|

Dánia elutasította a NATO kérését

Dánia elutasította az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének azon kérését, miszerint a Balti- és az Északi-tenger között elterülő ország harci repülőgépeket küldjön Afganisztánba.

Lene Espersen, a skandináv ország külügyminisztere úgy véli, hogy Dánia már eleget tett missziós kötelezettségeinek, így nem áll módjukban további F-16 Figting Falcon típusú vadászbombázókkal erősíteni a NATO égisze alatt tevékenykedő Nemzetközi Békefenntartó Erőket (ISAF).

Azon országok egyike vagyunk, akik a legtöbbet járultak hozzá az afganisztáni misszióhoz, emiatt elutasítottuk a NATO kérését, ahogy tette ezt más tagország is.” – mondta a médiának a parlament külügyi bizottságának ülése után.
Komoly törekvésekkel csökkenteni akarjuk Dánia katonai szerepvállalását Afganisztánban, mivel a védelmi költségvetés erősen terhelt, s a kormány sem köteles többet tenni azért az országért. Dánia büszke az Afganisztánban betöltött szerepére, de itt az idő, hogy más országok is szerepet játszanak és teljesítsék a NATO iránti kötelezettségeiket.

Jelenleg 750 dán katona szolgál Afganisztánban az ISAF kötelékében, ráadásul az erőszakkal leginkább sújtott Helmand tartományban, emiatt nem meglepő, hogy ők szenvedték el a legsúlyosabb veszteségeket: 34 dán katona esett el harci körülmények között, míg további kettő vesztette életét egyéb okok miatt.

A veszteségek okozta morális elégedetlenkedés és a szűk költségvetés miatt minél hamarabb haza kívánják hozni a missziós katonákat. Lars Loekke Rasmussen kijelentése szerint 2015-ig minden dán katonát kivonnak Afganisztánból.

43 hozzászólás “Dánia elutasította a NATO kérését”

  1. Akárhogy is nézzük, erősen vereség íze van az Afganisztánban zajló háborúnak… Hiába a diadalmas bombázás, a barlang és bunkerrombolás, a földi offenzíva, bizony Afganisztán 75%-a ismét az ellenség kezén van… Egyre közelebb vannak a támaszpontokhoz a felkelők, és lassan gyűrűt vonnak a külföldi erők körül…

    E mellett virágzik a kábítószer-fegyver csempészet, a megfélemlítés terrorja…

    Gyanúm, hogy ismét egy olyan dologba avatkozott bele a nyugat, amiről gőze sincs….

    Ha megoszthatok erről egy mellbevágó témát: emlékszem, mikor az amik bevonultak Kabulba, a legelső dolgaik között volt, hogy egy porno mozit nyissanak, had lássák az elmaradott afgánok, miről maradtak le…

    Na, másnapra még azok is fellázadtak, akik előtte támogatták őket. Na, ilyen baklövésekkel alapozta meg a terrorizmus fészkét Amerika….

  2. Igla, 100%-ban igazad van.
    Egy apró kérdés csak: Miért esnek el egy olyan kelet-európai ország katonái Afganisztánban, amelyik magát sem tudná megvédeni? Az afgánok 99,99%-a még csak nem is hallott az országunkról, a magyarok 99%-ának az afgánokról az agár jut eszébe, és gyakorlatilag annyi közünk van hozzájuk, mint a pápuákhoz.
    Ja nem, Juhász Árpád révén hozzájuk több.

  3. molni

    Nagyon optimista vagy!

    Ha láttad a 9.század című filmet akkor abban elhangzott egy nagyon lényeges mondat miszerint Afganisztánt még soha nem győzte le senki(tudom,hogy jelenesetben nem konvencionális háborúról van szó de gondolom érti mindenki,hogy mit is akarok ezzel a mondattal mondani),sőt eredményt is csak az araboknak sikerült elérniük azzal,hogy a vallásukat meghonosították az afgánok közt.

