|

Lezuhant egy NATO helikopter Afganisztánban – FRISSÍTVE

Ma délelőtt lezuhant a Nemzetközi Békefenntartó Erők (ISAF) egyik helikoptere Délnyugat-Afganisztánban – jelentette be az ISAF közleményben.

A balesetet szenvedett Sikorsky UH-60 Black Hawk fedélzetén 13 személy tartózkodott, sajnos 9 katona életét vesztette a tragédiában, míg négyen súlyosan megsérültek, köztük egy afgán katona és egy amerikai civil. Bár az ISAF állítása szerint nem észleltek ellenséges tüzet a térségben és megkezdték az eset kivizsgálását, addig a tálib felkelők közleményben tudatták, hogy ők felelősek a gép elvesztéséért.

„Katonáink lőtték le a helikoptert” – nyilatkozta Zabiullah Mujahid tálib szóvivő. Az Al Jazeera riportere, Sue Turton a helyszínről tudatta, sikerült beszélniük egy szemtanúval, aki szerint „egy földről indított rakéta találta el a helikoptert”.

A helikopter típusa közben napvilágra került, az ISAF tájékoztatása szerint egy Sikorsky UH-60 Black Hawk szenvedett balesetet. Továbbá azt is közölték, hogy a helikopter lezuhanását technikai probléma okozta.

Az eset halálos áldozataival együtt immáron közel 530-ra emelkedett az Afganisztánban idén elhunyt NATO-katonák száma, így az idei év a legvéresebb esztendő a kilenc éve tartó hadműveletek évei közül.

9 hozzászólás “Lezuhant egy NATO helikopter Afganisztánban – FRISSÍTVE”

  1. Na arra kíváncsi vagyok mit használtak a lelövéshez, mert állítólag a stinger szavatossága lejárt, így már biztosan nem működnek, ha csak nem zsákmányoltak valahol. Csak nem az irániak tesztelték a rakétáikat?

  2. Azt gondolnám attól hogy lejárt a szavatossága egy rakétának még használható csak kevesebb a találat valószínűsége vagy kissebb a hatótávja (érzékenysége az infrafejnek) vagy csak a sikertelen indítások száma nő ha nem indul be a hajtómű….

  3. A videón a 3. perctől arra büszkék Aliék,hogy az ejtőernyővel dobott utánpótlás egy részét megszerezték(sok elemet egy Kodak filmet,5,56-os lőszert M4 tárakat,MK-40 automata gránátvetőhöz lőszert,ennyit ismertem fel).Előtte pedig nem látok a videón 14,5-ös géppuskát(KPVT)csak PKM géppuskákat az meg 7,62mm-es lőszert tüzel.Ezzel valóban értelmetlen helikopterre lőni főleg állvány nélkül,de azt nem mondanám,hogy ez igaz a KPVT-re is.