|

Film-front – juharlevél

„Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

A mostani válogatás főszereplője Kanada. A kanadai haderő jelenlegi felállása, miszerint mindhárom fegyvernem egységesen a Canadian Forces megnevezés alatt, ám persze dedikált parancsnokságok vezetésével fut 1968-ban alakult ki. Előtte a fegyvernemek úgymond különállóak voltak.

A kanadai védelmi politika három irányelven alapszik, melyek prioritási sorrendben: Kanada szuverenitásának védelme, az Észak-Amerikai kontinensnek az Egyesült Államokkal karöltve történő védelme és végül szélesebb körben a nemzetközi stabilitás megőrzéséhez történő hozzájárulás.

Az első világégésbe az akkor még angol kontroll alatt álló külügyek végett automatikusan belépő Kanada a 2. Világháborúba már önszántából lépett be és tette ezt később is a 20. század nagyobb konfliktusai kapcsán. Kivéve ez alól persze a Vietnami háborút, melyben Kanada nem vett részt.

A következő videókkal amolyan betekintést próbáltunk összehozni a 20. század második felében egy relatíve kis méretű ám jól képzett és felszerelt haderővé fejlődő kanadai fegyveres erőkről. (Természetesen a szokásos megjegyzéssel, mely szerint már amennyire az ilyen videók ezt engedik persze.)

Három „turmixszal” nyitunk:

http://www.youtube.com/watch?v=LGqHN0JOaDk

http://www.youtube.com/watch?v=1pVIGzK5PzY

Hogy aztán a kanadai katonai repülés korai/korábbi éveiből is bőségesebben mazsolázó videóval folytassuk:

Hasonló jellegű videó vizes vonalon:

http://www.youtube.com/watch?v=SkHAi6dvl4w

A végére pedig egy érdekes kis haditengerészetes videót szántunk. Konkrétan egy National Geographic által leadott anyag egy részletéről van szó, mely egy Iroquois-osztályú romboló, a HMCS Huron (DDH 281) tengerfenékre küldését örökíti meg. (Az 1993-ban az Adriát is megjárt Huron 2007-ben, a Vancouver-sziget körzetében merült hullámsírba.)

A Tengerészeti Parancsnokság égisze alatt lezajló első hajóelsüllyesztési gyakorlat ezen videón látható részében néhány kanadai hadihajó esik neki szigorúan csöves fegyverzettel – még Phalanxszal is :) – a nyugállományú rombolónak.

A többek között egy Sea Sparrow-t is elnyelt Huron sorsát végül azonban testvérhajója, az HMCS Algonquin (DDG 283) pecsételte meg azon 76 mm-es hajóágyújával, mely eredetileg a Huron fedélzetén volt megtalálható. Ergo mondhatni, hogy a Huront a saját hajóágyúja által bevitt találatok süllyesztették el…