  4. Szerintem inkább dán belpolitikai oka lehet a dolognak.
    Dániában izmos muszlim kisebbség van,akik ott igazán kilógnak
    a sorból.
    Egy dologhoz értenek a késeléshez,jó pár dán halt meg
    az utóbbi időben miattuk.
    Már a tapétavágó kés sem tartaható kocsi utasterében ,csak a csomagtartóban,becsomagolva.
    Nem Dán véletlenűl a Nato főtitkár?
    Szóval valami bűzlik dániában.

  5. dudi: Itt az „ellenség” (meg 75%) a necces. Oké nem a központi kormányzat de kik uralják azt a 75%ot? „Ellenség”?

    Afganisztán 2001ben nem főleg reguláris csapatokkal harcoló Iraq volt. Azt vártam, hogy patakokban fog folyni az amik vére. Nem így lett. Ha tetszik, hunyorítok nem is az amik verték meg a tálibokat, hanem ők csak adták a supportot.

    http://www.mno.hu/portal/40745

    amúgy jó a cikk mennyire előre látott mennyi mindent.

  6. „Fade” Ez a régi cikk nagyon durva volt. A tálibokat soha nem fogják legyőzni főleg ha úgy csinálják ahogy olvastam. Ugyanis az az érdekes hogy nem kell nekik nehézfegyver, mert azzal csak a mozgékonyságukat csökkentené. Legnagyobb fegyver amit láttam videón az aknavető volt. Még légvédelmi rakétára sincs nagyon szükségük. Azt olvastam a leírásban, hogy a tálibok folyamatosan vándorolnak a terepen lehetőleg minél jobban beleolvadva a népességbe. Az általuk elképzelt helyre megérkezve telepítenek 1-2 útszéli bombát és már tovább is mennek.(még az nap) (legfeljebb a falu lakót is helyre teszik) (Az olyan eset mint amit a magyar csapatok elszenvedtek ritkább. Aztán mikor megvan a bomba rábízzak a helyi emberükre a működtetését. Aki max. rövidre zár egy vezetéket azt kész. És az aztán meg is teszi, mert ha nem akkor legközelebb nem látja meg mi lesz. Na most a szövetségesek nem fognak találni senkit, mert ki a fene tudja ki robbantott a sok rongyos alak közül. Ha valaki tudja az is hallgat, mert mert legközelebb nem lesz mivel. Mire a robbantás tényleg megtörténik a telepítők már a következő 3. helyükön vannak. És ez működik, és nem fogja semmi sem megállítani amíg a lánc meg nem szakad. Az előbbi leírás eléggé sommás összefoglalása az olvasatomnak.

  7. Hát erről ennyit! haza kell onnan jönni és kész akkor nem fog meghalni senki.
    Nagyobb veszély lesz itt Európába a romák miatt szerintem inkább ezen kéne gondolkodni .
    És az európai közös fejlesztésű hadiipart kéne támogatni nem az afganisztáni marhaságot.
    Ha az amiknak meg segítség kell hívja Izraelt akinek több milliárd dolláros segélyt ad .
    Ja és még csak nem is NATO tag vagy igen?

  8. Dudi: Hát akkor szeritned se áll az állítás.

    Sztrategos: és? Nem azért linkeltem mert nem változott. Dudi értette is.

    Commandante: Ugye ez területfüggő. Az egész nem müködik, ha a falusi beköp, figyelmeztet… elvegyülni se lehet. Mai nap is támadtak, megint csúnyán megverték őket és hát nem sikerült az elvegyülés….
    A jelenlegi „demokratikus/NYi” stratégiával ami mellett még az isit is hagyják ténykedni stratégiával tényleg kvázi lehetetlen a célok elérése.
    De ki tudja. 5éve azt tippeltem, hogy törött kézzel a véres orrukat törülgetve fognak amik Iraqból elmenekülni.

    MuldR: Nálad látom semmit se világított meg a cikk. Szó nincs arról, hogy „minden afgan frankon a talibokat segiti”. Hülye plda de szokásaikat megtarthatták volna. Mégis járnak a lányok iskolába.

