|

A BelTechExport mégsem tud semmiről…

a NATO meg nem kommentál. Igen, természetesen a napokban felreppent Szuhoj beszerzésekről van szó, mely ügylet révén egy holland magáncég tervezi állítólagosan 33 Szu-27 beszerzését és Izlandra telepítését. Az általunk is megírt anyagban magunk is próbáltuk belevinni a fenntartásokat – talán a kelleténél kevésbé kihangsúlyozva. Azért feltételezzük hogy a témában minimálisan is jártasaknak nem kellett amúgy sem túlzottan kihangsúlyozni (akár) 33 Flanker magánkézbe kerülésnek esélyeit.

Menetközben egyébként befutottak az ilyen-olyan módon érintettek reakciói is. A címben is szereplő BelTechExport, akivel állítólagosan a holland E.C.A Program a tárgyalásokat folytatja az 1,5 milliárd dolláros csomag beszerzéséről a korábbi, a Financial Times-nak tett állítólagos megerősítésével szembe menve hétfőn tagadta, hogy bármi tudomása lenne az egész ügyletről. Legalábbis az orosz RIA Novosztyi hírügynökség értesülései szerint.

Anonimitásba burkolózó NATO források úgy nyilatkoztak, hogy bár tanulmányozták az „érdekes” értesülést, ám mivel nem rendelkeznek hivatalos információkkal a kérdésben, nem kívánnak nyilatkozni az ügyben.

És ha már Novosztyis anyag, akkor kézenfekvően egy orosz vélemény sem maradhatott le az írásban. Ezen a vonalon a nemzetközi fegyverkereskedelem szakértőjének számító Igor Korotcsenko nyugalmazott ezredest, a védelmi misztérium civil szakemberekből álló tanácsának tagját keresték meg – akinek véleménye szerint ez egész mögött valami svindli húzódik meg:

„A megnevezett mennyiségek és az egész szerződés példa nélküli volta arra enged következtetni, hogy egy megrendelésre készült felhajtásról van szó, melynek célja a figyelem ECA-ra terelése.”