|

Megérkezett Irak első amerikai őrhajója

A koalíciós erők teljes távozása utáni önálló helytállás érdekében a korábban teljesen szétvert iraki haderő újjáépítése már jó ideje zajlik. Az ugyan megkérdőjelezhető, hogy mit és mennyiért adnak el nekik, ám tagadhatatlan, hogy mindhárom fegyvernem vonalán zajlik az újjáépítés.

A napokban bejelentett, Hawk és a kissé borsos árú F-16 beszerzés, illetve a szárazföldi erők szintén lehúzás szagú M113A2 vásárlása mellett az Iraki Haditengerészet kapcsán is adódott fejlemény, mely annyiban különbözik az előző kettőtől, hogy nem a (közel)jövőben teljesülő beszerzés, hanem kézzelfogható eszköz átvételének bejelentése. A kiemelten a part menti olajlétesítmények védelmére hivatott tengerészet vasárnap átvehette első, amerikai gyártású őrhajóját.

Irak átvette első, amerikai építésű őrhajóját

A szóban forgó őrhajó | Forrás ,

Bagdad még 2008-ban jelezte formális igényét Washington felé maximum 20 db, 30-35 méteres kategóriába eső őrhajóra, illetve 3 ellátóhajóra. Mindezt a Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) 2008 decemberében jelentette be, majd 2009 júliusában a NAVSEA bejelentette, hogy a louisianai Swiftships Shipbuilders-t kívánja megbízni 15 őrhajó leszállításával – az őrhajók fejlesztésével és építésével (is) foglalkozó cég 2009 őszén meg is kapta a szerződést.

A 181 millió dolláros, fixáras csomagban az őrhajó megtervezése, 9 hajó legyártása, az angol eredetű MSI Seahawk DS30M A2 30 mm-es gépágyú rendszer telepítése (további fegyverzet: 1 db 12,7 és 2 db 7,62-es géppuskaállás), illetve a tartalék alkatrészek és mérnöki segítségnyújtás biztosítása foglaltatik benne. Kapcsolódóan, ám egy külön, 23,6 milliós szerződés értelmében a Swiftships Shipbuilders végzi az iraki haditengerészek képzését is. Szintúgy kapcsolódóan, 2010 márciusában a Ceradyne egy 3,5-6 millió zöldhasú közé taksált, a szóban forgó őrhajók parancsnoki hídjának felpáncélozásáról szóló szerződést jelentett be.

MSI Seahawk DS30M A2

MSI Seahawk DS30M A2 | Forrás ,

A szállítandó 15 őrhajó közül az első, P-301 jelöléssel 2010 májusában került átadásra, ám érthető okokból az Egyesült Államokban maradt, míg befejeződött az iraki tengerészek első csoportjának képzése. Ezt a hajót állította szeptember 26-án hadrendbe az Iraki Haditengerészet Umm Qasr kikötőjében. A tervek szerint decemberig további 3 hajó érkezik, míg a maradék 11 átadása 2011 folyamán valósulhat meg.

Az Iraki Haditengerészet jelenleg elvileg 47 hajóval rendelkezik, melyek egy részére a hajó megnevezés túlzás, lévén RIB típusú (rigid inflatable boats, merev felfújható motorcsónak) motorcsónakok.

Ezek mellett a komolyabb versenyzők a még a Szaddám rezsim által Kínától vásárolt, ám az országba már nem bejutott – elvileg – 5 db Predator-osztályú őrhajó. Ezen kisebb méretű hajókat végül Washington vette meg a kínai hajógyártól és adta az irakiaknak.

Predator-osztályú őrhajó

Predator-osztályú őrhajó | Forrás ,

A fentebb említett 15 amerikai őrhajó mellett érkezett még összesen 4 darab Saettia MK4-osztályú hajó is, mely alapvetően nem más, mint az Olasz Parti Őrség által is használt Diciotti-osztály módosított változata. A 2006-ban, 101 millió dollárért megrendelt 4 őrhajó közül az első, a Fatah 2009 júniusában érkezett meg az Iraki Haditengerészethez, míg a további 3 hajó átadása elviekben 2010 januárjától, 3 hónapos szakaszokban volt esedékes.

Az egyik iraki Saettia MK4

Az egyik iraki Saettia MK4 | Forrás ,