  9. Hát ezért írtam a stratégiájukról. Mindig amikor úgy harcolnak ahogy nem szabadna ez lesz a vége. A leírt stratégia viszont verhetetlen. A falu lakója nem fogja beköpni mert az éjszaka a szövetségesek elhagyják a falut. A járőrözés meg veszélyes dolog. Ezért van az amit itt irtatok hogy a terület kis százalékét birtokolják de 75% ellenőrzik.

  10. Ez annyira szélmalomharc,hogy csak na!Nem értem,hogy az európai országok miért nem veszik a bátorságot,és kivonulnak.Félnek,hogy az USA mérges lesz,vagy mi?A Nyugat EU-s országok sorra építik le a haderejüket,mert nincs pénz a fentartására az Afganisztáni pénznyelő miatt.Európában nagyobb baj lessz nemsokára a sok muszlim,meg néger bevándorló(keleten meg a cigány)kezelése,mintsem az USA parancsainak teljesítése.Olyanok vagyunk,mint valami öleb.

  11. Commandante,

    „A leírt stratégia viszont verhetetlen.”

    Azért hidd el, hogy a 100 évvel korábbi angol és francia gyarmati „ügyintézés” pár hónap, de max. 1-2 év alatt megoldotta volna, csak az általuk alkalmazott módszerek a tömegtájékoztatás, CNN és az Internet korában már nem „korrektek politikailag”. A nyugati közvélemény látványos eredményeket akar, de úgy hogy senki jogai ne sérüljenek, senki haja szála se görbüljön, mert az nem jó látni a TV-ben… Na, így nem fog menni. Sri Lankán pld. megoldották a dolgot, bár előnyükre vált, hogy szigetország, kisebb terület, könnyebb terep, de a lakosság elkülönítése a „jóléti falvakba”, az utánpótlástól való elszigetelés, a HUMINT beépülés, besúgói hálózat kiépítése megoldotta a dolgot. A fentiek alkalmazása, és a közvélemény minél teljesebb kizárása nélkül nem lesznek meg a kívánt eredmények, a 155mm-es tarack a veréb ellen meg nem hatékony.

  12. Nemrég láttam egy doc. filmet a Discoveryn vagy a NatGeo-n, ahol a „tálib-gyanús” falut egy századnyi angol katona támadta, 1 tüzérségi üteg, 2 UAV, két helikopter, és két magasabban köröző vadászbombázó támogatásával. Az infra-képen látszott, ahogy a faluban a nők és a gyerekek az egyik irányba, hét (azaz 7!!!) fegyveres alak pedig a rekettyés felé iszkolt… Nem találták meg őket. Nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek… Így nem fog menni.

  13. Abba azért bele lehetne gondolni, hogy valószínüleg nem az összes nyugati politikus hülye, valami okuk biztos van.
    Az ami imádat szídását sem értem, már az oviban is az megy, hogy ha gyenge vagy, keresel egy erőset, aki a csokidért cserébe megvéd.
    A veszteségeket meg megint nem értem. Meg halt 1-2-3 ezer katona Irakban és Afganisztánban. Ez sajnálatos dolog, nyugodjanak békében, de mint valószínű autóbalesetben 3x ennyien haltak meg a hátországokban. A cunamik, árvízek és egyebek százezres áldozatairól nem is beszélve.

  14. „A leírt stratégia viszont verhetetlen.”

    Direkt hoztam az ÉD vonalat, meg a cikket de az látom nem ismeretes. Egyszerübb plda ahol már vannak eredmények: Ha verhetetlen akkor Iraqban, hogy csökkenhetet ~3év alatt az évenkénti pogári áldozatok száma 30.000ről 2000re? És akkor nem beszéltem az ami katonai veszteségekről.

    Lehet csűrni csavarni, hogy Iraqi hadsereg, meg a lakosság beköpi… (ami szerinted nem, szoval akkor ez nem indok)

    ha már itt tartunk, mi a területet birtokolni és mi ellenőrizni definiciója nálad?

