|

Új védelmi rendszer a helikopterek számára

Egy ellenséges terület fölött repülő helikopterre a földről többféle veszély is leselkedik, melyek ellen minden lehetséges módon védekezni próbál. Ilyenek például a vállról indítható légvédelmi rakéták, ellenük rakétaközeledés-jelzővel vagy infracsapdaszóróval folytathat ellentevékenységet. Azonban a kézi lőfegyverek (gépkarabélyok, géppuskák) tüze ellen nem sokat tehet egy forgószárnyas, főleg ha váratlanul éri egy össztűz. Most viszont megjelent egy eszköz, mely megoldást kínál erre a problémára.

A HALTT (Helicopter Alert and Threat Termination) rendszer feladata, hogy még azelőtt jelezze a pilótáknak, hogy a földről tüzet nyitottak rájuk, mielőtt a lövedékek elérnék a forgószárnyast. Ezt úgy éri el, hogy kifinomult érzékelői segítségével észleli a lőfegyverek tüzelésekor keletkező szuperszonikus lökéshullámokat, melyeket a lövedékek keltenek. Ráadásul többre is képes ennél, ugyanis ezzel egy időben a lövész helyét is meghatározza, így a helikopterben ülő fegyverzetkezelők azonnal megkezdhetik az ellentevékenységet.

A technológia egyébként nem újdonság, a földi csapatoknál már több ezres mennyiségben alkalmazzák Afganisztánban a Boomerang II rendszert (a DARPA-nál CROSSHAIRS, azaz Counter Rocket-Propelled Grenade and Shooter System with Highly Accurate Immediate Responses), mely a HALLT-hoz hasonlóan működik: érzékeli, ha tüzet nyitottak a katonákra, és a másodperc tört része alatt jelzi ezt nekik. Ez főleg a mesterlövészek ellen volt hasznos eddig, ugyanis ők nagy távolságból lőnek, és így a katonáknak van idejük fedezéket keresni. Több esetben fordult elő, hogy a lövedék pontosan célba talált volna, ha a Boomerang II nem jelez.

Karen Wood, a DARPA mérnöke és a HALTT program vezetője elmondta: nem volt könnyű feladat átültetni a rendszert a helikopterekre, mivel a rotorlapátok lökéshullámai megzavarhatják az érzékelőket. ’A problémát kicsit másképp kellett átgondolni, de végül sikerült megoldást találni.’ – mondta Wood.
A fejlesztésben és a tesztelésben a DARPA mellett az Amerikai Hadsereg és a Különleges Műveleti Parancsnokság (SOCOM) is közreműködött, többek között ők biztosították a helikoptereket.

Kezdetnek a Boomerangot vették alapul, ezt ültették át egy az egyben először a hadsereg egyik UH-60L Black Hawk helikopterére. A próbákat először az alabamai Fort Ruckerben, majd az Aberdeen Tesztközpontban végezték. Egy későbbi szakaszban bekapcsolódott a SOCOM MH-47 Chinook tandemmotorosa is.
Wood szerint a rendszerrel alig volt probléma, a tesztek során ’egyre jobban és jobban működött.’. Végül a hadsereg annyira elégedett volt vele, hogy a DARPA további pénzt kapott a finomítására, valamint októbertől a HALTT esélyt kap rá, hogy Afganisztánban bizonyítsa képességeit.

’Mindenképpen jó visszajelzésekre számítunk a majdani alkalmazók részéről.’ – mondta Wood. ’Ennek ellenére várjuk azt is, hogy a valódi, harctéri használat közben a katonák új módosításokat javasolnak majd. Az ő feladatuk, hogy szóljanak: mi tetszik nekik és mi nem, hogy megpróbáljunk javítani a rendszeren. Ugyanakkor mindenképpen egy olyan képesség birtokában lesznek, amiről eddig álmodni sem mertek.’

Amíg pedig a HALTT Afganisztánban vizsgázik, otthon sem áll meg a fejlesztés, ugyanis ki kell dolgozniuk a zavartalan működés lehetőségét akkor is, ha a helikopter lebeg, mivel ekkor jóval nagyobb a zajterhelés, főleg a tandemmotoros típusok esetében. Továbbá olyan kijelzőket szeretnének a forgószárnyasok pilótafülkéibe szerelni, melyeken pontosan megjeleníthetők a rendszer információi a személyzet előtt (lövészek helye, távolsága, stb.)

A DARPA-nál egyébként úgy jellemezték a rendszert, hogy bevezetése után ’veszélyes lesz rálőni az amerikai katonákra, mert lehet, hogy az ellenség első lövése az utolsó is lesz számára.’

7 hozzászólás “Új védelmi rendszer a helikopterek számára”

  1. Ezek a DARPA -s cuccok elsőre látásra mindig tiszta Sci-Fi jellegűek, de aztán a többségük még is jól működik. Persze azért vannak melléfogások is, de talán azért, mert a technológiánk korlátai még meghaladják az emberi képzelőerő korlátlan határait.

  2. Mi van akkor,ha lőnek ugyan a harctéren(ez amolyan sajátosság arrafelé :) )de nem a helikopterre csak a helikopter irányába de földi egységekre,akkor a pilóta a jelzésre azonnal elkezd manőverezni(a rendszer csak lökéshullámot érzékel ami minden irányba terjed nem csak arra amerre a lövedék megy)???

  3. Ez elég eseti. Ha csak átrepül egy terület felett akkor zseniállis, ha egy irányból támadnak, akkor zseniállis. Ha meg több oldalról lőnek, oda már erőtér kell meg rózsafüzér ;-)
    Ne azt nézzétek mikor nem jó, hanem hogy mikor igen. Mint a légzsák, csak növeli az esélyeid.