Lock On Before Launch), hanem adott esetben csak utána lehetséges a célmegjelölés és befogás (LOAL – Lock On After Launch). Indíthatónak kell lenni mind merevszárnyas (F/A-18E/F Super Hornet, F-35 Lightning II), mind forgószárnyas (AH-64D Apache, AH-1Z Viper, MH-60R/S Seahawk), valamint pilóta vezette és pilóta nélküli repülőeszközről (MQ-1C Warrior) is. Használhatónak kell lennie mind ‘kemény’ (jármű, ház, bunker), mind ‘puha’ (élőerő) célpontok ellen.

JAGM az indítóállványon (Forrás) ,

Szeptemberig már mindkét fél túl volt két-két indításon, ám míg a Lockheed Martin felemás eredménnyel várta az újabb tesztet, addig a Boeing-Raytheon fegyvere 100%-os rátával rendelkezett. Mikor eljött a szeptember, a Lockheed rakétája újból célt tévesztett, ám a másik versenyző újfent bizonyította képességeit.

A háromféle irányítórendszerrel (félaktív lézeres, hűtőegység nélküli infravörös képalkotó, valamint milliméteres hullámhosszúságú tartományban dolgozó radar) felszerelt fegyver a szeptember elején megtartott teszten 6 kilométer távolságból, radarjának segítségével telibe találta a mozgó célpontot. A kooperációban készülő rakéta több alkatrésze sem új fejlesztésű, azokat más fegyverekből vették át (Raytheon GBU-53/B SDB II és a Boeing Brimstone).

Útjára indul a JAGM (Forrás) ,

A csapat tehát 4 hónap alatt három sikeres, állami szervek által felügyelt tesztet teljesített, ehhez jön még a két saját lövészet, melyet saját szakállukra végeztek el áprilisban. Az eredményeket tekintve tehát a „Boeing-Raytheon team” várhatja nagyobb reménnyel az Amerikai Egyesült Államok megrendeléseit, de nagy a valószínűsége a rakéta exportsikerének is, tekintve azt, hogy elődei is szép számmal üzemelnek külföldön.