  15. Nagyon érdekes a vita és örülök hogy még az elején betudok csatlakozni.
    Úgy gondolom azzal mindenki tisztában van hogy olyan háború zajlik ami nem a terület birtoklásáért megy hanem egy nép feletti uralomért.A nép pedig nem igazán akar a külső erők pártjára állni.Mondhatjuk őket tudatlannak,butának,de ők azt hiszem megtanultak élni a tálib rendszerben,most meg valami újba kényszerítik bele őket.Kényszerítenék ha hagynák..Ő nekik jó volt 100 évig ahogy éltek eddig(több mint 100,lehet ezer is),most meg jönnek a vállalatok és megmutatjuk mi a jó nektek szlogennel támogatást akarnak szerezni.Nincs meg az a réteg ami befogadná ezt.

  16. Egyébként az hogy felosztják Afganisztánt területekre és azt bejárják szektoronként,járőröznek a településeken aztán meg hazamennek,nekem kísértetiesen hasonlít Vietnámra,a végét annak tudjuk.Pedig Vietnámban nem is volt olyan tűznyitási protokoll hogy akkor lőhetsz ha rád is lőnek és civilházra nem lövünk ha nem vagy biztos benne hogy nincs benne civil.

  17. Mondjuk az áldozatok száma az USA–ban nagyon érdekes és szerintem nagyon agyonhallgatott dolog. A Ténylegesen meghaltak száma talán ismert de abban sem vagyok biztos. Másrészt amíg az ütközetben meghaltak számát nagydobra veri a média, addig a sérült és kórházban meghaltak száma nem annyira. (lehet talán nálunk nem, de ha a századik,vagy ezredik lenne akkor biztos) Ha mondjuk 1 ember meghal mondjuk egy útszéli támadásban nagy a valószínűsége a súlyos sérülteknek is. Ha az ember rákeres, fotókon rengeteg USA katonát lehet találni 1-vagy több végtag nélkül. Igaz hogy ezt igyekeznek különféle protézisekkel pótolni, de ezek az emberek nem szerepelnek sehol a nagy média nyilvántartásban. A hadsereg az USA-ban nagy menyiségben rendelt művégtagokat.(100 ezres menyiségben) Tehát azt mondom nem szabad elhinni bizonyos dolgokat. (csak hány humvee-t is selejteztek a terror ellenes háborúk alatt támadás miatt?, és hányan is utaznak benne? A megsemmisült eszközök számát lehet hogy jobban lehet nyomon követni a pótlás alapján)) Vagy példának itt van az a körülbelül 70 ezer katona az első öbölháború utáni időkből akiket először elhallgattak, majd félremagyaráztak, aztán elült az ügy mert nem volt szalonképes.(tehát nem csak a halottakat kéne figyelni, hanem a súlyos egészségkárosodottakat és a mondjuk ki nyomorékokét is.) Tehát csak azt akarom mondom óvatosan kell kezelni a számokat és a tényeket.

  18. comandante: Ha belegondolsz a mostani esetig csak egyszer sérültek „hivatalosan” magyar katonák, mikor a humvwra rpg-t lőttek. Gyanúsan kevés.
    Valószínüleg sokkal több a súllyos sérült, mint a halot, de ez valószíleg az elsőrendű orvosi ellátás miatt van. Ez ugyanakkor az autóbalesetekre is igaz, sose mondják be este a híradóban, hogy a tegnapi autóbaleset súllyos sérültje ma meghalt.
    Az hogy miből mennyit rendeltek még nem feltétlenül jelent annyi sérültet. Hullazsákból is volt hogy – szerencsére – túllőtték a tényleges szükségleteket.

