|

Lengyel megrendelésre pályázik az EADS

Mint ismeretes, a Lengyel Légierő legújabb modern vadászbombázója az amerikai Lockheed Martin F-16 Block 52+ Fighting Falcon, melyből 48 darabra kerül fel a piros-fehér kockás felségjel. A 4+ generációs Sólymokon kívül az elsővonalas harcigép-állományba 48 csapásmérő feladatkörű Szuhoj Szu-22M4 és 31 MiG-29 Fulcrum tartozik. Ezeket elvileg a tengerentúli típussal cserélik le, ám a legújabb hírek szerint lehet, hogy egy európai típus is rendszeresítésre kerül majd Lengyelországban.

A Eurofighter konzorcium a lengyel Nemzetközi Védelmi Ipari Kiállításon (International Defence Industry Exhibition) ismertette a nagyközönséggel azon információt, miszerint egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy Lengyelország megrendelje a Typhoon vadászbombázót. Az összeurópai típus a már említett Szu-22M4-esek és MiG-29-esek helyét venné át a cég elképzelése szerint. A hír pedig – legalábbis egyelőre úgy tűnik – nem kacsa, ugyanis a vállalat szóvivője a Lengyel Védelmi Minisztérium tanulmányaira hivatkozott forrásként.

Olasz Eurofighter | Fotó: HTKA.hu – Block 50 ,

Az EADS szerint a fenti szervezet illetékesei kiszámolták, hogy a Typhoon beszerzése, üzemeltetése és karbantartása 30-40 éves intervallumban nézve nem kerülne többe, mint a most üzemelő ex-szovjet típusok üzemidő-hosszabbítással egybekötött modernizációja és szolgálatban tartása 2028-ig. A Lengyel Légierő jelenlegi tervei szerint ugyan a Szuhojok csak 2011-2012-ig repülnek, ám van rá esély, hogy ezt kitolnák még néhány évvel. A 29-esek esetében ilyesmiről nem tudni, így azokat szinte biztosan kivonják rövid időn belül.

Azonban a Védelmi Minisztérium szerint nem lesz elegendő a 48 F-16-os, doktrínájukban ugyanis nyolc első vonalas harcirepülő-századdal és 120 modern vadászbombázóval számolnak. Ez azt jelenti, hogy a régi típusok kivonásával pótolni kell a megüresedett helyeket – és pontosan erre pályázik a Eurofighter konzorcium. Az EADS leányvállalata kampányában szoros ipari-gazdasági együttműködést ígér, valamint teljes technológiai transzfert és a kiképzés, üzemeltetés és karbantartás során felgyülemlett összes eddigi dokumentációhoz való hozzáférést.

Egyelőre a lengyel hivatalos szervek részéről még nem kommentálták a hírt, ám annyi biztos, hogy NATO-szövetségesünk jól belehúzott légierejének fejlesztésébe. Ha tényleg sor kerül egy ilyen beszerzésre, akkor a 48 F-16-tal és a 16 új haladó harci-gyakorló repülőgéppel együtt egy rendkívül potens arzenált hozhatnak össze az évtized közepére-végére.

17 hozzászólás “Lengyel megrendelésre pályázik az EADS”

  1. Helló, a „A 29-esek esetében ilyesmiről nem tudni, így azokat szinte biztosan kivonják rövid időn belül.” valami félreírás lehet a forrásban.

    A Mig-29-eseket a lengyelek minimum az következő évtized végig tervezték üzemeltetni. Két századnyi nagyjavításon esett át, és bő tíz évre szerződést kötöttek az oroszokkal a műszaki támogatásról.

  2. „Azonban a Védelmi Minisztérium szerint nem lesz elegendő a 48 F-16-os, doktrínájukban ugyanis nyolc első vonalas harcirepülő-századdal és 120 modern vadászbombázóval számolnak.”
    Hozzánk viszonyítva Lengyelország területileg 3,5-szeres, lakossága kb. 3,8-szoros, vadászgépek terén mégis 8,6-szoros doktrínában gondolkodnak. Nem furcsa ez kicsit? Magyarországra vetítve ez az arány pont egy 34 gépből álló ezredet jelentene.

  3. A Gripen lease and buy konstrukcióban van nálunk, tehát itt fog maradni(nagy valószínűséggel).
    Annak az esélye,hogy a lengyelek EF-t esznek szinte 0. Pont ők azok, akik nem papírok és reklámanyagok, valamint gazdasági érdekek szerint döntenek, sokat nyom a latba a „szakmaiság”.
    A Mig-29-k 2018-ig maradnak rendszerben a tervek szerint, és a lengyel légierőben az F-35-t látnák szívesen váltótípusként.

  4. „Azonban a Védelmi Minisztérium szerint nem lesz elegendő a 48 F-16-os, doktrínájukban ugyanis nyolc első vonalas harcirepülő-századdal és 120 modern vadászbombázóval számolnak.”
    Hozzánk viszonyítva Lengyelország területileg 3,5-szeres, lakossága kb. 3,8-szoros, vadászgépek terén mégis 8,6-szoros doktrínában gondolkodnak. Nem furcsa ez kicsit? Magyarországra vetítve ez az arány pont egy 34 gépből álló ezredet jelentene.

    Lengyeleket is olyan frankó szomszédok veszik körül
    mint minket.
    Nekünk egy szerencsénk van,hogy Románia,és Szlovákia NATO
    tagállam.
    Nem lennék lengyel,egy német-orosz harapófogóban….
    De azért ránk számíthatnak,és Mi is csak rájuk!

    Ha nálunk egy ezred 34 gép akkor Bukarestben min 68 gépet
    számolnak egy ezredre.

  5. Lengyelország sokkal vadkeletibb országokkal van körülvéve, mint mi, ezért érthető az arányosan kicsit több, mint kétszeres többlet. Mindig a szomszédaidnál kell erősebbnek lenni, és mi ezt a józan ész keretein belül egyelőre teljesen jól teljesítjük. Most egyedül Ukrajna erősebb, de az marhanagy, és inkább csak mennyiségi fölénye van, minőségre a mi Griffeink amraammal sokkal jobbak. A lengyeleknek meg ott vannak az oroszok, a fehéroroszok, meg szintén az ukránok. Ráadásul baráti szomszédaikra sem számíthatnak, mert a balti országoknak konkrétan nincs bevethető vadászgépe.