  19. molnibalage szerint:
    2010. augusztus 28. szombat @ 23:44

    Mármint aki nincs arra kárhoztatva, hogy ott élje le az életét és el kell viselnie azt, amit…”

    jajj jajj :D:D azért ne sírjál molni. Meg nem kéne ilyen látványosan védeni az amikat. Ebben a háborúban ők az agresszorok és nem az ördögöknek beállított tálibok. El kell onnan jönni és nincs több baj. Ha az afgánok meg nem akarnak majd tálib uralom alatt élni akkor lesz egy forradalom és közösen elűzik őket.. ennyi.

    „“Szép” dolog az általánosítás…”

    Hát pedig ígyvan. Többen támogatják a tálibokat mint az amerikai/nato erőket..
    Mondjuk biztos nyomós oka van amerikának ott lenni annak ellenére, hogy ez a háború megnyerhetetlen.

    „http://hvg.hu/gazdasag/20100614_afganisztan_asvanykicsek”

    Na ja.. kié legyen a táliboké vagy a jenkiké ?! :D

  20. jajj jajj :D:D azért ne sírjál molni. Meg nem kéne ilyen látványosan védeni az amikat. Ebben a háborúban ők az agresszorok és nem az ördögöknek beállított tálibok.

    Akkor miért csak az amik? Huszonx ország katonái voltak ott addig assem eddig összesen. Ezek közül sok nem NATO tag, hanem muzulmán országok. Ja, és ENSZ felhatalmazással. Most akkor ezek szerint az ENSZ is agresszor?

    Tudom, hogy egyesek csak akkor fogékonyak az ENSZ-re, ha Izraelt szapulja…

    El kell onnan jönni és nincs több baj. Ha az afgánok meg nem akarnak majd tálib uralom alatt élni akkor lesz egy forradalom és közösen elűzik őket.. ennyi.

    Mi sem akartunk szovjet uralom alatt élni és elűzni sem sikerült őket. Ahogy a többi ex. KGST országnak sem…

    Van még hasolnó „építő gondolatod”?

    Hát pedig ígyvan. Többen támogatják a tálibokat mint az amerikai/nato erőket..

    Bár tudnám, hogy akkor 2002 és 2004 között miért rúgták akkor annyira seggbe őket. A támogatás meg inkább az, hogy félnek tőlük és mivel nem képesek megvédeni az ott levő nezetközi erők, inkább kussolnak. Ez nem vonzalom. Pont annyira vonzódnak hozzájuk, mint itthon a szovjeteket elviselték az emerek…

    “http://hvg.hu/gazdasag/20100614_afganisztan_asvanykicsek”

    Na ja.. kié legyen a táliboké vagy a jenkiké ?! :D

    Ez mind szép és jó. A cikk dátuma is megvan? 2010. Mikor mentek be? 2001. Szeritned akkor tudtak róla? Afganisztánról még rendes térkép sem volt akkor igazán, nemhogy ásványkinecsről normális felmérés.

    Mellesleg tök lényegetelen, hogy ott van, kitermelhetetlen ilyen középkori viszonyok között. Se út, se vasút, se semmi. Majdnem mintha az Anktartisz szélén akarnál olajat kitermelni. Hideg nincs, de infrastrukturális szempontból annnyira a semmi közepén van Afganisztán nagy része…

    Amúgy meg olyan nincs, hogy USA. Cégek termelik ki ezeket az ásványkincseket, az USA kormánya nem bányászati vállalkozás…

  21. Fade szerint:
    2010. augusztus 30. hétfő @ 09:59

    „Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: „Büszkeséggel tölt el, hogy katonáink az aljas merénylet és orvtámadás bekövetkezése után azonnal teljesítették a kötelességüket”. A főhadnagy katonai és orvosi esküjéhez híven megtette, ami tőle telt – hangsúlyozta a tárcavezető.”

    Aljas merénylet jujj jujj gonosz orvtámadás, csúnya, gonosz tálibok utáljuk őket együtt! Mégis mit gondolt ez a baromarcú Hende ? Hogy a tálibok középkori lovagi erények szerint harcolnak, csak elölről face to face támadnak vagy mi ? Baromhülye.

  22. molnibalage

    Teljesen mind1,hogy miért támogatják a tálibokat félelemből vagy mert egyetértenek velük a lényeg az,hogy támogatják őket.

    „Akkor miért csak az amik?”

    Mert az amikat utálják a legjobban meg van rá az okuk amit meg is értek….

  23. molni

    Az adott szituációban sajnos mind1,hogy miért támogatja a tálibokat a lakosság nagy része.Az itt már sokan leírták,hogy ebben a formában nem is lehet változtatni a kialakult helyzeten.Vannak akik a gyarmati idők módszereit tartják célravezetőnek,vannak olyanok akik egyszerűen a kőkemény terrorban látják a megoldást DE akik valóban kezelni tudnák ezt a helyzetet azoknak megköti a kezét a demokrácia,és annak is az ami idealista értelmezése.

  24. dudi: Itt megint a ki. Erős a gyanum, hogy nem egy UAVtól kaptuk mi se a fülest hanem egy ott élő átlagpogártól. A van okuk is ugye izgi téma. Bárcsak minket is elfoglaltak/megszálltak volna az amik 45ben. Most ott lennénk ahol ausztria és nem ott ahol vagyunk.

    Uigy az Iraqi háború döntő eseménye az volt amikor az átlagpogár ha tetszik átált nekiállt kollaborálni az amikkal. Egy év alatt az ami veszteségek 900->150re zuhantak, a pogáriak 30.000->5000re. Aztán méglejebb.

  25. azért a veszteségekről annyit, hogy koreaban elpatkolt ~40.000 ami katona, vietnamban 50.000, Afganisztánban meg eddig mennyi? kb 5.000. És az ami népesség messze magasabb mint 30-50éve.

    dudi: Ez nem is csak a demokrácia/média. Ez eruropa is. Ha összehasonlítod a középkori Ki (pl. Kínai) meg Europai hadviselést oriási a szakadék. Europában kvázi ritkaság, hogy mo méretű területeken kiirtják a lakosságot, hogy áldozatoknál (nem katonai!, nők, gyerekek) 1-5-10millió+os számok repkednek. Ez Kínánál semmi extra.
    Ne csak médiat/demokráciát „hibáztasd” ezért.

  26. „Egy év alatt az ami veszteségek 900->150re zuhantak, a pogáriak 30.000->5000re.”

    Itt teljesen /év re gondolok. Gondoltam javítom mielött jön „cinikus” és az orrom alá dörgöli, hogy milyenszerencsétlenbalfasz hülye vagyok.

    vhogy/vmiért az Iraqi pogárok nagyja is átállt.

  27. Hülyeség összehasonlítani Irakot Afganisztánnal pláne Európát Afganisztánnal mert akkor a szakadék minden téren az országok közt amit mi el sem tudunk képzelni.Éppen emiatt a szakadék miatt vagy inkább a szakadék meg nem értése miatt(ami részről)nem tudnak rendet csinálni Afganisztánban.Az amik azt hiszik,hogy Afganisztánban is sikeresek lesznek azok a módszerek mint Irakban arra a téves elképzelésre alapozva,hogy mindenki úgy akar élni mint ők mert elképzelhetetlennek tartják,hogy valakinek nem az számít,hogy legyen minden sarkon McDonalds,hipermarket,legyenek aszfaltozott utak,vezetékes víz,fűtés stb…stb…Az amik a 21.századot akarják elvinni oda ahol még gyakorlatilag középkori állapotok uralkodnak amivel nem is lenne baj,csak épp elfelejtették megkérdezni az Afgánokat,hogy ők akarják–e ezt…

  28. Fade

    Polgári áldozatokra gondoltam nem katonákra.

    Arról beszélek amiről te Fade,ha az amik elkezdenék kinyírni azoknak a faluknak a lakosságát ahol csak a gyanú is felmerül,hogy segítik a tálibokat akkor mindenki fel lenne háborodva,hogy ez milyen dolog.Ezt értem a demokrácia és annak idealista értelmezése alatt többek közt.